Resor i Sverige

Öland dag 2 – En rundtur med några smakprov

Öland dag 2. Solen fortsatte att göra oss sällskap när vi startade dagen med att köra söderut  från Färjestaden där vi bor. Vårt första mål för dagen var Ölands södra udde och Ottenby. Här blev det en guidad tur med fokus på sälar och fåglar. Efter Ottenby körde vi vidare norr ut längs med kusten på den östra sidan och då hade det blivit dags för lunch.Vi passerade en del av alvaret och spanade förstås efter orkidéer. Men lite knepigt att se dem från bussen. Lunch blev det på trevliga Eksgården

i Gårdby. Vårt nästa mål för dagen var Capellagården i Vickleby, på den västra sidan av ön. (Carl och Siv Malmstens gård) Men med tanke på att Öland är en smal ö (mellan 6 och 13 km) så är det snart gjort. Och på vägen från den östra sidan till den västra korsade vi alvaret och gjorde ett stopp för att leta orkidéer.

Till några av de platser som jag ger smakprov på i dag kommer jag att återvända till i bloggen när tiden är mindre begränsad. (Och missade du Öland dag 1 så finns det här i länken)

Öland dag 2. På väg från Färjestaden och söderut till Ottenby passerade vi en del av alvaret. Öland dag 2.  På väg från Färjestaden och Söderut till Ottenby passerade vi en del av alvaret, 37 km långt och 15 km brett.

Öland dag 2 – Några smakprov

Alvaret  täcker ungefär 1/5 av Ölands yta och är en trädlös hedmark med ett tunt jordlager och med kalksten som berggrund.Och eftersom jordlagret är tunt är det mest får som betar här. Fåren trivs och det gör även orkidéerna som blommar under maj och juni. Man räknar med att det finns ett 30-tal olika arter av orkidéer på Öland. Jag har lärt mig att känna gen Adam &Eva, St. Pers Nycklar och krutbrännare. Alltid något.

Ölands södra udde med fyren Långe Jan. En fyr som kom till 1786 eftersom det i vattnen utanför var så många fartyg som gick på grund.  Detta  Sveriges högsta fyr, drygt 40 meter. 

Öland dag 2. Ölands södra udde och spaning efter säl. Jodå! DEe fanns gott om demÖland dag 2. Vi hade en naturguide med oss här vid den södra udden som berättade om fågel och djurlivet. Här spanar vi på sälar. Och det som ser ut som stenar ute i havet är just sälar. Mängder av dem.

Vi lämnade den södra udden och körde norrut till Gårdby och Eksgården. Lunch väntade.

Vacker lunchmiljö.

Och inte minst en god lunch. Öländsk ugnsstekt kyckling, rostad potatis, örtsås och en fräsch sallad.

Tillbaka till västra sida

Nästa stopp för oss skulle bli Vickleby och Capellagården på den västra sida. Och på vägen hoppades vi kunna se i alla fall några orkidéer. (Vi hade fått tips från Eksgården om var de kunde finnas)  Busschauffören hittade en plats att parkera bussen, vilket är en utmaning på de smala vägarna och vi gick ut, 32 personer, för att leta dessa eftertraktade orkidéer. Blommor är absolut inte min bästa gren så när jag såg något lila som det fanns gott om hoppades jag på St. Pers nycklar.

Öland dag 2. Spaning efter orkidéer. Men det var tjärblomster. Öland dag 2. Spaning efter orkidéer. Jag såg dessa och blev hoppfull. Men, tyvärr var det  tjärblomster.

Capellagården i Vickleby blev nästa stopp. Här skapade Carl och Siv Malmsten en plats där man kunde “ställa hand och ande i skapande samverkan”. 1957 när Carl Malmsten,möbelarkitekt, inredningsarkitekt m.m.  tog över gården fanns det två hus och idag finns totalt 26 byggnader inom området. Här grundade han en skola i slutet av 1950-talet som idag både har helårselever och sommarelever. Mer att läsa om Capellagården och  deras allsidiga verksamheten finns här.

Vi fick en fantastisk guidning  av Capellagårdens rektor Bodil Anjar och vi var nog många som gärna skulle kunna tänka oss en sommarkurs här.

Rundvandring på Capellagården.

En vacker dag övergick i en vacker kväll. Och trots alla solnedgångar jag sett blev det fint att avsluta dagen och ta kväller med denna vy. Bilderna är tagna med några minuters mellanrum.

Öland dag 2. Färjestaden. Solnedgång i KalmarsundÖland dag 2. Jag sitter vid hamnen i Färjestaden och ser solen sänka sig i Kalmarsund.  Klockan är 21.20

Några minuter senare.

 

 

32 svar på ”Öland dag 2 – En rundtur med några smakprov”

 1. Solnedgångar kan jag inte se mig mätt på. Fina bilder, och som jag förstår en skön avslutning efter en intressant dag. Vi har kört på Öland med vår husbil, men just den södra udden besökte vi aldrig. Så tack för titten!

  1. Ölands södra udde är verkligt fin och extra roligt att även se sälarna. (Hade synts bättre med zoom eller ystemkameran. NU had ejag kompaktkaneran)
   Jag dras till havet och missar helst ingen solnedgång.
   PÅ Öland är man ju också alltid nära havet.
   Kul att du hängde med.

 2. En vacker dag med många upplevelser som avslutades med en fantastisk solnedgång – kan ju knappast bli bättre 🙂

  Ha det fortsatt fint!

  1. Vi har verkligen vackra dagar här med mycket att se och uppleva dessutom. Här varvar vi natur, historia och kultur och det har blivit bra.
   Och solnedgången var en höjdpunkt.
   Ha det bra du också.

 3. Vad roligt att få se dina vyer. En gång i tiden var jag uppe på Långe Jan. Det är också fågelskådarnas Mecka där i Ottenby.
  De finaste solnedgångarna har jag nog sett på Öland, just på en ö, är det så speciellt ljus.
  Tack för denna visningen!
  Stor kram!

  1. Jag har förr ett par gånger varit uppe i Långe Jan och det var möjligt nu också. Men jag valde fåglar och sälar.
   Och perfekt att avsluta med denna ljuvliga solnedgång.
   Vi har även idag haft det så bra och det vackra vädret håller i dig.
   Stor kram

 4. Tack för Öland idag också! Jag känner igen de flesta platserna du visar, men i annan höstlig skrud.
  Jag har aldrig varit på Öland den här årstiden men nu har jag det tack vare dig Ditte. Tack för det!
  Tjärblomster är så vackra när de är många, så fina och så attraktiva för vissa fjärilar också.
  Ha en fin fortsättning på Öland!
  Ser framemot obegränsat med tid för din del där du berättar mera om allt du har varit med om.

  Kramar!

  1. Nu blir det bara några smakprov för dagarna och en bit in på kvällen är upptagna med jobb. Men till helgen och i början på nästa vecka kommer lite annat än just smakprov. Men tiden nu finns inte.
   Ja, tjärblomster – och jag som hoppades på en orkidé. Men idag har vi sett några.
   Trevligt att du var med idag också.
   Kram

  1. Tack!Vi har verkligen haft tur med allt och t.o.m solnedgångarna har varit fina.
   Även idag en jättefin dag på alla sätt .

 5. En sådan vacker solnedgång!
  Blomnörd som jag är, så har jag hittat flera sorters orkidéer på Öland. I närheten av alvaret.
  Ha en fortsatt fin resa! Krsm

  1. Vi har haft både vackra dagar och kvällar.
   Orkidéer har vi nu sett, några av oss. En del har blommat klar och andra orkidéer har vi sett från bussen. Men den har varit knepig att parkera bussen just i närheten av där vi sett dem. Vi har cirklat runt alvaret och flera olika delar och idag uppe vid slottsruinen hade vi mer tur.
   En strålande dag idag också både vad gäller väder och upplevelser.
   Kram

 6. Vilken bra andra dag det blev och även du visar bilder precis som en annan bloggar som är där nu också. Naturen är fin och det är perfekt med små avstånd för man hinner se mycket på relativt kort tid. När vi kommer dit misstänker jag att många orkidéer är utblommade men det är som det är. Väldigt härliga bilder och vilken vacker solnedgång.

  Önskar en god kväll!

  Kram

  1. Tack!Öland är populärt. Och jag förstår varför. Vet att Ama var här över dagen men såg att det blev ännu ett besök. Hit kan man verkligen återkomma många gånger.
   Orkidéer såg vi en del av idag men de börjar nog ta slut runt midsommar eller där omkring.
   Öland är ju smidigt på många sätt och naturen blandat med kultur och historia har mycket att bjuda på. Nu har vi haft det så skönt utan trängsel för säsongen är nog mer i gång när skolorna nu slutar.
   Och ännu en vacker solnedgång blev det.
   En god kväll blev det och även en lyckad dag.
   Kram!

  1. Vi har letat och hittade några i Halltorps hage och vid slottsruinen.lycka! Men tack för ditt fina tips.

 7. Vilka helt underbara bilder, både igår och idag:-)
  Det enda jag vet om Öland har jag lärt mig från Theorins deckarserie som utspelar sig på Öland. Så det är perfekt att läsa dina inlägg. Fantastiskt förresten att du orkar blogga varje kväll efter en hel dag med arbete.
  Härligt att se att du återigen tajmat din resa så att vädret är fint:-) Har förstått att alvaret inte är att “leka med” när det är dåligt väder…

  1. Tack! Ja, Öland är verkligen vackert. Jag gör en liten sammanfattning (på morgonen) över dagen och det har fungerat ok. Lite knepigare att titta in till bloggvänner. Men det fr bli som det blir.
   Och verklig tur med vädret har vi haft- Ja, med allt. En jättefin resa och väldigt nöjda resenärer. Nog så viktigt.

 8. Jag älskar blommor, men tycker orkideer är lite överskattade! Tänka sig, nu svär jag visst i kyrkan. Men faktiskt så tycker jag inte att de är så särskilt märkvärdiga till utseendet…men jag ska gärna ändra mig när du visar bilder på de blomster du sett idag. Himlar vilka himlar, naturen är den bästa konstnären! Kram

  1. När vi nu var här ville vi, jodå jag också, se orkidéer. Och det blev några, men inga direkt bra bilder. Men ett par kommer så småningom. Nej, så märkvärdiga är de ju inte alls. Instämmer helt.
   Uppskattade solnedgången mer.
   Kram

  1. Nej då! Här är nödfritt. Vi har det väldigt bra och vädret är med oss.
   Men för min del blir det långa jobbdagar men det vet jag ju om och jag tycker det är så roligt. Och mycket får jag se och uppleva dessutom.

 9. Så fint!
  Gårdby, där brukade vi handla i lanthandel när jag var liten. Undrar om den finns kvar. Inte långt därifrån plockade min lillebror en hel bukett med orkidéer till mamma. Hon gick hem med buketten innanför jackan! Lillebror visste inte …

  1. Såg ingen butik men kanske finns den kvar. Kan tänka mig din lillebror. Ja , han visst ju inte.
   Nu har vi i alla fall sett några orkidéer. Bra så. Men bara tittat på dem

 10. Fantastisk solnedgång! Och så mycket ni hann med under dagen. Har varit på Öland en gång, då bodde vi i Borgholm och såg GES . Hyrde bil och åkte upp till fyren som ligger på den norra udden, tror den hette Långe Erik? Minns att vi var uppe i den och hade en fantastisk utsikt.
  Ha det fortsatt gott!
  Kram!

  1. Tack!Vi har haft strålande dagar och både sett och upplevt så mycket.Minns att vi också såg GES här.
   Ja, det är långe ERik i norr och Långe Jan i söder. Har varit uppe i båda. Men det var förr. Nu skulle ryggen inte klara det.
   Kram

  1. Vi har haft så fina dagar på alla sätt och både ätit gott, sett och upplevt mycket. Ohc nu ör det fint att vara här innan turistsäsongen drar i gång.

  1. Jag som rusade fram, glad som en lärka och trodde jag hittat orkidéer. Men icke! Dock fick vi se några vid alvaret vid slottsruinen och i Halltorps hage. (Men där var inte jag). Men vackra blommor har vi sett av andra slag också.
   Och solnedgången! Så ljuvlig. Jag lyckades få med många gäster ut för att titta
   Kram

  1. Öland är jag väldigt förtjust i och vi hade fina dagar här. Just naturen och ljuset fascinerar mig och att vattnet hela tiden är närvarande.
   Jag resejobbade så några längre inlägg blir det inte då. Men dock en hälsning.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *