Kina Peking

Oklart och klart i Peking – I dubbel bemärkelse

Luften i Peking är ett hett ämne och om den finns det mycket att säga och skriva. Vissa dagar är luftkvalitén riktigt bra utmärkt och andra dagar är den milt sagt ohälsosam. Gränsen mellan oklart och klart – bättre eller sämre luftkvalité kan också snabbt ändra sig under en dag. För några år sedan skrev jag en artikel om luften i Peking och det som görs för att förbättra den och mycket har hänt sedan dess. Men antalet bilar och stora sådana ökar och trots flera ringvägar runt Peking så  är bilarna orsak till mycket av luftföroreningarna.

UNder en dag i Peking kan vädret variera stort mellan oklart och klartEn blågrå himmel och de höga byggnaderna ses inte så tydligt på långt håll- Alltså en del föroreningar i luften. 

En stund senare och lite närmare. Oklart har blivit lite mer klart.

Oklart och klart

Luften i Peking kan under en dag variera mellan oklart och klart. Och vissa dagar är bara mulna och utan att det är någon fara med luften. Peking ligger som i en “gryta” och det bidrar försås till att kuften dras ner i den. Städer som Aten, Madrid, Rio de Janeiro, Los Angeles, Bangkok, Manilla,  Chicago och många fler har liknande problem och alla har de gemensamt att bilarna är alltför många. Dessutom är det inte heller alla städer som leder trafiken utanför på “ringvägar”. Att många av dessa städer också har också stora industrier inne i stadsområdet bidrar givetvis till luftkvalitén.  I Peking har man tagit bort koleldningen och många bussar går på el och fabrikerna är flyttade långt utanför stan. Men detta räcker inte. Glädjande är ändå att se att mycket görs för att förbättra luften och bra är att de allmänna kommunikationerna  ständigt byggs  ut. Men mycket mer behöver göras.

 

Det nya IKEA varuhuset i Peking passerade vi i all hast.

Det “gamla” IKEA varuhuset ersattes för ett par år sedan av ett nytt, det tredje i Peking. Anledningen till flytten var bristen på parkeringsplatser. Och enligt de kinesiska reglerna så måste det finnas ett visst antal p-platser i förhållande till det beräknade antalet kunder. Och IKEA har otroligt många bsökare. Vid nya varuhuset finns det p-platser både i flera våningar under jorden och runt själva varuhuset.

Oklart och klart väder varierar snabbat i Peking.Här har oklart tagit över från klart i den sena eftermiddagen.

Klart

Att se bra underlättar så med de erfarenheter vi har sedan tidigare blev det inköp av glasögon. För min del två par. Noggrann synundersökning ingår  dessutom. Två par glasögon med nya bågar införskaffades, ett par läsglasögon och ett par progressiva och till det facila priset av 2000 sek totalt. Jodå, jag ser väldigt bra med båda. (Har ju flera par härifrån sedan tidigare. Hade också med de gamla så att det gick att jämföra styrkan.  Även de inhandlade här på “Pärlmarknadens” glasögonavdelning  hos min leverantör och som tursamt nog fanns kvar)

 

Här är det maken som testar sin syn. Men han behövde inga nya glasisar, vilket jag gjorde.

Vissa dagar är det väldigt klar luft och himlens blåa färg blir tydlig.

Det kan tyckas vara lite oklart här  i trafiken med väjningsplikten men det brukar ordna sig.

Roliga lösningar kan upptäckas och kanske syns de inte så klart och tydligt, men de finns.

Detta är elskåp utanför muren till en park som fått lite “grönt” som extra klädsel.

Här en  klart anpassad ac-apparat. Visst passar den  in i den gamla miljön.

Lyktor, i större och mindre format, lyser upp och särskilt kvällstid när de tänds- 

Och så klart! Vila är viktigt när man jobbar hårt och  varför intte slumra en stund när möjlighet ges.

 

Ett oklart och klart bidrag till bloggvännen Gärdsmygens färgtema.

26 svar på ”Oklart och klart i Peking – I dubbel bemärkelse”

 1. Charmiga bilder från Peking! ,-) Så kul att få se hur det ser ut, sorgligt med dessa föroreningar det är skrämmande. Men tur att det finns bra dagar, Har ni munskydd när det är som mest?
  Vackert är.
  Och att sitta och sova utomhus ser avslappnat härligt ut ,-)
  AC apparaten passar mycket väl in ,-)
  Intressant att få se hur livet i Peking är, det ser rent ut!
  Två av våra tre barn var till Peking för många år sedan på semester ,-)
  Men flygrädda som både gubben och jag är lär vi ju aldrig komma dit, så därför höll jag tummen för er när jag visste att ni var i lyften ,-)
  Ha en härlig Påskafton
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, luften varierar men munskydd har vi inte använt. Några gör det dessa dagar när det är sämre luft men inte många. Tyvärr är det ju många städer världen över som är än värre än Peking när det gäller luftföroreningar och där gör man än mindre åt problemet. Tyvärr!
   Kontrasterna i Peking är stora och man ser dem överallt. Och så brottom har man inte och jobbar man så är det effektivt. Roligt att era barn varit i Peking men det är en stad som det tar tid att lära känna.
   Flygrädd har jag också varit i omgångar men numer är det bättre. Jag har jobbat mycket med detta.
   Kanske var det för att du höll tummarna för oss som flygvädret på hemvägen var så stråland. Säkert var det så-
   Önskar dig också en fin Påskafton.
   Kram!

 2. Kul med det vackra ac-aggregatet. Något fler borde ta efter för att slippa dessa fula lådor på husfasaderna. Visst är det häftigt med den där förmågan att somna precis var som helst när som helst! Något jag lärde mig under åren i Singapore att många gör å, där kunde man hitta sovande personer i princip överallt.

  1. Visst är det en fiffig lösning att “baka in” de fula ac- apparaterna och här i dessa hutongområden är det noga med att det ska vara stilenligt. Och ac behövs ju inder de heta somrarna. Även vintertid för att få värme.
   Minns också alla sovande från Singapore och jag tror man i ASien är bra på detta med “powernap”. Mycket jobb är det ju och långa dagar.

 3. Du hade inga somhelst problem att skildra klarr och oklart. Så bra att de ändå försöker att lösa endel av luftföroreningar i Peking. Visst beror mycket på avgaser från bilar och fabrikutsläpp. Såklart såg du skillnad vad som har hänt sen du var i Kina sist. Otroligt att dimman kan ändra sig från ena stunden till den andra. Bra att du fick klarhet att du behövde inskaffa nya glasögon för att kunna se lite klarare. Glad Påsk/ kram??

  1. Man jobbar verkligen på luftproblemen och satsar mycket. Men bilarna är stora bovar. Märkte även när vi var i Madrid i höstas att luften där var dålig. Ligger ju också som i “en gryta”.
   Och trots den dåliga luften kommer peking alltid att ha en plats i mitt hjärta. Så mycket annat väger över.
   Glasögonen är perfekta och nu ser jag också betydligt klarare.
   Önskar dig också en Glad Påsk.
   Kram!

 4. Spännande läsning som alltid här hos dig. Också roligt att se alla fina bilder från staden. Luftföroreningar är ju ett stort problem i många städer vi får väl räkna oss som lyckligt lottade som har så pass lite av den varan. Och ännu mindre här på torpet där vi nu njuter av trevligt sällskap (bägge döttrarna är med).
  Kram och Glad Påsk

  1. Tack! Ja, Peking ligger mig nära och det trots luften. En stad som för alltid kommer att finnas i mitt hjärta.
   Och visst är vi lyckligt lottade, men Stockholm är ju en liten stad i sammanhanget med sina en miljon invånare.
   Skönt öfr dig att nu vara på torpet och njuta av stillhet, ren luft och döttrarnas sällskap-
   Önskar er dina dagar och en Glad Påsk.
   Kram!

 5. Ett glasklart inlägg hur oklart kan bli klart och vice versa:-)
  Jag skrev ju om smogen i Peking igår, och dina bilder – de oklara alltså – är hur klara som helst jämfört med vad jag såg på BBC för några dagar sedan. Det var liksom en rödbrun sörja som hade svept in.
  Gillar elskåpen, så himla läckra. Å vilken smart idé att göra A/C aggregatet så estetiskt tilltalande. Det borde fler ta efter, speciellt i Spanien då de hänger överallt och ser anskrämliga ut.
  Gatlyktorna tycker jag också om, de är verkligen “kinesiska” och passar in perfekt såklart!

  PS. Grattis till glasögonfynden! Bra jobbat där. DS.

  1. Jag lästa ju det du skrev igår och via länkem och den röda sörja som ibland kommer in över Peking är ofta röd sand från Mongoliet som blåser in i Kina med kraftiga vindar. Illa när det pågår, men det brukar inte vara mer än någon dag.
   Jag är så förtjust i det kreativa tänkandet både vad gäller elskåpen och att låta de fula ac -aggregaten få en mer tilltalande “outfit”.
   Lyktorna är ävldigt kinesiska och finns överallt. Hade med ett gäng hem som maken satt glödlampor i. I några har jag värmeljus.
   Glasögonen är jättebra och jag vänjer nu in mig och varierar med de jag har. Lika bra att passa på att handla bra glasögon till bra pris.

 6. Alla dina inlägg är så välskrivna och inspirerande, det märks att du är en pedagog! Jag brukar tänka ibland att även om jag kanske inte lever så hälsosamt, har vissa genetiska sjukdomar att dras med, så lever jag i alla fall i en otroligt ren luft! Det växer skägglav på de flesta träden, ett tecken på att luften är hälsosam. Man varnar folk såmycket om det ena och det andra, man ska inte äta det, inte dricka det, man ska röra på sig osv. men man beaktar inte alls omgivningen och hälsofördelar eller nackdelar med den. Barn som bor i ständigt dålig luft måste ju få sämre förutsättningar i livet än de som bor på landsbygden? Allergierna har mångdubblats sedan vi lämnade landsbygden där vi kom i kontakt med både växter och djur. Ja knepigt är det, men det flesta har ju inget val, man lever där man lever, och för både svenskar och kineser gäller nog att försöka minska på bilavgaserna och mycket annat. En svår ekvation är det! Trevlig fortsättning på helgen/Kram

  1. Tack! Ibland är det väl si och så med det välskrivna men jag vill oftast dela med mig av något.
   Jag har förstått att du bor i en “ren-lufts-trakt” och visst är det stor skillnad från en storstad. Jag tycker ju även att Stockholm mellan varven känns smutisig. Dammet kommer in genom fönstren och antalet bilar är stort här också och likså ökar allergierna. Man försöker ha det alltför rent och utsätts inte för det som vi gjorde. För i andra delar av Europa och de andra ävrldsdelarna finns dte i princip inga allergier utan de blommar just i dessa “rena” miljöer. Barn som utsätts för lite av varje blir ju heller oftast inte allergiska och inte vuxna heller.
   I Peking görs mycket för miljön och stora summor satsas men bilarna är en stor bov. Men Mexico City och många andra städer både i Europa och runt om i ävrlden har än större problem och där man också satsar mindre eller inget alls på att komma till rätta med föroreningarna.
   Svårt är det.
   Önskar dig också en fin fortsätttninga på helgen.
   Kram!

 7. Nu har jag läst ikapp lite, vilken resa! Många intryck men mycket välbekant också.
  Så roligt att åka tillbaka till ett ställe man bott på tidigare. Bekant men ändå förändrat liksom.
  Tråkigt att höra om din axel. Jag vet hur det känns, har haft samma åkomma. Övergick sen till en kronisk inflammation i slemsäcken så den kommer jag få leva med resten av livet. Jag var sjukskriven 18 veckor när det var som värst. Skriva på tavlan och alla göromål i köket som hemkunskapslärare och att fungera normalt med morfin i kroppen var inte att tänka på.
  Fick en kortison spruta som gjorde det uthärdligt. Vändningen kom när jag fick tips om hälsokost, gurkmeja. Åt 1 tablett om dagen och det höll inflammationen i styr. Efter 2 år glömde jag mina tabletter när vi åkte till Torrevieja så jag var utan i 2 veckor och det gick bra. Testade att fortsätta vara utan. Nu har jag varit utan i 8 år. Jag har tabletter hemma som jag tar när jag ansträngt armen eller är stressad ( axeln reagerar tidigt vid stress, en bra indikator på att ta det lugnare) Äter en vecka eller 2 och sen kan jag sluta. Är så glad att det fungerade för mig för den vilovärken jag hade då var hemsk. Så ett tips från mig är gurkmeja! Hoppas det vänder snart för dig ? Värk är hemskt!
  Kram Linda

  1. Vi har verkligen haft det bra och mycket var välkänt och en del nytt. Vad gäller axeln så är den lite bättre tack vare cortisonsprutan och de inflammationshämmande tabletterna men långt kvar. Förstår att du väl känner igen dig i smärtan och att du givetvis inte kunde arbeta. Och att ens lyfta armen är ju inte att tänka på. Äter nu naproxen och cortisontabletter, men ska på ditt förslag testa gurkmeja också. Magen är ju inte så glad åt all medicin direkt.
   Takck för ditt råd. Fint att höra att du nu oftast är smårtfri för rejält ont gör ju detta.
   Kram och jag önskar dig en trevlig fortsatt påsk.

 8. Spännande bilder, grönt och rosa ihop blev jätteläckert och portalen gillade jag, men sista bilden blev roligast. Jag förstår att Londonschemat är pressat, brukar vara samma för mig men om du vill testa restaurangen jag berättade om så hör av dig i mitt kommentarsfält så fixar jag en vägbeskrivning från centrala London. Resan tar cirka 30 minuter.

  1. Människor som tar sig en “powernap” ser man lite varstans. Men det är långa arbetsdagar och mycket jobb så fullt förståligt. Och det går bra att osva lite var som. Området du beskrev i London fastnade jag helt klart för men det är nog mest en tidsfråga. Men jag lämnar en kommentar hos dig.
   Jättekul att läsa dina inlägg och så häfiga bilder.

 9. Spännande om luftkvalitén i Peking … måste vara väldigt jobbigt för invånarna de dagar när luften är som sämst. Många intressanta bilder och verkligen en snygg inramning av AC- aggregatet!
  Ha en fin påskdag!
  Kram

  1. Och Peking är ju inte direkt ensam om sin dåliga luft men en fördel är att mycket satsas på att få den bättre och så är dte ju inte på alla platser.
   Visst är det bra att AC-aggregatenramas in lite snyggt. Fiffiga lösningar finns både på dett aoch en hel del till.
   önskar dig också en trevlig påskdag.
   Kram!

 10. Visst är det jobbigt med alla föroreningar… Vi håller helt klart på att förstöra vår jord. Det värsta jag har upplevt i kategorin “förorenad stad” är nog Mexico City. Det var som att gå omkring i ett parkeringsgarage utan ventilation. Ruskigt!

  Men ett härligt inlägg från ditt Peking igen! Jag kan tycka att det var lite synd att B inte behövde nya glasiar – dom han provade där såg ju jättesnygga ut! 😉

  Ha en fin påskdag!

  1. Mexico City ska jag förstås lägga till bland de “värre” städerna. Jag har unte varit där men såg en tabell över föroreningar och de såg ut att ta topplaceringar.
   B behövde inga nya glasisar för de han har är väl fungerande. Och i reserv har han de gamla från peking som fortfarande är bra.
   Önskar er också en trevlig påskdag. Mulet i huvudstaden idag.

 11. Har ofta sett i Köpenhamn på kastrup att kineser har munskydd fattar inte varför, köpte du nya brillor där? ja att ge elskåpen en förklädnad är smart hade sett bättre ut även här hemma 🙂 super fina o roligt att se dina bilder tusen tack 🙂 kram å fin dag

  1. Kineser kan ha munskydd för att de heller inte vill bli smittade av förkylningar och olika infeltioner. DE är nämligen väldigt sällan sjuka för egen del. Jodå, jag köpte två par glasögon ; ett par med Rayban bågar och ett pat med bågar från Dior. Helnöjd! Visst är det smart att klä in både elskåp och fula AC- agregat. Skulle behövas på många ställen.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 12. Jag antar att även kineserna börjar prata om/ vara medvetna om miljöproblem. På många bilder har jag sett att många går med munskydd. I alla fall, har gjort. Är det vanligt förekommande?

  Jag gillade fönstren på båda sidor om AC-grejen som flöt in bra i omgivningen! Kul att de tänker på exteriören… de har absolut många intressanta husfasader vad jag sett från dina bilder.

  Ta sig en middagsslummer utomhus mitt i city, är inte så vanligt förekommande i Sverige. Tror aldrig jag sett det, men bra för kropp och själ förstås!

  1. Kineserna är väldigt medvetna om miljöproblemen och det satsas också mycket inom hela kandet för att förbättra dessa. Mne bilarna är ett stort problem i denna stora stad. Vad gäller munskydd så är det en del som har det, men inte så vanligt. Inte nu och inte från 2007 -2010 då vi bodde i Peking.
   Man har verkligen tänkt till när dte komme rtill många detaljer och i dessa gamla husområden vill man att den gamla stilen ska bevaras och så även om det finns ac. De agregaten ger ju också värme vilket behövs under den kalla årstiden.
   KIneserna jobbar hårt och har långa arbetsdagar så en “powernap” kan nog behövas när det passar. här är det ju inte direkt åttatimmarsdagar som gäller…

 13. Efter en hektisk tid har jag nu börjat läsa mig bakåt i dina inlägg – så spännande att se och läsa om livet i Kina! Roligt att se att du lägger märke till saker som hur de försöker få ac att smälta in i miljön! Jag brukar också gå och kika efter detaljerna. Väldigt snygga lyktor dessutom.

  1. Jag tycker väldigt mycket om att se detaljerna i det vardagliga livet och rör mig med glädje runt till fots och per buss och tunnelbana. Vi bodde i Peking i nästan fyra år, mellan 2007 och 2010 och mycket är sig likt. Har dock varit tillbaka ett par gånger efter det och jätteroligt att än en gång komma hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *