Foto

Mysa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Mysa är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som gäller)  Ett par bilder är gårdagsfärska och de andra har bildarkivet bidragit med.

Igår,sen eftermiddag, hemma på kajen på Södermalm i Stockholm. Solen är på väg ner –

Stockholm. Södermal. Ett par har satt sig på en bänk för att mysa i eftermiddagssolen. – Här har ett par satt sig för att mysa i den sena eftermiddagssolen.

 Mysa

är egentligen inget ord som jag använder särskilt ofta.  För mig är det ett ord som känns lite ”luddigt”. Och detta med ”fredagsmys” har jag aldrig riktigt förstått. Inte ens när jag jobbade på fredagarna och var ledig på helgerna. Man kan väl ha trevligt och ”mysa” vilken dag som helst. Kanske lite ”tisdagsmys”.

Ordet mys lär ha förekommit i svensk ordbok 1969 och har kommit från ordet mysa. Ett ord som som enligt Svenska Akademiens ordböcker förekommit sedan 1600- talet och under åren i viss mån ändrat sin betydelse. Men ”att ta det lugnt”, le belåtet, må bra, njuta, trivas, le belåtet eller småle är några. Alltså ett ord man verkligen kan tolka tämligen fritt.

Thailand. Byn Chackpong. Mysa i betydelsen att trivas och njuta av tillvaron. Mysa i betydelsen att njuta av tillvaron. Och det har vi verkligen gjort här i den lilla byn och stranden Chackpong. (Beläget ca 20 mil sydost om Bangkok)

Mysa i betydelsen trivas. Och det kan jag göra både borta och hemma. Här på resande fot i Sydamerika; Eldslandet och Ushuaia världens ände.

Trivs gör jag också hemma. Och förutom att jag trivs bra hemma i Stockholm så gör jag det på många platser i Sverige. Här på Sandhamn i Stockholms skärgård. 

Peking. St. Regis hotell. Myas kan vara att njuta av god mat. ChampagnebrunchGod mat njuter jag också gärna av. Visst kan det också vara att mysa. Här i Peking och champagnebrunch på St. Regis hotell. 

Vemdalen. Att mysa - att trivas och njuta med de mina och att åka skidor. Att mysa – i det här fallet trivas, njuta och må bra och åka skidor.  – Det gör jag här med  ”de mina”  förra året i Vemdalen.

Yngsta barnbarnet William myser med sin hundkompis Svinto. Här är han bara några månader men har nu hunnit bli hela sju år.  (Bild tagen av Liv Viberg)

Och till sist en favoritbild som är från 2014 och tagen i Torrevieja. Döttrarna och barnbarnen. En sammanfattande bild som innefattar allt jag funderade kring när det gäller ordet ”mysa”. snåle, le belåtet, må bra, njuta och trivas.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

36 svar på ”Mysa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Just ”mysa” är ett ord jag ytterst sällan använder. Men innebörden av ordet finns med hos mig i många sammanhang. Förstår att du längtar efter att sitta i soffa och mysa med barnbarnen och förstås att träffa dom. Hoppas det ”snart” ska bli möjligt.
   Ha det så bra du kan.
   Många tankar till dig.

  1. Tack! Ja, vi har trivts så bra i Thailand men med mina solskador blev det inte bra att vara där i längre perioder.
   Visst är det roligt med ord och deras betydelser. Vad gäller ev. myskläder vet jag att det ordet förr användes men jag tror inte jag använde det ordet heller. Kul här med din makes ”myssockar.”Jag kallar dem nog bara för sockar.

 1. Att mysa, myser , mös och myst – här finns det ju hela alltet 🙂
  Jag tänkte också över betydelsen, brukar inte ordet mysigt så mycket, men så ramlade polletten ner – jag myser ju lite varje dag!
  Härlig tolkning Ditte!
  Varma kramen

  1. Tack! Jag tror vi försöker att ha det bra och trivas och så ofta och mycket som möjligt. Sedan vad man kallar det är ju inte så viktigt egentligen. men visst är det roligt att fundera på ord och innebörden.
   Önskar dig fin tisdag.
   Stor kram!

 2. Sista fotot är hur mysigt som helst. Man blir glad av att titta på dina leende och fina barn och barnbarn 😀
  Mycket mys i alla bilderna, var och en på sitt sätt.
  Jovisst, har ordet mysa funnits länge. Men jag har nog oftare sagt gosa. Jag kikade på Slangopedia och där såg jag även kura (som i kura skymning) och götta.
  Jag myser ibland under filten med en ljudbok i öronen 😀
  Trevlig tisdag, stor kram!

  1. Visst är den bilden fint! Har allt i sig. Vad gäller ordet ”mysa” så använder jag det nästan aldrig för jag tycker ordet i sig känns ”luddigt”.Och jst ”fredagsmys” har jag aldrig använt.
   Just detta hur man ser på och använder ord är så intressant och just därför tycker jag det här fototemat är så intressant och roligt. Man får så många vinklar. Och även väldigt roligt att läsa kommentarer för de varierar också en hel del.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Stor kram

  1. Tack! Ja, varianterna är många. Och visst kan man mysa vilken dag som helst. Jag gillar att ha det bra alla dagar.

 3. Ja, mysa kan man göra på många sätt och alla dagar passar väl lika bra för det tycker jag. Sedan är det väl så att fredagsmys har blivit lite av ett uttryck som många använder numer. Den mysigaste bilen är helt klart den sista för det kallar jag mys på hög nivå!

  Kram och god kväll!

  1. Jadå, visst kan man. Mysa är dock ett ord jag sällan använder. Sista bilden tycker jag också mycket om känns lite som ”all inclusive” vad gäller ”mysa”.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 4. Vilka helt underbara bilder – igen!!! Sista bilden får mig nästan att smälta. Williams leende är detsamma som nu. Ingen förändring där inte:-)
  Sedan så skrev jag ungefär samma sak som du angående fredagsmys – hahaha. Ja, vi skiljer oss nog en aning från den ”normala Svensson”;-)
  Sedan skrattade jag gott åt bilden med William och Svinto. William ser aningen skräckslagen ut där, men hunden var ju kolugn. Älskar namnet Svinto, för hans päls ser ju precis ut som Svinto – hahaha!Gissar att han inte lever längre – hunden alltså, då jag inte kan minnas att du nämnt honom. Helens labbe har du ju skrivit om ett antal gånger…

  1. Tack! Och jag noterade med ett leende när jag läste ditt inlägg att vi hade en hel del liknande tankar om veckans temaord.
   Sista bilden är jag väldigt förtjust i även om den har sina år på nacken. Men känslorna i den är nog densamma, förutom att alla har blivit äldre. Här var William bara några månader och gillad Svinto men var avvaktande. Svinto lever inte men det har kommit en Justin i stället. (Det är pojkarnas farmor som är hundägare)
   Jodå, Helenfamiljens ”Curre” har varit med ibland på bild och är fortfarande i god form.

 5. Jag håller med om att man kan mysa vilken dag som helst, inte bara på fredagen 😃
  Vilken fin bild på döttrarna och barnbarn!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Alla dagar går bra! Visst! Bilden på döttrar och barnbarnen är tagen i Torrevieja och jag tycker också den är fin.
   Stort kram till dig och trevlig kväll.

 6. En fin tolkning som alltid … och ljuvliga bilder – speciellt den sista! Vi har aldrig sagt att vi har fredagsmys … och aldrig ätit taco en fredag … det är nog moderna påfund 🙂
  Onsdag idag, så då får det bli fredagsmys.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram!

  1. Tack! Sista bilden är jag också väldigt förtjust i . Innehåller så mycket värme och kärlek. Ja, onsdag har vi så kanske lite fredagsmys, vad det nu är, blir bra. Jag har i alla fall tänkt att ha en bra dag och önskar dig en finfin onsdag.
   Kram

 7. Mysigt inlägg 😉
  Kan bara hålla med alla andra, bilden på döttrarna och barnbarnen är klart mysigast. Så fin, man riktigt känner glädje och mys.

  1. Tack! Jag är själv väldigt förtjust i bilden på döttrarna och barnbarnen och tycker den egentligen säger allt som kan innefattas i begreppet ”mysa” – ha det bra och njuta av tillvaron och stunden.

  1. Tack! Just själva ordet använder jag ytterst sällan. Känns ”luddigt” men betydelsen av det använder jag desto oftare.
   Och här försöker vi ha det bra alla dagar men visst blir en del av dem bättre.
   Här ser det lovande ut även idag så jag tror det blir en bra dag.
   Önskar er detsamma.

 8. Jag använder ofta ord som mysigt och mysa. Kanske därför jag här i bloggen kallar min man för Mysing, vet ej. Men, trivas och må bra är ju i princip samma sak.
  Härligt, mysiga bilder bjuder du på. Barn och barnbarn, sköna bilder. Svinto, det tycker jag är ett passande namn på den fina hunden.
  Vi har haft några riktigt fina, soliga dagar nu och det är så härligt ute. Bra om vi kan ta till vara på dessa dagar.
  Var rädd om dig och akta ryggen.
  Varm kram!

  1. Jag tycker det är så rart att du kallar maken ”Mysing” och har alltid tyckt det. Och att mysa och mysig på olika sätt finns hos andra har jag aldrig funderat på. Det är bara det att jag själv ytterst sällan använder ordet. Sedan vilka ord man använder är ju så olika- Och vi är ju alla olika och tur är ju det. För ordet mysa är ju väldigt gammalt i sig och inte alls ett nyare påfund.
   Svinto finns inte numer och var barnbarnens farmors hund. (Nu finns en liknande som heter ”Justin”.)
   Sista bilden är jag så förtjust i för jag tycker den har allt som kan tillföras till ordet mysa.
   Visst har det varit skönt med det vackra vädret och jag har verkligen varit ute mycket och med försiktighet.
   Tack för omtanken och var rädd om dig du också.
   Stor kram

  1. Tackar! Visst finns det många fina platser, tillfällen och ögonblick- Och en del minns man bättre.
   Kanske blir det till att kan ta räkorna en annan dag.

 9. Heisann, ordets betydning av å ha det bra, vet jeg ikke om brukes i Norge. Jeg gjør det i alle fall ikke til tross for nærhet til Sverige. Vi myser kun med øynene…
  Men det er jo fint å se alle bildene er folk trives og er fornøyde!
  Ha riktig go´hælj, Ditte!

  1. Jag tycker betydligt bättre om det norska ordet att ”kose sig” – att ha det gott, trivas och njuta. Ordet ”mysa” använder jag väldigt sällan. Men jag har det gärna gott.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *