Stockholm

Nytorgsfesten – Kvartersfesten som växte

Nytorgsfesten på Södermalm i Stockholm började i liten skala redan 1995 och redan då var artisten Danny Saucedo med här. Då var han nio år och sålde frukt. Men redan efter ett par år lades festen ner för att på nytt återuppstå förra året och då var Danny Saucedo en av initiativtagarna. I år ägde Nytorgsfesten rum mellan fredagen den 17/8 och den slutade igår, söndag den 19/8. Och visst var jag med.

Nytorgsfesten var välbesökt och här fanns något för alla.. Helt oavsett ålder. Pianon fanns uppställda här och där och flera besökare satte sig ner för att spontanspela.

Det röda tecknet visar Nytorget och där liksom i kvarteren runt om samt i Vitabergsparken har varit festområdet.

 

Nytorgsfesten

är en festival  mitt på Södermalm, i kvarteren kring Nytorget och har under dagarna lockat mellan 40 och 50 000 besökare, alltifrån bebisar till de allra äldsta. På lördagskvällen blev det också vidd förstärkning av de 35 000 löpare som sprang Midnattsloppet runt Söder. De hamnade liksom mitt i festivalen.

Hippiemarknader, matförsäljning, loppisar av skilda slag, gatuteater, underhållning med stora variationer både i Vitabergsparken (ligger alldeles i närheten) och på närliggande gator. Just Vitabergspaken besöker jag ofta både för att bli underhållen av bl.a Stockholms Parkteater eller för en fin promenad. Och “Vitan”, som parken ofta kallas, var  ett kärt tillhåll för söderbon Per Anders Fågelström som fått en hel del inspiration till sina böcker i dessa kvarter,

Fint att bara slå sig ner och insupa atmosfären.

Stod länge och funderade på om behovet av ett rejält stekjärn fanns. Eller en plättlagg. Men det blev bara en fundering.

Slog i stället till på “jordnötskaos”. Riktigt gott!

Kön till uteserveringarna och väntan på plats var stor. (Vilket den alltid är i dessa kvarter) Södermalm lockar många.

Rockringar! Vem minns inte dem. Här utmanade barnen några vuxna. Och barnen hade större fallenhet.

På själva Nytorgets konstgräs hade många samlats. En del för att “chilla” och andra för picknick och lek.

 

Jag gick vidare efter ett “pitstop”

och hamnade  på fotoutställningen “Plank 2018. Här vid de röda planken på Lilla,  Mejtens gränd, alldeles nedanför Vitabergsparken, ställde 275 fotografet ut några av sina alster. Fotoutställningar har periodvis pågått här från 1982. Fotografen Niel Goldstein hade inspirerats av fotoutställningen vid Washington Square i New York och tyckte att de röda planken här skulle vara perfekta för att visa fotokonst. Detta blev  fram till 1994 en återkommande utställning.  På den tiden blev detta också en mötespunkt för fotografer och en chans till att visa sina alster. 2007 återuppstod “Planket”  (mer info i länken) på nytt och har med ojämna mellanrum återkommit hit.

24 svar på ”Nytorgsfesten – Kvartersfesten som växte”

 1. Södermalm har mycket ordnat under sommarmånaderna för besökare. Min väninna som jag har känt i över 50 år bor på Söder och hon brukar berätta en hel del om sevärdheterna.
  Trevligt att se dina fina bilder därifrån och vad du upplevde.
  Stekpannorna ser otroligt tunga ut, inget för mig, kantänka.
  Jag håller mig till ditt alternativ.
  Roligt med dina kartor som du visar så att jag kan följa med och se ungefär var det ligger.
  Kram och ha det bra.

  1. Södermalm är verkligen en levande stadsdel och än mer sommartid. Roligt att din väninna också tycker det. Stekpannorna var väldigt fina men så tunga. Det var därför jag tvekade. Hade behövt ta till båda händerna för att lyfta dessa. Men de var verkligt fina .
   Vad bra att du tycker om kartorna. Har ju läsare lite varstans och då kan det också vara bra att se var saker och ting äger rum.
   Ha det bra du också.
   Stor kram! (Var i dina trakter idag och träffade vår vän Preciosa.)

 2. Vilken bra och trevlig dag på alla vis! Det såg ut att vara en fest som passade såväl stora som små och som bjöd på gott och blandat! Härliga bilder som vanligt dessutom 😀

  Kram och ha en bra kväll!

  1. Tack! Det var det! Och det är ju väldigt trelvigt med en festival som passar alla åldrar. Fin stämning! Kul också att det var en del evenemang i “Vitan” i hegen i samarbetet med Parkteatetern.
   Önskar dig en bra eftermiddag och kväll.
   Kram!

 3. Vilken jättetrevlig festival! Så mycket på gång överallt och vädret
  medverkade. Mycket förtjust i sista fotot!

  1. Det var väldigt trevligt att strosa runt på festivalen och här var från de äldsta till de yngsta med. Väldigt trelvlig stämning. fotoutställningen var verkligen fin och jag hade kunnat knäppa många bilder med batteriet “dog”. . Är själv också förtjust i sista bilden. Fint väder var det också och “lagom varmt” + 23 så man orkade gå runt och titta. Många sittplaset fanns också. Och en hel del att titta på.

 4. Vilket färgrikt och mustigt inlägg! Där fanns väl allt, att göra och kolla in på, vad kul!
  Skoj, när det är mycket folk att titta på. Rockring, ja vem har inte haft det? Men jag tror inte takterna sitter i.
  Nu har jag precis sett färdigt serien från Lofoten och ska börja göra mig iordning för en cykeltur till gospelträningen ikväll.
  Ha det gott och stor kram!

  1. Tack! Ja, festligheterna var riktigt trevliga och här passade alla åldrar in. Jag testade en rockring och kunde hålla på i 25 varv…Tänk förr när man kunde stå hur länge som helst.
   Lofotenserien har vi också följt och den var riktigt bra. Tänkvärd.
   Önskar dig en fin körträning i kävll.
   Stor kram!

 5. Vad roligt att festligheterna har återuppstått 🙂 Fast jag skulle bli avskräckt från att äta där på grund av alla köer, tror jag. Men att gå runt och titta är ju inte fel det heller 🙂

  Ha en fin kväller!

  1. Verkligen ett jättetrevligt initiativ och som vände sig till alla åldersgrupper. Och det var bara till en del ställen det var kö för att komma in. Många “foodtrucks” hade mer flyt och serverade både mat och dryck. Kul är också att det varit samarbetet med Parkteatern så det har varit föreställningar även i Vitabergsparken.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Alltså, hur jäkla bra var man inte på att rocka som ung?!?
  Numera är jag usel, gäller även twist, hoppa hopprep och bolla med flera bollar.

  1. Visst var man! Nu testade jag och klarade bara 25 varv. Åldern tar ut sin rätt och brist på träning är det ju också med både twistband och bollar. Vi lägger av oss.

 7. En festival på Södermalm kan ju inte bli mer än lyckad. Atmosfären finns ju redan där, o med musik och event därtill blir ju stämningen ännu skönare. Ingen Danny som syntes till? Han är ända sedan Idol-tiden en av mina idoler.,..charmig, snygg och sjunger och dansar som en gud.
  Vet du, jag har inte lyssnat på ett enda sommarprat. Så jag förstår mer än väl att man inte kan hinna med att både lyssna o läsa, för man trots allt kan man bara koncentrera sig på en sak åt gången. Jag har lite svårt för att bara lyssna rakt upp o ner, måste ha något för händer samtidigt så jag lyssnar gärna på radio när jag målar. När jag nu väl kommer igång igen..
  Kram

  1. Nytorgsfesten blev vädigt lyckad och med 35 000 Midnattsloppslöpare i lördags kväll blev det ju än mer “piggt” här i kvarteren. Många “utifrån” hade också sökt sig hit och det är också väldigt trevligt. Danny S bor ju vid Nytorget och är engagerad även nu- När jag lyssnar på sommar så kan jag gära annat, men dock inte läsa samtidigt. Men jag har röjt en del bland saker jag inte behöver. (Har lämnat till Stadsmissionen) Vad roligt att du målar. Tyvärr kan jag inte det, men jag är väldigt intresserad av det andra målar.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Fotoutställningen var verkligt sevärd men tyvörr “dog” batteriet i kameran så det blev inte fler bilder. Hade tänkt ett eget inlägg om detta. Men så blir det inte denna gång. Festivalen var överlag väldigt trevlig och med supertrevlig stämning. Du får hålla koll nästa år i augusti.

 8. Det räcker med att titta på dina härliga bilder för att förstå varför man inte kan annat att bara ÄLSKA söder. Så himla “typiskt” för människorna som bor där. Det är liksom en hel annan “värld” än den norr om stan. Å jag förstår nu också varför vi så ofta är just på Söder.
  Sista fotot är en höjdare:-)

  PS. Har sett Aperol Spritz många gånger, ofta på bloggar. Vet fortfarande inte vad det är för drink. Men någon gång ska jag faktiskt testa denna “inne-drink”;-)

  1. Visst har Söder det där “lilla extra”! Och tänk sedan känslan när 35 000 som sprang mIdnattsloppet i lördags ångade fram genom området. Missade just det, men såg Midnattsloppet här från balkongen och på kajen. Jag förstår också varför ni ofta söker er till södra sidan. här är det verkligen en skön och avslappnad stämning.
   Tyvärr dog kamerabatteriet så det blev bara en bild för det fanns mycket att fota och titta på vad gäller fotoutställningen “Plank 2018”. Had etänkt mig ett eget inlägg där. Men ett annat år så…
   Har heller inte testat “Aperol Spritz” men får nog också göra det. Så man vet…

 9. Så trevligt det ser ut! Rockring … ja tänk vad man kunde då när man var ung 🙂 Fotoutställningen hade varit kul att se!
  Många fina bilder att njuta av när man nu inte kan vara med själv! Tack för det Ditte!
  Kram

  1. Det var jättemysigt att titta runt och så fin stämning. Och jag testade en rockring. Förmågan är inte längre så bra. Dåligt med träningen, Fotoutställningen var riktigt bra och rolig att se, men tyvärr dog mitt batteri til kameran. Hade tänkt den skulle fått ett eget inlägg. men ett annat år ska jag vara bättre rustad.
   Kram och trevlig tisdag

 10. När jag läste om utställningar på planket så funderade jag genast över om fotografierna är plastade? Annars förstörs de mer eller mindre om det kommer en regnskur? En praktisk undran… Idén är förstås jättefin, idag när så många av oss fotograferar massor har säkert intresset för fotoutställningar också ökat, amatörfotografer kan få nya idéer.

  Södermalm är fantastiskt, har så mycket att bjuda på. Jag besöker väldigt gärna Fotografiska, även om det är ganska länge sedan nu. Får bli nytt besök där senare i höst. Nu spårade jag ur ämnet… litet. Din helg blev säkert superfin oavsett hur jag spårar…

  1. Fotona var i glasramar vad jag kunde se. Tyvärr tog mitt batteri slut för jag hade gärna tagit många bilder och gjort ett särskilt inlägg just om dessa foton. Men så blir det inte. Här stannade jag länge. Och fotografiska museet är en av mina favoriter som ofta har olika utställningar. Ger mycket. Kanske kan vi gemensamt senare i höst ta oss en titt där. Vore trevlligt.
   Söder har mycket ett bjuda på även om det inte är Nytorgsfest. Här strosar jag gärna och ofta. Bor ju här…

 11. Så mysigt och roligt med en sådan folkfest! När jag bodde på Skånegatan var det i princip rivningslägenheter där, och det bodde mestadels missbrukare. Jag fick hyra min lägenhet för 800 kr per månad genom mitt arbete och tyckte att det var lyx att bo i stan. Jag brydde mig inte det minsta om att det var blod i korridorerna och i hissen. Jag bodde bara ett år på Söder, men det var en spännande tid. Jag minns inget folkliv direkt, men jag såg varenda film som visades på den lilla bion Victoria på Götgatan.

  1. Skånegatan idag är ju “mitt i stråket” och väldigt inne och många kulturarbetare, skådsar och atrister bor här i kvarteren. Idag är det många bostadsrätter och väldigt attraktiva kvarter. Men jag vet hr det var förr. Hade en väninna som bodde där.Victoria finns kvar och är en biograf jag verkligen gillar och med bra filmutbud. Går gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *