Foto

Öga – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Nu är det vecka 12 och det är ordet öga som är ordet att tolka  i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Det är fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Stilla havet och i stormens öga. Alldeles i närheten av Kap Horn i södra Chile.Här på Stilla havet utanför Kap Horn i södra Chile. Mitt i stormens öga med vindstyrkor upp till 33m/sek. (Storm är mellan 25m/sek till 33 m/sek – sedan blir det orkan) 

Vad gäller öga

så är det ännu ett av alla svenska ord med olika betydelser. Många gånger är det också sammanhanget som avgör vad som menas. Här har jag funderat på några varianter och med bilder som denna vecka är hämtade från fotoarkivet. Återanvändning med andra ord.

Genom kamerans öga kan man se mycket. Ett kameraöga kan se och fånga mycket. Här är det starten på Gotland runt seglatsen – ÅF Off Shore race-  i Stockholm jag är med om.

Här har de första båtarna  kommit upp i “vindöga”. De har vinden rakt emot sig och måste kryssa (sick-sacka) för att fånga den.  (Vindöga kan bl.a också var en öppning i taket i ett gammalt hus där röken från den öppna spisen kunde komma ut. Förr används ordet vindöga också om ett litet fönster)

Segelbåtar i startögonblicket av Gotland runt. Båtarna har kommit upp i vind - ögat, helt i motvind, och måste sicksacka för att fylla seglen med vind. Trångt att kryssa här utanför Djurgården i Stockholm. Det är smalt och båtarna är många och stora.

Öga/ögon för varandraKattögon och öga för varandra.

Ett riktigt gott öga har jag till barnbarnen William och Max. Och i deras ögon är det lätt att drunkna.

Max 9 år. (Båda bilderna är  tagna av  Liv, pojkarnas mamma)

William 5 år.

Fler ögon

Ett nålsöga. En orörd del av den kinesiska muren ca 15 mil från Peking. Och hit kommer inte direkt så många turister. Kanske tycker man det är för långt att ta sig.  Med inhyrd chaufför och bil är det smidigt. (De flesta hotell kan hjäpa till att ordna transporten)  En fin vandring på dryga 10 km erbjuds mellan Jingchaling och Simatai. Rekommenderas om någon vill se en mer genuin del av muren och med fantastiska naturupplevelser som extra bonus.

“Ögat” påminner om ett stort nyckelhål och vyn ut över nejden är spektakulär.

Ett konstnärsöga. Här en målning från Lofoten gjord av konstnären av Lars Lerin

 

Att se bra är viktigt. Så under de år vi bodde i Peking blev det många par glasögon inhandlade. Här fanns det på den tiden en glasögonmarknad, en stor byggnad med mängder av optiker och glasögonbutiker. Och att gå igenom varje öga noga var viktigt så  det blev rätt styrka på glasen. Billigt var det  (ca 500-600 kr för progressiva glasögon och billigare för andra. Och alltid mycket god kvalité både på glas och bågar.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar av “öga”.

PS Hade helt glömt bort att vi hade “öga” som ord att tolka i november 2018. Tack BP och Anki för den påminnelsen. Jag tittade på den tolkning jag gjorde då och två av bilderna är desamma. De på barnbarnens ögon. Men det bjuder jag på.

 

40 svar på ”Öga – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En mycket bra tolkning av veckans ord 🙂 Förstår att du drunknar i barnbarnens ögon – sååå fina!
  Snygga glasögon fick du tag i där på slutet också 😉
  Ha en finfin dag! Morgonens regnoväder är ett minne blott (men såklart ser man spår på Playa del Cura), fast det är bra kyligt i vindarna.

  1. Tackar! Ja, barnbarnens ögon är det lätt att drunkna i. Under Pekingtiden blev det många par glasögon och några köptes även i mars 2018 så jag har ett rejält förråd. Och många passar fortfarande mina ögon.
   Vi var ute på eftermiddagen och det var riktigt skönt. Tänkte slå oss ner på Calabrio – men här fanns det bara spillror. Kanske renovering…
   Trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, det kom en del hoppandes när jag började fundera på ordet. Och många fler betydelser finns men jag fick begränsa mig. I alla fall försökte jag.
   Stor kram! Och roligt att solen lyser hos dig också.

 2. Som vanligt så bjuder du på en väldigt varierad och bra tolkning av ordet “öga”. En heltäckande sådan får jag nog säga. Många fina bilder som vanligt men lite extra fastnade jag på bilderna av barnbarnen.

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Tackar! Ja, öga finns det mycket att fundera kring och jag är nog också mest förtjust i bilderna på barnbarnen och deras ögon.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Jättebra tolkning av “öga” ,-))))
  Många fina bilder, du tänker runt verkligen ,-))
  Barnbarnen är ju bara för söta båda två! ,-))
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-))

  1. Tackar! Vi hade detta ordet i november 2018 men det hade jag helt glömt så två av bilderna var med då också. Men det bjuder jag på-
   Och visst är pojkarna fina!
   Ha det fint du också.
   kram!

  1. Några varianter fick jag till och sedan fick jag begränsa mig. Men stormens öga fick jag ju ta med från Kap Horn.

 4. Stormens öga, ja du fick verkligen uppleva mycket på din senaste kryssning.
  Härliga bilder och fin tolkning av ordet öga. Du har fångat så fina ögonblicksbilder som är en njutning att se på.
  Barnbarnens ögon, glittrande och glada.
  Trevlig tisdagskväll och varm kram till dig.
  /Ps Nu idag har vi också fått lite sol, här hemma, men förstår att det är varmare hos dig. DS

  1. Stort tack! Och visst fick vi uppleva och se väldigt mycket. Berikande!
   Ja, detta stormens öga minns jag så väl och vi närmade oss här Kap Horn i södra Chile. Och storm var det, snudd på orkanbyar. Men vi kom i lä för Kap Horn och då minskade vinden.
   Barnbarnen är så fina och det är lätt för en mormor att drunkna i deras ögon.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Skönt med lite sol hemma för visst piggar det upp.
   Varm kram!

 5. Som vanligt en strålande tolkning av temat! Skrattade gott att du la upp Max och Williams ögon upp en gång till. Nu var det ju inte samma foton, och dessa vackra ögon kan jag verkligen inte ser mig mätt på.
  Sedan skrattade jag åt “vindsöga”. Läste ordet hos en norsk bloggare som lagt upp sitt bidrag. Hade aldrig hört ordet förut, åtminstone inte med fotot hon la upp. Googlade och lärde mig att vindsöga betyder fönster på svenska. Det visste jag inte.
  Gud såååå mycket man lär sig.

  Tycker det är så fint att Bosse alltid tittar så kärleksfullt på dig i alla bilder som du visat på bloggen – härligt att se:-)

  Åsså gillar jag de fräcka glasögonen i sista bilden:-)

  Ett toppen bidrag helt enkelt!

  PS. Stort tack för länken:-) DS.

  1. Tackar! Jag hade helt glömt av att vi hade “öga” som temaord i november och även glömt vad jag hade med då. Tack för din och Ankis påminnelse. Tycer jag brukar ha koll men inte denna gång. Får skärpa mig. Jag hade redan publicerat inlägget så jag struntade i att byta bilder på Max och William. Deras vackra ögon kan få vara med igen.Vindsöga/vindöga kan betyda fönster på svenska. Tror jag också hade med det. Men det jag här visade en bild på var ju segelbåtarna som hamnat i vindögat och fick kryssa (sicksacka) för att få vind.
   Visst lär man sig massor av bloggar, på olika sätt och inom olika områden. Bra också för mig som behöver träna på det kreativa.
   Ja, glasögonmarknaden i Peking var speciell. Och visst var jag tjusig i glasisarna.

 6. Dina barnbarns ögon kan man inte få nog av!
  Å dina andra ögon…vilka fiffiga tolkningar! Superbra gjort!
  Vindöga var nytt för mej!
  HA det underbart i Spanien!!
  Kram och godnatt!

  1. Visst är det lätt att förtrollas av dem. Jag hade helt glömt att ordet “öga” var med i november men det blev ändå en annan vinkling på veckans “öga”.
   Och vindöga är ju också en seglarterm och fick vara med. Tyckte det passade här.
   Vi har det fint här men idag, än så länge är det mulet och lite småkyligt. Men solen kommer nog tillbaka. Men en tröja på gick det fint att ändå sitta ute och äta frukost.
   Kram och god morgon.

 7. Finfina tolkningar av ordet! Jag skulle gärna fara till Peking och köpa glasögon… mina är så hiskeligt dyra och jag tycker att jag ser sämre nu, så snart är det dags…
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Tack!Vi är väldigt nöjda med alla par glasögon vi inhandlat i Peking och optikerna är verkligen noga med utprovningen som tar sin tid. Men bra blir det. Trist att det ska vara så dyrt med dina glasögon här hemma. Tycker att det även där borde finnas ett högkostnadsskydd.
   Kram och fin fortsättning på veckan.

 8. Som alltid en suverän tolkning på veckans ord! intressant och lärorikt … och såklart måste barnbarnen vara med! De ögonen är helt fantastiska! 🙂
  Tack för länken! 🙂
  Kram

  1. Tack! Jag hade helt glömt att vi hade ordet öga att tolka i november men såg att du och BP nämnde det. Bilder på barnbarnen hade jag med då också men nu hade jag redan publicerat inlägget så jag ändrade inte. Får vara mer uppmärksam i fortsättningen.
   Å andra sidan kan pojkarnas ögon ses i repris.
   Kram!

 9. Så fin tolkning! Och visst drunknar man i dina barnbarns ögon…..de är ju så söta 🙂
  Stor kram och trevlig dag!

  1. Tackar! Hade glömt att vi hade ordet “öga”att tolka i november men det var bara ett par bilder, de på barnbarnen, som kom i repris. Och de bjuder jag gärna på. Och visst är de fina!
   Stor kram och trevlig onsdag.

  1. Tack! Ja, pojkarnas ögon är det lätt att drunkna i och jag gör det gärna. Och många olika ögon finns det.

 10. Glasöga/glasögon? Vilken skillnad. Glasöga får man, när man förlorat ett öga,
  men glasögon köper man för att see bättre. Två bättre än ett, givetvi. 🙂
  Jag köper mina glasögon på Dollarstore – behöver bara förstoring, tur nog.

  Dina barnbarn har verkligen ögon som man drunknar i . Vänta tills dom är tonåringar!

  Mina ögon – det dyrbaraste jag äger.

  1. Visst är det skillnad mellan glasöga och glasögon. Och glasögon har jag en hel del av. Mest när jag läser och skriver men också de som hjälper mot min “astigmatism”. Jag ser inte alltid alla bokstäver tydligt när jag skriver. Och sedan har jag ett brytningsfel i ögat som gör att jag inte alltid ser att jag svänger om bokstäver i ett ord. Nog så besvärligt.
   Vilken lycka att du kan köpa glasögon på Dollarstore och bara behöver förstoring.
   Barnbarnens ögon är precis som de själva – så fina. Och jag inser att tiden innan de blir tonåringar går fort…

 11. Det där med “vindöje” lärde jag mej när jag läste om ordrötter.
  På engelska är det “window”. Svenskans “fönster” fr latin : “fenestram”
  (tysk :”Fenster” – franska: “fenetre”.

  Eftersom Helena på Freedomtravel har talat om isländska, letade jag upp “fönster”
  på isländska. “glugg” !!! Just det; GLUGG!

  Ord är fascinerande. 🙂

  1. Visst är det fascinerande med ord. Jag tycker också det är roligt att söka bakgrunden till dem. Ordet glugg används ju även på svenska och om ett litet fönster eller ett fönster i en båt.

 12. Finna barnbilder, med glada ögon. Första bilen med bra hav och himmel gillar jag, du har lagt horisonten fint i den. Kattögonen var roliga.

  1. Barnbarnens ögon är så fina och kan gärnaförsjunka i dem. Ja, i barnbarnen också. Minns när jag tog första bilden och fick hålla mig i för att få lite stabilitet i den. Det blåste rejält.
   Kattmasken lånade jag av vänner när vi var på en japansk körsbärsblomsfest i Peking. Så roligt!

 13. Jag förstår att du drunknar i barnbarnens ögon!
  Å, visst har Lars Lerin ett konstnärsöga. Kreativt tänk där! Ser fram emot Lerins Lärlingar som börjar i nästa vecka.

  1. Det är lätt hänt att “drunkna” i barnbarnens ögon och jag gör det gärna.
   Lars Lerin är en favorit på många sätt och hans tavlor lika så. Ser också fram emot “Lerins lärlingar” och kommer att se programmen.

 14. Jag minns barnbarnens ögon, jag föll pladask då och det gjorde jag idag också!
  Har varit och hämtat mina nya glasögon idag och de var då rakt inte billiga! Önskar att det hade varit Kinapris!
  Ha det gott!

  1. Här i ögonen är det lätt att dröja sig kvar och jag gör det gärna.
   Tyvärr är glasögon väldigt dyra här så visst hade det varit välkommet med ett högkostnadsskydd. Är glad över att jag även förra året när vi var i Peking köpte några par för de vi köpt har varit av väldigt god kvalité och passat bra.
   Ha det gott du också.

 15. Vilket härligt inlägg med många tolkningar av temat! Jag önskar att glasögon var billigare, då skulle jag införskaffa ett par olika glasögon så jag skulle kunna variera mitt “glasögonutseende” mer ofta. De mörka barnaögonen är helt fantastiska! De kan man nästan drunkna i.

  1. Tack! Visst är glasögon ofta dyra i Sverige och jag tycker att det borde finnas subventioner. Hade hellre önskat detta än bidrag till elcykel-
   Och barnbarnens ögon drunknar jag gärna i för en tid. Lätt hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *