Stockholm

Nygammalt

I början av 2000-talet flyttade jag in till Stockholm och bodde då i ett par år på Upplandsgatan i Vastastan, några stenkast från Odenplan. Ett perfekt läge och nära till allt. I alla fall det mesta. Dock intetill jobbet som jag hade i Upplands Väsby. Men jag körde bil dit och på den tiden var det inte särskilt höga biltullar för att köra in och ur stan.  Även trafiken var mindre. Total tid att köra de 20 kilometrarna var vanligtvis under en halvtimme och att resa kommunalt med buss, pendeltåg och buss var ett projekt på drygt en timme.  Så vinsten i tid per dag blev minst 60 minuter. Inte var det då  helller så svårt att hitta en parkeringsplats i stan. Men annat är det nu. Och betydligt dyrare. Vasastan känns trots allt fortfarande lite som mina kvarter. En det en känsla av nygammalt som infinner sig. Mycket gammal finns kvar och en hel del nytt har tillkommit.

Vasastan med  Upplandsgatan ligger strax söder om Karolinska och Kung. Tekniska Högskolan.Och där ligger också Odengatan som jag följde. Även den ger ett nygammalt intryck.

Längs Odengatan

Odengatan sträcker sig från Valhallavägen i öster och fram till St. Eriksplan i väster, en sträcka på drygt två kilometer. Här finns många små butiker med personlig service och tillgänglig personal, trevliga caféer och restauranger och det känns levande att gå här. Och lugnt! Om man bortser från ett gäng bussar, cyklister och bilar.

Tehuset Java

Ett besök hos Tehuset Java är alltid trevligt och här kan jag länge botanisera i både bland proslin, nymalt kaffe och mängder av olika tesorter. Butiken grundades i Lund i början av 1930- talet av John Amerius och hette från början Java import och då var kaffet viktigt. (Java är ett “slangord” för kaffe) Kaffet kom ursprungligen från Etiopien men spred sig snabbt till arabvärlden och vidare via holländarne till Indonesien och öarna, däribland ön Java. Holländarna transporterade och sålde kaffet billigare än araberna och mycket kaffe kom alltså från Java.

Idag är detta en butik med lanthandelskänsla där kaffe och  te samsas med vackert proslin och annat som kan vara trevligt att äga. För min del var det nya kaffekoppar som var aktuellt.

Nygammalt! Tehuset Java.Java import på Odengatan.

Nygammalt porslin på Tehuset JavaJag hade tänkt mig något i blåvitt och här är utbudet stort.

Jag fastnade vid den läckra och uppiggande  le Crusethyllan.

Marimekkoporslin känns lite nygammalt. Har funnits länge och en del nytt tillkommer. Gott om Marimekkoporslin

Ostbutiken på Odengatan 33 är verkligen mysig och har så mycket gott. Här tittar jag mer än gärna in i. Och visst blev det några inköp.

Stockholms stadsbibliotek

Ett stopp vid Stockholms fina stadsbibliotek blir det alltid. Ofta går jag in, men ibland beundrar jag den häftiga byggnaden utifrån. Stadsbiblioteket, ligger i korsningen Sveavägen – Odengatan kallas också “Asplundhuset” och ritades av arkitekten Gunnar Aplund. Stockholm behövde ett nytt stadsbibliotek och pengar till byggandet kom till stor del från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt andra fonder och även Stockholm stad skjöt till pengar. Byggandet tog tio år och det blev invigning 1928. Förutom alla böcker och all musik som finns till låns erbjuder Stockholms stadsbibliotek en design långt utöver det vanliga. Ett besök här rekommenderas. (Ibland finns också guidade visningar)

Stockholms stadsbibliotek är också nygammalt

Odenplan och Upplandsgatan

Odenplan har helt bytt skepnad  i samband med byggandet av den nya pendeltågsstationen och Citybanan.  Här, en bra bit under jorden ligger anslutningen till pendeltågen. (Karlberg station är nu blott historia) Tunnelbanan ligger kvar och vid odenplan finns också många olika bussanslutninger. För mig känns torget Odenplan nu lite kalt med all sin betong men samtidigt är det ju så tidens anda är. Men jag hoppas på att torghandeln kan få komma tillbaka. (Den fanns då jag bodde här i närheten och lyst upp)

Tittade upp på Upplandsgatan och stannade utanför huset där jag bodde. Ett gammal hus från slutet av 1800-talet, med stor chram. Högt i take som det är i gamla hus,  gasugn och gasspis, men i överigt fullt modern och med stor balkong mot en vacker innergård. Verkligen ett tyst läge. Även liten hiss med galler fanns. Nostalgi på hög nivå att på nytt stå här. Var säkert ett par år sedan senast. Och då var detta mina kvarter. Men nya tider kom, mycket hände i mitt liv och jag ville ha en större lägenhet.( Här var  lägenheten på 45m2)  En större lägenhet blev det. En på Söder, för priserna i Vasastan kunde jag inte matcha.  Jag hade knappast varit söder om Slussen tidigare så att det blev Söder och huset här på kajen var mycket  en slump. En väldigt bra slump. Prisläget var då lägre. Men det har ändrats. Det som mycket annat.

Huset på Upplandsgatan där jag bodde i början av 2000-talet. Lägenhet mot gården.

Upplandsgatan,i mitt gamla kvarter. Och nygammalt kändes det att gå här. En del gamla antikbutiker finns kvar och andra butiker och restauranger har tillkommit.

36 svar på ”Nygammalt”

 1. Så trevligt att få följa med på din promenad när du återsåg minnenas kvarter. Vid mitt senaste besök promenerade jag nästan samma sträcka så det blev lite av ett återseende för mig med. Trevliga kvarter men ni bor väldigt vackert som bor i dag också.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Jag tänkte just på dig när jag gick här . Minns att du bodde i närheten. Och just där du bodde, vid Tegnerlunden, gick ju jag i gymnasiet . Så redan innan jag flyttade till Upplandsgatan var detta kända trakter.
   Förstår att du kände igen dig här på promenaden.
   Och visst bor vi bra där vi bor nu. Vill inte byta. Men Vasastan tycker jag om.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 2. Tack för oromenaden i Vasastan! Inte ofta jag besöker den stadsdelen numera, men när jag jobbade, var stadsbiblioteket ibland en mötesplats. Jag har också föreläst om det pedagogiska mötet med användaren just där. Entrén upp till bokhallen med den underbara kupolen är en njutning!

  1. Jag kommer då och då men rör mig i olika delar. Och visst är stadsbiblioteket alltid värd ett besök- Finns så mcyket att se här förutom alla böcker. Kan tänka mig att du varit här många gånger och inspirerande är det alltid att komma hit.

  1. Den finns även i Lund vad jag förstått och det var där den grundades. Och den är verkligen en trevlig bekantskap.
   Men kommer du till Stockholm så är den väl värd ett besök.

 3. Hahaha! Vi verkar turas om att strosa runt i våra gamla hemtrakter. Nu har jag i och för sig inte bott i Vasastan men jobbat där i 10 år. Först på St. Eriksgatan och sedan i Läkarhuset vid Odenplan. Så alla charmiga sidogator har man ju avverkat en efter en. Å precis som du gillar jag Vasastan. En charmig stadsdel som bjuder på en suverän mix av caféer, restauranger, barer, antikvitetsaffärer och förvånansvärt många bilverkstäder upptäckte jag häromdagen.

  Odenplan med den nya t-banestationen och den fåniga extremt obekväma soltrappan gillar jag inte heller. Ingen karaktär och atmosfär alls tycker jag.

  1. Tänkte på dig när jag var i Vasastan. Passerade Hamburgerstugan och jag tror du besöker originalet i dina trakter. Tyvärr var jag inte hungrig. Och visst gillar jag fortfarande mina gamla kvarter och mitt gamla hus, som också var gammalt med mycket charm.
   Odenplan känns nu trist och grått. Som du skriver – utan karaktär och atmosfär.
   Kul med lite avstickare ibland.
   Och läkarhuset har jag passerat många gånger under årens lopp.

 4. Jag är inte alls bekant med Vasastan, men min brorson har bott på Upplandsgatan 70 en lång tid.
  Han har inte jobbat på flera år, och jag förstår inte, hur han kan bo i sin lägenhet där. Måste vara
  nånting med välgörenhet är det enda jag kan tänka mej.
  Alltid roligt att följa med dej på dina promenader i Stockholm med åtföljande berättelser.
  (härlig dag i Herndon i dag efter heldagsregn i går) Glad att jag inte bor i Florida eller Mexico!
  Hurricanes och jordbävningar. Mother Nature tycks vara arg. 🙂

  1. Det är alltid trevligt när du följer med mig på mina Stockholmspromenader. Och det blir ju en hel del sådana.
   Skönt att du haft en vacker dag i Herndon idag.
   Och visst är det illa med med alla naturkatastrofer runt om i världen och nu även i Florida. Har sett på tv och hört på radion.
   Ja, Moder Jord är i upproro. Verkligen.

 5. Svar: Hamburgarstugan fick ju flytta från Arninge den 1 juli. De letar febrilt efter ett nytt ställe här i Täby, men har inte hittat nå’t än. Har inte ätit en hamburgare sedan de flyttade. Det går liksom inte, då deras burgare är i en klass för sig. Konstigt nog har jag inte testat deras “kiosk” vid Stadsbiblioteket heller. Vädret har ju varit som det varit, å att sitta ute var inget alternativ. Å att gå runt med burgaren på Odengatan och äta den – ja, det gjorde jag för 30 år sedan. Kanske. Dessutom är det ju inte bara “Ashiburgaren” med den ljuvliga dressingen utan också dessa otroligt goda pommes som lockar… Å hur gör man det om man går runt;-) Ett stort dilemma, ja, jag vet;-)

  1. Aha, de har flyttat från Arninge. Hade glömt det. Nu när jag såg kiosken vid Stadsbiblioteket så blev det ju en extra tanke till dig. Och att gå runt och äta, det vill inte jag heller. Här vid kiosken fanns nåfra bord och stolar, men vädret får ju då vara i form om man ska slå sig ner.
   Men kansk ekomer det en vacker, skön dag ni i September så du kan prova…Hoppas!

 6. Vasastan är egentligen inte en del av Stockholm jag visiterat så mycket, bodde dock på Söder i min ungdom, just när jag flyttade hemifrån. Eftersom jag också jobbade och läste sömnad- och mönsterkunskap där så känner jag mig rätt hemma på Söder. Eller kände, tiden har gått … De sista 16 åren innan vi flyttade från Rosersberg till Spanien så var jag knappt inne i Stockholm! Hade inget behov av det … Har fortfarande inget behov av det även om det är en oerhört vacker stad som har så otroligt mycket att erbjuda.

  1. Jag är ju en sann Stockholmsfantast och även under alla år vi bodde i Väsby var vi, hela familjen, ofta inne i stan. Ja tyckte då som nu om att gå på museér, teater, bio, restauranger, utställningar och ta del av det utbud Stockholm har och hade. Samtidigt tycker jag ockås om skärgården och naturen men det har gått bra att förena.
   Stockholm i sig ger mig väldigt mycket, liksom resor av skilda slag. Och tiden har jag även för de mina men vi delar dessa intressen och det är extra roligt.
   Men våra behov och önskningar ser ju olika ut och tur är ju det.

 7. Blev det några nya kaffekoppar, eller var du bara ute och rekognoserade? Blå-vita koppar är ju alltis fräscha och fina. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Jag kunde inte bestämma mig för vilka jag skulle ha. Men jag har bilder och funderar nu vidare. Och något i blåvitt får det nog bli. Har tidigare ett par “ugglemuggar” från Iittala som jag tycker om och ska även komplettera dem.
   Trevlig lördag!
   Kram!

  1. Det är roligt med Stockholmspromenader och de olika stadsdelarna är så varierande och har sin egna stil. Kul att bli lite nostalgisk här i Astrid Lindgrens kvarter.
   Och visst är Le Creusetartiklarna fina! Grytorna också. De piggar upp.

 8. God morgon & tack för en fin promenad, åh det blå vita gillade jag med 🙂 kul med porslin som man tycker om 🙂 nu har jag inte varit i Stockholm men jag får ju se en massa skoj ur dina perspektiv 🙂 tack o ha en fin dag <3

  1. Just den här butiken finns även i Lund och det var där den grundades. Här finns verkligen mycket fint föutom nymalt kaffe och fina tesorter.
   Jag visar dig Stockholm och du följer med på mina resor. Du visar mig Malmö och jag hänger på dina resor. Visst får vi på så sätt se och uppleva mycket. Jättebra, tycker jag.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Hola! Tack för den guidade turen och inköpstipset! Marimekko-mönstret med de svarta och gröna blommorna är min favorit! Har handdukar och grytvantar i detsamma och måste ta mig dit för att kolla in kaffekopparna!

  Ha en trevlig lördag! På programmet här står städning, nagelfix och spaning på halvmaran!

  Kram! ❤️

  1. Hola! Ja, den här butiken är ju hyfsat nära dina jobbtrakter och har så mycket trevligt. Så mycket att jag inte kunde bestämma mig. Kul att du har så mycket olika saker i Marimekkomönstret. Och dte piggar verkligen upp färgmässigt.

   Låter som full fart idag för er del. Här har det varit kalas för William 4 år i Uppsala. Jättetrevligt!
   Önskar er en fin helg.
   Kram!

 10. Åh, den tebutiken var jag in i vid mitt senaste stockholmsbesök och vilken butik! Jag höll på att bli kvar där inne, och det värsta är att det finns inte plats för en endaste extra mugg här hemma just nu så jag fick nöja mig med att titta.

  1. Vad roligt att du också “fastnade” här. Jag har nu rensat ut gammalt och kände på “ålderns höst” att det skulle vara trelvigt med lite nytt. Jag kunde dock inte bestämma mig utan måste tänka…Men jag har ett par alternativ. Och jag stannad elänge här.

 11. Upplandsgatan, dit flyttade min mysing som tioåring och bodde där tills han skaffade sig eget boende. Så vi har vandrat där och han har visat mig sina barndomsplatser.
  Trevligt att få följa med dig på stadspromenad.
  Det var lättare förr att köra bil i sta´n, vilket jag också gjorde, på ett helt annat sätt än nu, då det bara är en massa bilar i vägen, eller på gatan.
  Odengatan, känner jag väl till. Bodde många år i Hägersten, åkte till Odenplan och gick därifrån till Surbrunnsgatan, där jag jobbade.
  Så mycket med vackra saker du har fotat. Det ser dyrt och fint ut, dessa koppar och muggar.
  Biblioteket, en gammal “bekant”.
  Härliga bilder och Odenplan, där har de ändrat mycket, senaste åren.
  Trevlig helg och varm kram till dig.

  1. Vad roligt att din “Mysing” bott här och att ni båda väl känner igen kvarteren. Jag trivdes väldigt bra här, men det kändes skönt med lite större och nu trivs jag bra på Söder. Men jag hade ju knappast varit söder om Slussen innan jag hamnade här. Uppvuxen delis i Solna som jag var.
   Surbrunnsgatan passerade jag också. Ska tänka extra på dig nästa gång jag går där.
   Butiken har varor i olika prisklasser och det är fint att titta. Och nya te/kaffemuggar ska det bli. Kan bara inte bestämma mig.
   Jätteroligt att jag gick i dina gamla trakter. Och mycket är sig likt. Men jag tycker nya pdenplan är trist och väldigt”grå”.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 12. Tack för en trevlig promenad! Stockholm är en vacker stad.
  Och mon amie porslinet där i fönstret hör till mina favoriter!
  Stor kram

  1. Här i butiken finns mycket fint av allehanda slag. Men jag kunde inte bestämma mig. Får tänka lite till. Så det får bli en vända senare i höst. Kanske har jag då tänkt färdigt.
   Och visst är “mon amie” vackert.
   Stor kram och trevlig kväll.

 13. Hej Ditte!
  Ja då var du i mina kvarter nästan…jag hade ju min första lilla omoderna svinkalla lgh på bv på Dalagatan 🙂 Länge sen. året jag flyttade dit var väl 1965 el nåt. Vedspis, kallvatten men toalett inne i alla fall…Fotogenkamin…Men en egen dörr att stänga efter hyresrummen jag hade haft sen 1962 🙂
  Det var tider det…
  Kram P ♥

  1. Jadå, minns att du berättat om din lilla och kalla lya på Dalagatan. Visst var det tider då… Jag bodde ju i ett hus från slutet av 1800- talet men helt modernt.
   Ja , gasspis och ugn och högt till taket, men i övrigt. Gillade min lilla lägenhet. Och nu vill jag inte flytta från Söder men jag promenerar gärna till och i Vasastan.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Visst är detta trevliga kvarter, men nu vill jag inte flytta från Söder. Men en tur då och då till Vasastan blir det. Lagom promenadsträcka.

  1. Jag också! Och mitt liv såg ju lite annorlunda ut när jag bodde här. Men fint att gå här i trakterna nu också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *