Spanien Torrevieja

Nationernas park i Torrevieja – “Jardin de las Nacíones”

Dagliga promenader blir det  här i Torrevieja och precis som hemma i Stockholm dras vi ofta till vattnet.  I Stockholm har vi också förmånen att bo på kajen, med vattnet 10 meter från huset och dessutom med ett väldigt centralt läge. Igår övergav vi havet för ett tag och styrde stegen mot den fina Nationernas park som på spanska heter “Jardin de las Nacíones. också kallad för Europaparken .

En ståtlig bougainvillea möter oss vid entrén till Nationernas park i Torrevieja. En verkligt ståtlig bougainvillea möter oss vid entrén till Nationernas park.

Parken har adress “Ronda Cesar Canovas Girada” och ligger ganska mitt i Torrevieja.

Nationernas park

är tillägnad Europa och kallas ibland också för “Europapaken”. I parken, på en konstgjord ö, omgärdat av vatten, finns alla Europas flaggor representerade. Dammen som omger ön innehåller av 6000 m3 vatten och här samsas 3000 färgglada karpar men svanar, ankor och änder.

Europas flaggor är  i parken samlade ute på en konstgjord ö.

Man kan promenera runt dammen och har då förutom den vackra växtligheten sällskap av  hönor, tuppar och påfåglar.

Gott om bänkar finns det i Nationernas park men inte alla är lediga. Gott om bänkar finns det i Nationernas park. Men alla är inte direkt lediga.

Här i parken är det “frigång” som gäller –

– Och så även för de nyfödda som såg ut att trivas med det.

Vi väntade ett tag på att någon av de påfåglar vi mötte skulle fälla ut sina fjädrar. Men tyvärr, inget intresse för det noterade vi.

Flera ståtliga påfåglar rör sig fritt runt i Nationernas parkFlera ståtliga påfåglar spatserar runt i Nationernas park  och de verkar inte rymningsbenägna. Påfåglarna kan som hönsen, tupparna och ankorna lätt spatsera ut genom grindarna om de skulle önska.

Inne i parken finns ett kapell, med helgonet San Emigidio, som ska skydda staden mot faror. Under högsäsong finns också en byggnad  där man visar olika utställningar.

Kapockträd

Efter ett varv i parken går vi vidare och stöter på några fascinerande träd, kapockträd eller “bomullsträd”. Träden tillhör malvaväxter  och tros ursprungligen komma från tropiska Amerika och/eller Afrika

STrax utanför Nationernas park ser vi flera kaoockträd som har olika färger på sina blommor. Strax utanför Nationernas park ser  vi flera kapockträd och där blommorna varierar i färg-

Jag kom för egen del inte på namnet på träden utan fick ringa min goda vän Preciosa och hon visste. HOn är som en levande upplagsbok. När vi kom hem så drog jag mig till minnes att hon och jag såg dessa kapockträd här för flera år sedan. I ett inlägg som finns här berättade jag också om trädet.

Kapockträden står på rad utanför Nationernas park och även på Calle Orihuela som leder söderut i stan. Kapockträden står på rad utanför Nationernas park och kantar också Calle Orihuela, som leder söderut från parken.

Stammen är också speciell. Alldeles knottrig.

Gula varianter av blommor.

Här har frukterna spruckit och man kan se hur “bomullen” frukternas frön blir synliga.

Här syns kapockträdets frukt till vänster och längre till höger har den spruckit.

Och visst blev det också en promenad längs havet.

 

40 svar på ”Nationernas park i Torrevieja – “Jardin de las Nacíones””

 1. En så härlig park denna Europapark. Undrar om ni såg den åländska flaggan också? Självstyrda små öriken glöms ofta bort
  Så fina tuppar, så vackra som spatserar där också.
  Kapockträdet är speciellt och faktum är att både jag och Uffe som barn har sovit på kapockmadrasser som var rätt knöliga och obekväma. Jag minns bra när mamma kastade iväg den allra sista och i all synnerhet hennes min, nästan triumferande. Äntligen är jag av med dem ungefär.
  Tack för mysigt och lärorikt inlägg.
  Ha en fin fortsättning på måndagen i sommarstugan.

  1. Parken är riktigt fin och roligt med “flygfäna” som strosar runt. Och de verkar hålla sig här trots att de kan spatsera ut på gatan. Vda gäller åländska flaggan måste jag titta noga. För visst är det så att självstyrda öar ofta glöms bort. Bosse minns den inte heller. (Det är ju desamma färgerna som Djurgårdsflaggan så han brukar ha bra koll) återkommer om detta. Får annars ta ett varv till och titta noga.
   Tror att även vi som barn sovit på knöliga kapockmadrasser. Förr var de ju ganska vanliga.
   Och visst är kapockträdet fascinerande.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Ni bor verkligen bra i Stockholm dels med närheten till vattnet, dels det centrala läget. Det blev väldig tydligt när vi hälsade på sonen och denna gång hann promenera en del på söder. Nu återstår det bara att se var hans nästa bostad kommer att bli men jag vet att gärna håller sig kvar i stadsdelen.

  Vilken vacker park och vilket speciellt träd. Stammen är ju bara så speciell och blommorna väldigt vackra. Kul att veta vad det heter då och att goda vänner kan vara behjälpliga.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Visst bor vi bra i Stockholm. “Lite på landet” men ända centralt. Roligt att du också uppfattar det så. Håller verkligen tummarna att sonen hittar något här i stadsdelen.
   Parken är jättefin och passar både stora och små och väldigt roligt med både ankor, höns, kycklingar, tuppar och fasaner. Alla verkar samsas och stannar i parken. (Ut och ingångarna är öppna men stängs nattetid) Kapockträdet är fascinerande och roligt att jag nu såg både blommorna, frukterna och frukterna som öppnat sig.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 3. Vilka fina och färgglada tuppar som fick ta lite plats…även påfågeln är vacker, trots att den inte ville breda ut sina vingar. Kapockträd har jag sett någonstans, eller rättare sagt flera gånger, men jag minns inte när och var, bara att de är väldigt speciella både vad gäller blommor/frön och inte minst stam.
  Det verkar finnas en hel del att utforska i och omkring Torrevieja och du hittar hela tiden något nytt att berätta om, det är inspirerande och underhållande, tack för titten Ditte!

  1. Det finns en hel del i stan och i närheten och hit till parken går vi då och då. Men nu var det ett tag sedan senast. Djuren verkar samsas i parken ser ut att trivas. Här rör de sig ju fritt bland besökarna. och jag såg ingen som var på rymmen.
   Kapockträdet är spännande och roligt att jag nu såg både blommor i olika färger, frukterna och även “bomullen”
   Trevligt att du var med.

 4. Ahh, ljuvligt! Vilken vacker park och du kan ju locka fram det speciella i dina bilder också. Utsökt!
  Träden var ju kul, vilken konstig stam, blommorna vackra. Ja, Guds natur eller vems, det är stor tacksamhet.
  Nu ska jag bege mig till gospelövningen. Har haft min cykelutflykt redan och blev gäspig när jag kom hem, men nu, ryck upp sig, Gerd 😀
  Stor kram!

  1. Tack för fina ord! Vi besöker parken då och då men nu var det ett tag sedan.Alltid roligt att se djuren samsas och att de håller sig inne i parken och inte ger sig av.De rör sig ju fritt . Kapockträden är verkligen speciella. Och roligt att jag nu kunde fånga både olika färger på blommorna, frukterna och när de spruckit och trådarna faller ut.
   Önskar dig en fin gospelträning.
   Stor kram

 5. Både tuppen som påfågeln är läckra att titta på. Min erfarenhet är att påfåglar ofta inre är så benägna att visa upp sin fjäderskrud.

  Det verkar vara en fin park, tycker mig se en skymt av svenska flaggan också. Kapockträden är ett spännande träd, för oss nordbor i alla fall, Ätliga frukter? Har du smakat någon gång?

  1. Jag hoppades att påfågeln skulle spänna ut fjädrarna med icke. Har sett några utspända fjäderskrudar vid ett par tillfällen här i parken. Men sällan. Har också sett det någon gång på Skansen- Men det måtte vara jobbigt att hålla ordning på alla fjädrar så jag förstår att det inte är så ofta.
   Svenska flaggan finns med och alla de europeiska flaggorna ska vara med.
   Frukterna är inte ätbara utan innehåller en sorts bomullstrådar som klumpar ihop sig och ser ut just som bomull. (Förr använde man ju bl.a. kapockbomullen till fyllning i madrasser.)

 6. Det är alltid trevligt med ett besök i den parken. Vi har även spelat petanca där vid ett par tillfällen. Och visst är de där träden vackra när de blommar!
  Stor kram

  1. Vi tar oss en runda här då och då men nu var det länge sedan. Väldigt roligt att nu se kapockträden med olika färger på blommorna,deras frukter och “bomullstrådarna”. En fin dag blev det.
   Stor kram

  1. Alltid trevligt att ta en tur hit. Och extra roligt att nu här se dessa kapockträd som både blommade, satte frukter och att det ut frukterna kom dessa bomullstrådar.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Men gud så spännande! Vilka färger, former, växter och djur! Otroligt vackra tuppar… och träden!!! Helt fantastiskt 🙂 Sen är det ju så att “nyfiken i en strut” dvs jag, måste googla på kapock, riktigt kul! Jag hade inte en aning om att den kan användas som fyllning i kuddar och täcken! Så hittade jag det här också:
  https://www.arcdoc.se/2017/03/28/se/ett-tr%C3%A4d-demoner-och-sex-i-skogen.-35864585
  Ja du ser, så går det när nyfikenheten blir för stor 🙂 Ha en fin måndagkväll, Ditte!

  1. En rolig och fin promenad och visst är kapockträden fascinerande. Stort tack för din länk! Intressant läsning! Verkligen! Ohc roligt att du blev än mer nyfiken. Jag vet att när jag var liten hade jag en madrass som var fylld med kapock. (Knölig var den…)
   Just att se kapockträdens olika färger på blommor, deras frukter och sedan när frukterna blev till bomullstrådar var spännande. Jag fick liksom med allt här på bilderna.
   Roligt också att se tupparna, hönsen, kycklingarna och påfåglarna som samsades så fint. Och de verkar trivas i parken eftersom de stannar kvar. Grindarna till parken är öppna så d ekan ge sig av om de vill.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Tjusig bouganvillea.
  Kul med fåglarna i parken.
  Speciellt hönsen gillar jag, de kan vara så sällskapliga.
  Antar de stannar kvar där de får sin mat.
  Har mycket frigående höns i Huay yang, ibland även på vår gata!

  1. Mycket blommar fortfarande här i november och det piggar upp. Parken är trevlig och roligt att se hur höns, tuppar, kycklingar, ankor, svanar och påfåglar trivs så bra tillsammans. Och de verkar hålla sig inom parken och inte ge sig av. (Portarna är öppna dagtid) Många besökande har ju mat med sig hit och det är säkert uppskattat.
   även vi hade vi Thailand frigående höns och tuppar på gatan. Men tyvärr tycker jag att tuppen var dålig på att lära sig klockan. Han var ofta i gång före 7.

 9. Det är visst fågeltema på bloggfronten idag, själv är jag inte helt förtjust i dem. De är ofta fina att beskåda men det gör jag gärna på håll.
  De knottriga träden däremot, dem gillar jag.

  1. Jag har också helst fåglar på visst avstånd och här i parken men de bryr sig inte om besökare. Visst kan man mata dem om man vill, men jag vill inte. Kapockträdet är verkligen speciellt och roligt att se både olika färger på blommorna, deras frukter och “bomullstrådarna” som kommer fram.

 10. Det som är toppen med Torrevieja är att man aldrig långt ifrån nåt vackert. Det är gångavstånd till havet liksom till parken, som verkligen är fin. Spanjorer är oerhört duktiga på såväl parker som rondeller. De verkar vara deras stolthet.
  Stammen på trädet ser ut som en sötpotatis, ja inte närbilden där stammen är knottrig utan träden du fotade lite på avstånd.
  Blommorna ser nästan ut som orkidéer, vackert!

  Antar att det är många skolklasser som besöker parken för att lära sig om både flora och fauna.

  1. Visst är det så. Variationen är stor. Och både mindre och större parker tycker jag man vårdar fint. Och rondellerna är också oftast väldigt kreativt utformade. Gillas! Kapockträdet är speciellt och roligt att titta på- Och jag var nöjd med att fånga både de gula och mer rosa blommorna, liksom frukterna och “bomullstussarna”. Parken är populär men nog mer när det är varmare.

 11. Ser ut som en alldeles fantastisk park! Trevligt med frigående fåglar och de trivs nog med livet där! Spännande träd det där kapockträdet … och fina blommor!
  Kram

  1. Parken är inte så stor men det är alltid trevligt att ta en runda här.. Och de frigående fåglarna piggar upp. TRor de trivs för de förökar sig och verkar inte vara rymningsbenägna. Grindarna till parken är öppna så de kan ju traska iväg om andan faller på.
   Kapockträden är så fina och de kan man titta länge på. Roligt med att olika träd hade olika färger på sina blommor också-
   Kram och trevlig tisdag

 12. Vid första inblicken av Kapocksträdets blomma så kan jag inte erinra mig om att jag har sett det förr. Däremot har jag haft liknande bomullsväxter hemma i vas i Sverige som har köpts i handelträdgård. Möjligtvis kan det var likadan växt. Så otroligt fin blomma och som påminner om liljasläktet. Bra att ha vänner som man kan rådfråga=) Nu ska jag hålla utkik efter dessa träd! Vilken ljuvlig park! Den hade jag velat gå och promenera i timmar=)
  Godmorgon!
  Kram

  1. Du kan säkert ha köpt liknande blommor i en handelsträdgård. Och visst påminner de om familjen lilja. Parken är inte så stor men en fin oas mitt inne i stan och roligt med fåglarna som rör sig fritt här inne. Just nu var det lite stiltje på blomstren men från februari och framåt tar de fart igen.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 13. Så vackert det ser ut i parken och så mysigt att ha lite flygfän runt om sig där och de måste trivas där eftersom de inte rummer. Det skulle inte jag heller göra om jag vore där 🙂
  Och vilka kul och annorlunda träd som står där. Jag har aldrig sett sådana förut.
  Så roligt att få några glimtar från Torrevieja och få fly bort några minuter från vårt ruskiga novemberrusk. Himmel vilket tråkväder !
  Ha det fortsatt fint den här veckan !
  /Marie

  1. Parken är riktigt fin och än vackrare när det blommar än mer. Kapockträden är verkligen fina och roligt att se både olika färg på blommorna, deras frukter och sedan “bomullen” som är på väg ut i frukterna. Fåglarna trivs här och rör sig ju fritt bland besökarna. Och eftersom det blir ungar så är ju det ett av tecknen på trivsel. Här har vi fortsatt fina och soliga dagar men visst har termometern sjunkit några grader. Inte så konstigt med tanke på att mitten av november passerats. Idag ska det bli +17 så jag klagar absolut inte.
   Önskar dig också en fortsatt bra vecka och skickar lite sol.

 14. Bomullsträden är inget för en trädkramare direkt, men dom är himla läckra 🙂 Jag gillar den parken men det var länge sen jag var där nu. Där blev jag tillsagd en gång att jag inte fick mata fåglarna (ett favoritnöje, tydligen 😉 ) i vattnet utan bara på land. Haha! Som om dom små brödbitarna som fåglarna åt upp direkt skulle göra nåt? Fåglarna bajsar ju för sjutton i vattnet. Men snäll och lydig som jag är så matade jag såklart på land sen.

  Det tog förresten ett tag innan jag fattade att dom där flaggorna inte är utplacerade på måfå. Kollar man via Google Maps så ser det ju ut såhär:

  https://amacasa.files.wordpress.com/2014/10/3b.jpg

  😀

  Ha en fin dag!

  1. Jag tycker kapockträden är fascinerande och just nu bjuder de ju både på vakcra blommor, frukter och frukter som “spruckit” så man ser “bomullen”. Att flaggorna är utplacerade i tänkte länder har jag förstått, men inte direkt lätt att se när man är på plats. Däremot syns det ju fint på Google maps hur det är tänkt med bilden tagen uppifrån. Nej, mata fåglarna gör jag inte här heller men tror inte det gjorde något för de såg ganska välnärda ut ändå. Såg någon som matade påfåglarna och trodde de som tack skulle få se dem spänna upp/ut sin fjäderskrud. Men icke! Har dock sett det ett par gånger här i parken men utan att ge mat.
   Önskar er en fin dag. Kyligt nu på morgonen så vi har dragit in frukosten ute till förmån för varmare luft inne. Men solen skiner i alla fall….

 15. Vilken jättefin park, den påminner mycket om Palomaparken här hos oss i Arroyo de la Miel. Misstänker att där blommar mycket i maj, just nu är det lite lugnt på blomfronten tycker jag. Men visst finns det blommor. Här har trillingblomman lite paus. Fast det kan ju ha att göra med att jag för ett tag sedan gick hårt fram med sekatören också! :D) De växter ohämmat mycket!

  Intressant länk du fick där från Mia om trädet och bilden Ama visade var ju jättebra!

  1. Parken är riktigt fin och från februari-mars är ju blomningen igång betydligt mer. Jag är förtjust i kapockträden. Fascinerande! Extra roligt var att träden hade lite både rosa och gula blommor samt att det fanns frukter och en del som även brustit och “bomullen” tittade fram- Mias länk var jätterolig och det finns ju en hel del om träden på nätet. Bilden från Goole maps är inte direkt det man ser i parken vad gäller ländernas placering.Är man i parken ser det betydligt mer grötigt ut.

  1. Tack! Parken är kul och fåglarna som rör sig fritt piggar upp. Och de verkar trivas för de stannar ju kvar

 16. Vilket mysigt ställe, och så lättillgängligt! Reagerar på flaggorna, men var är finska och svenska, ser bara den danska där…dom är förstås skymda…
  Träden var helt otroliga, undrar vad stammarna försöker skydda? Och frukterna var inte mindre speciella. Verkligen häftiga! Där hade jag gärna strosat länge. Finns det restauranger också inom området, så man kan ha en heldag där i parken?
  Kramen

  1. Parken är riktigt fin och vi går hit då och då. Bra komplement till havet. Jodå, både svenska och finska finns. Alla Europeiska flaggor är med. (Dock inte Ålands) Men de är så utspridda att alla inte kom med på bild. Varje flagga är tänkt att stå i sitt land. Detta kan man se på Google maps men syns inte när man är på plats. Visst är kapockträden fascinerande! Jag var så nöjd med att få till blommor, frukter och att frukterna spruckit och bomullstrådarna kommer fram. Stammarna är speciella och jag undrade också varför. Men tänkte även på att palmernase stammar också är speciella. Som öfr att skydda. Det finns sommartid en kiosk i parken men strax utanför finns restauranger så man kan ta en paus där och sedan gå tvärs över gatan igen och in i parken. (Den är avgiftsfri)
   Kram!

 17. Vilken härlig park och trevligt initiativ med djur, fåglar och flaggor! Blomsterprakten livade verkligen upp här på min datorskärm när mörkret har fallit utanför. Och sista bilden, wow! Där skulle jag gärna promenera. Kapockträden var verkligen speciella också. Kul att höra om och se dem!

  Stor kram!

  1. Det är fint att ta en tur hit då och då och roligt att fåglarna trivs här och samsas. De kan ju traska iväg om andan faller på för grindarna är öppna. Kapockträden är så speciella. Roligt att på bild få med både blommor,frukter och “bomullen”.
   Stor kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *