Foto

Nyckel – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Nyckel är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka just det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

En nyckel kan användas till mycket. Och inte bara som en praktisk öppnare. Här en nyckel  från mitten av 1800 talet som rent symboliskt öppnar många dörrar för mig. (Arkivbild)

Nyckel

en öppnare av något slag och som många gånger används för öppna något. Många gånger är nyckeln ett praktiskt redskap för att öppna en dörr eller något annat som är stängt eller tillslutet. Kanske är den en lösning, ledtråd, möjlighet eller svar på något. Men en nyckel, i den form den än förekommer, öppnar oftast till något. Eller ger viss hjälp till öppning. Om det är rätt nyckel. Annars får man prova med en annan. Och att prova nycklar har jag gjort både praktiskt på olika sätt och mer ”filosofiskt”.

Många gånger finns en nyckel som kan passa. mne inte alltid. Ibland är nycklarna inte av det praktiska slaget. Olika nycklar för olika ändamål-

 

Språk av olika slag

kan många gånger vara en nyckel till att låsa upp till synes stängda dörrar och språket som kommunikationen behöver ju inte alls handla om det talade språket utan kan innefattar så mycket annat mer.
För mig är resandet och har sedan jag var barn, varit ett sätt att leva. Ett sätt att ta del av något, möta människor och upplevelser, se saker och företeelser på nära håll och vidga vyer och tankar. Ett pågående lärande.

Resandet

är för mig är en annan viktig nyckel. Här från ett besök på en snöklädd kinesisk mur  i mars 2018. Trots att jag varit på ”muren” massor av gånger under årens lopp,  både när vi bodde där och efteråt, men jag hade aldrig sett den i snö. (Vi bodde i Peking mellan 2007 och 2010 och jag arbetade där)

Resandet är för mig också en viktig nyckel som ger många öppningar.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans ordtolkningar

44 svar på ”Nyckel – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ja, en nyckel kan ju tolkas på flera olika vis. Men det jag först tänker på är en nyckel att öppna lås med.
  Kan tänka mig att ni frös där på kinesiska muren när det snöade!
  Stor kram

  1. Många olika tolkningar finns det. Och för mig är det också i första hand något som används för att öppna något eller ge en öppning.
   Stor kram och tack för igår.

 2. Underbar tolkning av ordet nyckel och du har öppnat många nycklar i ditt liv genom att besöka och arbeta på platser som många av oss aldrig kunnat låsa upp , härliga bilder och intressant text.

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om mitt inlägg. Och en nyckel kan ge många öppningar till både dörrar och annat.

 3. Heisann, ja, dette må ha vært et fantastisk øyeblikk å fange med linsa. Husker at flere av trinnene var veldig høye, merkelig … kinesere er da ikke så veldig høye! Forøvrig et mektig byggverk, følte ærefrykt ved å gå der…. nøkkelen til respekt for dem som bygde muren. Ha ei flott uke ;:D)

  1. Jag har ofta använt de nycklar jag haft till till resor, upplevelser och möten av skilda slag och det har gett mig så mycket. Språket är också en viktig nyckel som ibland ger tillgång till det som kan kännas låst. Kinesiska muren har jag besökt många gånger och under olika årstider och på olika platser i Kina men aldrig tidigare sett den i snö. Visst är trappstegen höga och svårt ibland även för mig som är ganska lång att klättra uppför. Visst är ofta kineser kortare men de är också ofta väldigt spänstiga och vältränade. Här på muren gick ju förr även hästar.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

 4. Så sant att en nyckel kan vara så mycket mer än just nycklar till lås. Fin tolkning och en ovanlig bild på kinesiska muren, det nästan känns hur kallt det var bara genom att se på bilderna.

  1. Tack! Och dessa olika nycklar har tillfört så mycket i mitt liv. Ibland har jag dock tvekat att använda nyckeln men oftast har den använts flitigt. Och det har verkligen berikat mig på olika sätt. Att vrida om en nyckel kan också vara att våga något och där man inte vet utgången av det hela. Jag har besökt muren, på många olika ställen och årstider, men aldrig mött den i snö. Var speciellt.

 5. Det finns många sorters nycklar och tolkningen kan bli bred vilket bara gör ordet mer spännande. Det lyckades du bra med i ditt inlägg!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Visst finns det många olika sorters nycklar och de flesta ger öppningar åt olika håll. Något jag verkligen gillar.
   Hälsningar i kvällen från terrassen och behagliga +26.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Upplevelsen att vara här just i snö var speciell. Och nyckeln hit passade precis. Jag är väldigt glad för det.

 6. Spännande med nyckeltolkningen!
  Din kinesiska mur fastnade hos mig. Du är frusen så att det känns i mig och du går där, har öppnat vägen!
  Du har vågat mycket i dina dagar. Många öppningar.
  När jag tänker nyckel, så tänker jag på nyckeln som min salig make fick till mitt hjärta. Magiskt.
  Stor kram!

  1. Tack! Och det är så roligt att läsa och se olika nyckeltolkningar. Ja, de tolkningar som kommer i denna fotoutmaning. Intressant!
   Nycklar leder ju till mycket och jag tycker jag använt de jag fått ganska bra. Kanske hade jag jag kunnat öppna fler dörrar men än har jag tid. Och mång öppningar har det blivit. Och så fint minne du har av din älskade make som fick nyckeln till ditt hjärta. Nog så viktig nyckel.
   Stor kram!

 7. Du och Margareta har varit inne på samma linje ser jag. Måste säga att många av ordvalen som Sanna gjort är så otroligt bra. Det är många nya tankar som tolkas med bild och text av deltagarna. Tankar som jag inte ens tänkt. Sådant gillar jag skarpt.
  Å dina bilder illustrerar det ju perfekt. Den första med nyckeln och låset från 1800-talet är en absolut favo. Har aldrig sett en sådan. Är den din?

  1. Såg också att Margareta och jag hade liknande tankegångar.Och roligt att vi var inne på liknande spår, men jag tittar aldrig på andras bidrag förrän jag publicerat mitt eget. För mig har resandet alltid varit en nyckel in till något. Och här har språken också hängt på. Bra nycklar det också. Låset på första bilden är mitt och jag ärvde det efter min pappa. Tyvärr har jag ingen historia till det för jag hittade låset efter hans död- Men det ligger i ett fönster hemma och är en sorts symbol. En nyckel till livet och till att göra det man tror på. Å andra sidan kan man inte alltid välja-

 8. Hej du där på kinesiska muren, frusen men försöker le ändå…
  Nycklar var det ja, är inte färdig i mina formuleringar ännu, jag verkar behöva mer tid än de flesta med mina tolkningar. Upptäckte idag att det engelska ordet key ju också betyder tangent, som tangenterna vid datorn eller t.ex pianotangenter. Ja språk är fantastiska, o att förstå varandra utan gemensamt språk är ännu häftigare!
  Fin tolkning/Kram

  1. Tack! Frusen var jag helt klart men överväldigad av detta möte med en mur i snö. Har varit på den kinesiska muren många gånger och på olika platser, olika årstider men aldrig i snö. Nycklar finns det gott om men att hitta rätt och våga vrida om har gett mig så mycket. Önskar att jag oftare vridit på fler nycklar men jag har fortfarande tid och möjlighet att göra det. För min del hade jag inte blivit klokare vad gäller nyckelfrågan om jag klurat längre. För mig ger en nyckel öppning till något, ibland ett svar – sen är det inte alltid jag gillar det jag möter. Men det är en helt annan sak. Jag brukar våga ta chansen att vrida om.
   Kram!

 9. En fantastisk bild av Kinesiska Muren! Jag har aldrig tänkt mig snö på den, så det var något nytt. Ser väldigt kallt och rått ut.
  Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Tack! Jga är själv väldigt förtjust i både bilden och den kinesiska muren. Detta var första gången vi var där i snö och en upplevelse i sig. Kallt var det och väldans halt.
   Önskar dig också en fin onsdag.

  1. Jag samlar på nycklar av olika slag och de ekompletterar varandra fint. Här i den soanska sommarstugan är det inte just nu någon direkt blåst men den kanske kommer. Mest takfläkten som blåser.
   Trevlig onsdag.

  1. Tack! Visst ger resor, både långa och korta, många olika nycklar till upplevelser och nya möten-
   Önskar er också en fin onsdag.

 10. Kinesiska muren är vacker även i snö!

  Språk är verkligen en nyckel till mellanmänsklig kommunikation. Tänk vad mycket enklare det blir att ta sig fram i världen och förstå verkligheten i främmande miljöer om man kan fråga om det man inte förstår. En superfin tolkning, tycker jag.

  1. Stort tack! Jag språk är nyckeln till mycket och även till kontakter människor emellan. Resor och språk har hett mig många nycklar som jag kunnat öppna dörrar med.

  1. Stort tack! Nycklar finns det av skilda slag och många dörrar kan de öppna. Kinesiska muren i snö var speciell och rots att jag varit där många gånger var detta första gången jag såg den iklädd snö. Halt var dte också och isande kallt.
   Ha det gott du också.

  1. En nyckel kan ju vaar ett vitt begrepp och där resor och möten har gett mig många nycklar till nya erfarenheter och upplevelser.Jag har varit på ”muren” massor av gånger och under alla årstider men denna gång i mars var det snö- Det borde det inte ha varit. En upplevelse i sig men halt och kallt var det.

 11. Vilket fiffigt ämne. Tankarna borde inte gå i baklås. Bara möjligheter. Förstår att du ville se den ”lilla muren” snöklädd. Intressant att jämföra med det du upplevt/sett tidigare. Jag ser också fram emot att få se snö omkring ”vår lilla gamla mur”
  Nu kom jag tänka på att det finns väl en fin blomma med ordet nycklar med i namnet. Växer vid .. heter den inte Pers Nycklar? För det är väl inte Bosses nycklar. Jösses nu kom jag att tänka på något ”hemskt dumt” som jag gjorde i tisdags.
  Kram Bosse som låste upp sina tankar

  1. Det är roliga tanke/fotoutmaningar och roligt att se i vilka banor andra tänker. För mig har resor, långa som korta, gett mig många nycklar till olika möten,erfarenheter och upplevelser. Vi har varit många gånger vid och på ”muren” och på olika platser men aldrig tidigare varit där i snö.En speciell känsla. Halt var det också.
   Nycklar finns det av många olika slag och just St. Pers Nycklar har jag också hört talas om. Men vet inte hur de ser ut. För mig har resor, korta som långa, gett mig nycklar till mycket.
   Så bra att du nu låste upp dina tankar.
   Kram!

 12. Roligt att se Kinesiska muren i vinterskrud. Det är inte en vanlig vy. Fint inlägg för övrigt om nycklar, både konkreta och bildliga.
  Kram från Ingrid som önskar dig en fortsatt trevlig helg.

  1. Vi har varit vid muren många gånger och på olika platser i Kina och vid olika årstider, men detta var första gången den var klädd i snö. En fin men halkig upplevelse. Resor och upplevelser har gett mig många nycklar till mycket och många öppningar. Tacksam för det.
   önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Tack! Den första nyckeln har jag ärvy av min pappa och den betyder mycket för mig på olika sätt. Visst kan nycklar vara mycket och ge många öppningar.

 13. Nyckel … tänk så många olika slags nycklar det finns! Spännande och intressant inlägg (som alltid) från dig! Fina bilder!
  Kram

  1. Tack!En nyckel, eller flera av dem kan vara så mycket och förknippat med olika saker. Roligt att se alla olika tolkningat.
   Kram och trevlig söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *