Södermalm Stockholm

Njutbar brittsommardag i Stockholm

Redan på tisdagens  morgon strålade solen från en klarblå himmel och frukost intogs på balkongen. Nej, den är inte inglasad. Men å andra sidan åt vi den inte förrän klockan  9 så solen fanns på plats. Dessutom var det vindstilla och det gjorde sitt till . Så det var en  njutbar start på dagen. Dagen i övrigt bjöd på en trevlig lunchträff med bokklubben och senare på eftermiddagen tog jag promenad längs Mälarens vatten i soligt sällskap

Stockholm. Södermalm. En strålande brittsommardag som verkligen var njutbar. Idag var det en strålande brittsommardag som verkligen var njutbar. Här hemma på Söder och “vår” kaj. 

En njutbar

brittsommardag blev det här i Stockholm idag. Och nästan varje höst kommer det några dagar i slutet av september eller början av oktober där man kan känna att sommaren dröjer sig kvar.  För ett par år sedan upplevde jag en liknande brittsommardag ute på Djurgården. 

Vad är då brittsommar? Det korta svaret är att det är soliga , klara höstdagar då värmen återkommer för ett kort tag. Brittsommar säjer vi i Sverige och delar av Finland men i övrigt kallar man detta för “Indiansommar”. Och tiden för brittsommar räknar man med till runt den 7/10. Uttrycket hänger samman med Birgitta och Britt, som har namnsdag 7 oktober. Ursprungligen firade man då den heliga Birgittas helgonförklaring som var den 7 oktober 1391. Det var då det hölls “Brittmässa”, en sorts höstmässa. (Mer att läsa om brittsommar finns i länken här ovan)

Välkomna med på en vacker runda som jag tog idag i mitt närområde längs Årstavikens/Mälarens vatten.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Njutbar utsikt. Njutbar utsikt. Här slog jag mig ner på en bänk och försökte på bild fånga solen som dels speglade sig i vattnet och dels fanns mellan träden-

Stockholm. Södermalm.Årstaviken. Njutbar utsikt att se träden spegla sig i Mälarens vatten. Trädens kronor som fint speglar sig i Mälarens vatten. Njutbar vy även här där jag slår mig ner på en sten och bara tittar ut över vattnet. 

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Njutbar och avstressande utsikt här vid vattnet.Njutbar och rogivande utsikt här vi vattnet.

Visst är det höst även om denna dag kändes lite somrig. Och en del träd har anammat den gulröda färgen. 

En del träd och buskar har också fortfarande kvar sina gröna löv. Noterade också att många båtar ligger kvar i vattnet.

Klart vatten och god sikt här vid strandkanten i Mälaren/Årstaviken. Hade lust att bada fötterna. 

Tog mig upp bland koloniområdena och såg att det fortfarande fanns en del blommor kvar i de välskötta trädgårdarna. Likaså fanns det även här träd och buskar som hade kvar sina gröna löv.

Hemåt

tar jag också vägen längs vattnet. Solen har sänkt sig en bit till och jag stannar till och ser dubbla solar. Mälarens vatten ligger helt blankt och solen speglar sig där innan den så småningom sänker sig helt här i väster.

Dagens sista solstrålar håller sig kvar. Men bara en kort stund till. 

 

34 svar på ”Njutbar brittsommardag i Stockholm”

 1. Underbara brittsommar! De sista varma soliga suckarna innan hösten tar över helt.
  Så vackra bilder, stämningsfulla, sköna!
  Tack Ditte för din njutbara brittsommardag i Stockholm!
  Kram!

  1. Tack! Det var verkligen en behaglig dag och vädret inte minst.Så en skön runda blev det längs vattnet. Hoppas på ytterligare ett par liknande dagar nu i veckan.
   Och som vanligt är det alltid roligt att du är med.
   Kram

 2. Åh, så härligt med lite sommarfägring! Nu fick jag lite längtan tillbaka igen, tusen tack för titten!
  Stan är allt bra vacker och du ger den rättvisa med dina igenkänningsbilder. Slås av hur mycket det skiljer mot här uppe, klippte ner alla sommarblommor igår och ställde undan utemöblerna. Jag älskar ju hösten, men lite vemodigt känns det ändå, trots allt.
  Var upp till Nordnorge och Kirkenes förra veckan, där var nästan alla vackra höstlöv nerblåsta…och temperaturen var runt nollan.
  Ha det gott, Kram!

  1. Väldigt roligt att du känner igen dig och trakterna här vid vattnet och Årstaviken har nog inte ändrats så mycket. Dock har en hel del annat gjort det.
   Visst är det fint att dessa miljöer finns så nära storstadens “buller”.
   Kan tänka mig att hösten är långt kommen hos er men lika bra att nu klippa ner blommor och ta bort “sommaren”. Ska snart göras här också.
   Låter fantastiskt med en tur till Nordnorge och Kirkenes. Men kan tänka mig att träden där uppe tappat sina löv. Men vackert är det het oavsett.
   Tänker på dig och önskar dig fina dagar.
   Varm kram

 3. Vilken härlig brittsommardag! Det är verkligen bonusdagar. Här hade vi en ganska skön men grå dag igår medan hösten har kommit med full kraft idag, regn på tvären, blåst och fullkomligt genomgått. Vad passar bättre då än att ställa till med ett ordentligt brödbak…

  1. Visst är dessa vackra dagar rena bonusdagarna och de lockar verkligen till vistelse utomhus. Och jag dras ju som en magnet till vattnet som vi har helt nära.
   Mer grått idag men jag har utflyktat till “landet” en bit söder om Stockholm och var glad att vi slapp regnet. Lite svamp, chaminjoner, hittade jag också.
   Brödbak hos dig låter perfekt.
   Önskar dig en fin onsdag.

 4. Hade ingen aning om vad namnet brittsommar kom ifrån, även om jag hade koll på det varmare vädret. Tack för ny kunskap 🙂 Så fantastiskt ljus och fina bilder Ditte, vattnet ger alltid en underbar dimension till bilder tycker jag.

  1. Tack! Jag blev själv nöjd med bilderna. Och de förmedlar just så som det var på den runda jag gick. Fint att ha denna miljö helt nära där vi bor. Och visst är det viktigt med vattnet. Jag dras dit som en magnet.
   Dessa brittsommardagar som kan komma nu här i oktober tar vi gärna vara på för de är ganska få. Just brittsommar säger vi i Sverige och i delar av Finland men annars är det mer vanligt i andra länder att säja indiansommar-

  1. Idag är det mulet men gårdagens behagliga brittsommarväder var helt fantastiskt.Så en skön runda blev det och fint att på kvällskvisten njuta på balkongen.
   Har haft en “njutflyktsdag” idag och varit i lantliga trakter en bit söder om stan- Så trevligt och fint. Mulet men ändå +15 så gott väder har dte varit-.
   Kram!

 5. Oj såna fina foton från en härlig dag! Vi får hoppas att brittsommaren håller i sig, och den 7 oktober har jag namnsdag!
  Minns när vi var i Berlin just vid den här tiden för ett par år sedan med vänner, då var det sommarklänning som gällde, otroligt varmt och härligt!
  Ha det fortsatt fint…trots att det är lite gråare idag!
  KRAM

  1. Tack! Visst var det en ljuvlig dag igår. Satt sedan på balkongen och det var riktigt behagligt.
   Kul med namnsdag den 7/10 och kanske kan det innan dess bli ytterligare en fin dag.
   Har haft en toppendag tillsammans med Promenadklubben och en utflykt till Nynäshamnstrakten. Lute svamp hittade jag också.
   Kram och trevlig onsdag.

 6. Fina färger ♡ och än blommar det vackert av Rosenskära och Hortensia =)
  Så vacker den stora träbåten är. Håller med dig, man får lust att doppa tårna i det klara vattnet.

  1. Aha, rosenskära var det. Såg förutom hortensian även en del rosoe kvar i blom.
   En skön runda blev det och fint längs vattnet.
   Trevlig kväll.

 7. Så ljuvliga bilder från promenaden i fint väder. Brittsommar är något speciellt men jag kan inte säga att vi har haft det här i höst, inte än i alla fall. Men vem vet, kanske det kommer några riktigt njutbara dagar igen.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Tack! Dagen var så fin så bilderna var just som det var. En skön promenad blev det.
   Igår var just en skön brittsommardag och kanske kommer det någon mer sådan dag.
   Hoppas ni hinner få ta del av en liknande dag innan hösten slår till på riktigt.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Jaså, du avstod att blöta tårna … ser folk som envist fortsätter bada, antar att vinterbadstrenden är här för att stanna. Ingen promenad för mig i dag, jag lyckades få till ett skoskav i går!

  1. Japp! Men det var nära. Så klart vatten. Vinterbada avstår jag dock.
   Trist med skoskav. Hoppas du snart blir av med det.

 9. Vilka underbara och njutbara bilder dån Söder! Bra att du passade på igår. Fotona hade inte varit lika fantastiska idag;-)
  Japp, hoppas verkligen på en britt- eller indiansommar. Å om man ska få tro SMHI är chansen ganska stor. Så det ska vi hoppas på, eller hur:-)

  1. Tack! Det var verkligen en skön dag och det blev en fin runda i eftermiddagssolen.
   Nej, idag var det inte detta lyster vad gäller solen.
   Visst håller vi tummarna nu för ytterligare ett par riktigt fina dagar.

 10. Brittsommar gillar vi:) tyckte det var lite varmt häromdagen och även i dag även om solen inte höll sig framme så det tackar vi för,Vattnet ser superhärligt ut synd badsäsongen e över i alla fall för min del:) så mysiga bilder o fina höstiga träd,kram

  1. Visst är det skönt att njuta av en och annan brittsommardag. Så fint här längs Årstavikens vatten igår. Äben idag var det ganska varmt även om solen vilade sig i form.
   Så några faktiskt som badade från bryggorna. Och en del gör det hela året. Tillhör inte den skaran-
   En fin runda blev det och solen var med.
   Kram

 11. Tack för härliga brittsommarbilder. Jag har fundilerat på samma tema, brittsommar, och många foton har jag tagit. Lite mera färg i *Dalarna men mera sol i Stockholm. Kramen

  1. Kul att du haft/har liknande tankar. Vill gärna se bilder från dina vackra trakter. Vi kan komplettera varandra.
   Kram

 12. Ååhhh … så härligt det ser ut! Vackra bilder från din promenad! Regnig och blåsigt här just nu, men det ska visst bli bättre frampå dagen.
  Kram

  1. Tack!Det var en skön dag och lika bra att passa på att ta dessa dagar till vara. Blir extra vackert ute i naturen när det är sol.
   Kram

 13. Se där! det visste jag inte , men nu vet jag 🙂 härligt dessa dagar vi hade varmt i går så hade för tok för mkt på mig. Härligt så länge det vara. Vackra bilder du delar och visst bjuder naturen på en vacker färgskala nu…önskar dig en fin dag kram

  1. Visst är det skönt med dessa vackra dagar men också knepigt att klä sig- Har också haft alltför mycket på mig och fått “skalat” av.
   En skön promenad blev det och så fint med dessa vackra miljöer helt nära-
   Och visst är färgerna njutbar.
   Kram!

 14. För en “bilder i motljus” älskande är det här prima upplevelse. Speglingar och vatten ger sån fina dimentioner!
  Brittsommar per definition definitivt.
  Noterade här om dagen att jag tydligen har glidit in i bloggläseri igen – njut så länge det varar 🙂
  Ha det kram

  1. Fastnade här i motljuset längs vattnet. Det var verkligen en skön dag.
   Alltid roligt när du titta in. Du är så välkommen.
   Varm kram och många tankar.

 15. Härliga brittsommarbilder! Trädet med sin enorma krona och härliga färg är vackert. Vi har tack och lov också väldigt fina höstdagar just nu och jag hoppas det häller sig över helgen åtminstone. Kram

  1. Tack! En skön dag var det och det blev ett fin promenad längs vattnet helt nära där vi bor.
   Hoppas att ni också nu kan få några dagar med fint brittsommarväder.
   Kram

 16. Strålande vackra bilder från din höstdag 🍂🍁
  Bäst att ta vara på. Jag har gått både genom sol, regn och blåst idag.
  Variation!
  Hoppas du har en fin dag.
  Stor kram!

  1. En strålande vacker brittsommardag var det och en riktigt skön promenad blev det.Visst är det härligt med det vackra vädret och skönt att passa på att vistas utomhus.
   Helt ok här idag men den del blåst och halvsoligt.
   Har haft en bra dag och hoppas du också haft det.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *