Resor i Sverige

Natur och kultur på vår resa längs Höga kusten

Jag är sedan några dagar hemma igen från den fina Höga kusten resan. Här har både natur och kultur, i olika former, kantat vår resa.  Höga kusten har jag besökt flera gånger tidigare, både privat och u mitt resejobb. Och till denna vackra del av landet återkommer jag gärna.

Natur och kultur gör sig fint tillsammans. Här i Salsåker i Ångermanland och besök hos en silversmed. Natur och kultur gör sig  fint tillsammans Här i Salsåker i Ångermanland, vid Höga kusten, och besök hos en silversmed. 

Natur och kultur

går bra att förena. Och på vår resa har vi upplevt båda och i olika varianter. Här i Salsåker,  söder om Örnsköldsvik, i verkligt ångermanländsk och vacker miljö, besökte vi silversmeden och metallkonstnären Sigbritt Mann. 

I Salsåker hos silversmeden Sigbritt Mann fick vi en dos av både natur och kultur. I Salsåker hos silversmeden/metallkonstnären Sigbritt Mann fick vi både en dos natur och kultur.

Sigbritt berättade om sitt skapande och om hur hon finner inspiration från naturen, olika resor och från människor. Hon skapar både bruksföremål i silver, smycken och en del “kyrksilver.” Hennes “kyrksilver” finns i olika kyrkor runt om i Sverige men även på ett par platser i Frankrike.

Några exempel på de smycken Sigbritt Mann tillverkat. (Hon gjorde ingen direkt reklam för dem till oss men visade hur smyckena successivt växte fram)

En kulturupplevelse av annat slag blev pub och viskvällen på Nordingrå gårdsbutik.En viskväll som Höga kustenoperan stod för. (Mer att läsa om dem i länken) De har sitt “säte” i Nordingrå och har även i år haft en populär operafestival här i trakten. Deras motto är mer opera åt folket. Och opera kan vara så mycket.

Även här på viskvällen i Nordingrå gårdsbutik gick natur och kultur hand i hand. Även här på  viskvällen, i Bellman och Taubes tecken, kunde natur och kultur gå hand i hand. En fin föreställning och kväll utomhus.

Innan föreställningen stärkte vi oss med en god sommarbuffé.

Kvällen blev sen innan vi satte oss i bussen för att ta oss tillbaka de 7 milen till vårt hotell i Örnsköldsvik. Men naturen och det vackra ljuset i den fina kvällen stod för underhållningen hela hemvägen.

Vackert landskap här längs höga kusten där natur och kultut fint förenas. Vackert landskap där natur och kultur och fint förenas. För ett gammalt kulturlandskap är ju verkligen Ångermanland.

 

Brynge är  gammalt  kultur och industriområde

som ligger mellan Skuleberget och Örnsköldsvik. Här finns många av de ångermanländska rikedomarna samlade på ett och samma ställe. Nätraån flyter genom området och strömmarna från ån härifrån använde man till det mesta. Energi från ån har  tagits till vara för att bla. driva kvarnar, såg och mangel.  En stor rikedom för trakten var linet och det finaste linet i Sverige kom från  just från Ångermanland och Hälsingland.

Brynge industri och kulturområde ligger mellan Örnsköldsvik och Skuleskogens nationalpark.

Här visar vår kunnige guide Tommy en modell av den gamla vattensågen och visar hur den drog upp timret ur vattnet och sedan sågade den i bitar.

Vi får en demonstration av hur en vattensåg fungerade. Tommy har själv gjort modellen av sågen.

Natur och kultur förenas. Och här i Brynge består kulturen av gammal industrihistoria. Här inne finns den gamla sågen som anlades i mitten av 1700- talet. Och även här går  vacker natur  hand i hand med kultur. Kultur här  i form av industrihistoria.

Mer om Brynge finns att läsa på deras hemsida och även jag har i ett inlägg från ett tidigare besök berättat om kulturarvet Brynge.  De gamla industrilokalerna brukar också användas för olika konstutställningar. Så även i år. Men vår tid räckte inte till för det.

En riktigt god lunch, inspirerad av den trakt där vi är,  åt vi innan vi reste vidare.

Varmrökt lax med romsås,  västerbottenpaj och mjukt tunnbröd. Här är det också dukat med manglad linneduk, gammalt porslin och även små linnehanddukar som servetter.

I Örnsköldsvik finns Hans Hedbergmuseet

i en del av den stora byggnaden “Arken” .  En byggnad som bl.a. innehåller kontor, konferensmöjligheter och en del av Örnsköldsviks kommunförvaltning.  Här har också konstnären Hans Hedberg fått ett eget museum på ett av våningsplanen. Hans Hedberg är en världsberömd konstnär men har kanske inte nått fullt ut i Sverige. Keramik och hans speciella glasyr har gjort honom världsberömd. Vi fick en trevlig, guidad, tur här av Helen Östman- Rosdahl, ordförande i Hedbergssällskapet.

Här “Cristalliastion”  tillverkad av Hans Hedberg 1965.  Är även tillverkad med annan färg på glasyren. 

 

Detta är det sista inlägget från Höga kusten resan för denna gång. Och visst hoppas jag på en ny resa 2020

16 svar på ”Natur och kultur på vår resa längs Höga kusten”

 1. Förstår att du gärna åker dit igen! Och vilka fina smycken hon gjorde och god mat fick ni också.
  Det ser verkligen trevligt ut!
  Stor kram

  1. Höga kusten är en så vacker och varierad del av Sverige . Här finns mycket av det mesta.
   Och jag åker gärna tillbaka hit.
   Stor kram

 2. Det slår mig, återigen, vilken rikedom och skatt, som det finns i Sverige! Man behöver inte åka utomlands, Sverige har så mycket olika från norr till söder, av alla de slag.
  Det finns verkligen både kultur och hantverk i Sverige. En fin förmån för dig, genom ditt resejobb, att få ta del av olika begivenheter.
  Stor solig kram!

  1. Visst är det så. Instämmer helt. Sverige har så mycket att erbjuda och med många guldkorn. Jag har verkligen en förmån som får jobba med detta. Mycket förberedelser är det och en hel del att läsa in. Men tänk vad jag lär mig. En fördel är ju att jag besökt alla platser rent geografiskt tidigare, men då visste jag inte så mycket om allt historiskt.
   Stor solig kram till dig också.

 3. Både Sigbritt Mann och Anders Hedberg känner jag till (för en gångs skull, då min allmänbildning ju är ganska limiterad;-) ) Tror att Sigbritt säljer sina smycken hos en butik i Gamla Stan.
  Ja, Höga Kusten är verkligen fin. Och som Gerd säger – egentligen behöver man inte resa utomlands för fina och annorlunda semesterupplevelser. Ja, om det inte vore för vädret då. Men även där hade ni ju en sagolik tur också. Bra där!

  1. Du kan ju mycket om både konst och design så jag är inte alls förvånad. Vad gäller Hans Hedberg är han välkänd ute i stora världen men många i Sverige har aldrig hört hans namn. Sigbritt Mann hade flera unika smycken som föll mig i smaken. Och hittar jag inte butiken i Gamla stan så ska jag beställa örhängen direkt från henne. Jga hann inte med då vi var på plats. Var ju jobb för min del.
   Höga kusten är absolut en favorit och erbjuder så mycket av allt. Nu också vackert väder när vi var på plats. Helt perfekt. Får jag chansen till en tur nästa år tar jag den gärna.

 4. Det kan man verkligen kalla en fin kombination av natur och kultur. Så mycket intressant ni fick uppleva och se så jag förstår om du gärna gör om resan nästa är.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det en bra kombination! Och mycket har vi sett och upplevt och i lugn takt. Nog så viktigt att ha gott om tid. Får jag chansen blir det väldigt gärna en resa nästa år också,
   Kram från balkongen.

 5. Oj så stora luckor i mina kulturkunskaper. Har inte hört talas om denna konstnär. Men man lär sig mycket genom att traska omkring hos sina bloggvänner! Och det var alldeles väldigt mycket ni hann med under resan. Hur länge pågick den? Opera måste jag säga att jag inte har någon glädje av, har verkligen gjort några tappra försök. Men man kan inte gilla allt…
  En alltigenom lyckad rundresa förstår jag! Kram

  1. Hans Hedberg är nog mer känd ute i stora världen än i Sverige. Men nu vet du om honom. Det är just glasyren på hans keramikalster som gjort honom så berömd. Ja, även det han skapat förstås. Här var det en pub/viskväll med musik från Bellman och Taube men de som framförde sång och musik hör till Höga Kusten operan. Alltså ingen opera denna kväll.
   Vi var bort i fyra dagar och upplevde mycket utan att det ens blev jäktigt. Men långa dagar blev det.
   Resan var väldigt lyckad och gästerna så nöjda. Viktigast! Jodå, jag var också nöjd.
   Kram!

 6. En härlig blandning av natur och kultur … och visst bor vi i ett fantastiskt land med mycket fint att se och uppleva – och att smaka också!
  Förstår att du gärna återvänder dit! Vi har ju också varit vid Höga kusten och jag åker också gärna dit igen 🙂
  Kram

  1. Ja, visst är det en bra blandning. Och jag tycker också Sverige/Norden har så mycket fint att se och uppleva. Och denna vackra grönska!Du har ju varit vid och längs höga kusten och vet ju hur vackert det är. Jag återkommer också gärna.
   Kram

  1. Turerna är bra upplagda och även fast vi ser och upplever en hel del är tiden för stoppen väl tilltagen. Skönt att hinna ta in det man upplever.
   Önskar er också en fin fredag.

 7. Vilken fin avslutning på Höga Kusten-resan ni fick, silversmide, opera, viskväll, god mat och vacker natur – vad kan man mer begära? Kanske vackert väder – och det verkar ni ha fått. Varmrökt lax-tallriken ser riktigt mumsig ut!

  Hans Hedberg är världsberömd, skriver du. Jag har aldrig hört talas om honom, men ska googla på honom starx. 🙂 Det finns så mycket man inte känner till. Som väl är så blir ingen fullärd!

  Ha det gott även i Stockholm, så länge du stannar där nu.

  1. Hans Hedberg är “världsberömd” men inte lika berömd i Sverige som i resten av världen. Han bodde mest i Frankrike i vuxen ålder men dock född utanför Örnsköldsvik. Hela Höga kustenresan blev väldigt lyckad med fina programpunkter, god mat och många upplevelser. Fint väder hade vi också-
   Tack, önskar dig också fina dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *