Resor utomlands

Nya Valamo kloster – Det ortodoxa och slavisk middag

Under vår resa i östra Finland/Insjöfinland tillbringade vi två dygn på  Nya Valamo kloster,  en speciell upplevelse. Klosterområdet är vidsträckt  och många vackra promenadvägar/stigar finns i närheten. Grönskan är påtaglig och mängden blommor stor. Den lugna, vänliga och gästfria atmosfären gör att man trivs.   (Gårdagens inlägg.) Men vad innebär den ortodoxa kyrkan.  Finns det likheter med den katolska inriktningen och med den lutherska? Några svar skulle vi få av klostrets abbot/chef/präst.

Fader Sergei är "chef" -abbot-präst i Nya Valamo klosterFader Sergei är abbot/chef/präst här Nya Valamo kloster.

 

Nya Valamo kloster

har legat på denna plats sedan 1940 då det under finska vinterkriget  blev evakuerat från ön Valamo i sjön Ladoga. Klostret är finska ortodoxa kyrkans enda munkkloster. Finland har ingen statskyrka men det finns två folkkyrkor; den evangeliska lutherska som ca 80% av finländarna till hör och en finsk ortodox med omkring 60 000 medlemmar. Den ortodoxa kyrkan i Finland hade tidigare hört till den ryska men 1921 beviljade  den ryske patriarken viss form av självstyre. Den finska grenen sökte sig då till den grekisk ortodoxa och blev en självstyrande del under patriarken i Konstantinopel.  (En patriark är en sorts biskop inom den ortodoxa kyrkan)

I världen finns ungefär 190 miljoner ortodoxa, vilket är fler än de evangeliskt lutherska. Den ortodoxa tron och de ortodoxa traditionerna är väldigt gamla och har sina rötter i den äldsta kyrkan och de första århundranden av kristen tro.

Den nya klosterkyrkan invigdes 1977.

Den gamla träkyrkan i Nya Valamo kloster är restaurerad efter branden på 1970-taletDen ”gamla kyrkan” i  Nya Valamo kloster är byggd av trä. 1977 invigdes den nya stenkyrkan som idag är huvudkyrka.

Fader Sergei är abbot, präst och chef för Nya Valamo kloster.Fader Sergei är abbot/präst i Nya Valamo kloster. Här inne i den gamla träkyrkan.

Den helige Sergei och den helige Herman grundade klostret någon gång mellan år 1000 och 1300 men då vet man inte hur många som fanns på plats. Men man vet att klostren är betydelsefulla i Ortodoxa kyrkan och är kyrkans hjärta och lungor. De ortodoxa klostren har alltid varit vallfärdsplatser dit människor som runt om i världen söker sig  för att hämta styrka till sitt dagliga liv.

Gudstjänster i Nya Valamo kloster 

Ortodoxa kyrka lever genom sina gudstjänster och vill man förstå och veta mer är alla,  oavsett tro eller icke tro, välkomna att delta i dessa. Valamo kloster räknar med ca. 200 000 besökare per år och de flesta kommer sommartid. Detta är också anledningen till att det då också är fler kortare och längre gudstjänster i kyrkan. För de morgonpigga är det en kortare bönegudstjänst klocka 06, en annan klockan 13 och aftongudstjänst klockan 18.På söndagar är det en större gudstjänst klockan 09.

Ikoner är viktiga inom den ortodoxa läran och dessa har man för att titta på och kunna koncentrera sig under bönen. De är centrala i hela den ortodoxa gudstjänsten. 

Jag  och många i vår grupp var med en stund på gudstjänsten klockan 18 i lördags. Och det var intressant. Här står man upp hela tiden och man kan utan vidare gå ut och in ur kyrka. Gustjänsten kan i tid vara mellan 2-3 timmar. Musik eller psalmer förekommer inte utan det är i huvudsak prästen och kören som sjunger bönerna.

Ikoner, bilder, är centrala inom den ortodoxa kyrkan.

Likheter, liksom skillnader finns mellan den romersk katolska och den ortodoxa kyrkan. Vad gäller skillnaden är det en viktig del att det är påven som är ledare för den katolska kyrka och patriarken för den ortodoxa. Den stora schismen mellan inriktningarna ägde rum 1054 då påven Leo 1X i väst och patriarken i öst Mikael den I bannlyste och utestängde varandra. Här delades den kristna kyrkan i två. (Mer om likheter och skillnader dör de som vill veta finns att läsa här.)

Kvällens middag- En slavisk måltid

Riktigt vad det skulle innebära visst vi inte. Men här i i ”den röda matsalen”, en separat matsal till klosterrestaurangen, dukades det upp till en fantastisk festmåltid för oss. Här var det helt klart influencer från det ryska och det karelska köket som var det centrala . Väldigt vackra uppläggningar och mängder av specialiteter

Vin, tillverkat på Nya Valamo kloster fanns att köpa till middagen.Vin tillverkat på  Nya Valamo kloster fanns att köpa till maten. Det röda vinet är tillverkat av svarta vinbär och lite kråkbär och det  vita av vita vinbär.

Väldigt god varmrökt lax, (rökt på klostret) svampsallad och rökt renstek.

Saltgurkor, honung och smetana, syrad grädde – hör till

Gravad lax, surkål, sillsallad, rödbetssallad, m.m. serverades. Och detta var förrätterna. Till varmrätt kom en ”slavisk köttgryta” gjord på mört oxkött dör såsen var det där ”lilla extra”. Till den en väldigt god potatisgratäng.

Min förrättstallrik.

Lite av dessertbordet.

Som avslutning blev vi serverade svart te i vackra teglas. Och till teet skulle en sked hallonsylt först läggas i glaset. Kanske lite ovant. Men allt måste inte vara som hemma. Och det är ju att testa det för oss nya som är en stor del av en resa.

 

En promenad i den vackra kvällen runt klosterområdet var välbehövlig. Och fint att sortera tankar och upplevelser härifrån inför nästa del av resan.

24 svar på ”Nya Valamo kloster – Det ortodoxa och slavisk middag”

  1. Så vacker den nya kyrkan är. Och så mycket gott ni fick att äta.
    Och du har rätt, varför ska allt vara som hemma. Det är roligt att prova lite nytt ibland!
    Stor kram

    1. Den nya kyrkan är fin utan att vara så ”prålig”. Roligt var dte att få veta mer både om klostret och det ortodoxa-
      Den slaviska middagen var en upplevelse. Så gott och med så fina uppläggningar.

  2. Tack för intressant information! Mycket kunde jag men mycket lärde jag mig igen. Nu hoppas jag att det fastnar också 😉 Tur att blogginlägget finns att ta till om jag behöver uppdatera mig själv.
    Middagen ser väldigt god ut med fin ymnig förrätt och god varmrätt (förmodar jag) svampsallad antagligen gjord på salt svamp (skogsriskor) och så på allt detta hallonsylt i botten på teglaset. Härligt att du delar med dig av det här. Jag gillar det verkligen.

    1. Jag kunde inte så mycket om det ortodoxa men har nu lärt mig mer. Och mer fakta finns att slå upp- Den ”slaviska middagen” var en upplevelse i både smak, färg, kultur och form. Att dricka svart te med hallonsylt i hade jag inte prövat tidigare. Men det var riktigt gott.
      Vad roligt att du tycker om det jag berättar.

  3. Intressant! Men klosterlivet är inget för mig (utom på paradorer då 😉 ). Har inte mycket till övers för religion, faktiskt. Den har ställt till med sååå mycket elände här i världen, även om man självklart inte ska dra alla över en kam.
    Maten såg väldigt god ut 🙂

    Ha en bra dag!
    PS: Kom att tänka på den gamla teorin: Hur förökar sig nunnor och munkar? Jo, genom celldelning 😀

    1. Att bo här i ett par nätter var intressant och lärorikt. Och vi var nog många som inte direkt är troende men som ändå tyckte om upplevelsen, miljön, stämningen, generositeten och naturen. INgen här försöker heller ”pådyvla” andra sin tro. Och visst har religion ställt till och ställer fortfarande till en massa elände. Helt klart. Men att se det hela ur en historiskt och kulturell aspekt ger en annan dimension. Två dygn här gav en hel del av mycket Den slaviska middagen var också en upplevelse och roligt att ta del av den matkulturen.
      Ha det fortsatt fint på er resa.

  4. Vad intressant att läsa! Så vackert kloster. Men 2-3 timmar med en mässande präst, det skulle jag aldrig klara av 😀 Maten såg helt underbar ut! Ja, jag skulle ha velat vara med på denna resan, Lät superintressant! Tack för all info! 😀
    På tal om ortodox: Förra året var jag på en tidig kort ortodox gudstjänst kl 06, mest av nyfikenhet, i Taizé. Det är där som bröd och vitt vin konsekreras till den blivande nattvarden i Försoningskyrkan kl 08.15 . Alla religioner är välkomna. Bröderna består av både evangeliska, katoliker och ortodoxa. Väldigt unikt.

    Stor kram!

    1. Gudstjänsten tar tid men många går ut och in under den och jag stannade kanske i 20 minuter. Men roligt och intressant att ha varit med.
      Vi hade en väldigt trevlig kväll med den slaviska måltiden. Så gott! Och den ortodoxa kyrkan välkomnar alla. Dock inte till nattvarden där man ska vara ortodox för att ta den.
      Roligt att läsa att du bevistat en ortodox morgongudstjänst i Taizé. Och de är ofta korta. Intressant att både evangeliska, katoliker och ortodoxa bröder samsades. Men så tror jag det är på flera ställen var jag förstått. Här i Valamo kloster var det dock bara de ortodoxa som tog nattvarden.
      Stor kram!

  5. Vilken fantastisk middag ni kunde njuta av och så otroligt mycket mat och god mat dessutom. Självklart ska inte allt vara som hemma utan halva nöjet är att prova landets egen mat och lokala specialiteter. Även om man inte är speciellt troende så är det säkert mycket intressant att besöka en gudstjänst. Dessutom så tycker jag det är viktigt att känna till olika riktningar inom religionerna.

    Kram och ha en härlig kväll!

    1. Det blev en väldigt lyckad middag och roligt att testa rätter som är typiska för en festmåltid här. Jag tror de flesta av oss som besökte gudstjänsten tyckte det var intressant att vara med en stund. Så annorlunda mot våra. Och visst är det givande att vidga vyerna även vad gäller det religiösa.
      Kram och hoppas du haft en bra dag.

    1. Väldigt annorlunda på många sätt och fint att ta del av något många inte känner till. Och den slaviska middagen var så god och vacker med alla färger.
      Stor kram

  6. Läser med intresse om ortodoxa kyrkan som jag inte känner till så väl, Många var ju åren då relgionsutövning helt var förbjudet i Sovjet, inte konstigt att många flydde då de inte fick utöva sin tro.
    Maten, maten! saltgurka som man doppar i honung och smetana, finns inget mer ryskt för mig, förutom vodkan man dricker till! Svampsalladen gör jag hemma någon gång per år. Man plockar riskor, förväller, saltar in. Lagrar hur länge som helst. Blandas med antingen smetana eller vispad grädde och rå hackad lök. Avnjuts enligt mig helst på finskt rågbröd. Det vattnas i munnen, hoppas det smakade! Smaker är verkligen minnen! Kram och tack för alla jättefina informativa blogginlägg!

    1. Jag har heller inte så många upplevelser av den finsk ortodoxa kyrkan men har mött den grekisk ortodoxa. Men det är stora likheter- Jag är inte direkt religiös men ser besöket här i klostret som en fin erfarenhet som är fylld med vänlighet och generositet och det helt oavsett om man tror eller inte. Här bjöds ingen vodka till men det var gott ändå- Allt smakade väldigt bra och vi fick det finska grova rågbrödet till- Så gott! Vad roligt att du gör denna svampsallad. Jag hade inte testat den tidigare. Och du ska veta att jag mer än gärna gör om denna resa. Så bra på alla sätt- Och Paula, nu är jag uppe i 50 ord som jag tränat in på finska. Och intresset för Finland har ökat både bland våra resenärer och hos mig. För egen del hade jag ju en pappa som sedan 18 års ålder hade både Finland och Norge som ”sina” länder.
      Tack, Paula för all uppmuntran.
      Kram!

  7. Trots att jag är totalt ointresserad av religion (och politik) uppskattade jag informationen. Alltid lär man sig något nytt i Blogglandia. Har ju sagt det förut: Gerd hade älskat denna resa.
    Å visst är det ”konstigt” att det alltid är fridfullt och lugnt i klostermiljöer. Har kanske besökt tre i hela mitt liv, men där är definitivt en speciell stämning, precis som på kyrkogårdar faktiskt.
    Förrätterna påminde om maten på ett svenskt julbord, helt okej alltså.

    1. Jag tycker det är roligt att ta del av annat än det svenska och det har jag verkligen fått på resan. Har ju varit på dessa platser tidigare och i andra sammanhang men inte övernattat här i klostret. (Dock i Rom på Birgittasystrarnas hotell och i Vadstena) Politik är jag intresserad av liksom religion ur ett historiskt perspektiv. Men religiös är jag inte. Jag uppskattade de vackra omgivningarna och lugnet och så gjorde de som var med. Att bo här ett par nätter var både trevligt och väldigt roligt. Många komiska situationer uppstod.
      Vi var supernöjda med maten denna slaviska kväll och väldigt roligt att testa det som är typiskt för en festmåltid här i Karelen, nära ryska gränsen.

  8. Vilken middag! Lustigt med hallonsylt i tekoppen innan.
    Å nya kyrkan är verkligen fin.
    Men långa gudstjänster…nja…tur man kunde komma och gå som man ville!
    Ha det fortsatt bra!

    1. En speciell vistelse var det här i klostret. Men inga måsten alls vare sig det religiösa eller annat. Jag var med en stund på gudstjänsten för att veta mer om hur det går till. Men man kommer och går som man vill. Ja, tyst förstås.-
      Den slaviska middagen var så god och roligt att här bli bjuden på en sådan festmåltid. Och vad gäller hallonsylten i teet så smakade det ungefär som om man tar i honung. Roligt att ta seden dit man kommer.
      Nu är jag hemma igen och samlar ihop alla upplevelser och intryck. Och de är många.

  9. Wow, vilken festmåltid! Hallonsylt på botten i teglasen har jag smakat och även björnbärssylt. Helt ok.
    Jag är inte värst religiös, men fascineras av ikonerna och ritualerna i den ortodoxa kyrkan. Har varit på gudstjänst i Uspenskij katedralen i Helsingfors och tänt ljus ett par gånger i den ortodoxa kyrkan i Tallinn. Tack för en fin redovisning av den ortodoxa kyrkan och tron.
    Kram!
    Kram!

    1. Det var så vackert dukat och väldigt roligt att prova en festmåltid från denna del av Finland. Te med sylt var nytt för oss alla och roligt att prova i de vackra teglasen.
      Jag är inte heller religiös men tycker det är lärorikt och intressant att få veta mer. Kunskapen är aldrig tung att ha med sig.
      kram!

  10. Själva klosterlivet och prästers mässande är nog inget för mig men miljön och maten det gillar jag.
    Helt klart en annorlunda och lärorik upplevelse.

    1. Nej, men det var intressant att bo här ett par nätter och ta in den fina omgivningen och lugnet. Och att titta in på mässan en stund var intressant. Här kommer och går besökare,så även de ortodoxa. Kvällens slaviska middag var en upplevelse och mat är ju ett bra sätt att ta till sig mer av kulturen. Vi var ju nära ryska gränsen.

    1. Hela resan i Finland och så även vistelsen här på klostret är minnesvärt- Denna slaviska måltid inte minst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *