Resor i Sverige

Njutbar lördag

Cityterminalen i Stockholm denna lördag morgon och vår bussresa mot Dalarna och Tällberg börjar. En buss fylld med 48 pigga, glada och förväntansfulla gäster, plus chauffören och jag, också pigga och förväntansfulla, kör genom ett halvsoligt Uppland. Grönskan utanför är påtaglig och än vackrare blir den när vi kommer in i Västmanland. Jag berättar om platser vi passerear och stämningen är god. Snart är vi i Dalarna och där vi har kaffe och smörgåsstopp vid “Karlfeldtsgården” som ligger strax utanför Krylbo, en riktig oas. Vänlig personal tar emot oss och visar till rätta.  Inget regn, så det går fint att sitta ute i trädgården.

Här på Tolvmansgården föddes 1864 författaren/poeten Erik Axel Karlfeldt och han bodde här tills han tog studenten. I samband med att Karlfeldt tagit studenten och flyttade till Uppsala för att studera vidare såldes gården på exekutiv auktion eftersom hans pappa hade stora skulder. Gården återförs till familjen när Karlfeldts son köper tillbaka den 1967 men i början av 1980- talet doneras gården till Avseta kommun.

Det finns även en “Karlfeldtsgård” i Leksand och det var en gård som Karlfeldt köpte 1921, efter att ha gjort många resor till Dalarna och fastnat för trakten.

Mätta och belåtna fortsatte vi resan mot Tällberg och vårt boende, First hotel. Smidig incheckning,trevliga rum, bra service och att vi är på plats en halvtimme före beräknad tid är bara att lägga till pluskontot.

Härlig utsikt från hotellet över Siljan och det trots en del moln.

Hotellet består av en huvudbyggnad plus olika byggnader och längor – alla med vacker grönska omkring.

First Hotell i Tällberg, tidigare Gyllenen Hornet är ett av de tio hotell/pensionat som finns här. Från början byggdes delar av det nuvarande hotellet som en privatbostad  1934 men blev några år senare hotell. I början av 1950- talet inköptes det dåvarande hotellet av postpersonalens semesteravdelning , därav namnet Gyllene Hornet och såldes på nytt 2015 och då till kedjan First hotell.

Spa och relaxavdelningen är fri att använda för hotellgäster. Byggnaden är relativt ny och har fått gräs på taket för att smälta in i miljön.

Huvudbyggnaden

Tällberg ligger mellan Leksand och Rättvik och det är ett perfekt läge om man ska bege sig till Dalhalla på konser Och det ska vi göra om ett tag. Men först en tidig middag. Vickning blir det på hotellet efter konserten och då har klockan närmat sig midnatt.

Tällberg är en turistort och man räknar här med ca 250 000 besökare per år  och med tanke på att byn har ca 1000 invånare så fylls det ju på en del.

Vi hoppas på uppehållsväder inför kvällens konsert och om den återkommer jag. Det ska verkligen bli en upplevelse att se och höra Malena Ernman och Helen Sjöholm tillsammans och det är också första gången de står tillsammans på en scen.

 

 

18 svar på ”Njutbar lördag”

 1. Det är verkligen vackert runt Siljan! Har släktingar i Dalarna, så jag har varit i de trakterna mycket som barn!
  Hoppas ni får en trevlig kväll!
  Stor kram

  1. Vi bor verkligen så fint här i Tällberg och vackert är det. Just nu paus på Dalhalla och konserten är så bra. Helt fantastisk och miljön också. Stor kram och jag önskar er en fin kväll.? Stor kram!

  2. Visst är det vackert häromkring och roligt att du också varit här i trakterna som barn. Man återkommer gärna hit.
   Kvällen på Dalhalla blev väldigt lyckad och regnet uteblev.
   Stor kram!

 2. Extra kul att läsa och se bilderna i detta inlägg eftersom jag varit där både som barn och vuxen. En mycket fin trakt. 🙂
  Ha det gött.
  Kram Bosse

  1. Vad roligt att du varit här i trakterna och väl känner till dem. Vi har haft en jättefin dag och kvällebv avslutades med en
   fantatsik konsert på Dalhalla. Minnesvärd! Vilka artister både Helen Sjöholm och Malena Ernman är och de kompletterar verkligen varandra.
   Kram!

 3. Underbara bilder! Efter att ha läst recensionerna vet jag att du med dina resenärer kommer att få en kväll att njuta!
  Kramar från Halmstad

  1. Tack! Vi njuter för fullt! Underbart! Både artister, musiken och miljön är så fin. Kram!

  2. Tack! Vi har haft en fantastisk kväll! Och vädert höll sig och det blev inget regn.
   Kram!

  1. Rapport kommer när jobbresan är i hamn.
   Men konserten var fantastisk i i en så häftig miljö som Dalhalla är.

 4. WOW! Vilka fina bilder från Tällberg, där jag varit för många. många år sedan. Utsikten från hotellet är ju enastående! Verkligen ingen “vanlig” hotellkänsla där inte utan mera “hyra en stuga”-känsla, där man dock slipper laga måltiderna själv;-)

  Håller verkligen tummarna att ni har superduperväder ikväll. Hör kom det några droppar vid klockan 19:00, men sedan dess har det varit fint – bortsett från futtiga 15 grader då. Troligen kallare hos dig, men det finns ju dunjackor eller hur;-)

  1. Hotellet är verkligen fint, personligt och med hög sercicenivå. Väldigt god mat dessutom.
   Utsikten härifrån över siljan och omgivningarna är så fin och än finare förstås i sol.

   Kvällen bliev regnfri, men det duggade när vi stod i kön för att passera säkerhetskontrollen, men sedan var det uppehållsväder
   och vindstilla. Det blev en väldans bra kväll och både Malena Ernman och Helen Sjöholm var på topp och kompletterade varandra så bra.
   Jodå, jag hade en tunn dunjacka på…

 5. Vilket otroligt fint ställe att bo på! Och snyggt gjort där med gräset på taket för att få det moderna att smälta in 🙂

  Den konserten hade jag gärna sett! Såg att den fick bra recensioner.
  🙂

  Ha en fin söndag!

  1. Gomorron! Vi bor verkligen bra och i så fina omgivningar. Vackert!
   Konserten var enastående och regnfritt var det också-
   Trevlig söndag önskar jag er också. Här fortsätter resan.

  1. Verkligen! Och tänk om du kunnat hjälpt mei med lite namn på blommor…T
   änkte på dig när jag var ute och prmenerade, du had ekunnat alla blomnamn. Grunnade på en speciellt blå art av blåklocka.
   Missade att ta bild efetrsom bussen skulle gå.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Så fin miljö i Tällberg och att besöka Dalhalla igen med dina “turister” måste ju ha varit en fin upplevelse!
  Enligt vänner som var på samma konsert var den helt underbar!

  1. Allt var perfekt! En härlig musikupplevelse! Konserten var suverän och vi hade bra parkettplatser så vi både såg och hörde bra. Ja, hör bra gör man överallt på arenan, men det är roligt att se mimiken på de som är på scenen. (Allt visas också på strorskärm, vilket är toppen)
   Instämmer helt med era vänner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *