Stockholm

Oktober är här – Och jag går på en färgglad promenad i Stockholm

September, den första höstmånaden, bjöd oss i Stockholm på en hel del sol och värme. Och vi var många som gärna höll kvar känslan av både sommar och mot slutet sensommar. Plötsligt så knackade oktober på dörren och nu är den andra höstmånaden redan här. Vad gäller mitt förhållningssätt till hösten så är det blandat. September räknar jag egentligen inte just till hösten, mer sensommar. Men när det kommer till oktober här så får jag inse att det är höst och förlika mig med det. I varje fall i år när jag är hemma i Sverige.

Visserligen hade jag kunnat  förlänga sommaren med både besök i den spanska sommar/vinterstugan i Torrevieja eller till någon annan resa till platser där sommaren pågår. Men min hälsa kunde varit bättre så den och panedmin runt om i världen, med sina begränsningar, gör att jag för närvarande är väldigt nöjd med att vara hemma. Förra året mötte jag oktober i Krakow, på jobbresa. Så var det tänkt även i år, men planerna ändrades.

Stockholm. Hötorget och första oktober. Fint med alla blommor som lyser upp. Hötorget första oktober.  Och visst piggar alla blommor upp trots att det är tredje dagen jag passerar här- 

Oktober är här

och  i varje fall första hälften av månaden brukar bjuda på vacker färger ute i naturen. Nu har jag de tre senaste dagarna haft ärenden till City så “naturnära” promenader har fått anstå. I sig är detta rejäla promenader, nästan en mil dit och hem, men direkt grönskande är det inte. Och när jag nu går här så varierar jag i viss mån  för att få lite omväxling.  Men i tre jag dagar har jag passerat Hötorget så lite färg har jag ändå tagit det av. Om än inte direkt naturens.

Stockholms konserthus ligger strategiskt vid Hötorget och tycktes mer blått än vanligt. (Uppfördes1924-26 och arkitekt var Ivar Tengbom)

Jag passerade många stånd där det såldes kantareller i stora lass. Men varifrån de kommer vet jag inte. Gott om lingon är det också.

Stockholm. Oktober innebäsr att Hötorget mer än vanligt sprakar av färg. Oktober innebär att Hötorget mer än vanligt sprakar av färg. 

 

Häromdagen var jag här i trakterna och förenade då nytta med nöje och  passerade då “The Unbrella Project”. Här på  på Drottninggatan i Stockholm är dessa färgglada paraplyer, en konstinstallation  i samarbete med butiken Indiska.  (Mer om projektet i länken) Även i butiken finns paraplyer i glada färger och de är även till försäljning.

Stockholm. Indiska Drottninggatan. The Umbrella project. Kanske inköp av ett nytt färgglatt paraply för att möta ev. regn i oktober. Oktober kan innebära en del regn och rusk så ett paraply i en uppiggande färg kanske vore något. Jag funderar på ett i orange eller i grönt.

Start på vägen hem vid Hötorget. Fortsatte Drottninggatan, Gamla stan och några gränder längs Stora Nygatan, Slussen, Götgatan och hem till kajen och den röda “pluppen”.

Vacker dörr i Gamla stan.

Och jag strosar gärna i gränderna – Så många detaljer att se. (De får bli ett eget inlägg)

Jag kommer upp i oredan vid Slussen

stannar till och kan genom fönster i plast se hur den nya guldbron mer och mer tagit form. Jag var på plats och såg den ankomma till Stockholm i mars och nu i slutet av oktober, om tidsplanen håller, ska den invigas. Tanken är att bron ska avlasta så att det ska bli smidigare att med både bil och cykel att ta sig från Södermalm, förbi Gamla stan och till och från City. (Men hela Slussenombyggnaden beräknar man ska bli klar 2025. I bästa fall.

Stockholm. Slussenområdet. Guldbron som beräknas vara på plats i slutet av oktober och då klar för invigning. Här jobbar man för fullt för att få “Guldbron” på plats. Tänkt invigning är i slutet av oktober.

Jag går uppför Götgatan, Götgatsbacken, som i princip är bilfri. Men med fotgängare, uteserveringar och alla cyklisterna är det trångt. Många  cyklister tro också  att det är “Vätternrundan” eller “cykeltävlingen “Tour de France”som gäller.  Och till detta tillkommer alla elsparkcyklar som både är i gång och ligger slängda på gatan och trottoarerna.  Jag drar mig snabbt mot bakgatorna för att få det lugnare.

Visst är det färgglatt även i Götgatsbacken. I fjärran skymtar Globen men den syns nästan inte utan går mer ton i ton med molnen. 

 

24 svar på ”Oktober är här – Och jag går på en färgglad promenad i Stockholm”

 1. Så vackert det är där på Hötorget med alla dessa färger och godsaker. Nu är nog lingonsäsongen över, för här har alla thailändska bärplockare åkt hem, i alla fall här från byn.
  Ha en fin fredag nu Ditte, kram!

  1. Hötorget har mycket av det mesta men var lingonen och kantarellerna kommer från vet jag inte. Köpte kantareller och de smakade så bra på en smörgås. Lingonen rårörde jag och det blev också bra.
   Kan tänka mig att bärsäsongen är över hos er men en och annan svamp kanske det blir.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Har varit ute och traskat i 13 km idag. men med pauser. Har sett en utställning på Waldemarsudde på Djurgården om bl.a. John Bauer . Väldigt roligt.
   Kram

 2. Ja nu är hösten obevekligen här.
  Om än lite mer hos oss i norr än hos dig.
  Fint med färger på Hötorget och paraplyerna.
  Förra året reste vi hem till Thailand 7 oktober för 1 månad i sol och värme.
  Sedan dess har vi inte varit där, nu får vi och många med oss vänta….
  Ha en trevlig helg.

  1. Just nu är det mycket fina färger runt om i City och där behövs det verkligen. Är ju annars ganska grått. Paraplyerna gillar jag verkligen och Hötorget nu om hösten lyser verkligen upp extra.
   Ja, visst blir det till att vänta med resor. Framförallt till länder utanför EU. Kan ju ädr bli knepigt med försäkring i rådande tider.
   Vi har många vänner med hus och lägenheter i Thailand och de reser inte heller.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Med tanke på att din hälsa inte är helt på topp och att det pågår en pandemi så känns det som ett klokt beslut att stanna på hemmaplan. Det är alltid lika trevligt att besöka Hötorget men jag brukar också fundera på var alla dessa kantareller kommer ifrån. Havet av buketter blir man uppiggad av för torget i sig är ju inte så grönskande. Själv skulle jag behöva ett nytt paraply också och ett i färg piggar verkligen upp.

  Kram och god fredag!

  1. Mycket färg just nu i Stockholms City och det piggar upp. Hötorget är alltid en färgklick men kanske är det lättare att märka det en grå dag. Jag köpte med kantareller och helt oavsett var de kom ifrån smakade de så bra.
   Indiska har gott om pigga paraplyer och såg att de finns även på deras hemsida.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Hötorget drar alltid när jag är till Stockholm. Ett fint ställe att handla på och att bara vandra igenom.
  Tänk att det redan har gått ett år sedan du var i Krakow! Tiden går undan…Kantareller i mängder, vilken lycka, här hittade vi en halv igår men förstås också lite annat så middagen blev svampbetonad både igår och idag. Dörren i Gamla stan är mycket vacker. Skulle gärna ha en sådan här hos oss också.
  Ha en fin fredagskväll! <3

  1. Hötorget är en fin färgklick och extra så här års.Roligt att du också styr stegen hit., Köpte lite kantareller och fick till en god smörgås-Varifrån de kommer vet jag inte men ett tips är Estland. Vad roligt att ni hittat svamp och fått till middag. Gott!
   Har tittat nu på en del dörrar och det finns så många fina.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Det var verkligen en färgklick, där på Hötorget! Så mycket vackra blomster, fina bär och svampar. Här har folk verkligen plockat av naturens rikedom, vår allemansrätt.
  Paraplyerna är häftiga. Det var längesen som jag använde paraply. Tycker mest det är i vägen. Då tar jag en jacka med kapuschong i stället. Paraply och cykel går inte ihop heller.
  Nu framkallade du minnen igen. Konserthuset. Där var jag januari 2015 med Sjung Gospel, sen januari 2018, då sågs vi över en sen lunch du och jag. Januari 2019 var vi i Berwaldhallen. Nu är allt sånt på paus………
  ———–
  Trevlig fredag. Stor kram!

  1. Så roligt med City som piggas upp och Hötorget är verkligen en härlig färgklick- Köpte både blommor, lingon och kantareller. Kantarellerna blev supergoda på sin smörgås och lingonen rårörde jag. Så gott till “Wallenbergare” med potatismos. Jag har paraply om jag går ut här mellan varven och dessa som Indiska nu även säljer ska jag köpa ett av. Så vackra färger.
   Både Konserthuset och Berwaldhallen är igång med konserter men med få besökare. Men konserterna sänds live så man kan ta del av dem. Jodå, jag minns så väl när du var i Konserthuset och vi sågs i samband med det.
   Önskar dig också en fin fredag kväll.
   Stor kram

 6. Nu är jag ju en renodlad asfaltbonde, så jag uppskattar dina stadspromenader minst lika mycket som när du går i natursköna områden. Hötorget har sin charm, helt klart. Å jag undrar ibland vad försäljarna av kantareller gör med dom som blir över. Inte ens min stora ICA har sådana mängder till salu, och de ser alltid rätt “slitna” ut på kvällarna. Där kommer de flesta kantareller från Estland och är svindyra.
  Guldbron ska ju invigas/öppnas den 26 oktober sa dom på Lokalnytt igår. Har du också tänkt på hur lite folk det faktiskt är som arbetar på Slussen. Med tanke på det gigantiska projektet hade jag förväntat mig många fler byggnadsarbetare.
  Götgatan är rent livsfarligt för fotgängare tycker jag. Där skulle jag inte vilja vara tvungen att vara funktionshindrad. Cyklisterna tar noll hänsyn, precis som el-skotrarna.

  1. Hötorget är alltid kul att passera och ofta blir det inköp- Jag köpte kantareller för 22 kr/hg och det var mycket finare än de jag sett hos ICA och HK och inte alls vattniga. Tror dessa på Hötorget kommer från Estland och blev så goda på varma mackor. Lite blommor och lingon som jag rårörde blev också bra att ta hem.
   Vid Slussen har jag ibland sett många jobbare men nu var antalet klart decimerade. Ska bli bra när bron invigs för då blir det lättare att ta sig fram. Ska hålla koll och rapportera.
   Jag viker av vid Götgatsbacken och tar då gärna Östgötagatan ner till oss på kajen. Mindre hotfullt för cyklarna och dessa elsparkcyklar är bedrövliga-

 7. Kantarellerna ser magiskt goda ut där på Hötorget, dem jag såg på ICA såg inte lika fräscha ut!
  Vackra foton du lägger ut, så fina färger!
  Din mamma hade verkligen svar på tal när den tokiga tanten frågade om dina döttrar!
  Ha en skön helg, och hoppas att ditt rygghjälpmedel hjälper dej!
  Kram!

  1. Tack! Nej, ICA:s kantareller kan inte mäta sig med dessa och priset på Hötorget är dessutom mycket bättre. Min mamma var alltid var rapp i munnen och det här svaret blev ju så bra.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Vi har ju haft väldigt sköna dagar i september med temperaturer runt +20 och även oktober har börjat fint. Så än njuter jag av färgerna men mot mitten och slutet av oktober när träden är kala och det är grått så gillar jag det inte. Så november till början av mars är inte min tid.
   Stor kram

 8. Tack för en färgglad promenad! 🙂
  Många cyklister är verkligen hänsynslösa och elvarianterna av både cyklar och sparkcyklar är typ livsfarliga ute i trafiken.
  Hötorget är så himla fint med all sin färgprakt!

  Ha ännu en härlig dag.

  1. Det är nu så vackra färger runt om i stan och det fina vädret gör ju att de lyser upp än mer.
   Numer är det herrar på snabba cyklar och elsparkscklarna man får passa sig för.
   Hötorget är alltid roligt att passera och det blir ju ofta några inköp dessutom. Nu blommor och väldigt fina kantareller.
   Tack! Stockholm bjuder på strålande en lördag.
   Ha det fint ni också.

 9. men va vackert, jag blir så sugen på att besöka staden men till våren kanske då 🙂 så maken får visa mig runt härliga höstfärger 🙂 kram

  1. Stockholm är en vacker stad året om men nu är det extra mycket färg. Vintern är kanske den tid jag inte skulle rekommendera här men allt annat.
   Kram!

 10. Men kära nån, så där många kantareller har vi nog inte i hela Säfnäs socken! Men jag tror inte de är svenska…men man köper ju inte dem för att prata med dem…hihi
  Älskar dessa torg med levande torghandel, jag är ju uppväxt med stortorget i Helsingfors, men där fanns dessutom alla fiskebåtar som månglade sina fångster vid kajerna. Så ska kommersen se ut!

  1. Nej, inte är dessa kantareller svenska. Men de jag såg på Hötorget var betydligt “piggare” än de jag sett i butikerna.Vi köpte några hg och de smakade så bra. Nej, språkförbistringar hade nog uppstått. Om de var estniska så kan jag i alla fall några artighetsfraser.
   Stortorget i Helsingfors är ju helt fantastiskt och dit styr fötterna när jag varit där. Och alla fiskebåtarna….Kanske kan det till nästa år bli en tur till vackra Helsingfors. Hoppas!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *