Resor utomlands Spanien

Natur och kultur i Madrid- bra mix

För att se mer av Madrid och från lite högre höjder än det vi gjorde på vår “hop-on/hop off- tur med buss tog vi  en promenad i delar av gamla stans nordvästra delar, till linbanan,“teleferico”. Men det tar tid att gå och det blir många stopp för det finns så mycket att titta på överallt. Hela stan är som ett museum i sig, där natur och kultur hela tiden blandas. Linbanan,  Palacio de Real” – kungliga slottet och Madrids biskopskyrka, Santa Maria de Real de la Almudena kändes som en bra kombination före lunch. Och i Madrid äts lunchen tämligen sent så gott om tid var det.

Natur och kultur i Madrid

Linbanan låg lite dold men efter att ha gått nerför en lång trappa i en park hittade vi den. Små oansenliga skyltar visade vägen.  Och  på 11 minuter tog  den oss upp från dryga 600 meter,  Madrids höjd över havet och till 800 meters höjd. Vi svävade tyst över träden i det stora naturområdet Casa de Campo och hade hela Madrid framför och bakom oss.  Linbanan byggdes som en del av en nöjespark och uppe på toppen finns en restaurang och en fin utsiktsterrass. (Restaurangens mat kan man nog hoppa över, den såg inte så pigg ut, men en dryck är det svårare att misslyckas med.) Man kan köpa en enkelbiljett upp för ca 3 euro och promenera ner. Och “pitstop” finns på vägen. Vi valde dock även att åka ner.

Natur och kultur i Madrid. Här linbanan upp genom parken Casa de CampoUtsikt över Madrid och parken Casa de Campo.

Inte alls tokigt att ha Madrid för sina fötter.

Kungliga slottet i Madrid och Catedral de La Almudena överst i bildNatur och kultur blandas. Överst i bild syns Kungliga slottet och Catedral de la Almudena.

Den mäktiga katedralen de La Almudena lockade in oss för ett besök. Katedralen är byggd i olika byggnadsstilar och invigdes så sent som 1993. Den är imponerande med sin storlek, 102 meterlång och med högsta kupolhöjd på 73 m. (Uppsala domkyrka är dock längre och högre) Katedralen välsignades vid invigningen av påven Johannes Paulus III och det är den första och enda katedral/kyrka i Spanien som välsignats av en påve. I alla fall hitintills. Katedralen tog tid att byggas för den första stenen lades redan 1883. För att gå ihop med det kungliga slottet  är katerdalen är byggd i nord-sydlig riktining och det finns flera ut/ingångar mot slottet.  (Ofta byggs kyrkor i öst-västlig riktining)

Alldeles bakom katedralen ligger det Kungliga slottet.

Imponerande takmålningar och utsmyckningar. Inne i katedralen finns flera mindrr kapell för andakter och mindre gudstjänster. 

Palacio de Real de Madrid.

Mer kultur men av annat slag. Och här hade vi tur. Vi såg att mängder av människor var samlade runt slottet och tänkte att det var något på gång. I vanliga fall kan delar av slottet besökas, men inte denna dag. Avspärringar fanns runt slottet och antalet poliser var många. Vi hittade oss en plats på en trappa och ställde oss där tillsammans med alla andra. Och det var många.Vad skulle hända? Vi väntade tålmodigt och jag frågade några spanjorer vad som var på gång. Jo, det var den stora vaktavlösningen som skulle äga rum. Något som sker klockan 12 den första onsdagen varje månad. Så vi väntade.

Detta är den spanska kungafamiljens officiella residens, men inte deras bostad. (Den finns en bit utanför Madrid) Detta slott byggdes i slutet på 1700-talet strax efter det att det gamla slottet som låg här brunnit ner. Med sina dryga 3400 rum anses detta slott vara ett av västeuropas största. (Stockholm slott har ca 1400 rum) Slottet är byggt som en kvadrat och har en stor innergård.

Den spanska flaggan vajade i vinden.

Olika orkestrar, både marscherandes och ridandes passerade in genom grindarna.

Balkongerna på slottet började fyllas och det kunde ju vara roligt att ta en närmare titt. En bra zoom är guld värd. (Här står jag flera hundra meter bort och kan ändå se vilka som står på balkongen.)

En kanonvagn dragen av hästar kom också. 

Kanonvagnen kopplades ifrån hästarna och efter en stund skjöts salut. Det small ordentligt. En hel del upplevelser före lunch och mer skulle det bli. Både vad gällde natur och kultur.

Kungliga slottet i Madrid. Natur och kultur möts. Inte direkt dimmigt av skotten men nog luktade det och röken från kanonen syntes.

 

 

 

 

22 svar på ”Natur och kultur i Madrid- bra mix”

 1. Madrid från ovan – WOW! Åsså från marknivå, även dessa bilder var WOW!
  Ett slott med 3 400 rum – OMG. Undrar hur många städerskor det behövs för att hålla rent där, för att inte tala om underhållet. Men vackert är slottet, helt klart, speciellt om man jämför med vårt eget slott som ser mera ut som en fästning…

  Katedralens interiör var verkligen imponerande – mäktigt!

  Killen till höger på balkongen liknar Spaniens premiärminister Rajoy tycker jag.

  1. Madrid lite från ovan var häftigt och bra sikt var det också. Och även från fotstadiet var det mycket att se. Slottet verkade enormt och lite synd om många rum ska stå tomma. Finns ju hemlösa i Madrid också.
   Slottet var en vacker byggnad och jag hade gärna gjort ett besök där inne, men nu kom vi inte in eftersom det var annat på G.

   En bra zoom är perfekt och det har jag på den ena kameran. Funderade också på Rajoy, men är inte säker.

 2. Hej Ditte!
  Ja men vad det finns i denna stad!! Linbana och enorma byggnader. Ja så många rum slottet har. Och en del har inte ens en bostad…Vacker katedral! Vilken tur ni hade som fick se lite hästar och flotta killar 😀 Ja tjejer syns också.
  Kanonfina bilder! Bra zoom men ingen man kände igen 😀
  Kram P ♥

  1. God afton!
   Madrid är helt klart en stad att återvända till. Och ett så stort slott och med rum som säkerligen står tomma. Verkligen synd. Likadant i Stockholm, slottet är inte direkt bebott. Och säkert är det likadant världen över med alla slott och palats med extra rum där ingen bor.

   Kul att se vaktavlösningen på slottet och att zooma in. Men inte skulle jag känna igen den spanska kungafamiljen även om de stått där. Kul med bra zoom på en lamera är det dock.

   Stor kram!

 3. Nu står dt klart! Madrid står på min lista över storstäder. Verkar vara en stad helt i min smak 😀 Historia och kultur i en härlig mix.

  Kram

 4. Nu försvann det jag skrivit, Katedralen var otroligt vacker med takmålningarna. Vaktavlösningen såg imponerande ut ,-)
  Ni får uppleva mycket ,-)
  Linbanan gillade jag, kul att ni hittar så intressanta upplevelser ,-))
  Nu skickar jag iväg innan det här försvinner det med.
  Fina bilder och tack för att du visar!
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Så trist att din kommentar försvann…
   Tack för att du orkade skriva en till.
   Och en hel del får vi vara med om. Jag tycker ju det är roligt att planera det vi ska göra men det är bara “ramar”. Mycket blir också vad vi känner för.
   Att resa har jag gjort sedan jag var liten och även nu på “ålderns höst” så uppskattar jag det. För mig är resa ett sätt att leva. Men jag lever också här hemma i Sverige och tycker om det också.
   Kram och ha det bra du också.

 5. WOW, säger jag … vilken häftig stad! Nog för att jag förstått att det finns mycket att se, men såå otroligt mycket! Härliga bilder både uppifrån och på gatunivå – snyggt!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Tack! Här finns mycket och det bästa är att det är gångavstånd till det mesta om en bor i just gamla stan. Jag är också förtjust i alla vackra stora parker och grönområden med vackra planteringar och så fina växter. (Kommer bilder…)
   Kram och trevlig lördag.

 6. Ja man blir ju sugen på ett besök då jag heller aldrig varit i Spanien alls, för att upptäcka o se olika delar av världen är som att läsa en bok o att leva tack för du delar med dig av det 🙂 kram å fin dag <3

  1. Visst är det bra att vi delar länder och upplevelser med varandra. För tänk så mycket det ger på olika sätt. Jag har ju fått se mer av Grekland via dig.

   Önskar dig en trevlig lördag.
   Kram!

 7. Vilken tur att ni prickade in den där maffiga, stora vaktavlösningen! Häftigt att se 🙂
  3400 rum… Lite i minsta laget, va? Lite mer space vill man allt ha… 😀
  Coolt med linbanan också – det borde finnas i alla städer som har backar.
  Gillar namnet på katedralen 😀
  Ha en superfin lördag!

  1. Här prickades det rätt. Maffigt och roligt att se vaktavlösningen, men i samband med detta så var slottet inte öppet för visning. Men vi får väl komma tillbaka.
   Linbaneturen var trevlig och gav också en bra översikt över Madrid, förutom att den var trevlig. Och en kan ju gå upp om en hellre vill. Det ville vi inte.

   Visst är namnet på katedralen fint. Vi tänkte faktiskt på er där.

   Önskar er också en fin lördag.

 8. Händelserikt! Från ovan till och med- och vaktavlösningen och andra lösningar 🙂
  Jag fastnade i bilden med takmålningar och såg mig själv för min inre syn för en stund och blev stel i nacken! Vilken syn!! Mycket vackert och så mycket rymd!
  Stor kram och tack för turen också denna gång!

  1. Jag stod länge med huvudet riktat mot denna målning och den är helt magnifik. Vilka färger och vilket lyster. Hela katedralen var som ett konstverk i sig. Eller flera…
   Jodå, du är med mig och jag talar även med dig. Tycker även att du svarar..
   Stor kram!

 9. Linbana är inte så dumt! Jag har alltid varit livrädd för linbanor, men på senare tid har jag tvingat mig att åka några, så jag är kanske liiite mindre rädd nu 😉 Madrid ser ut att vara ett intressant resmål!

  1. Madrid har mycket av det mesta och hit kommer vi att åka igen. Helt klart.
   Vad gäller linbanan så gick den inte högt över marken som de gör i Alperna , om det nu kan vara en tröst. Men det kan vara bar att utsätta sig öfr sina rädslor om en vill bli av med dem. I varje fall minska dem. ( I måttlig vög alltså.)

 10. Så härligt att se stan från ovan! Och visst är det en vacker stad!
  Och ett nätt litet slott med 3400 rum 😉
  Stor kram

  1. LInbanan var väldigt trevlig att åka med och fin utsikt var det också. Ja, slottet var verkligen rymligt, men nu kom vi inte in eftersom det var vaktavlösning.
   Stor kram!

 11. Linbanan åkte vi inte, men om jag inte minns fel så åkte bussen upp en bit åtminstone… för jag känner igen utsikten över staden. 🙂
  Kram!

  1. Madrids zoo och en nöjespark ligger här uppe så bussen kör liksom bakvägen upp. Förstår att du känner igen dig om du tagit den.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *