Spanien Utflykter

Njutflykt norrut – mot den spanska staden Almansa

Tidig onsdag morgon och vi är på väg mot bussen som  förhoppningsvis ska ta oss med på en njutflykt upp till några bergsbyar en bit nordväst om Torrevieja. Vi tycker ofta det är praktiskt och smidigt att ut och njutflykta med en bussresa och i Torrevieja finns det några olika att välja på. Onsdagens tur bokades via Viajes Rosa Tours ett brittiskt bolag,  som numer har en läsbar hemsida, och som vi åkte med flera gånger tidigare.  De erbjuder både dagsturer och längre turer och till mycket rimliga priser. Även bolaget David´s Tours,  också brittiskt, har kortare och längre turer att erbjuda och  de har vi också rest med flera gånger.

På dessa turer som vi varit med på, ett tiotal,  är det så här långt Bosse och jag varit de enda svenskar som varit med.  Blandade nationalitetetr är trevligt  på en tur och tillför alltid lite extra. Och det gör ju en njutflykt också- (Alltså en utflykt som är “lite extra” blir till en njutflykt)

Tidig morgon och solupgång i Torrevieja . Vi väntar på att bussen ska komma och ta oss med på dagens njutflykt. Tidig morgon. Klockan är 8  och solen är på väg upp över Torrevieja.

Här vid rondellen väntar vi. Solen har gått upp men det är ännu svalt, +5 grader.

Dagens njutflykt med första stopp i Almansa

Från Torrevieja, strax söder om Alicante i öster, gick färden nordväst ca 12 mil mot Almansa. Inte utmärkt på kartan menen ligger vid sista a i La Mancha. 

Almansa är en liten stad som ligger drygt 700 meter över havet och idag har runt 25 000 invånre. Almansa var förr känd för sin skotillverkning som drog igång i början av 1800-talet. En produktio som hela tiden utvecklades. Från början var det små skomakerier där skor syddes för hand och längre fram under kom även maskiner som bidrog till att skotillverkningens uppsving.

I mitten av 1800-taleet kom järnvägen mellan Alicante, Valencia och Madrid och med station i Almansa och den gav nya transportmöjligheter.  Skor som tillverkades i Almansa var gjorda för att säljas inom Spanien. Men första världskriget kom och med det också en en ökad efterfrågan. Franska styrkor ville beställa läderstövlar. Så nu blev det mass tillverkning av dessa.

Efter kriget blev det en nergång i skoproduktionen och mycket av tillverkningen flyttades till Elche och Elda, två städer i närheten. Ytterligare konkurrens kom i slutet av 1900- talet då Kina, Brasilien, Indien och Indonesien kom in i skobranschen med billigare skor. Och numer importerar Spanien skor.

(I Almansa området finns idag 62 skoproducenter kvar och som sysselsätter ca 2000 personer.)

Borgen i Almansa

-El Castillo de Almansa är en av Spaniens bäst bevarade borgar och byggdes under 1300- talet. Borgen har haft olika historisa betydelse och den senaste var vid slaget om vid Almansa i början av 1700- talet, en strid som pågick i sju år. Då var det en strid om makten i området och ärkehertig Karl av Österrike kämpade för att ta makten från den spanske kungen Felipe den V. (Striden handlade om den spanska successionsordningen och utvecklades till en strid där flera länder i Europa var inblandade. Men den spanske kungen gick segrande ur striden och återtog makten av hela kungadömet Valencia och så småningom blev han kung övrt Spanien.  ( Jag går här inte in mer på det historiska)

Bredvid trapporna upp ligget turistbyrån och museet som finns uppbygt för denna strid i Almansa. 

Ända upp till borgen kunde vi inte ta oss för det var renovering på gång.

Almansa, en trevlig njutflykt. Små gator slingrar sig runt om borgen och i bakgrynden syns kyrkan som byggdes i början av 1600- talet.

Och visst besökte vi museet och en trevlig spansk guide lotsade oss genom delar av den spanska successionsordningen.

Vi går vidare i Amansa

Kyrkan tittade vi in i, men den kändes inte så om om den var över 400 år gammal. Den byggdes ursprungligen i början av 1600- talet och då  på uppmaning av biskopen i staden Cartagena. (Staden Almansa lydde då under kungariket Murcia. Olika kungariken fanns och Murcia ligger bara ca 15 mil från Almansa)

En vacker kyrka  i sig men som inte alls  kändes som över 400 år gammal.

Vi passerade rådhuset med anorf från 1700- talet  och tittade in på gården som var som ett litet fyrkantigt torg.

Rådhuset –

– och innergården som hade en öppning i taket.

Ett par timmar gick snabbt och vår njutflykt hade bara börjat. Nu vidare upp i bergen.

 

20 svar på ”Njutflykt norrut – mot den spanska staden Almansa”

 1. Vilken bra början så här långt på er njutflykt. Smidigt att åka buss dessutom och slippa att köra själv. Det är alltid kul att besöka nya platser och just kyrkor tittar jag gärna in i för de brukar vara intressanta.

  Kram och god kväll!

  1. För mig blev det extar bra att jag fick sitta långt fram och i en buss som inte gungade. Så jag blev inte åksjuk. Viktigt!
   Vi gillar verkligen dessa bussturer där ingen behöver koncentrera sig på körningen och även trelvigt att testa lite lokala viner-
   Kyrkan kändes väl modern, men jag brukar titta in i kyrkor på platser vi besöker. Almansa i sig med sina gränder och fina miljö fastade jag mer för. Och dess skohistoria är fascinerande. Mycket av det visst jag inte.
   Men “njutflykten” kom att bli än mer givande.
   Fortsättning kommer i morgon.
   Kram

 2. Varje gång jag ser trappor och en borg tänker jag på Ama:-) Antar att det varken fanns hiss eller rulltrappa utan att du fick använda benen;-)
  Borgen gillar jag skarpt, liksom bilderna du visar på den lilla staden. Kyrkans interiör såg alldeles för modern ut för min smak, passade inte riktigt med exteriören tycker jag.
  Ska bli spännande att läsa vart ni hamnade sedan.

  1. Jag tänkte också direkt på Ama och kan vanligtvis undvika borgar. Precis som golf! Men det var inte så många trappor upp och utsikten över stan var fin. Och borgar i sig intresserar mig inte så där jättemycket. Men att ta trapporna upp eller ta vägen var inte direkt ansträngande. Och när vi sen besökte museet så förstod vi att borgen haft en stor historisk betydelse för staden Almansa. Jag fastnade nog i skornas historia…
   Håller helt med dig vad gäller kyrkan. Blev ett kort besök där inne. Stan i sig med sina gränder lockade mer och alla skyltar…
   Fortsättning komme ri morgon. Än häftigare….

 3. Haha, kommer också osökt att tänka på Ama, har hon varit upp i den borgen tro?
  Kul med lite utflykter, som ju också kan kalls för njutflykter! Gillar det ordet! Å du slapp åksjuka, ännu bättre!
  Idag har vi ( lite tack vare dej Ditte) besökt Fotografiska museet och sett den häftiga utställningen av Chen Man! Det tackar jag för! Kram och sovgott!

  1. God sen kväll! Läste just ditt inlägg och kommenterade. Jätteroligt att du också gillade utställningen med foton av Chen Man. Jag gjorde det helt klart. Så läckra och varierande. Och vilka detaljer!
   Roligt att ge varandra tips. Jag har en tur till Sandviks gård i vår på lut och det tipsade du mig om. Husmorssemester.

   Vår ut/njut-flykt i går blev väldigt lyckad och jag hade bokat plats långt fram i bussen och med hjälp av en icke gungande buss och få rondeller och rödlysen, samt en bra chaufför så gick det bra. Men slingrande vägar och höga höjder var det.
   Natti!
   Kram!

  1. Roligt att se dessa små pärlor dit inte så många turister söker sig. Och nästa avsnitt kommer idag. En än mer spännande by.
   kram!

 4. Så trevligt det är att göra olika utflykter, både stora och små, nära eller långt bort.
  Jag tror vi läsare alla är lite “borgskadade”. Jag tänkte också på Ama så fort jag fick se borgen och trapporna 🙂
  Hoppas ni får en fortsatt bra resa.

  1. Här stannade vi alldeles vid borgen så visst blev det en titt utanpå. Men annas är de flesta borgar ganska lika så att besöka dem “bara för att” gör jag sällan . Men undantag finns förstås. Här i Almansa tyckte jag inte det vare sig var brant eller så många trappor. I alla fall upp till själva borgen.
   Och nu är vi hemma igen…
   Men mer från turen kommer.

  1. Almansa var verkligen en trevlig bekantskap och att se borgen utifrån var helt ok. Tack för öänken så att jag nu kunde ta del även av nteriören. Vill minnas nu att jag tidigare läst inlägget, men ni har besökt många borgar så jag har svårt att hålla isär dem. Men inte låg den så högt….Vi var strax utanför den. Hiss eller rullis tror jag inte riktigt jag såg spår av. Men det blev gratismotion.
   Trevlig fredag önskar vi er också.

 5. Men va roligt en en njutflykt, och så fina bilder kyrkor är en svaghet hos mig är dom öppna vill jag gärna kika in o man får en särskild känsla ..visst bör man upptäcka saker runt omkring en som ni gör 🙂 fin fredag kram

  1. Det är roligt att ge sig iväg och se mer av det som finns i närheten och vi åker gärna iväg på olika “njutflyter” Smidigt att åka buss för du hinner alla se under resans gång.
   Kyrkor tittar vi gärna in i , men denna kändes väl modern för att vara från 1600-talet.
   Kram och trevlig fredag.

  1. Det blev en väldigt lyckad tur på alla sätt. Och visst är det bra att kunna se och uppleve och inte köra själv. Bussresan gick bra öfr mig och det var en klar öfrdel.
   Stor kram!

 6. En gammal stad, väldigt kuperad? Eller är det bara här den är så kuperad, en liten del av staden som du beskriver? I vart fall gamla byggnader med borgen längst upp som tronar ut över stadsbilden! Spännande att vandra i okända städer så här och insupa det man ser. Så funderar jag också om vi i Sverige har varit sparsamma med olika utsmyckningar av våra hus, jag tänker på utsmyckningarna över och runt porten till rådhuset i ditt inlägg. Pampigt och ger upphov till att få fantisera fritt om man inte vet historien bakom 🙂

  1. Staden Almansa ligger högt i sig och borgen än högre. Därifrån ville man ju ha vra utsikt och se vad som ev. kunde hota staden.Många av dessa spanska städer har ju gamla anor och många byggnader är också väl bevarade och varsamt renoverade.
   Jag tycker det är roligt att strosa i för mig nya städer, gärna gamla och mindre.Fint att ta in atmosfären, besöka små butiker och slå sig ner på något café och bara se sig omkring. Rådhuset/kommunhuset var fint utsmyckat och passade bar in i stadsbilden. Jag undrade också mycket om historien men min spanska räcker ännu inte för att förstå vad som berättas. Men lite…

 7. Jättefin arkitektur och pittoreska orter ni besökt. Så det var en busstur, så smidigt! Du gör verkligen fantastisk reklam för det spanska livet när det är som bäst! Ha en skön söndag

  1. Vi tar ganska ofta olika bussturer. Dels kan vi båda se oss omkring under resan och dels är det väldigt smidigt. Det var väldigt roligt att besöka både Almansa och byn Alcalá del Júcar med sina grotthus. Spännade att se både byn och grotthusen.
   Önskar dig också en fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *