Foto Gamla stan Stockholm

Nyfiken – ”Hoppa på tåget”/ del 2

Nyfiken? Hoppa på tåget! Välkomna med på denna resas andra avgång. En resa där det är ord och bild/bilder som gäller och med fri tolkning. Avgångar varje lördag under våren. Här är det bloggvännerna Tove  och  Karin ( Äventyret framtiden) som kommer att turas om att vara lokförare.

I februari månad är Tove lokförare  och första ordet att tolka var den 4/2 symptom. Övriga ord att tolka i februari är idag NYFIKEN.  den 18/2 TUDELAD och den 25/2 SYMBOL: I mars månad är det Karin som tar oss vidare på färden med andra ord.Kanske har du redan bokat in dig på resan eller vill göra det. Mer information om resan och kommande resor finns här i länken Introduktion till “Hoppa på tåget” .

Nyfiken?

Visst är jag det. Har nog alltid, sedan barnsben, varit intresserad av det mesta och vetgirig. Men ordet kan ju också i vissa fall ha en lite mer negativ klang. Inte minst om nyfikenheten, när det kommer till människor, är av en mer snokande karaktär. För visst händer det att personer inte inte är så bekant med ställer frågor av väl privat karaktär. Just där tycker jag det är en gränsdragning  och  en avvägning. Och en del personer jag mött och möter har inte riktigt den varsamheten. Å andra sidan behöver en ju heller inte svara.

För egen del har jag har under hela mitt yrkesverksamma liv, sådär en 40 år, arbetat med och tillsammans med människor   och jag nyfikenheten har tagit mig med på många olika resor i livet. Både mer fysiskt och även resor i upplevelser . Tacksam för det. Och nyfikenheten tog oss också bl.a. till Kina och Peking där vi kom att bo och arbeta  under fyra år.

Bilderna är dagsfärska och tagna under dagens promenad i Gamla stan.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. En guide med en nyfiken grupp spanjorer som är intresserade av svensk historia. Gamla stan och Stortorget. Här en nyfiken grupp spanjorer  med guide utanför Börshuset/ Svenska Akademien. Hörde att guiden berättade både om Stockholms blodbad, torgets historia och Svenska Akademien.

Här på café ”Fika and Wine”, ett av mina favoritställen, passerade jag även  idag. Och här utanför var det flera som såg intresserade ut av att ta en paus här.

Mer att vara nyfiken på

Mårten Trotzigs gränd. Gränden är bara 90 cm bred på det smalaste stället. Här i gränden har det tyvärr förr varit helt nerklottrat under många år. Och kostnaden för att sanera har bostadsrättsföreningen fått ta. Numer stängs gränden av mellan klockan 22 på kvällen och 05 på morgonen av två portar. Detta har haft effekt både på klotter och andra föroreningar. För de som bor här finns en kod för att ta sig genom och in i fastigheterna i gränden-

Stockholm. Gamla stan. Mårten Trotzigs gränd. Den smalaste gränden i Stockholm och Gamla stan. Som nyfiken turist söker en sig ofta hit. Mårten Trotzigs gränd finns med i  många guideböcker och som turist i Stockholm blir det ofta en titt här.

För egen del är jag ofta i Gamla stan och det är en kär vän. Och trots att jag är här ofta finns det alltid  något nytt jag upptäcker. Mängden gallerier är stort och det är enkelt att titta in.

Stockholm. Gamla stan. Galleri Riddaren. Såg en skylt , blev nyfiken och gick in. Vid Galleri Riddaren, Köpmanbrinken 8 såg jag den här skylten Och visst blev jag nyfiken- Men var för tidig här så det får bli ett nytt besök. (Galleriet öppnade klockan 12) 

Bild från utsidan. Men jag kommer tillbaka.

Och visst blev det snart ännu ett stopp. En tydlig skylt  fick mig att stanna till. Gaffelkonst.

Stockholm. Gamla stan. Nyfiken som jag är ville jag veta vad "gaffelkonst" är . Gaffelkonst? Vad är det? Jodå, jag är nyfiken och vill veta. Hade ingen direkt aning. 

Och min nyfikenhet fick sitt svar.

Några exempel på smycken som är gjorda av gammalt matsilver.

Valvhus och ett gatunamn- 

Jag har funderat på detta med valvhus och vet att de finns runt om i äldre delar av Stockholm. Även Visby har många valvhus. Och visst ville jag veta varför de kommit till. Även namn på platser/orter och gator vill jag gärna veta bakgrunden till.

I Gamla stan och det var knepigt att bygga ut husen. Men man kunde använda luftrummet ovanför gränden och där bygga på sitt hus. Ofta gick ett par grannar ihop om detta och betalade och ägde var sin våning. Ibland kunde också fler grannar gå ihop och huset blev då högre. Något som var mindre vanligt. Några tillstånd behövde man inte så dessa valvhus ser man runt om i Gamla stan. De flesta av de kom till i slutet av 1400 och på 1500-talet. A

Exempel på ett valvhus i Gamla stan-

Sen det här med gator. Kåkbrinken. Här passerar jag ofta och anledningen till det är att  min favoritblomsterbutik, Christoffers blommor finns här. Brink är ett annat namn för gränd och Kåkbrinken verkar ha anor sedan slutet av  1400-talet . Det finns ett fornsvenskt ord , ”kaker” idag, ”kåk”, ett tyskt låneord, som betyder påle/skampåle, Denna fanns på Stortorget  och eftersom Kåkbrinken börjar där har namnet kommit härifrån. Och nyfiken som jag är ville jag ju också veta varifrån namnet Ulysses kommer. Jo. det är det latinska namnet på den grekiske sagohjälten Odysseus.

Christoffers blommor på Kåkbrinken. En hel del blommor finns i gränden men idag tittade jag även in.

 

Andra som är med på  tågresan hittar du här hos Tove eller hos Karin.

Nästa veckas ord att tolka är tudelat

36 svar på ”Nyfiken – ”Hoppa på tåget”/ del 2”

 1. Tack Ditte för ditt Dittiska inlägg. Utsökt tolkning!
  Osökt gick tanken till dig; och om du varit tom för förslag – vilket inte finns på kartan alls – 😊så kunde du bara ha skrivit att se mina tidigare inlägg; … då hade vi fått en vink …
  Bilden där från Mårten Trotzigs gränd är så läcker. På nån av mina tidigare bloggar gjorde jag en liten serie på tre kvinnogestalter som stod i trappan där, Elaine med sin fina hatt och långa hår, en bekants dotter från Skellefteå som lade ut sin bild på FB och jag fick låna där hon står med armarna utsträckt mot väggarna, och den tredje en kvinna som satt i trappan som jag frågade om jag fick ta en bild av vilket jag fick. Letat mig grön efter dessa bilder, men inte lyckats.
  Mitt gamla matsilver efter farmors lämnade jag in för att få gjort smycken av för några år sedan, men de var så silvertunna så det gick inte smyckesmeden med på. Men min dopssked och gaffel kan jag få omgjort.
  Så läckert är det ju!
  Lördagskram och tack!

  1. Riktigt roligt är de att fundera över ord och se var en hamnar och med bilder till. Fniss! Lite så! Och nyfikenheten har ju tagit mig ganska långt ch på olika sätt. Jag menar då inte ”bara” geografiskt. Håller tummarna för att du hittar dina bilder från Mårten Trotzigs gränd och kanske kan du då publicera dem.
   Detta med ”Gaffelkonst” kände jag inte till. Men nu var jag ju igen nyfiken och fick veta. Ska titta in där igen.
   Det blev en fin runda för mig och andra nyfikna.
   Varm kram
   Och Mr B hälsar-

  2. .Usch, jag är nog en sådan som är mer nyfiken på det man inte ”borde” vara nyfiken på än det man ”ska” vara det på.
   Fast vetgirig det är jag ju. Inte detsamma som nyfiken…tycker jag! Kram

   1. Att vara nyfiken tillför ju mycket på många sätt. Vad gäller vetgirig så är det enligt akademins ordlista en synonym. Och för mig stämmer det absolut.
    Jag har svårt ”snokandet” som ju också hamnar som en synonym. Och detta kommer ju ofta från personer en inte känner så väl. Minna alla frågor jag/vi fått om varför vi adopterat barn eller varför vi inte hade barn.Ofta från nyfikna yttre bekanta. Och då blir nyfikenheten för mig opassande.Man går över en gräns. Och mitt svar har då blivit antingen ”Hur så?” ”Det har du inte med att göra” eller ”Hur tänker du nu”. Brukar bli ganska tyst då. En riktig vän ställer inte den frågan och en vän vet.
    Kram

 2. psst -en liten petitess; jag har inte länken till deltagarna längst ner, den är till höger på sidpanelen …

 3. Mårten Trotzigs gränd känner man igen. Själva kåken var faktiskt en byggnad som både fungerade som häkte och bödels bostad. Den låg på Stortorget där även straffen som halshuggning och förlorande av kroppsdel utfördes. Bödeln kallades även kåkgreve.

  1. Intressant att bödeln kallades kåkgreve. Tack!Ny kunskap. Men jag visste att Kåkgränd fått sitt namn av just den här ”stången”/skampålen som fanns på Stortorget. Visste inte att det också var en byggnad.

 4. Va kul att ”hoppa på tåget”, ska genast titta in på den länken. Du är verkligen nyfiken och ser till att stilla din nyfikenhet. Tack för ett informativt inlägg om en hel del, fina fina Gamla stan, man är där alldeles för sällan, när jag är där så känner man historiens vingslag, verkligen!
  Må så gott!
  KRAM

  1. Ja! Gör det! Roligt att tänka lite i ord och bild. Och tolkningarna är ju väldigt fria.
   Tack för fina ord. Jag har ju mycket tid och passar ju på nu innan operationen att röra mig. Mer än förrm eftersom jag också då blir snabbare på benen-
   Jättetrevligt att att du var med.
   Kram

 5. Din blogg skulle inte vara just din blogg om den inte ”bars” av din nyfikenhet. Ja, du är inte bara envis utan riktigt nyfiken också. Detta är en stor fördel för oss läsare för du tar reda på information som du sedan delar med dig till oss. En riktig win-win situation:-)
  Bilderna är fantastiskt fina. Här ligger snö på marken, men Gamla Stan verkar ha klarat sig från snön, regn, snö och is på grund av minusgrader hela dagen…
  Sedan har jag aldrig tänkt på valvhusen i Gamla Stan. Stor tack för bilden och förklaringen. Sedan är rubrikbilden en höjdare:-)

  1. Tack! Och tack! Vilken fin uppmuntran. Ja, envis är jag (ärftligt) och nyfiken. Kunskap är ju inte tung att bära . Oftast är ju nyfikenheten positiv, men vi har ju då och då sett, även i bloggar” att ”snokandet” tar över . Då slår jag bakut direkt. Och de so snokar är ju oftast inte genuint intresserade utan nyfikna på et sätt jag har svårt för.
   I Gamla stan var det stundtals isigt och här på Söder tämligen snöfritt.Jag rör mig försiktigt för vill ju inte missa min operation.
   Valvhusen finns på flera ställen i Gamla stan och visst har de en intressant historia.

 6. Jag hoppar inte på några tåg, varken bildligt eller i verkligheten än så länge. Men blev nyfiken just nu då jag ändå var inne på din blogg.
  Suveräna bilder, Ditte!

  Stor kram

  1. Jag förstår dig! Bra att du skyndar långsamt Tack för att du följde med på en bit.
   Tack, för fina ord.
   Kram

 7. Gamla stan är ju riktigt vackert och historiens vingslag viner ju över alla när man är där.
  Tackar ödmjukast för detta blogginlägg, alltid kul att titta in här och dessutom lärorikt.

  Ha en fin afton. 🙂

  1. Så sant! Och jag tar mig ju ofta en sväng hit, Nyfiken är jag ju och här finns det mycket att ta sig an. Trevligt att du var med. Har noterat via kommentarer att vi var en grupp som här strosade runt. Jättetrelvigt.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Vilken bra tolkning på nyfiken:) såg den precis inne hos znogge oxå ja det är stor skillnad på att vara nyfiken och nyfiken:) kram o fin kväll

  1. Tack! Och visst är det stora skillnader på att vara nyfiken/”snoka” eller intresserad och vetgirig.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

 9. Att det bor en reseledare i dig går inte att ta miste på. Du är nyfiken, vetgirig, vad man än vill kalla det, på rätt sätt. På ett bra sätt. För mig är nyfiken absolut detsamma som vetgirig för man vill ju veta mera om saker och ting som intresserar en hela tiden. Nyfiken på dåligt sätt ”diskuterade” vi redan på min blogg i kommentarsfältet. 🙂 Inget att diskutera om egentligen, det tar bara energi, mycket bättre att vara en egen liten forskare på det man är nyfiken på och att lära ut till andra vad man kan och vet.
  Gamla stan är så fin, gaffelkonst är också väldigt fint. Härligt att läsa ditt inlägg idag Ditte, med allt kulturellt som du bjuder på ombord på tågresan .
  Ha en skön kväll!
  kram

  1. Tack! Ja, den rollen har jag trivts bra med. Just nyfiken och vetgirig och intresserad hänger ihop för mig.
   Visst är detta med det negativa i nyfikenheten en energitjuv. Brukar bita av där det kommer till ”snokande”.
   Idag blev jag nyfiken både på gaffelkonsten och en hel del annat i Gamla stan.Inte minst några gallerier,
   Jag har hängt med på många nyfikna tågresor i eftermiddag och kväll och det har berikat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 10. Vilken fin tolkning av veckans ord Ditte! Bilderna du visar gör mig också nyfiken , framför allt på galleriet med den färgglada konsten och silversmeden som förvandlar skedar till smycken! Du är en av de mest allmänbildade kvinnor jag ”känner” (vi kanske inte känner varandra på samma sätt som om vi träffats irl, men på en annan nivå tycker jag att jag lärt känna dig..) Min egen nyfikenhet är betydligt mer begränsad, när något ämne inte är så intressant eller något jag inte själv brinner för så kan de jag fått höra bara passera in genom ena örat o ut genom det andra. Min nyfikenhet är alltså ganska selektiv, förstås beroende på att allt inte får plats i hjärnkontoret.
  Nu har min nyfikenhet lett mig till att jag måste se den så omtalade tv-serien The last of us på HBO. Önskar dig en trevlig kväll med en lördagskram

  1. Tack! Ett roligt ord att tolka och fundera på och roligt att läsa andras tolkningar.
   Dels är jag ju själv nyfiken och vill veta och ser att andra också vill veta. Jag blev ju nyfiken i olika omgångar idag. Ska titta in på galleriet och likaså hos silversmeden. Så roligt med uttrycket ”gaffelkonst”.
   Känner också att vi känner varandra trots att vi inte träffats i.r.l- Men om vi gör det skulle det nog vara som om vi setts tidigare.
   Nej, allt får inte plats i hjärnkontoret så ibland får en rensa även där. Känner igen mig.
   Själv är jag i kväll på QX galan via tv.
   Varm kram!

 11. Nu blev jag nyfiken. Vem var Mårten Trotzig? En smal man som rörde sig behändigt i gränden och som var trotsig i det mesta? Alltför närgångna frågor brukar jag parera, och rent skvaller som inte leder någonstans bryter jag av och blir ibland rätt så elak, speciellt om den nyfikna skvallraren garanterat inte känner till hela bilden. Men – nyfiken på varför tranbär heter tranbär, varför hjortron heter hjortron, det är jag! Till exempel. Ha det gott!

  1. Namnet kom till 1949 och fick det efter en tysk köpman som invandrade till Sverige i slutet av 1500-talet och köpte ett par fastigheter i kvarteret.Och just på 1500-talet kom många tyska köpmän att bosätta sig i Gamla stan.
   Ser att vi har liknande tankar om snokande, närgångna frågor och skvaller.
   Men vi båda är nyfikna vad gäller att få kunskap. Och kunskapen är aldrig tung att bära-

 12. Jag tycker det är roligt när folk ställer frågor. Vet inte om jag någonsin fått en fråga som jag tycker varit för personlig. Och skulle jag få det säger jag ifrån så klart. Nyfikenheten ger oss mer kunskap än vad eventuella gränsdragningar gör. Jag är för öppenhet i alla sammanhang.

  1. Visst är det så att nyfikenheten ger oss kunskap. Och den ser jag till att på olika sätt få mig varje dag.I begreppet att vara nyfiken ingår ju öppenhet, att vilja ta till dig. Men om ”snokande” finns med öppenheten och nyfikenheten drar jag öronen åt mig.

  1. Just så tycker jag också. Och alltid hittar en både något nytt som ändå kan vara gammalt. Eller också är det nytt. Strosar gärna här.

 13. Men va roligt att följa dig på denna tur, och jag älskar husen ni har där i olika former o färg. En promenad med dig är aldrig tråkig 🙂 och alla dess trevligheter 🙂 önskar dig en skön söndag kram

  1. Kul att du är med. Och till Gamla stan styr jag ofta stegen. Finns så mycket där att se och uppleva att en inte tröttnar.Gott om trevligheter finns också.
   Kram och trevlig söndag

 14. En suverän tolkning på veckans ord och jätteroligt att få hänga med i dina tankebanor! Jag blir alltid så nyfiken när jag ser gator och platser med personnamn. Numer kan man ju enkelt googla, men jag minns hur det var förr – jag sökte i lexikon och frågade runt 🙂 I det fallet är livet betydligt enklare idag 🙂
  Kram

  1. Tack! Ja, ordet i sig är ju roligt och roligt också att se hur andra tolkat det.
   Visst är det roligt att fundera över både gatunamn och ortsnamn. Jag gör det ofta. Och visst är det lättare idag att få svar.
   Kram

 15. Mums för det inlägget. Brukar undvika att läsa andras kommentarer, men här såg mina två bruna svaret på vem Mårten var. Gamla stan och området innanför ringmuren i Visby har många likheter. Tyvärr också klottertrenden. Valvhus var då praktiskt. Nu är de jättehäftiga att se.
  Måndagskram

  1. Tack! Visst finns det likheter mellan våra städer. Och jag rör mig ju gärna i Gamla stan och strosar bland gränder och innergårdar. (Där jag kommer åt dem) Nu har klottrandet i Mårten Trotzigs gränd nästan avtagit då portarna dit stängs på kvällen. DE som bor här har dock en bricka så de kommer in
   Visst är det roligt med valvhusen och inte minst varför de byggdes.
   Kram från ett soligt Stockholm med lite vår i luften

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *