Södermalm

Nyårsdagen 2023 – Kanske början på något nytt.

Nyårsdagen 2023. Kanske blir det en fortsättning på något som varit år 2022.  Eller kanske något helt annat.Ingen aning.  Och nog är det alltid intressant att se vad det nya året har med sig. Fick av bloggvännerna bm.lars,reseblogg en så pricksäker kommentar i ett blogginlägg på Nyårsafton. Att det nya året kunde vara som att ”öppna en tom dagbok som ska fyllas fyllas med händelser och upplevelser som vi ännu inte vet något om.”.

För egen del började nyårsdagen 2023 med att ta fram denna tomma anteckningsbok. Och som komplement finns ju bloggen. Kanske lite dubbeljobb, men i bloggen skriver jag inte direkt vad jag ska ägna mig åt under dagen som kommer, böcker jag läser osv.

Just denna, årets första dag, var det inte direkt några större händelser eller upplevelser som vällde över mig. Men en mjukstart är helt ok det också. Så det blev en frostig runda längs med Årstaviken, Mälarens vatten.Jag och mina tankar.  Och dierkt ensam var jag  då inte heller.

Stockholm. Södermalm. Nyårsdagen. Tidig eftermiddag och antalet promenerande är många. Nyårsdagen tidig eftermiddag. En del joggare och många som promenerar. Oavsett årstid ett välbesökt och omtyckt promenadområde .Här vid kajen finns Hammarbykanalen, med bräckt vatten, en del av Östersjön.Kanalen är fortfarande isfri

Nyårsdagen

försökte servera lite blå himmel med inslag av sol.

På Mälarens vatten, Årstaviken, har ett tunt lager is lagt sig.I bakgrunden Johanneshovsbrom och Skanstullsbron. Här syns också  skrapan ”Stockholm New” som ligger i stadsdelen Hammarby sjöstad.  En kontorsbyggnad med en skybar högst upp.

I Årstaviken är båtarna är upptagna och isen ligger tunn.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Även på nyårsdagen är det populärt att promenera här. Nyårsdagen, precis som andra helgdagar, lockar många till att Årstaviken- Och på slänterna här, uppåt till höger, ligger koloniområdet Eriksdalslunden. Här följer jag gärna årstiderna. I februari för ett par år sedan infann sig vårkänsla. 

Längs Årstaviken finns flera badbryggor och de är i bruk hela året. Att vinterbada har blivit alltmer populärt och en var brukar huggas upp.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Bad på Nyårsdagen. Snarare dopp.Dopp på Nyårsdagen. Det tunna islagret gör att vaken är lite mer ”rymlig”. Jag tittar men lockas inte till ett dopp. 

Frostigt och krispigt i luften ger fina isformationer.

Snart blir det vår och koloniområdena grönskar och blommmar igen.

Klättrar upp för berget till Koloniområdet och stannar en stund och blickar ut. .

Hemma igen på kajen efter en runda på 5 km.

Nyårsdagen.Södermalm och ”vår kaj”,Norra Hammarbykajen. Klockan har hunnit bli 14.30,himlen blå och skymningen börjar göra entré.Till vänster skymtar restaurang Thaiboat.Till höger ligger en av Sjöräddningssällskapets räddningsstationer 

Idag, den 2/1

fyller döttrarna år. Stort grattis! Stort tack också för att just jag blev er mamma och för all glädje ni berett mig under årens lopp. Härliga minnen och upplevelser och många resor har vi upplevt. Tror nog vi hinner med fler.

Förra året firade vi ett ”dygn” i Uppsala med boende på hotell och lite roliga aktiviteter. (Stadsmysterium i Uppsala, Mysterievandring och Full fart var det.

År 2021 var det pandemitider och döttrarna fyllde 40. Men visst ville vi fira. Så det gjorde vi. Utomhus, i EKO templet i Hagaparken.

Önskar er det bästa i livet. 

36 svar på ”Nyårsdagen 2023 – Kanske början på något nytt.”

  1. Stort tack, från dem
   Vak avstår jag numer men har som lärare gjort det en del. Och när jag var yngre med min pappa.(Tv-inspelningar för Livräddningssällskapet)
   Skönt med bad i Atlanten. Verkligen.
   Ha det fint du också. Njut!.

 1. Vilken härlig promenad det blev och härliga bilder från den. Vinterbadandet har definitivt ökat även om det absolut inte är något för mig. Både här och i grannhålan ordnades det nyårsbad vilket har blivit en populär tradition.
  Grattis till dina fina döttrar på deras dag!

  Kram och god kväll!

  1. En uppfriskande runda blev det och det är skönt att både promenera och samtidigt rensa huvudet.
   Här är det även i år populärt med vinterbad och har varit så de senaste åren. Bryggor finns och vakar huggs upp. Nu var det tunn is så att öppna vaken var enkelt denna dag.
   Tack, för grattishälsningen till döttrarna. Ja, åren går fort.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Så jag minns döttrarnas 40-årsfirande. Tyckte det var så coolt av er att träffas i Hagaparken och fira tjejerna trots pandemi. Å ett STORT GRATTIS till Liv och Helén även idag:-)
  Ja, 2023 är som en tom dagbok som ska fyllas med 365 ”händelser”. Du har en dagbok vid sidan om bloggen, vilket inte jag har. Men visst är det roligt att gå tillbaka då och då och se vad man ha gjort vissa dagar.
  Härliga on än aningen ”frusna” bilder från Söder. Förstår inte hur man kan utsätta sig för vinterbad, burr, burr…

  1. Roligt att du minns firandet. Och det blev ju så lyckat. Covid! Visst; men vi sågs utomhus.
   Tänk, alla år som gått. Tack, för din hälsning. Har framfört den och döttrarna vet via bloggen vem du är. TYvärr är Helen rejält dålig idag så något firande med henne blev det inte. Men bra med lite dubbelt firande blir bra.
   Jag har inte direkt tidigare haft en dagbok via bloggen men i år ska jag testa att ha det. Går ut väldigt ”lätt”. Jag tänker bra när jag går och rensar också huvudet. Har dock koll om jag skulle möta Klimakterihäxan på vägen. Säkert har vi setts.
   Vinterbad? Nej, tack . Men jag har testat en del i lärarjobbet och äen i reklamfilmer för SVT/ Svenska Livräddningssällskapet under tonåren. Men nu? Icke.

 3. Den första bilden är helt underbar, jag ser en hund där nere till vänster mellan trädstammen och stenen!
  Grattis till dina fina flickor och till dig deras mamma!! Så mycket av livet ligger där tillsammans för er och inom er! Betydelse att fylla tomma blad med 🙂
  Det där med tomma blad att fylla, det känner jag i gen hos mig själv sedan länge, att jag tänker det och upplever det när jag öppnar en ny dagbok, jag tänker det om blogg, om dagarna som kommer innan jag stiger upp. Vad jag själv fyller det med och vad som andra runt mig fyller på mitt med. Fast det inte händer så mycket för mig, så bli dagen fylld och det känns bra, det fyller jag in i dagboken. Tankar är ju också en slags fyllnad, att spinna på en stund och så kommer nya som leder.
  Och det året som gått följer med oss in i det nya men kan tunnas ut med nytt.
  Varm kram

  1. Tack! Visst finns det mycket på bilderna om en tittar noga. Och just helger är det extra många som är ute här och rör sig längs kajen.
   Och tack, finaste Tove, för grattishälsningen till döttrarna.Har framfört dem och dig känner de ju . Båda hälsar tillbaka.
   Många år har gått och hoppas vi har många år kvar tillsammans.
   Ett nytt år som ett oskrivet blad eller mer som en bok med många tomma ark känns bra. Och bloggen är ju ett bra komplement. Men det mest privata finns ju inte här.
   Visst är tankar en sorts fyllnad som är viktiga.
   Jadå, året som gått följer med oss in i det nya. En del av innehållet faller bort och nytt kommer till.
   Många tankar till dig och en varm kram

 4. Dina döttrar ligger mitt emellan mina i ålder Barn bereder mycket glädje…och absolut även oro, understundom. Men visst är de och barnbarnen ens största glädje.
  Har knappast kommit på att det är nytt år. Men så är det… Om framtiden vet man intet… Stor kram

  1. Här hade vi lyckan att få tvillingar och helt fantastiskt. Drömde natten innan vi fick beskedet om barn att det skulle bli tvillingar. Och så blev det- Ja, döttrar och barnbarnen är en stor glädje- Förstår att du också känner så-
   Vad gäller framtiden så vet vi ju inget.
   Varm kram

 5. Tack för en mycket vacker promenad i ditt Stockholm.
  Vinterbadat har jag också gjort och jag tyckte att det var skönt. Blev som en ångpanna minst, röd som en tomat osv men bra mådde jag.
  Så fina flickorna är och stor grattis till dem båda!
  Varma kramar!

  1. Vad roligt att du följde med. Blev en lite frusen runda men välgörande. Jag har förr vinterbadat men det var ett tag sedan.När jag jobbade i skolan hade vi nästan varje år övningar med att ”hoppa i vak”. Vi hade sjön bredvid och åkte mycket skridskor där så det var en bra kunskap för eleverna att ha. (Från klass 3-6)
   Tack för hälsningen till flickorna. Konstaterar att åren gått fort.
   Varm kram

 6. Grattis till dina döttrar idag! Å visst minns jag ditt inlägg från deras 40 -års dag, härligt!
  En fin promenad fick du på nyårsdagen i dina härliga hemtrakter på söder, ser att du inte var ensam om att gå ut och promenera!
  Nytt oskrivet år är det ja….spännande!
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Stort tack! Har framfört din hälsning! Och de vet ju via bloggen och träffar med dig också vem du är.
   Ja, deras 40-årsdag i EKO templet i Haga är minnesvärt- Vi hade kalas trots pandemin, men utomhus.
   Skönt med en promenad och kroppen behöver den verkligen. Skönt även för knoppen att rensa huvudet.
   Ja, ett nytt år har vi att ta oss an. Och roligt att nu fylla det.
   Varm kram

  1. God fortsättning! Jag tittade extra noga efter dig men hittade ingen som kunde varit du. Inte denna gång. Men kanske nästa.

 7. Kul att du gillade vår liknelse om ett nytt år. Jag har nog alltid haft den känslan på nyår. Här har vi inte haft en skymt av någon blå himmel men i morgon lovar SMHI sol så då får det bli en rejäl promenad.
  Grattis till dina två fina tjejer! Jag tycker det känns så konstigt att barnen blir så gamla, de är ju snart lika gamla som vi?!?

  1. Ja, det gjorde jag verkligen och hoppas det var ok att jag använde den. Jag har nog upplevt det som ni beskrev det men inte just satt ord på de tankarna- Och nu gjorde ni det så fint. Stort tack.
   Just så tänkte jag också. Är så glad över alla resor vi gjort med döttrarna och alla upplevelser vi haft tillsammans genom åren.Och önskar det ska bli många fler. Nu också med barnbarnen.-

  1. Många gör det, men numer avstår jag. Har gjort det en del förr i olika sammanhang. På en skola där jag jobbade hade vi sjön utanför skolbyggnaden och åkte mycket skridskor och skidor där på vintern. Så jättebra att eleverna i klasserna 3-5 hade ”träning i att ta sig upp från vak” vartannat år.Frivilligt, men alla ville. Detta gjordes tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet.
   Trevligt med ett havsbad om det är hyfsat varmt.
   Vi badade i Atlanten på Teneriffa och då med + 22 grader, så det var helt ok.
   Och visst ska döttrarna firas. Tack, för din grattishälsning.

 8. Så här lig nyårdag du fick och det var verkligen många som var ute o rörde på sig i går även här i täby:) Vinterbada e inte min grej har förvisso aldrig testat men tror jag skulle få hjärtstopp el nåt hua…Så fina tjejer du har och fint att ni firade deras 40 årsdag utomhus i pandemin, att jag inte tänkte på det när jag fyllde 50:) Grattis till dem och grattis till dig som mamma, kram

  1. Skönt att ge sig ut och sortera intryck och tankar. Gör det gärna. Vad gäller vinterbad avstår jag numer men har i skolan gjort det med elever när vi tränat på att ta oss upp ur vak.
   Vi tycker om att fira så pandemin hindrade oss inte. Perfekt att vara utomhus. Men den riktiga festen väntade vi med. Men firandet blev det. Åren har gått fort och jag är så glad för alla resor och upplevelser vi haft och hoppas på många fler. Båda tjejerna är så omtänksamma-
   Tack, för dina fina hälsningar till oss.
   Och du har ju Nova som fyller år idag också. Stort grattis till henne och dig.
   Kram

  1. Stort tack! Och mer firande blir det en annan dag.
   Vad roligt att du skrivit dagbok så länge. Jag har gjort det av och till. Men bloggen som funnits sedan 2007 är en bra dagbok i ord och bild. Docjk inte privata tankar-

 9. Ett stort grattis till fina tjejer. Kommer ihåg 40-årsfirandet som ordnades så fint trots pandemi.
  Själv firade jag äldsta barnbarnet den 1/1 då han blev hela 16 år. Han fick som vanligt en peng och farmors tårta som är ett måste.
  Har en väninna som börjat vinterbada för något år sedan. Vi träffas ibland när hon är i Torrevieja och hälsar på sin son. Själv är jag en stor badkruka och det ska helst vara över +25 gr i vattnet.
  Många kramar till dig och Mr B.
  Ann-Kristin

  1. Tack! Döttrarna hälsar och tackar. Och ett gemensamt firande blir det lite senare. Vad gäller vinterbad avstår jag numer det. Men har gjort det en del i yngre år. Önskar dig en god fortsättning 😀😍 Kram!

 10. Grattis till döttrarna! Vinterbad har jag testat men det var många år sedan. Jag är feg,behöver någon som pushar mig. Och jag vill så gärna. Få se omdet blir verklighet igen denna vinter. Just nu har vi -16 kalla, och bad utomhus lockar definitivt inte.
  Det var verkligen trångt om plats längs Årstaviken på nyårsdagen, kan det ligga en del nyårslöften i luften?
  Kramen

  1. Tackar! Ja, åren går. Bara att konstatera. Numer inge vinterbad för mig men jag har testat det förr.
   Oj, rejält kallt hos er. Här nöjer vi oss idag med -4.
   Årstaviken och promenader där vid vattnet brukar locka många. Så även denna dag.
   Jag strosar gärna här men drar mig uppåt koloniområdena dit inte så många hittar.
   Kram och trevlig onsdag.
   Ny skiddag!

  1. Tack, för grattishälsning till döttrarna. Och lite mer firande blir det senare.
   Trevligt att du följde med ut och de var en skara som traskade här. Men jag vek snabbt av upp mot koloniområdena och där var jag tämligen ensam.
   Kram

 11. Stort grattis till dina döttrar! Och såklart man vill fira även om det är pandemi. Vi har nästan bara träffat vänner utomhus de sista åren. Det är först nu vi har börjat ses inomhus igen. Men fortfarande mycket långpromenader med picknick med vänner. Kul att få följa med på en Stockholmspromenad igen. Och tack för din kommentar hos mig. Det har varit ett tufft år och med tanke på sonens diagnos har jag inte alltför positiva tankar om detta år heller. Men det gäller att acceptera det tuffa och försöka göra det bästa av det. Inte sluta leva och bara vänta. Må så gott! Kram

  1. Tack! Jodå, vi firade trots pandemin och då gick det ju fint att vara utomhus. Vi och vänner träffas också fortfarande mycket utomhus men är vi alla friska så blir det även en del träffar hos varandra.
   Ibland blir det tuffa tider och jag förstår att det varit så för dig. Och acceptansen är ju ibland svår att ta till sig, en process som tar tid.
   Viktigt som du skriver, att fortsätta leva för egen del. Många tankar och en varm kram

  1. Årstaviken är väldigt populär för promenader och många passar också på att ta ett dopp även nu. Jag avstår och tittar på. Minns i ungdomen när jag var med och vinterbadade i vak i Karlbergskanalen. Snarare att visa hur en tar sig upp från i vak om en druttat i. Filmen gjordes av Svenska Livräddningssällskapet. I alla fall idag ett roligt minne.

 12. Grattis till fina döttrarna dina!
  Vinterbad ja, jag skäms över att inte komma över tröskeln för att hoppa i. Jag har provat men det var en herrans massa år sedan och efter några värmande shots…Har ju förutsättningar här, men jag har blivit en feg stackare. Mitt inne i stan skulle jag nog inte ens överväga det. Jag har två kalendrar utom bloggen. I början av året går det skapligt men sen brukar jag fuska. Plötsligt har jag flera tomma dagar som inte blivit ifyllda, har ju inte så mycket på agendan som du.
  Nu ska jag läsa vidare, du är en flitig bloggerska

  1. Tackar! Ja, åren går. Bara att konstatera. Nej, inget vinterbad för min del numer. Men jag har testat. Och här vid vattnet är det ganska ”lantligt”.
   Bloggen blir en bra dagbok men jag skriver ju inte alls allt i den. Min ”pappersdagbok” blir mer personlig och där jag skriver ner en och anna mening eller frågeställning jag tänkt på under dagen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *