Stockholm

Njutbart! Med solsken i blick går jag vidare längs vattnet

I tisdags strålade solen över Stockholm och och jag gjorde som många andra. Gav mig ut i det vackra vädret. Verkligen njutbart på alla sätt.   Det blev en runda på dryga två timmar och jag höll mig längs kajerna här i närområdena på Södermalm.  I gårdagens inlägg hade jag, förutom solen, också sällskap av många andra som ville njuta av det vackra vädret. Men ju längre österut jag kom längs kajen ju mer glesnade leden av människor. Och känslan av att befinna mig i en storstad kom plötsligt att upphöra. I alla fall för ett tag.

Jag har gått österut längs kajen i Norra Hammarbyhamnen och stannat till uppe på Danviksstullsbron och blickar söderut mot Hammarby sjö. Solen smugit sig in bakom Daviksklippan till vänster men tittar fram lite försiktigt. Till höger en lite del av östra  Södermalm. Röken kommer från värmeverket helt nära oss. (På andra sidan kanalen)

Absolut njutbart!

Den här delen av rundan gör jag mellan klockan 14 och 15.

Jag fortsätter över Danvikstullsbron är helt ensam när jag kommer ner till vattnet Danvikstullsområdet och Saltsjökvarn . Här vid Saltsjökvarn finns en av bryggorna för pendelbåtarna. Perfekt om man vill ta båten antingen in till City, över till Kungliga Djusrården, till Nacka strand eller vidare till Lidingö. En båtlinje jag ofta använder mig av och den går dessutom hela året och är trängselfri. (Endast 50 passagerare får åka med) Och själva promenaden hit väldigt trevlig även om man nu inte ska åka vidare.

Vid Saltsjökvarn.

Stockholm. Saltsjökvarn. Njutbart att blicka ut över inloppet till Stockholm.Njutbart! Saltsjön med inloppet till Stockholm ligger helt blank. Till vänster skymtar Kungliga Djurgården och till höger lite av Saltsjökvarnområdet. Här är det nu ett bostadsområde och i den gamla Saltsjökvarn finns Elite Hotell Marina Tower.

Tvärs över vattnet ser jag över till Kungliga Djurgården.De två tornen som skymtar ligger uppe på Skansen. 

Djurgården är vidsträckt och här, snett framför mig reser sig Kaknästornet, ett radio och tv torn. (Sedan 2018 stängt för besökare) Byggnaden som badar i sol är prins Eugens Waldemarsudde.  (Öppettider och vad som pågår finns i länken)

I höstas  var jag här och såg utställningen “Trollbunden”med  mycket av John Bauer så pågår utställningen till slutet av maj. Även andra utställningar pågår som man med fördel också kan se. Och väntar man med ett besök här till april-maj är även parken  på Waldemarsudde sevärd.Ett museum i sig.

Upp till Danviksklippan

För att nå Saltsjökvarn och vattnet här är det ett antal trappor ner som gäller och när man ska därifrån ska man ju upp också. Och jag fortsätter ytterligare trappor uppför. Har tänkt mig upp till Danviksklippan. Nej, jag ska inte klättra på själva klippan utan ta mig över bostadsområdet och ner till vattnet på andra sidan.

Uppe på Danviksklippan. Hela 30 m över havet. Globen skymtar en bit söderut. 

Stockholm. Danviksklippan. Ansolut njutbart att stå här och se solen sänka sig i väster. Verkligen njutbart. Jag stannar en stund för någon brådska har jag inte. Noterar att solen sänker sig i väster. Och jag försökte fånga ögonblicket i bilden.

Upp hit till klippan kom jag men jag skulle ner också.

Bostadsområdets gemensamma grill är inpackad men utemöblerna står kvar.

Några ganska branta trappor ska förhoppningsvis ta mig hela vägen ner till kajen på den här sidan om Hammarby sjö och kanalen.

Jag har inte sett en endaste person från det att jag passerade Danvikstullsbron. Men så plötsligt ser jag två personer en bit nedanför mig. Och har de kommit så långt så bör jag också göra det.

Stockholm. Danviksklippan. Mer njutbart att se och nu solen som speglar sig i vattnet. Mer njutbart att se. Stannar till igen och ser solen spegla sig i vattnet.

Nästan nere på Henriksdalskajen. Och ner kom jag utan att halka.

Jag är på väg mot Henriksdalsbryggan

på  “Sjöstadssidan” och ska ta färjan hem till Söder och Barnängsbryggan.  En kort tur på ca 7 minuter.

Stockholm. Henriksdalskajen. Solen skyndar sig ner i väster och det är njutbart att bara stå här och titta. Klockan har nästan hunnit bli 15 och solen tycks öka takten på sin nedgång. Färjan ska komma om några minuter men jag har ändå gott om tid att ta mig till bryggan. Stannar och fångar solen som speglar sig i bostadshusens fönster. Njutbart att baar stå här och se på.

Dags att ta färjan hem till Söder igen.

 

Hemma igen på Söder.

Tillbaka på Barnängsbryggan. Här var jag för ett par timmar sedan. Fortfarande  finns kunder och några har  slagit sig ner  trots att solen nu gått till sängs. 

28 svar på ”Njutbart! Med solsken i blick går jag vidare längs vattnet”

 1. Tog också en långpromenad i Tisdags jättefint väder. Du fick till härliga bilder.
  Lägger in en länk angående kängorna. Dom verkar ha flera modeller, mina stämmer inte med dom här riktigt, dom har högre skafthöjd än Tacana men något lägre än GTX . Köpte dom på en Intersportbutik som skulle läggas ned, fick dom för halva priset 1500:-. Dom är dyra men håller länge om man sköter dom.
  Höga skaft är något man har användning av om man går i skogen eller fjällvandrar med tung packning, för att stabilisera vristen, så man kanske inte behöver det när man promenerar till vardags. En smaksak egentligen.
  https://www.xxl.se/search?query=meindl&sort=relevance

  1. Tack! Och stort tack för länken. Jag ska absolut köpa ett par och hoppas de är höga över tårna så att mina krossade stortår får plats. Priset får inte avgöra om man ska ha bra grejer. Eftersom min rygg är dålig och benen ibland bär dåligt de också kan det vara bra att stabilisera vristen.
   Fint att du också kunde ta en promenad i tisdags. Antar att du har en del bilder….

 2. Herregud vilka vackra bilder, tackar för ytterligare en trevlig promenad i ditt sällskap.
  Man får allt vara försiktig vid denna årstiden vid promenader, bäst att se lite framåt så man inte halkar.

  SV: Sådana där skärmar har vi fått, alltid något, kidzen har munskydd ibland men inte regelbundet.

  Ha det jättefint Ditte.

  1. Tack! Ja, det blev andra delen av rundan. Jätteroligt att du hänger med. Verkligen en vacker dag och jag tycker jag fick till fina bilder. Jag går försiktigt men man kan halka ändå,
   Håller nu tummarna för att dina antiktoppar kan skydda dig. Bra med visir och att ungarna i alla fall ibland har munskydd.
   Ha det bra du också.
   Trevlig kväll

 3. Försökte skicka en kommentar, men allt bara försvann. Försöker på nytt. Fina solbilder även om det inte är någon värme än. Kram

  1. Så trist när det man skrivit försvinner. Men nu har kommentaren kommit fram. (Och jag “godkänner” dem innan de publiceras.)
   Nej. värme var det inte men helt ljuvligt i solen och att traska runt och följa den.
   Kram

 4. Vilket härligt väder och så perfekt med en promenad. Solen har visat sig här en liten stund men självklart var det när jag jobbade. Sedan är det förvisso skönt att komma ut och jag är tacksam bara över att slippa regnet.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Även idag gjorde solen antydningar till att skymta fram. Korta sådana. Sedan har det snöat lätt i omgångar men det är -1 så det vita täcket har lrgat kvar. Ja, regn förstår jag att du inte vill ha.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

  1. Det var en helt ljuvlig dag och fint att följa solen och se den gå ner.
   Jag har dubbskor men har lite knepigt nu att använda dem med ryggbesvären. Men jag får träna lite till. Hade dem förra året och då gick det helt ok. Men du är ryggen så knepig.
   Tack för tipset.
   Hoppas snön har gett med sog en del hos dig.
   Trevlig kväll.

 5. Det var verkligen en njutbar och härlig promenad i solskenet. Tackar för den:-) Gissar att du har “vettiga” skor på dig när du vandrar upp och ned för stigar/trappor som inte sandas, så då är det nog ingen fara. Dessutom beundrar jag dig att du kämpar på så bra trots ditt ryggelände.
  Bilderna – ja de är helt fantastiska som alltid. En fröjd att gå en promenad med dig:-)

  1. Tack! Det var en så skön dag och jag har ju ingen brådska när jag tar mig runt. Och solen var med mig hela tiden. Blev själv nöjd med flera av bilderna och jag fick gneta på för att hinna i kapp solen innan den gick ner i väster.
   Jag har bra kängor med rejäl sula. Har nu med ryggbesvären svårt att ha broddar. Känns ostadigt.
   Jättekul att du hängde med.

 6. Här har du ju fångat solen alldeles underbart på de senaste bilderna! Ja, alla bilder är fina förstås.
  Ja, det är gott att få luft. Du gör helt rätt i som tar det lugnt när du går, ingen idé att stressa. Det två gånger jag ramlat, har jag haft bråttom, så det har jag slutat med. Både att ramla och ha bråttom 😉 Jag har bra på fötterna också.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Tack! Jag är själv nöjd med flera av bilderna men allra mest nöjd med en härlig runda. Ohc jag har verkligt bra kängor på fötterna. Kan inte nu ha boddar eftersom det blir en knepig belastning för ryggen men kängorna är bra- Och bråttom har jag inte.
   Illa att du ramlat men skönt att du nu inte har bråttom och slutat med att ramla.
   Stor kram!

  1. Tack! Det blev verkligen en strålande dag och så fint att traska hemåt och se solen sänka sig . Skatboet såg jag först när jag lagt in bilden i datorn för jag hade fokus på annat. Men visst blev bilden bra.

 7. Så fint med flera soliga bilder ! Idag när jag inte sovit så har det förstås snöat, inte kul att köra bil idag!
  Bra att du har bra kängor på fötterna. Maken har köpt broddar som vi kan sätta på våra vinterskor, men jag är bra sugen på ett par bra kängor med dubbar, icebug heter visst några populära kängor, som verkar slutsålda överallt!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det var ju verkligen en strålande dag. Solen gjorde mig så fint sällskap även på hemvägen. Jag har kängor men ska satsa på ett par med mer rejäla sulor. Broddar kan jag inte riktigt ha nu med rygg och benbesvären.Känns instabilt och det blir svårare att gå. Tyvärr. Har ett par broddar men de får vila. Hoppas du hittar dina “icebug”.
   Önskar dig en bra fredag.
   Kram

  1. Tack! Det var en skön promenad och vädret var ju verkligen härligt. Hade önskat ta en runda i skogen men ryggen är inte stabil och inte benen heller. Men det blev bra ändå.
   Det ser lovande ut här idag och en träff med en väninna väntar och byte av promenadstråk. Ska bli roligt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 8. En fortsatt fin promenad i det vackra vädret! Men med tanke på din rygg kanske det var lite dumdristigt att klättra ned för den där backen som saknade vinterunderhåll. Skönt att det gick bra i alla fall!

  Ha en härlig fredag!

  1. Vädret var verkligen njutbart på alla sätt. Och visst kunde jag ha tagit en annan väg. Men jag ogillar begränsningar och även kroppsliga sådana. Bra kängor har jag i alla fall. (Kan inte ha broddar eftersom det blir ojämnt för ryggen)
   Ja, redan fredag och här väntar trevligheter.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 9. Underbart! Idag skiner solen så mycket som den bara orkar! Man ser att vi är på rätt sida nyår nu! Det har ljusnat betydligt och solen visar sig alltmer. Det var en rejäl promenad du fick i det vina vädret. Bilderna talar sitt tydliga språk!
  Så skönt att känna den lilla värmen som solen ändå avger!
  Stor kram

  1. Visst blir tillvaron så mycket lättare i vackert väder. Och att det nu är ljusare gör ju sitt till för välmåendet. En skön runda blev det och jag njöt till fullo.
   Stor kram och trevlig helg.

  1. Tack! Och du var med även denna gång i dessa trakter. En strålande dag var det verkligen. Väldigt fint att följa solen hela dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *