Stockholm

Nyfiken – Nu blev det av att ta en titt och få veta

Gårdagens vinden var vass och molnen hade milt sagt  blandade färger men där de mörkare tog ledningen. Termometern ville inte, trots att jag försökte med positiva tankar, riktigt passera +9 grader. Men den dagliga rundan ville jag gärna ta, för någon stugkatt har jag ännu inte blivit. Bestämde mig snabbt för att ta en titt på en kombinerad butik & restaurang här i närheten och  som jag länge varit nyfiken på länge.

Passerade vår innergård på vägen ut till gatan och stannade till hos magnolian. Vacker! Men snart överblommad.

Jag har länge varit nyfiken på

en liten butik i närheten som specialiserat sig på ett bra  utbud av det “goda” från Italien, Frankrike och Spanien. Butiken har också en restaurangdel och vill man kan man också köpa med sig färdiglagad mat hem. Annonser för butiken har jag sett i våra Södertidningar men nu ville jag alltså själv ta mig en titt.

Jag lämnade det lugna området på kajen, passerade Tullgårdsparken och kom upp till Götgatans brus och myller.

Götagatan, vid Skanstull, myllrade denna eftermiddag av både bilister, fotgängare och cyklister. Nästan som vanligt.

Start längst söderut vid Trålgränd och sedan via den blå prickade linjen norrut  till Renstjärnas gata 25. Mitt mål för promenaden.

Jag gick bara et kort bit på Götgatan för att strax vika in på Katarina Bangata och stannade till vid den legendariske fotbollsspelaren  Nacka Skoglunds hörna..  Man kan kanske, på ett sätt, jämföra honom med  Zlatan eftersom både har en liknande bakgrund. På sin tid var Nacka “världsberömd” och det även långt utanför Sverige.

Nyfiken på den här byggnaden har jag varit. Men på en guidad tur fick jag ta en närmare titt. Så nu vet jag. Ett gammalt bryggeri ocu senare sinnessjukhus är svaret. Nyfiken på den här byggnaden har jag varit många gånger.  Men en guidad tur på  Södermalm gav mig svaret.

På Södermalm fanns många bryggerier och ett av dem sträcker sig runt ett par gator, Brännerigatan och Bjurholmsgatan. I början av 1800-talet förvandlades lokalerna här till “Epidemiska sjukhuset” ett provisoriskt sjukhus som gick under namnet “kopphuset”. Ett passande namn, för i Stockholm pågick en epedemi av smittkoppor. I slutet av 1800- talet blev det Katarina sjukhus som drevs i Katarina församlings regi och med plats då för 2000 patienter och hela bryggeriet togs då i anspråk. Epedemien tog slut och här blev det nu 1902 ett “sinnessjukhus”, det mest verksamma i Sverige. Idag är det bostäder och konstnärsateljéer här.

Det röda huset som skymtar mellan träden, Katarina Bangata 42, är  huset där Nacka Skoglund växte upp och där han också tillbringade sina sista dagar.

Området kring det krog och cafétäta Nytorget ligger ganska öde och så även den gröna plastgräsmatta. (Tidigare gräs här men det blev snart en leråker så det blev plastgräs i stället.)

Nytorget. Konstgräs men påskliljorna och träden runt om är “äkta vara.”

Fortfarande nyfiken närmar jag mig målet

och kommer ut på Renstiernas gata. Jag passerar trapporna som leder upp till den fina Vitabergsparken men just nu blir det ingen avstickare dit upp. Här uppe i den fina Vitabergsparken har jag varit många gånger. Under sommaren brukar Parkteatern underhålla med olika föreställningar och evenemang som lockar många besökare. Även parken och området i sig är ett stycke Stockholmshistoria.

Vitabergsparken lockar alltid till ett besök. Och även om jag varit här många, många ,gånger så går jag gärna runt här.  

Framme! Stockholm Ost & Chark

Stockholm Ost & Chark på Södermalm. Nyfiken öppnar jag dörren och kliver in. Och nyfiken öppnar jag dörren och kliver in.

I den högra delen av lokalen, längs fönstren ut mot Renstiernas gata, finns restaurangdelen. Gott om plats mellan borden. Och den mittersta och vänstra delen av lokalen är butiksdelen.

En del varor har jag på min lista; goda ostar, lax och oxfilé från Dalsland. Men sedan finns  förstås möjligheter att  fylla på listan efter hand.

Jag rör mig långsamt och går väldigt noga genom utbudet. Vill inte missa något. Att sedan priserna är mycket överkomliga, bättre på många varor än de stora kedjorna är också positivt.  (Just nu är det färre som äter ute på restauranger och butiken här har köpt in en del av det överskott som blir)

Nyfiken rör jag mig runt om i butiken bland olivoljor, balsamvinäger och andra varor. Nyfiken rör jag mig sakta runt i butiken och tittar noga på utbudet av olivolja och balsamvinäger.

Jag köper det som finns på listan och konstaterar att den under vändan i butiken blivit lite längre. Min nyfikenhet är stillad för den här gången och jag vet att det snart blir ett nytt besök här.

 

 

30 svar på ”Nyfiken – Nu blev det av att ta en titt och få veta”

 1. Vilken trevlig tur du tar med oss på=)
  Även om det är kallt tror jag inte hindrar dig från att gå ut i naturen. Jag blev väldigt intresserad av butiken och restaurangen med sydländska produkter. Blev det något inköpt från listan?
  Vill önska dig en fin Valborgsmässoafton <3
  Kram

  1. Jag har länge varit på väg hit till butiken och har inte kommit till “skott” förrän igår. Och hit kommer jag väldigt gärna tillbaka. Inköp blev det av det som fanns på listan men även en del andra godsaker. Ett jättetrevligt besök så hit kommer jag snart tillbaka. Roligt med ett utbud som de större kedjorna inte riktigt kan erbjuda och men personlig service. Tror att du också hade gillat den. Nästa gång, om det är lite varmare ska jag slå mig ner på deras uteservering.
   Önskar dig också en fin Valborgshelg.
   Kram

 2. Låter som en trevlig butik, alltid kul gynna det lokala.
  Där i området har jag gått en hel del under tiden maken hade kvar sin lägenhet på Metargatan.
  Solen skiner i norr men väntas regn framöver.
  Behövs för växtligheten.
  Trevlig helg.

  1. Jag har varit nyfiken på den länge och sett många som varit här och nu var det min tur. Så mycket gott, trevligt och väldigt bra priser. Ska nästa gång, om vädret är bättre slå mig ner på deras uteservering med något gott. Ja, Metargatan ligger ju nära- men tror inte butiken fanns då. Halvsol här idag men inte några varma vindar.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 3. Vilken otroligt läcker affär! Såg helt fantastiskt ut 🙂
  Såg fint ut att sitta där och äta där också. Saknar att kunna äta ute, även om det inte går nån större nöd på oss.

  Ha en fin Valborgskväll!

  1. Butiken har jag länge varit nyfiken på men nu blev det ett besök- Och den var helt i min smak och en del fick följa med hem. Hit kommer jag gärna tillbaka. Ska slå mig ner, antingen ute eller inne, nästa gång-
   Kan verkligen förstå att ni saknar att äta ute. Vi gör det nu och då och trevligt och gott är det. Men ett “pitstop” på en uteservering blir det nästan varje dag när vi ändå är ute och går.
   Önskar er också en fin kväll Vi har sällskapat med S&J och haft det jättetrevligt.Roligt som vanligt att ses igen.

 4. Spännande hus, tidigare verksamhet och nuvarande. Sinnessjukhus, eller mentalsjukhus är intressant.
  Å en sån fin ost&charkbutik du kom till; förstår att du var nyfiken på den.
  Trevlig helg till dig och Bosse, här Mössa o vantar på och en lätt fodrat byxa vid uteliv. Lockar inte till medhavd kaffe tror jag.
  Stor kram o tankar!

  1. Visst är det en intressant byggnad. Och här, när det var mentalsjukhus, satt även Herman Göring här ett par nätter. Men han var alltför “sjuk” för att kunna vara kvar här och flyttades.
   Butiken har jag varit nyfiken på länge men nu blev det ett besök. Och hit kommer jag gärna tillbaka.
   Kyligt var det så fint att du klär på dig. Nej, kaffet får du ta hemma.
   Många tankar till dig. Saknar dig.
   Kramar från oss.

 5. Kul att du kunde stilla din nyfikenhet. Å vilken bra idé att “köpa” upp livsmedel från restaurangerna, istället för att låta maten gå till spillo. Eloge där! Gillar stället skarpt, inredningen är helt i min smak.
  Åsså gillar jag Nacka Skoglunds hörna såklart! Kom osökt att tänka på Zlatans vandaliserade staty i Malmö där. Det var trevligare tider när Nacka fick sitt minnesmärke om man säger så…

  1. Har länge haft i tankarna att gå hit och varit nyfiken på den. Och den ligger bara 2 km bort men det har inte blivit av tidigare. Men nu blev det av. Visst är konceptet bra; Att köpa från restaurangerna som inte kan göra av med sina råvaror och sälja här. Tror du skulle gilla stället. Finns även en butik på Östermalm, Birger Jarlsgatan.
   Tänkte på dig här vid Nackas hörna och han står kvar här precis som det var tänkt. Tror ingen skulle komma på tanken att vandalisera den. Såg dock att någon lite svagt ristat in AIK i ena målhörnan. Men det tas nog snart bort. Visst var det trevligare tider när Nacka fick sin hörna. Men han står också i sina hemkvarter och i “Bajenland”. Zlatan statyn hamnade ju inte direkt i Rosengård där jag tror den fått stå intakt. Men så bedrövligt att den vandaliserats där den står. Bedrövligt.

 6. En butik helt i min smak! Bra priser gjorde verkligen inte det hela sämre. Dessutom är det alltid roligt med ett utbud som inte är det vanliga.

  Kram och god kväll!

  1. Tror du skulle tycka om att titta in här. Jag har länge varit på väg hit i tankarna, men trots att det bara är 2 km bort har det inte blivit av. Men nu så. Och jag kommer snart tillbaka. Bra priser och väldigt fräscha varor.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Härligt att du tog dig tid och dit för att handla och för att samtidigt visa oss andra vad som finns .
  Ett bra tips för mig som kanske får möjlighet att komma till Stockholm längre fram. Som det ser ut just nu så är allt så osäkert. Men nästa år kanske, kanske…

  Trevlig och glad Valborgs och Första maj-helg!

  1. Jag har länge varit nyfiken på att gör ett besök här i butiken/restaurangen men det har inte blivit av. Och ändå är det bara ett par km dit. Gått förbi har jag gjort men inte gått in. Men nu så. Och jag kommer snart tillbaka. Tycker verkligen om konceptet och småskaligheten. Just nu är ju mycket osäkert. Vi vill gärna ta oss till Åland och hoppas att det kanske kan bli mot slutet av sommaren. Men visst är allt osäkert.
   Önskar er också en så bra helg som möjligt.

 8. Ja, jag kan inte annat än le åt dina promenader som leder mig till mina gamla trakter. Här var det igenkänning överallt…men mest på Katarina Bangata 42, där en av mina “gamla”, före detta bodde och dessutom just i “Nackas” gamla lägenhet!
  Där har jag huserat en hel del och nu går våra vägar återigen i kors…rätt häftigt, tycker jag.

  1. Tänk, vilka sammanträffanden vi får.Jag kan inte heller annat än att le gott. Mycket gemensamt här och på olika sätt. Så roligt att du haft/har känningar på Katarina Ban 42. Och att ha tillbringar tid i den lägenheten är ju hur roligt som helst. Alltså kommer jag nu att tänka på det varje gång jag passerar här och det är flera gånger i veckan. (Bor ju 10 minuter härifrån rakt söderut)
   Ja, en del promenader blir det och butiken dit nyfiken förde mig var väldigt trevlig. Kommer att le när jag går dit näst gång och passerar Katraina ban 42.
   Kram och många tankar till dig.

 9. Riktigt mysig affär och restaurang! Hos mig får vi hålla oss till det lokala utbudet, inte alls fy skam det heller.
  Ostkoja, den gamla omgjorda grillkiosken (som exet o jag drev ett par år ) erbjuder numera ostar, lax, lite chark, tilltugg, osv. Och idag var det en lång ringlande kö, för bara en kund tilläts gå in åt gången.
  Hoppas ni har det minst lika bra som jag ikväll bland goda ostar och tillbehör, och ni är ju i gott sällskap, av varandra. Glada Vappen!

  1. Det lokala tycker jag om och en del av det fanns här också. Och jag gillar ju småskalighet så här traskade jag runt länge. Roligt att det var kö till er “gamla kiosk”. Populär med andra ord och klart att folk gärna köar och det är bra varor som gäller. Jag blir mer och mer sugen på att ta mig en närmare titt på din by så kanske tar jag mig en tur i sommar. Och kanske finns vandrarhemmet kvar. (Kommer ju inte att resejobba under juni och juli.)Kanske blir det något i augusti.Men det är en mycket öppen fråga.
   Jadå, vi har haft en bra kväll och lite utgång blev det allt.
   Kram och Glada Vappen.

 10. Ja, som vanligt bjuder du på en härlig promenad och slutmålet är ju bara helt fantastiskt!! Verkligen en butik för mig, matnörden 😀 Tack för titten Ditte, det var supertrevligt <3 Ha det fortsatt gott nu <3

  1. Jag har varit nyfiken på den här butiken en längre tid och par passerat den. Men det var först nu det blev ett besök här. Och jag blev inte besviken. Bra priser dessutom och en så trevlig miljö att handla i. Jag ville ju titta på allt så det tog tid. Men det har jag gott om. Tror verkligen du skulle gilla ett besök här.
   Och har du vägarna förbi huvudstaden så tar vi oss en titt här tillsammans.
   Ha det fortsatt fint du också.

 11. Vilken trevlig butik, och jag som bor här i stan har ju inte långt dit, tack för tipset! Det ser så fint och spännande ut!
  Minns att min mamma pratade om just Katarina Bangata. dit hon for som ung för att hälsa på sin äldre syster som bodde just där, då pratar vi om 50-talet.
  Nacka Skoglund påminner om frågesporttävlingen vi hade i Järvsö, där jag och min kollega tävlade mot de tre andra, och en fråga var just vad Nacka Skoglund hette i förnamn, och vi kunde inte komma på hans förnamn, men kände såklart igen det när de sa det : Lennart!!!
  Ha en fortsatt trevlig kväll!

  1. Jag har länge varit nyfiken på den men först nu blev det av att besöka den. Passerat den har jag gjort många gånger men inte gått in. Men det ska jag ändra på. Verkligen en jättetrevlig butik oc med bra priser.
   Kul att din mamma ibland var på Katarina Bangatan och en gång i tiden var det den gata som i Stockholm som var mest tätt befolkad. Många små lägenheter var det och trångbodda var man här. Kul tycket jag att Nackas hörna finns här. Men visst är dte lätt att glömma att han hette Lennart.
   Kram och nu är det natti här.

 12. En trevlig promenad med intressanta hus och miljöer … och så en trevlig lokal butik … en riktigt bra dag!
  Ha en fin 1:a maj!
  Kram

  1. Här i området finns en del spännande kvarter som har både gammal och modern historia sida vid sida. Butiken tyckte jag väldigt mycket om och kommer att snart komma tillbaka.
   Önskar dig också en fin 1:a från ett nu regnigt och molnigt Stockholm.
   Kram

 13. En fin promenad du bjuder på…tackar för det.

  Gamla byggnaders historia är ju alltid intressant, mycket har ju rivits under åren så man får ju vara tacksam över att en del fått vara kvar trots allt.

  Butiker av det slaget är ju trevligt att besöka, helt annat än att beställa “online”…fast man får ju bära själv då förstås 😉

  Ha det fint nu.

  1. Jag tycker att jag omges av mycket av det gamla samtidigt som även en hel del nytt byggs.Här blandas flitigt det gamla med det nya och det gillar jag.
   Nu skulle jag inte ha så mycket men jag tror att man även här kan få det man handlar hemskickat. Butiken var jättetrevligt så jag kommer helt klart tillbaka.
   Önskar dig en fin helg och hoppas det är bra med er.

 14. Så trevligt o förstår att du blev nöjd, kul när man förväntar sig nåt o det blir så bra. Du har ju alltid en massa trevligheter för dig o det är kul att läsa om 🙂 kram å fin 1 maj

  1. Hit har jag varit på väg många gånger men nu blev det av. Och butiken och miljön var så trevlig. Hit kommer jag gärna tillbaka. Jag öfrsöker göra roliga saker och är ju ute väldigt mycket.
   Önskar dig en trevlig 1:a maj. Här regnar det och är gråt.
   Kram

 15. Fina bilder, har de börjat med konstgräs i parker?
  Magnolian är otrolig vacker, den finns inte här där vi bor, tyvärr
  Nacka var ju väldigt känd, var han inte ofta i Italien eller bodde han där? Fint hus han bodde i på slutet.
  Vilken affär! Den ser så mysig ut, en upplevelse att vara där handla, eller bara titta.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Här på Nytorget kom konstgräset för ett par år sedan. Det var ås mycket slitage på liten yta att det aldrig fanns något gräs. Nu är det i alla fall grönt men visst känns det märkligt. Har inte vant mig.
   Vår innergård är så vacker och just nu blommar både magnolian och körsbärsträden men kanske bara en vecka till.
   Nacka föddes här på Söder och visst bodde han länge i Italien. Men han kom tillbaka hit till Söder och den gamla lägenheten när karriären tog slut.
   Affären var så trevlig. Hit kommer jag snart att gå igen.
   Ha det fint du också-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *