Resor i Sverige

Nordens äldsta havskurort finns i Uddevalla

Ett par kilmometer söder om Uddevalla i Bohuslän ligger nordens äldsta havskurort, Gustafsberg. Här vid den gamla gården Baggetofta, alldeles vid havet, vid  Byfjordens strand, anlades redan på 1700-talet en hälsoinrättning. I århundraden hade människor druckit av det järnhaltiga vattnet som fanns här i en källa och känt sig piggare efter ett glas vatten. Göteborgs stadsläkare, Jacob Boëtius, undersökte vattnet och menade att det kunde bota ett 30-tal krämpor.  Linné besökte källan på sin resa i mitten av 1700-talet och fann att källan var “stark af Mineral”.

Gustafsberg utanför Uddevalla är Nordens äldsta havskurortByggnaden här är numer ett vandrarhem men  förr fungerade den som badhus. 

Nordens äldsta havskurort

Hälsokällans läge direkt vid havsviken gav idén om att man kunde erbjuda varma saltvattenbad precis som man visste att det förekom i utlandet och i slutet av 1700-talet fanns här ett badrum med dusch i brunnshuset. I slutet av 1700-talet kompletteradesbrunnsdrickandet med salta bad och på så sätt blev Gustafsberg Nordens första badort. Och här på kurorten kom det att bli kunglig glans i början av 1800-talet då kung Gustaf IV och drottning Fredrika tog med sin krasslige fyraårige kronprins hit för att dricka brunn. Han piggnade till efetr brunnsdrickandet och de salta baden och människor strömmade hit.

Här på Gustafsberg var det och är fortfarandevar  vacker natur, lummigt och grönt och havet alldeles intill och det lockade många att komma hit.

Gustafsbergs badrestaurang används även idag.

Många fina byggnader finns inom det väl tilltagna området. Bygnader där brunnsgästerna förr bodde i.

Sveriges äldsta internatskola och namnet Gustafsberg

Gården här hette Baggetofta men kom så småningom att få namnet Gustafsberg efter tillstånd av kung Gustaf III. Men då handlade det inte om bad utan om skola. Familjen Knape, en barnlös skeppsredar/grosshandlarfamilj som ägde Baggetofta hade i sitt testamente skrivit att gården skulle bli ett hem/skola för studiebegåvade pojkar från Bohuslän. Kurorten sköttes av barnhusets/skolans direktion och här var man oroad över att badgästernas “flärd” skulle påverka gossarna på skolan. Internatskolan fungerade fram till 1924 och än idag är Gustafsbergsstiftelsen viktigaste uppgift att stdja studerande ungdomar, men numer genom stipendier.

Den gamla skolan ligger vackert uppe på en höjd med utsikt över Byfjorden.

Baden

Man hade de tyska baden som förebild  hade man lärt sig hur vattnet skulle värmas. Havsvattnet pumpades upp till en kopparpanna på vinden och leddes ner i badkaren men så småningom byggdes det också en kallvattenkuravdelning. I vattenet utsnför Gustafsberg fanns det gott om havsväxteroch dessa ansågs ha god verkan på kroppen liksom gyttja. Gyttja till gyttjebaden hämtades långt ut i havet. Och gyttjebaden ansågs vara välgörande för bl.a. leder, engelska sjukan, hemorrojder, hysteri och andra psykiska åkommor.

Idag badar man här på annat sätt.

Det sociala livet

på alla kur och badorter i Sverige var viktigt och man alternerade med besök på olika kurorter. Även Medevi Brunn i Östergötland liksom Ramlösa i Skåne och Loka Brunn i Värmland var välbesökta. Men dessa kunde inte erbjuda havsbad. Gustafsberg var fram till mitten av 1800-talet den mest fashionabla kurorten och dit många göteborgare reste och gärna med giftasvuxna döttrar. Här hoppades man hitta ett “lämpligt parti”. Gästerna roade sig rejält om kvällarna på “socitetshuset” med baler, musik och teater och badläkaren tyckte sällskapslivet gick till överdrift.  Han menade att allt festande gjorde att “badsejourens verkan” blev tillintetgjord. Ett “skvallertorg” fanns och här tillbringades dagarna med samtal, handarbetan  och viss läsning.

Vacker natur med hav och grönska lockade många gäster.

Gustafsbergs glansdagar började se slutet i mitten av 1800-talet. Nya badorter som Varberg, Marstrand, Lysekil och Strömstad lockade mer. Här fanns det saltare luft och saltare bad. Men samtidigt började Uddevallas borgarskap att bygga sommarvilllor på Gustafsberg så nu blev de tongivande här.

Även idag kan man ta sig till och från Gustafsberg per båt.

 

 

26 svar på ”Nordens äldsta havskurort finns i Uddevalla”

 1. Intressant läsning igen! Du är en fena på att berätta historia!
  Jag har gått en hel del här på den tiden när jag umgicks mer med min gamla väninna i Uddevalla. Så det är kända kvarter men jag visste inte alls så mycket om historien bakom. Tack!
  Vackert är det.
  Nu bär det snart iväg uppåt Dalsland för min del! Ha en fortsatt trevlig resa med dina gäster!
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, Uddevalla känner du ju bäl till men roligt att jag kunde tillföra lute extar till dina kunskaper. Visst finns det mycket fint. Vår resa är väldigt lyckad och mycket har vi sett och upplevt.
   Vad trevligt med Dalsland. Önskar dig en fin resa.
   Stor kram!

 2. Men va trevligt & alltid lika kul o intressant att få följa med dig på turer runt om 🙂 ha en toppen dag kram

  1. Vi har det väldigt bra och Bohuslän är verkligen fint. Ja, det finns många vackra platser i Sverige.
   Kram!

 3. Vilka vackra gamla byggnader. Och ännu vackrare blir de när solen skiner och himlen är blå 🙂
  Ni ser ut att ha det härligt!
  Stor kram

  1. Vi har haft tur med vödret men idag var solen på egen semester. Men bara ett par droppar regn så het ok- Visst är dessa byggnader vackra och de ligger i en väldigt vacker miljö. Kan förstå att gustafsberg blev populärt som bad och kurort..
   Vi har det vädlugt bra på alla sätt-
   Stor kram!

 4. Intressant läsning från västkusten. Visste inte något om denna kurortsanläggning. Du är en duktig guide, Ditte! Så tjusiga bilder från dina tidigare blogginlägg också. Det är precis som i Stockholm, jag följer med på resan hemifrån. Känns väldigt bra faktiskt! Ta nu hand om dig efter bästa förmåga! Lycka till med slutet på resan! Kram!

  1. Tack! Och det är så roligt att ha dig med via bloggen. Jag riktigt kan höra ditt skratt i vår buss. Visst är det bar att resa men ändå vara på hemmaplan. Resan känns väldigt lyckad och Sverige har så mycket fint att erbjuda.
   Stor kram och många tankar.

 5. Intressant och trevlig läsning och här lärde jag mig en hel del. Kände inte alls till kurortsanläggningen men nu är jag uppdaterad. Vilket fantastiskt läge för ett vandrarhem så jag kan tänka mig att det är ett visst tryck på det sommartid. Badrestaurangen ser väldigt trevlig ut och övriga byggnader dessutom. En trevlig resa kan jag tänka!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Så bra att jag kunde berätta lite om Gustafsberg för anläggningen har ju sin historia som så mycket annat. Hela området är fint och från Uddevalla kan man gå längs havet på en “promenadspång” av trä och stål ut till Gustafsberg och med fina infoskyltar längs vägen. Till stan kan man sedan åka båt tillbaka.
   Kram!

 6. En stad i mitt hjärta. Delvis uppvuxen i närheten av Gustavsberg. Jag ska till U-a i på lördag, men då är du redan på annat håll. Visst är det underbart därute. Tack för en fin uppdatering! Kram

  1. Tack!Visst är Uddevalla en stad man gärna tar till sig och med så vackra omgivningar. En verklig förmån att få komma hit på “jobbresa” Och Gustafsberg är verkligen fint och spännande med sin historia.
   På lördag är jag åter i huvudstaden. Men jag önskar dig en fin tur.
   Kram!

 7. Vilken helt fantastisk miljö! Lyxigt värre! Nästan synd att Baggetofta har degraderats till vandrarhem, men vilken lycka för gästerna att kunna bo just där. Vilka vackra byggnader allihopa, väldigt annorlunda tycker jag, men som sagt lyxigt även idag. Barnhuset är ju sååååå fint!
  Man borde ha levt i slutet av 1700-talet och varit på kur där…

  1. Här finns också ett hotell men vandrarhemsbyggnaden ligger verkligt strandnära och hotelldelen en bit upp i parken. byggnaderna är verkligen vackert utsirade och hela området är så välskött. Och visst är “Barnhuset” läckert.
   Jag undrade just hur det skulle ha varit att vara här och dricka brunn. Får nog fortsätta med det.

  1. Tack! Instämmer helt! Och nu har Sverige verklgen visat sig från sin bästa sida. I varje fall Bohuslän.
   Ha det bra ni också-

 8. Såna tjusiga byggnader och spännande läsning, du är så väl påläst!
  Tack för all info!
  Kram och ha det fortsatt fint!

  1. Visst är det en vacker, gammal och fin miljö. Husen i sig kan man titta länge påmed alla sina vackra utsmyckningar.
   Tack! Och idag reser vi vidare. I solsken.
   Kram!

 9. Så vackra hus! De byggde så vackra hus på den tiden.
  Det var en lycka att den lille kronprinsen blev frisk av att dricka brunn, då fick givetvis stället god reklam. Tänk om det hade gått annorlunda för den lille! Mycket intressant läsning idag igen, bjuder du på Ditte!
  hälsar Karin som gärna skulle vara där och dricka brunn med de vackra omgivningarna. Jag skulle gärna bo på vandrarhemmet vid vattnet. 🙂

  1. Verkligen en gammal, välbevarad och vacker miljö med sin historia. Och husen i sig är en fröjd att se. Vandrarhemmet vid vattnet ser jag från min balkong här på hotellet, liksom den mäktiga Uddevallabron.

 10. En mycket vacker trakt där de gamla byggnaderna bara förstärker skönheten. Vi åkte till Uddevalla fel tid på året, visserligen var campingen öppen första maj-helgen, men det var också det hele…Men vi var ju mest där för att möta våren, då får man stå ut med att inte så mycket höll öppet.
  Kram

  1. Visst är det! Men lite trist att inte så mycket var öppet. Och Uddelvalla har så mycket trevligt att erbjuda. Men även nu var en hel del stängt, framförallt på Smögen. Inte riktigt säsong ännu.Men fint förstås att möta våren i Bohuslän. Kanske könde du igen dig lite här på Gustafsberg .
   Kram!

 11. Så mycket man får veta ,-) Det tackar jag för. Vilka byggnader!
  Ligger otroligt vackert, intressant med kurorter.
  Att havsväxter och gyttja hade god inverkan ,-) bla annat för hysteri ,-)
  Ja avkopplande var det med all sannolikhet, bra mot stress förstår jag. Väldigt intressant.
  Kul läsning, att det var för mycket festande istället för fokus på hälsan ,-)
  Jättefint ställe, ett glas vatten därifrån skulle nog sitta fint!
  Ha det fortsatt fint
  Stor Kram Primrose ,-)

  1. Bohusresan var varierad och väldigt lyckad. Just Gustafsbergs havskurort kigger nära vårt hotell så det passade fint här med ett besök. DEssa kurorter hade ju också en väldigt social funktion då det förutom nyttiga vad också var en hel del andra trevligheter här. Här hittade jag inget brunnnsvatten att prova, men jag gjorde det förra åre vid Medevi Brunn i Östergötland. Tror inte jag blev piggare.
   Ha det bra du också.
   Många tankar till dig och gubben.
   Kram!

  1. Vad roligt att du kände igen dig på Gustafsberg och bott här som barn på somrarna. Nu är det mesta välrustat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *