Foto Stockholm

Nytt -Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Nytt är ordet att tolka denna vecka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Det byggs en hel del i Stockholm. Här är ett nytt kontorshus på gång vid GullmarsplanEn hel del nytt byggs det i Stockholm.

En hel del nytt

såg jag under gårdagen  både i och utanför olika butiker . Jag  passerade med raska steg och lät mig inte lockas att köpa något “bara för att”. Men ett par böcker inhandlades i Akademibokhandlen.  I övrigt konstaterade jag att de populära elsparkcyklarna drällde lite varstans, julhandeln pågick med “stämningsförhöjande” julmusik. Dessutom sken solen sken från en vackert blå himmel och det piggade upp.

Hemma igen satte jag mig en stund på balkongen med jacka på och en kopp kaffe till hands och tittade ut över nejden. En hel del byggs det i området och lyftkranar har jag sett många av.  Men nu såg jag, på andra sidan Hammarbykanalen, i närheten av Globen, Skanskas nya kontorshus sträcka sig mot skyn. (Innan vi reste till den spanska sommarstugan hade huset inte blivit synligt för oss. Då hade vi bara sett lyftkranarna fullt sysselsatta)

Skanskas nya kontorshus, Stockholm 01, har blivit synligt för oss. 

Stockholm 01 med sina 27 våningar är tänkt som en “pendang” (motsvarighet) till Folksamhuset här på Södermalm som också har 27 våningar.  I byggnaden räknar man med att ca 2000 personer ska jobba och det kommer att finnas dryga 26 000 m2 uthyrningsyta. Och en skybar är lägligt planerad högst upp.

Här jobbas det för fullt. (Bilden tagen från vår balkong med zoomkameran)

Området runt Globen och Gullmarsplan

ska bli Stockholm New Creative Business Spaces och det ä planerat för flera byggnader  och den tänkta kontorsytan inom området är 100 000 m2 och ca 6000 personer ska jobba här  Undrar om politikerna glömt att det är bostadsbrist i Stockholm. Men det har också byggts en hel del nya bostäder i området, mest bostadsrätter men även studentbostäder och en del hyresrätter. (Hyresrätterna är väldigt dyra och för t.ex två rum och kök på 60 m2 kan månadsavgiften bli 10 000 kr/månad. )

Så här är det tänkt att Stockholm 01 ska se ut. Fler bilder och mer att läsa om byggnaden finns här. 

Fler “nyheter”

I innerstan syns dessa eldrivna sparkcyklar mer och mer. Ofta används de och lika ofta ser en de ligga slängda på trotttoarerna där användare med förkärlek slänger dem när batteriet lägger av.  Så för att få ordning på detta har ny yrkesgrupp  uppstått. dE har som uppgift, mot ersättning, att åka runt med sina egna bilar och samla in sparkcyklarna och ta dem till laddning och sedan placera ut dem igen. Dessa in/uppsamlare är anställda på lite fri basis av företagen som äger sparkcyklarna. Jodå, de anställda har appar som visar var de övergivna sparkcyklarna kan finnas.

En parkerad sparkcykel på en trottoar och laddningen är slut .

I Akademibokhandeln hittade jag mycket nytt. Fastnade bl.a. vid hyllan där de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur fanns samlade i pocketutgåva och till ett bra pris.

Fler boknyheter.

Även hemma blev det lite nytt under dagen. Vi har länge funderat på att skaffa ett eluttag på balkongen men genom att fundera händer inget. Hitintills har vi dragit en sladd genom balkongdörren för att ha tillgång till el där ute. Men igår kom elektrikern och  ordnade till detta . Och nu kan vi “tända på.”

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

44 svar på ”Nytt -Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det är förvisso bra med nya kontorsbyggnader men folk måste ha någonstans att bo också. Tyvärr är det inte lätt att komma in på bostadsmarknaden i Stockholm och sonen bor fortfarande i andra hand. Betalar oskäligt mycket tycker jag men han var vant sig vid att bo centralt.

  Härlig tolkning som vanligt ska jag väl tillägga!

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Tack! Visst måste folk ha någonstans att bo. Helt klart. Tycker dock att dessa kontorshus kan ligga utanför innerstan. Men å andra sidan är kostnaderna så höga för nyproduktion att avgifterna blir så höga att många inte har råd att bo där. Och vill man bo centralt i Stockholm så kostar det en hel del och än mer i andra hand. I förorterna är det billigare och man har chans att hos privata värdar få lägenhet utan att köa. Men en bra inkomst krävs så många är utestängd även här.
   Kram och trevlig tisdag.

 2. Oj, är det så poppis med elsparkcyklarna! Man kan alltså hyra en och köra tills det tar slut?

  Vad mysigt där på balkongen. Den är inte inglasad, va? Det är ju lite läckert när man kan utnyttja den året om men det måste vara så att det verkligen kan öppnas ordentligt på sommaren för annars blir det ju hysteriskt varmt. Jag hade inglasad altan som vette åt öster i huset vi hade så där var det mysigt på förmiddagarna men hu så hett det kunde bli. Det var mitt pelargonparadis. 🙂

  1. Jadå! Dessa är väldigt populära och man hyr dem via en app och kör tills batteriet är slut. Men tyvärr ligger de sedan och skräpar lite varstans tills upplockarna kommer och tar med dem för laddning. Ser ganska skräpigt ut på sina ställen-
   Balkongen är mysig men den är inte inglasad. Vi har inget tak över så det fungerar inte. Men vi har köpt ett höj och sänkbart plexiglas och det gör stor nytta här uppe på sex trappor. Balkongen har vår, sommar och tidig höst sol från morgon till
   och vetter åt väster, söder och öster. Men vi har en bra markis mot solen. Skönt. Men hela lägenheten är väldigt ljus och med bra utsikt från alla fönster. Och pelargonerna och hibiskus trivs men annars blir det lätt för varmt för andra växter.

 3. Oj, 27 våningar….ja det ända är väl att bygga på höjden. Undrar vad det blir för hyror för företagen som flyttar in.
  Bra med el på balkongen!
  Har inte sett några elsparkcyklar här i stan, men det kommer säkert. Knepigt det där med att bara slänga på marken då den laddat ur – jag fattar inte riktigt hur folk tänker. Ha en skön kväll =)

  1. Högt blir det och kommer att ligga parallellt med Folksamhuset och på ett avstånd av ca 1300 meter från varandra. (Om man går) Elen på balkongen har vi länge funderat på och nu kom vi till skott. Förut har vi dragit sladdar genom balkongen och det är inte så smidigt. Elsparkcyklarna är praktiska men blir till oreda när de slängs på trottoarer runt om i stan när elen tar slut. Sedan dröjer det till de som samlar in dem kommer och tar dem till laddning.TRor att här som i en del andra sammanhang tycker användarna att andra ska ta hand om det man själv lämnat. En trist attityd.
   Önskar dig också en fin kväll och trevlig vecka.

 4. Det byggs verkligen nytt precis överallt. Å som vanligt kan du följa utvecklingen från första parkett och visa bildbevis. Alltid roligt med dokumentation, speciellt om bilderna innehåller byggkranar;-)
  Stockholm 01 är ju hur läckert som helst. Äntligen nåt annat än en skokartong. Bra där!
  Dessa elcyklar verkar vara ett stort problem för Stockholm Stad. När det övergivs när elen är slut blir de ju till hinder. Läste/hörde att man funderar på att förbjuda dom i innerstan. Som fortskaffningsmedel är de ju annars riktigt fiffiga.
  Grattis till elen på balkongen. Det har vi också. Förenklar en hel del, då man kan ha lampor tända även när balkongdörren är stängd under vintern.
  Ett toppen inlägg med mycket nytt:-)

  1. Tack! Visst byggs det mycket i hela stan och nu när vi kom hem hade Skanskas bygge nått över taken så att vi såg det. Blir säkert en bra och en fin pendang till Folksam. Känns roligt med detta hus här. Och kul att följa bygget. Området i sig blir säkert bra. Men kanske kan jag tycka att det är väl många kontor som byggs i stan. Bostäder behövs också- Men tomtmarken är dyr och bostäderna blir väldigt dyra så det är inte så många som har råd att bo här. Elcyklarna är ju praktiska men inte kul att se dem ligga och skräpa på trottoarerna innan de tas om hand för laddning och placeras ut på nytt. Men kanske några krav på användandet vore bra.
   Elen på balkongen har vi funderat på länge men inte kommit till skott. Vi har dragit en sladd genom balkongdörren men nu finns flera uttag och olika kontakter inne så vi kan reglera belysningen ute.

  1. Mycket nytt byggs det i Stockholm och många kontor blir det. Värre är de med byggandet av bostäder. Men å andra sidan blir de så dyra att få har råd med dem. Trist!

 5. Jösses vad de bygger i stan, synd att det inte blir mer bostäder, men som sagt, nya bostäder kostar…
  Julhandeln har väl redan börjat, och jag suckar djupt, gillar inte alls denna julkommers!
  Va fint det blev på er balkong! Vi har ett eluttag på balkongen, men ingen lampa ännu!
  Kram och sov gott!

  1. Det byggs i hela stan men mycket kontor. PÅ Söder byggs också bostäder men de flesta är bostadsrätter och de hyresrätter som byggs få väldans höga månadskostnader så det blir inte för de “vanliga” löntagarna.
   Vad gäller julhandeln så undviker jag den så långt det går… Nu äntligen kom vi till skott med både eluttag och ett par lampor. Men idag kom julbelysningen upp. Skönt att inte behöva dra kablar inifrån som vi gjort.
   Kram och natti!

 6. Vad högt det är, fy nu blir jag höjdrädd :O Det är så tråkigt när folk “bara” slänger eller ställer låne-saker där o här men att det finns en gps är ju bra iallafall så att de kan komma tillrätta igen.

  1. Högt blir huset, men tomtmarken är dyr så den utnyttjas rejält. Visst är det trist att många elsparkcylar bar slängs på trottoarer. Kunde lika gårna parkerats ordentligt. Så småningom hämtas de och tas med till laddningsstationer, laddas och placeras ut på nytt. Tanken är ju god men folk kunde vara mer ordningssamma.

 7. Här var det mycket nytt och många nyheter 🙂
  Tänk att folk ska missköta sig så dant när det erbjuds bra faciliteter, som elcyklarna. Detsamma hände exempelvis i Sollentuna för många år sen när kommunen satte ut lånecyklar. Dom slängdes både här och där och dessutom så stals dom. Fanns ju inga appar som kunde hålla reda på dom på den tiden. Bedrövligt! För annars tycker jag att det är en rolig idé 🙂

  Ha en fin dag!

  1. En hel del nytt hade hänt under tiden vi var borta. Noterade att elsparkcyklarna ökaten hel del och även att en del låg slängda på trottoarerna. Men givetvis finns det även de so är prydligt uppställda i väntan på att per bil föras till laddningsstationer. Minns också detta med lånecyklar. Dw finns också i stan men inte lika mycket nu när det är kyligare. Många av dem slängs också kors och tvärs. Trist!
   Strålande sol i Stockholm idag men tät dimma på morgonen. Man såg knappast handen framför sig på balkongen.
   Trevlig onsdag och kanske har ni också sol men troligen inga minusgrader.

 8. Hej Ditte!
  Ja vad pengar det finns att bygga för..,
  Dom där sparkcyklarna har jag/ vi i mitt hus hemma blivit anti för. Ett annat märke…en som bor i huset i andra el tredje hand tar hem dom och laddar dom i lgheten, !! Tänk dig 16 st i vår lilla hiss. Innan laddade han i källaren men den har grävts upp just nu. Snacka om att det går åt el…
  Kram P ??

  1. Det byggs mycket och dyrt. Här i området runt Gullmarsplan blir det både kontorshus och bostadshus. Men detta på bilden blir kontor.
   Vad gäller sparkcyklarna kan jag tänka mig att det dels blir trångt och dels går åt el. Hoppas elen betalas separat.
   Kram från ett soligt men lite kyligt Stockholm.

 9. En dag med lite av var & så fina bilder o ett coolt hus tycker jag 🙂 ja det byggs mkt överallt känns det som ..hoppas du får en fin dag kram

  1. Mycket byggs men lägenheterna är mest bostadsrätter. Då blir månadskostnaden lägre men kostar ju 4-5 miljoner för en tvåa på 60m2. Och vad gäller hyresrätterna ligger de på ca 10-11 000 för en nyproducerad lägenhet inne i stan. Huset på bilden ska dock bli kontor.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Mycket nytt under solen här, byggnation, böcker och en dumpad sparkcykel! Fint och genomtänkt inlägg! I Nyköping byggs det “överallt”, förstår inte hur det kan finnas avsättning för alla nya, dyra bostäder i vår lilla stad.
  Ha det gott!

  1. Jadå! En hel del nytt blev det och i variation. Kan tänka mig att det byggs en hel del hos er i Nyköping. Många vill bo i Nyköping men pendlar sedan till Stockholm. Och även om priset på lägenheter är högt så kanske det ligger lägre än priserna i Storstockholm. I Stockholm är bostadsbristen väldigt stor men det som byggs är väldigt dyra lägenheter som inte så många har råd att bo i. Men tomtmarken är dyr…
   Ha det gott du också.

 11. Mycket nytt , mycket ljust, uppladdande, upplysande och litterärt därtill! Ebba Witt brattströms blir jag nyfiken på …
  Stor kram från ett mycket frostigt, smågrått och otroligt vackert!

  1. Jadå! Och i variation. Ebba Witt Brattsröns bok bläddrade jag i och skulle vilja läsa den.
   hoppas du har det fint där du är.
   Stor kram!

  1. Visst är det så! Och när jag tittar ut och över kanalen så ser jag hur det ploppar upp nya byggnader både här och där. Sedan får jag läsa i tidningarna vad som är tänkt.

 12. Jag var också inne på byggkranar och nybyggen, tur att jag inte tog samma. Byggkranar mot blå himmel är vackert, ser framtidsoptimistiskt ut på något sätt. Som vanligt när jag ser dina bilder inser jag att jag borde promenera mer på Söder, gör det i vår.

  1. Våren är ju en trevligare tid att ge sig ut här- Helt klart. Och mycket finns det av det mesta- Ser byggkranarna just nu genom fönstren och även huset som byggs och visst andas det framtid.

 13. Oj … vilket hus! Ser ut som det ska stjälpa … lika konstigt som Turning Torso i Malmö … men inte lika högt.
  Så bra att ni fixat med eluttag på balkongen … mycket bättre så än med sladd klämd i dörren 🙂
  Häftiga bilder! Förstår att BP sitter och dreglar 🙂

  1. Huset såg vi nu taket på.Innan vi reste till Spanien hade detta tak inte nått över de andra. Men nu så…
   Eluttaget har vi talat om i massor med år men det har inte blivit av. Så nu fick det ske. Smidigare än att ha sladdar genom balkongdörren. Och i vår kan vi sätta värme där för att mer kunna använda balkongen. (Den är inte inglasad)
   Tror BP gillade lyftkranarna här för höga är de.
   Kram!

 14. Vad finns det för bestämmelser med att ställa ifrån sig de elsparkcyklarna? Trist att folk inte kan tänka längre än att det ska vara smidigt för dem själva! Kostar det något att använda dem?

  Bostadsmarknaden, visst är den bedrövlig, mer eller mindre över hela landet, i de större städerna i alla fall. Utan tvekan är Stockholm där det är som mest besvärligt. Folk måste ju bo, precis som du skriver… På landsbygden står många hus tomma och förfaller – visst är båda delarna trist! Ekvationen är inte så enkel att lösa när trenden nu är att människor nu vill bo mitt i smeten…

  Det där planerade 27-våningshuset tycker jag ser tjusigt ut. Något som bryter av mot allt det andra…

  1. Elsparkcyklarnas utbredning har kommit snabbt så några direkta bestämmelser finns nog inte. Inte ännu! Och som det är nu kan de köra även på trottoarer vilket inte är direkt lyckat. DEt kostar att använda dem och man laddar ner en app och betalar genom den. Sedan när batteriet tar slut lämnar man sin elsparkcykel. Läste att det brukar kosta 10 kr i startavgift och sedan 1,50/minut och att en laddning räcker ca 30-40 minuter.
   Visst är det knepigt med bostadsmarknaden och att ens komma in på den. I Stockholm kan man ta kontakt med privata hyresvärdar och få en lägenhet för alla måste inte lämnas till bostadsförmedlingen. Men dessa kan kosta 10-12000 kr/månad, eller mer. Och man måste ha en rejäl månadsinkomst för att komma i fråga. Säkert blir det nya huset här fint men man kan undra om det verkligen behövs så mycket kontorsyta. Å nadra sidan är det väl bara företagen som kan betala….

 15. Vilket spännande nybygge men den där 01:an blir väldigt hög. och kommer att synas på långt håll. Det är bra att att det byggs nytt och det är kul om det byggs lite annorlunda hus och inte bara raka kuber.

  1. Mycket nytt byggs här i stan och en hel del kontorshus. Det här kommer att bli jättefint och med snygg design. Men jag kan tycka det är lite synd att dessa kontorshus byggs inne i stan och att människorna ska bo utanför stan. Men tomtmarken är dyr i stan och då är det företagen som kan betala för ett bra läge.

  1. Visst byggs det mycket nytt. Men en hel del kontor blir det. Tomtmarken inne i Stockholm är väldans dyr och så även på många andra platser i landet där marken är attraktiv. Men jag önskar också att billigare bostäder kunde byggas men nu är det ju företagen som har pengarna. Några hyresrätter byggs också men de blir jättedyra och då har folk med mer vanliga inkomster inte råd att bo där. Utanför innerstan är det billigare mark och bostäderna blir lite mer överkomliga att hyra eller köpa.

 16. Hej, läste så sent som idag om hur många som står i bostadskö i storstäderna, bara tanken svindlar! Och sen säger man att bostadsbyggandet kommer att sjunka…får inte ekvationen att gå ihop. Och jag är för lite påläst för att kunna argumentera varför man ska bygga mera nytt, och hur det rent praktiskt ska gå tillväga då byggherrarna har andra synpunkter på prissättning och byggkostnader och annat.
  En helt ny vy blir det i Stockholm den dagen det där monsterhuset byggs. Fast jag tycket det var rätt läckert. Värre har jag skådat. Bättre att bygga på höjden så man spar mark.
  Nu har ju jag hoppat lite hit och dit och inte läst ditt temainlägg förrän idag, eftersom jag inte vill se vad andra skrivit innan jag gjort mitt eget inlägg. Nu ska jag läsa vidare, för nu har jag visst hamnat på efterkälken igen! Det är nog smart att ha eluttag på balkong eller utanför huset, jag vill inte dra sladdar genom ytterdörren så jag har letat efter batteridrivna ljus att ha utanför lägenheten men ännu inte hittat något jag gillat. Men grannarna har sett till att det glimmar och glittrar så fint så det spiller över bra till mig också. Önskar dig en trevlig första advent/Kram

  1. Hela bygg och bostadssituationen i Stockholm är speciell. Markpriserna är höga och det som byggs är väldigt dyrt och tämligen exklusivt. Undrar för vilka man bygger. I utkanterna av stan är det lite lättare att få en bostad och köerna är lite kortare. Huset som jag had emed här blir fint tycker jag och det kommer inte att negativt påverka stadsbilden. (Ligger ju lite utanför city, i Johanneshov)
   Eluttaget blev bra och detta har vi funderat på i många år, men nu kom vi till skott.
   Bra att du har grannar som lyser upp även hos dig. Men kanske hittar du något litet du kan ha utanför hos dig.
   Ha det gott och jag önskar dig en fin adventshelg.
   Kram!

 17. Det byggs mycket nytt i Stockholmsområdet så man känner knappt igen sig längre. 😉
  Men de där elsparkcyklarna verkar ju inte ha någon bra lösning på logistiken när folk lämnar dem var som helst när batteriet är utan ström. Jag gillade Citybikes för de hade ett genomtänkt koncept men läste något om att de inte fick eller skulle få förlängt kontrakt med Stockholms stad. Så tråkigt, i så fall, för vi hyr alltid de cyklarna när vi är i storstan. 😉

  1. Visst byggs det en hel del! Vad gäller elsparkcyklarna så dräller de omkring en hel del och när batteriet tar slut lämnas de bara och dwt kan sek var som helst. Nu finns det flera olika firmor som hyr ut cyklar men jag vet inte om de heller har fått nya kontrakt. Hyrcyklarna tycker jag också varit bra och när vi har haft vänner här så har de hyrt cyklar ibland. Kanske kommer någon ny lösning.

 18. Ja mycket nytt byggs det i städerna och trots att jag bor i en liten stad långt bortanför så är hyrorna för hyresrätter horribla och ungdomarna har inte en chans, bostadsrätterna sjunker i pris nu men visst kan jag fortfarande tycka att det är mycket för betongklumpar. Tack för att jag nu kunde läsa att det inte hjälper att endast fundera utan det behöver till handling också, vi har samma dilemma här hemma. Men nytt och modernt blir det och det är något som även skulle behöva ske hos oss när tiden snart kommer.

  1. Visst är det trist att det ska byggas så att hyrorna blir så höga.Gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Här har priserna på bostadsrätter så sakteliga börjat gå upp igen men det kommer nog inte bli så stora språng.
   Folk måste ju bo någonstans och i Stockholms ytterområde blir ju bostäderna lite billigare. Känns som om Stockholm innerstad nu måst få en paus i nybyggandet. Grönområden vill vi ha kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *