Spanien Utflykter

Nya Karthago – “Cartago Nova”- Cartagena

Kärt barn eller stad  kan ha flera namn. Besöket i  den spanska staden Cartagena, Cartago Nova eller som det blir på svenska, nya Karthago, påminde oss om detta. Själva namnet Kartago kommer från feniciskans ord Kart Hadasht. Och feniciska var det talade och skrivna språket i Fenicien, nuvarande sydöstra medelhavsområdet. (Dagens Libanon  och delar av  Israel och Syriens kust. ) Fenicierna var ett sjö och handelsresande folk som bl.a. koloniserade delar av Nordafrika, Iberiska halvön och Sicilien.  Just Carthago (latin) kom så småningom att  bli huvudstaden i det feniciska riket och är idag en arkeologisk plats utanför staden Tunis i Tunisien.

Från nya Karthago till Cartagena

Cartagena är en stad i sydöstra Spanien med idag dryga 200 000 invånare. Det är en hamn och fiskestad och läget vid havet har gjort att här också finns en stor marinbas.

Att staden är gammal märks påtagligt och på olika sätt. Redan år 228 f.K. skapades de första bosättningarna här.  Och att gå runt i Cartagena är som att stundtals befinna sig mitt i ett levade museum och med inslag av både tiden före Kristus och fram till mer modern tid.

Staden är kuperad, byggd på fem kullar och uppe på  flera av dem finns rester av mer eller mindre bevarade försvarsanläggningar. Och god sikt är det härifrån både utöver havet och mot angränsande berg. Runt stora delar av Cartagenas gamla stad finns en vall och som skulle skydda staden mot angripare.

Runt strora delar av Nya Kartagos- Cartagenas gamla innerstad löper en vall för att skydda staden mot angripare. Befästningen uppe på höjden och vallen som omsluter stora delar av den gamla delen av Cartagena.

Uppe på en höjd ligger också den gamla enorma  amfiteatern som i sina glansdagar kunde ha 10 000 åskådare. Vid vårt besök var den under renovering, fullt förståligt med tanke på dess ålder. Amfiteatren byggdes runt Jesu födelse Så vi kom inte så nära…

Vilket byggnadsverk! Och hela skapelsen är byggd i sten som är uppsläpade hit till toppen av kullen.

Det nya möter det gamla. Idag kan man ta hiss upp till amfiteatern.

Mer av Cartagena

Vi stannade till vid turistbyrån, inrymd i ett hus från 1800 talet. Bra att utrusta sig med för att en karta och mer info om stan. Jo, jag gillar papperskartor där jag får en bra överblick över en stad eller plats…

Gågatan, (en av dem)  Calle Mayor, “huvudgatan” , börjar vid turistbyraån, inrymd i kupolhuset och sträcker sig en bit norrut.

Cartagenas stadshus, byggd i form av en triangel. Här är man välkommen in på en titt för 1 euro. Vi hoppade över denna gång.

Gågatan Calle Mayor och dess läckra art déco byggnader från 1800 och början av 1900-talet lockade mer. Likaså ett trevligt pitstop med tapas.

Vacker gatubeläggning på Calle Mayor.

I Nya Karthago - Cartagena finns många vackra art déco hus. Och vackra hus med fina detaljer och utsmyckningar. Några byggnader längs gatan är från 1700-talet

En hamnstad är det. Och här på redden ligger ofta de stora kryssningsbåtarna och handelsfartygen längre ut.  

 

Dagens besök är över och jag satte mig en stund på bänken bredvid den här mannen för att knyta ihop säcken. Nja, kanske mer samla ihop intrycken. Och en ny tur till Cartagena – “nya Karthago” blir det senare i vår. Då kombinerat med en båttur längs kusten och kanske också en segwaytur.

Mer om Cartagena har jag skrivit om här.

 

24 svar på ”Nya Karthago – “Cartago Nova”- Cartagena”

 1. Å, vilka njutbilder. Tack för att du delar med dig av solsken och värme. Här i Skåne är vädret relativt ok, lite lerigt, ingen snö men oj vad jag längtar efter våren.
  Verkar fint i Carthago 🙂

  Ha det gott!
  Kramar Christina

  1. Detta nya Karthago, Cartagen, gillas skarpt och det blir ytterligare en tur dit i vår. Här finns så mycket att se. Jag skulle nog kunna komma hit varje vecka. Och tur med vädret hade vi ju.
   Förstår att du längtar efter våren.
   Kram!

 2. En stad helt i min smak! När jag ser bilden med den gamla och fina amfiteatern kan jag inte låta bli att tänka på den otroliga kvalitén på byggnaden. Alltså vad jag menar är att husen/byggnaderna som smälls upp idag knappast kommer att hålla 2 000 år.
  Gillar mixen av “byggstilar” i staden – levande helt enkelt. Åsså är Cartagena otroligt ren verkar det som. Calle Mayor är ju bokstavligen talat skinande ren.

  Å du, det första vi gör när vi kommer till ett nytt ställe är också att uppsöka en turistbyrå och be om en karta. Papperskartor är oslagbara, för på dom ser man ju faktiskt vart man tar vägen, vilket man inte gör på en mobil/platta.

  1. Vad trevligt att du också fastnade för Cartagena. Jag också. Jag har varit här på 90-talet en del, när vi hyrde ett hus i Cabo de Palos. (I närheten.) Nästa gång ska vi stanna i alla fall en natt för att se än mer. En båttur/segltur längs kusten lockar också.
   Just blandningen mellan det supergamla och det lite mer moderna och “art déco” stilen gillar jag. En ren stad är det och det var mysigt med ett “pitstop” med tapas på Calle Mayor och bara totta på folk som passerade.
   Kul att du också gillar turistbyråer och papperskartor. Och visst är de oslagbara. De ger en helhet.
   (Ser fler likheter hos oss….)

 3. Cartagena är verkligen värd flera besök. Man hittar nya saker varje gång man kommer dit. Eller nya och nya… Nygamla kanske är rättare att säga 🙂
  Dom har ju hållit på att renovera staden under många år nu och den blir bara finare och finare för varje gång man kommer dit 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Visst är det så! Jag har ju varit här “förr” flera gånger men det är länge sen. Och vi kommer tillbaka och nästa gång med båttur och med mer historiska “ögon”. En del var ju nu stängt nu just p.g.a renoveringar.
   Önskar er också en fin kväll och hoppas ni haft en härlig skiddag.

 4. Cartagena verkar vara en intressant och trevlig stad att besöka. Även om jag inte gillar hissar så ser jag en viss fördel med hissen upp till amfiteatern. Ibland kan det vara skönt att göra det bekvämt för sig…

  Kram och god kväll!

  1. Cartagen är verkligen en vacker stad med mycket gamla anor. Så hit kan man återkomma och alltid se och uppleva något nytt.
   Hissen är praktisk., men vi gick upp och det var inte alltför brant.
   Kram och natti! (Blir tidig kväll idag, med studier i spanska)

 5. Åh, vilka bilder och vilken fin reseskildring! Jag känner historiens vingslag.
  Tänk, så mycket det finns att uppleva. Jag fick en känsla av Egypten, när jag följde med på din beskrivning.
  Vördnad och respekt för allt gammalt.
  Du är ju en oslagbar reseskildrare.
  Varm kram och nu blir det här god natt!

  1. Tack för dina fina ord. De värmer! Här gick man mitt i den gamla historien. Tänk 200 år f Kr. Och många utgrävningar förekommer fortfarand ei stan på olika platser. Cartagena är verkligen en jättefin stad och som så varsamt blandar dte gamla med det nya.
   Kan förstå känslan av Egypten kände också så och än mer av Tynisien där det gamla Cartago låg. (Jobbade i Tuniseien som reseledare /guide i början av 1970- talet)
   Varm kram till dig också och natti.

 6. Oj, vad man får lära sig här inne på din blogg, och så sugen man blir att få se mer av Spanien, allt ser så vackert ut!
  Nu måste jag skynda i säng för spännande möte i morgon! Kram och godnatt!

  1. Ja, här ville jag gärna dela med mig. Cartagena är en jättefin stad och med ävldigt gamla anor. Men mycket modernt finns också. Jag fastnade verkligen för de vackra art décohusen.
   Vad roligt med ett möte i morgon. Håller tummarna.
   Kram och natti.

 7. Tänk om Romarna visste om att den återuppbyggdes, dom ansåg ju att den måste förstöras. Men det verkar vara en vacker stad, gillar statshuset och statyn.

  1. Tror du hade gillat hela stan. Och detta blev ju nya Karthago. Romarna var driftiga och mycket från deras tid finns kvar och en hel del nytt också förstås. En bra mix.

  1. Här mäter det väldigt gamla, det gamla och även det mer moderna. En härlig stad på alla sätt. Hit återkommer vi helt klart.
   Kram!

 8. Man kan inte annat än att älska den här typen av städer och byar. Att gå runt och hela tiden upptäcka “nygamla”saker är fantastiskt. Jag kan spendera hur mycket tid som helst på såna här platser. För egen del blir det mest i Italien, har inte varit så mycket i Spanien.

  1. Instämmer helt. I barn och ungdomsåren var jag mycket i Italien och även senare i livet har jag återkommit många gånger. Och återkommer gärna- Dina trakter där är en favorit. Men med en “sommarstuga” här så blir det inte lika många resor till andra platser Så nu tittar jag närmare på det som finns häromkring, vilket är en hel del.

 9. Nya Karthago verkar vara en mycket intressant stad enligt dina fina bilder. Bloggvärlden är fantastisk. Man lär sig och vidgar sina vyer hela tiden. Kram

  1. DEt blev ett väldigt trevligt besök i Cartagena och vi har en hel del kvar att se där. Och visst är Blogglandia bra som kan ta en med runt på diverse äventyr.
   Kram!

  1. God middag!
   Tack! Ja, Cartagena är en spännande stad och dit kommer vi gärna tillbaka. Finns mycket där att se och uppleva. TRor nu skulle gilla en tur dit.
   Ha det gott!

 10. Tack för en mycket givande tur!
  Konstigt nog nämns inte Cartagena i researtiklar här, men kanske inte så konstigt,
  för jag har inte läst of den fina, gamla staden tidigare heller.
  Så roligt att kunna uppleva era njutflykter så här på avstånd. 🙂

  1. Vad trevligt att du följde med! Cartagena finns på fler platse än i Spanien och jag har sett att namnet finns på olika ställen i Sydamerika. Undrar om namnet också kan finns i USA. Har inte hittat det dock.
   Cartagena är en väldigt vacker stad och rejält gammal också. Fascinerande att det fanns bosättningar här redan 200 år f. Kr. Hela stan är som ett spännande museum och utgrävningar och restaureringar pågår.
   Hit kommer vi tillbaka senare i vår. Kanske komer du med du också. Välkommen med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *