Resor i Sverige

Naturen i trädgården – Samspel på Höga kusten

Välkomna med till Villa Fraxinus! En villa, diskret utplacerad  i naturen, där gränserna mellan trädgård och omgivande natur flyter samman. Villa Fraxinus ligger i Nordingrå kommun och drygt en mil norr om själva orten Nordingrå. Hit kör man genom ett böljande landskap på små vägar och där man tror  att vägen tar slut  ligger villa Fraxinus väl dold bland träden.

Villa Fraxinus trädgård smälter fint samman med den omgivande naturen Usikt ner mot Ullångerfjärden från Villa Fraxinus trädgård. 

Naturen

längs hela Höga kusten är mäktig och höga berg blandas med fjordar, skog, åkrar, hav och fiskelägen. Hela Höga kusten är ett levande kulturområde/kulturarv och starkt präglat av inlandsisen. Det är den som påverkat och format naturen  Här där Villa Fraxinus nu ligger låg början av 1970-talet byns grovsoptipp. Här fanns bilvrak, bildäck, trasiga fönster, konsrevburkar och annan bråte. Men det kom ett par entusiaster hit, Sture Forsberg och Ingelöv Jonsson och utav denna soptipp växte en fantastisk plats fram. Och här var det naturen som styrde.

Naturen och Villa Fraxinus smälter samman. Villa Fraxinus, med sin låga profil, smälter fint samman med granskogen.

Villa Fraxinus

med sin trädgård planerade si detalj innan en bygglovsansökan skickades in. Och när tillståndet kom var det “bara” att sätta i gång. Allt var genomtänkt i minsta detalj. Villan i sig är i mörkbrunt trä och smälter fint samman med de omgivande träden. Markbeläggningen runt villan är av granit och det ger en känsla av att de befintliga bergen i dagen (nordingrågranit) går vidare in i trädgården och in i huset.

Runt om i trädgården finns små fontäner och dammar och i dessa finns vatten, hämtat från Ullångerfjärden som ligger nedanför Villa Fraxinus.

2014 fick Villa Fraxinus nya ägare, Andreas och Sara Gering och i en angränsande byggnad så finns också en restaurang/café. Säsongen här är från juni till augusti och då är området öppet för besökare.

Andreas guidar vår grupp genom trädgårdarna som är uppdelade i områden efter de växter som finns. Och visst behövs näring till växterna och här är det stora mängder tångväxtnäring som går åt. 

Inga skarpa gränser

dras mellan hus och trädgård och båda kompletterar naturen. Alla växter är valda för att skapa lugn och harmoni och inte heller störa den omgivande naturen. Växterna ska vara lättodlade och ha lång blomningstid med lugna och maättade färger.  Några ettåriga växter finns men de perennerna och buskarna kan flyttas runt efter behag. Men här på Villa Fraxinus är det trädgårdens form som är viktig och den bevaras.

Här en hängask. Villa Faxinus har fått sitt namn efter trädet ask som heter faxinus på latin.

Ett japanskt katsuraträd, ett prydnadsträd. På hösten växlar de färg, från grönt till klargult, rosa och orangerött Växterna är tvåbyggare vilket innebär att det finns han och honträd. Mycket vatten krävs för att de inte ska tappa sina blad.

Här ett katsuraträd med sina hjärtformade blad. På hösten luktar de som nybakat bröd. 

26 svar på ”Naturen i trädgården – Samspel på Höga kusten”

 1. Åh vilken härlig natur och grönska! Jag känner så väl igen alla ortsnamn du skriver om, har passerat med buss/bil ett otal gånger på väg mellan Stockholm och Skellefteå, men aldrig tagit mig tiden att stanna och titta på allt det fina. Kanske dags för en rundresa i Sverige snart? Nu när det ligger tillräckligt långt bort… 😉

  Ha en fin fredag!

  1. Visst är det! Grönskan är påtaglig och så trots all torka. Förstår att du känner igen många av namnen efter många resor här. Höga kusten är en favorit! En bland flera. Önskar dig också en fin fredag .

 2. Det var en trädgård som heter duga, ja den heter ju Villa Faxinus, förstås. Vilka oaser det finns i vår natur! Mycket njutbart.
  Min pappa var lite av en trädgårdsmästare men det ingick inte i mina gener. Däremot hos en av mina söner.
  Varmt idag också och här kommer stor kram!

  1. Området här är så fint och naturen och trädgården samsas bra. Men ett otroligt jobb att ta hand om allt. Vackert är det.?? Kram!

 3. Vilken fantastiskt villa och så fint den ligger i samklang med naturen! Perfekta växter som ger en mjuk övergång och som inte sätter en gräns mellan trädgård och natur. Men jag kan tänka mig att det krävs en eldsjäl för att hålla det i ordning!

  Kram och ha en fortsatt fin fredag!

  1. Här är det samklang med naturen som gäller fullt ut. Och visst är det entusiaster som har Villa Fraxinus och många söker sig hit på besök trots att den ligger avlägset till. Väldigt roligt med ett besök. (Var här även förra året.) Rstaurangen är riktigt bra och lockar också många.
   Önskar dig en fortsatt fin fredag.
   Kram!

  1. Du hade helt klart tyckt om att strosa runt här. Tanken bakom det hela, – att naturen, trädgårdarnas olika delar och villan skall hänga ihop har de verkligen lyckats med. En fin harmoni finns överallt. Kul att du tittade in på dera shemsida och såg mer. Villa Fraxinus har varit med i många reportage i olika tidningar och är tämligen unik. Och många besökare hittar hit. Även restaurangen med sin speciella miljö är besöksvärd.

 4. Villa Fraxinus och den fantastiska trädgården är ett bevis på att blommor/växter faktiskt trivs väldigt bra på soptippar. Undrar varför det är så, men faktum kvarstår. Härligt att få titta på nåt grönt och färgglatt. Här har ju träden redan antagit höstutseende, tack vare nästan inget regn sedan den 5 maj. Inte att det stör mig, men det är ju faktiskt roligare med grönska och välmående och inte slokade blommor. Så tack för dessa fina bilder:-)

  1. Tack! Visst är det så och här ger också träden skugga och det blir inte helt torrt uppe på bergsknallen. Och jorden får mycket näring av tångväxtnäring som läggs på. Såg inte så mycket gröna björkar längs Höga kusten som här nere och temperaturerna har även där kommit upp till +30, men kanske inte under lika lång tid som här.
   Visst är det roligtar emed lite färg ute i markerna än det gulbruna.

  1. Vad roligt att du varit här. Visst är detta en härlig plats mit ute i “ingenting”. Var här även förra året då jag gjorde jobbresan till Höga kusten. Både villa,trädgård och restaurang är väldigt välskötta och d enya ägarna tar verkligenhand om platsen.
   Trevlig helg!

 5. Vilken härlig grönska! Tyvärr börjar mycket att gulna här i storstan, har sett många björkar som är helt gula nu..trist. Nu vill vi alla ha regn! Ovanligt att vilja det i sommarsverige?!
  I natt blir det sällskap av kylklamp i sängen igen, det svalkade faktiskt lite!
  Kram och sov så gott det går!

  1. Här grönskar det men träden ger fin skugga så den gröna färgen håller i sig. Bara ett par björkar hade några gula löv. Hos oss är markerna mer torra. Såg att det nu på morgonen var några droppar regn på balkongen . Men mycket mer behövs. Kram och trevlig lördag.

 6. Vilken underbar trädgård och på ett fint ställe. Fina bilder igen…
  Ha det bra i värmen!
  Kram!

  1. Tack! Trädgården är en upplevelse och så hela området.Här är det rofyllt och huset och trädgården ligger bortom vägarna man kör på i vanliga fall. Men många hittar hit och det är roligt. Kram och trevlig lördag.

 7. Du tipsade mig om denna plats tidigare … och jag ska absolut se den någon gång! Det ser verkligen fantastiskt ut, så tack för tipset en gång till! 🙂
  Kram

  1. Jag var här förra året också och det var lika fint i år. Fantastisk miljö mitt ute i “ingenstans”. Och trots torkan så blommade det fint. Träden ger ju fin skugga.
   Kram och trevlig lördag.

 8. Vad roligt att se lite bilder från Villa Fraxinus, det var länge sedan jag var dit men jag blir lite sugen att kolla in vad de nya ägarna har gjort med trädgården. Jag tycker lite synd om dem eftersom vi nu har fått vattningsförbud men de kanske kan hämta vatten i någon sjö. Vi får hoppas att vi får regn snart.

  1. Trädgården och området med hus och restaurang är i väldigt gott skick. Roligt att se. Det blev ett besök här även under min resa till Höga kusten förra året. Vad gäller vattning så är det träd som skuggar och jag tror de har en sjö i närheten. Kul om du gör ett besök .

 9. Men, detta har jag missat, konstigt. Måste ta reda på närmare adress och så och ta vägen förbi där vid lämpligt tillfälle. Har noterat detta till ett kommande tillfälle. Tänker också gå in på hemsidan och kolla lite mera.
  Det ser så underbart vackert och mysigt ut. Härliga växter också.
  Hoppas att de kan fortsätta att driva detta.
  Ullångerfjärden syns mycket ifrån E4. Den är ju över 2 mil lång.
  Ha det bra och trevlig helg.
  Kram!

  1. Jag tror du skulle tycka om ett besök här, så rofyllt och vackert. Bäst att titta på hemsidan angående öppettider. Även restaurangen/cafterian lockar. Att det sedan är svalt här är en fördel när det är varmt. Hela området är vackert och med så många fina växter.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 10. Villa Fraxinus! En oas som jag inte alls kände till! Tack igen för underbara bilder och tips!

  1. På våra resor finns mycket och de som planerar dem gör det så bra. Och jag tipsar gärna om det jag tycker om. Är man i trakterna är detta ett trevligt och annorlunda stopp under sommartid.
   Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *