Spanien Torrevieja Utflykter

Murcia- en tänkt njutflykt som blev en utflykt

Gårdagens besök i Murcia var tänkt som en behaglig ”njutflykt” så här i julveckan, men det blev i stället en utflykt, en trevlig sådan. Och både njutflykter och utflykter av skilda slag gillas. (Ordet kom jag på för några år sedan och jag använder ordet om en utflykt som är extra njutbar på olika sätt.) Vi tar oss gärna runt med buss och trots min tämligen besvärliga åksjuka har det fungerat bra. Gårdagen blev ett undantag. Hemma jobbar jag ju som guide/reseledare och ofta på olika bussturer, men det är viss skillnad på de spanska byvägarna men alla rondeller och trafukljus och mot svenska landsvägar. Men jag kom både till Murcia och tillbaka till Torevieja och just bussresan i sig, trots vackert landskap, gjorde att resan förvandlades från en tänkt njutflykt till en utflykt. Men så blir det ibland

Murcia och där Plaza Circular, i mitten av stan, har en gigantisk julgran som prydnad. Och på kvällen är den upplyst. Fin och reslig julgran på Plaza Cirkular i Murcia. Mitt i rondellen.

Vackra juldekortioner finns det gott om  i Murcia och att se dem upplysta kvällstid hade vi gärna gjort. Så blev det inte denna gång. Men vännen Ama hade ett vackert Skyltsöndagsinslag som kombinerades med Gems Weekly Photochallenge  och där den fina  belysningen vackert framträder.

Mot Murcia

Busstationen i Torrevieja. Modern buss med bekväma fällbara stolar, platser längst fram i bussen och wifi bådade gott. Nu är det så att jag inte under en bussresa kan titta i mobilen (eller läsa..) så wifi hade jag ingen glädje av. Men det fungerade bra noterade jag innan avgång. Murcia ligger ca 70 km väster om Torrevieja, i inlandet, och i varje fall den buss vi reste med körde småvägar i mycket lantliga omgivningar. Jag gjorde ett försök att räkna antalet trafikljus och rondeller under vägs och de var många. Tappade räkningen när jag var uppe i dryga 40 och då var vi inte ens framme i Murcia. Sedan fick jag ha full koncentration bara på vägen. Avgång klockan nio på morgonen och framme i Murcia 10.30 innebar en hög dos av koncentration för att lyckas genomföra hela resan. Men det gick.

Modern och bekväm buss, men den var ”svajig” i fjädringen och det gagnade då inte mig.

Bilderna, tagna genom de tonade rutorna, missar en del i färgsättningen…

Landskapet är vackert på vägen mellan Torrevieja och MurciaLantliga omgivningar, men jag hade fullt upp med att bara titta på vägen.

Många mindre byar körde vi igenom och med slingrande gator. Ohc helt klart krävdes en viss skicklighet för att här manövrera bussen.

Ett monument högt uppe hann jag fånga i farten.

IKEA

Frisk och kylslagen luft, bara +7 grader, mötte oss i Murcia klockan  och jag piggnade på mig efter hand. En uppfriskande promenad på 20 minuter tog oss till spårvagnen och ytterligare en kvart senare var vi vid ett av dagens mål, alltså inte ”matmål”- utan IKEA.

Perfekt att ta en spårvagn ut till IKEA.  Biljetter köps i en automat innan man går ombord.

Effektiva och strukturerade passerade vi de flesta avdelningar och stannade bara till just där vi skulle. Smidigt som bara den.. Vi kände oss tämligen ensamna i det stora varuhuset och fick smidig hjälp med det vi önskade och jag var tacksam för att min krs i spanska förhoppningsvis gör så att våra varor levereras till Torrevieja på torsdag. Men det återstår att se.  Lite ljus och annat tog vi med oss och en kopp kaffe i en nästan tom restaurang kändes lugnt. DEt brukar det ju inte göra på IKEA veckan före jul

Jag har ju under våra år Peking ofta besökt IKEA i olika sammanhang och även försökt få till hemtransport. Och milt sagt så kan det ju vara större språkförbistringar och utmaningar där än i Spanien. Men med envishet kan en komma långt.

En lugn och trevlig stund  blev det på IKEA. Nästan avkopplande då varuhuset inte alls hade många besökare. 

Resten av dagen

Murcia har vi besökt då och då och det är en väldigt trevlig stad som innehåller det mesta. (Dock inget hav i närheten.)  Ofta blir det i den gamla stadskärnan vi dröjer oss kvar och tidigare besök har jag skrivit om här 

Plaza Julián Romea i Murcia.Trevlig lunch i solen vi ett av stans gamla torg, Plaza Julián Romea. (Här på torget finns även en teater med det namnet. Han var en känd spansk skådespelare på 1800- talet och född i Murcia.)

En sen  långlunch utomhus i solen gav oss nya krafter och vi fortsatte vår tur genom den gamla stadskärnan.

Fint att få den röda mattan utrullad, fanns utlagd några bilfria  gränder.

Vackra byggnader, mysiga butiker och en härlig miljö gör det lätt att trivas här. Och att det är julvecka märks i varje fall inte så att människor stressar fram. Här finns tiden.

Vackra bostadshus med fins detaljer.

Julfigurer som är gjorda av ljusslingor. Hade gärna sett den upplysta…

Dags för oss blev det på sena eftermiddagen att ta oss tillbaka till busstationen för resan hem till Torrevieja. Jag gruvade mig, för det var inte så att bussen skulle köra någon av motorvägarna tillbaka. ( Det finns ett par att välja på) Placeringen även nu, längst fram i bussen och med fri sikt hjälpte möjligen till för att jag inte behövde avsluta resan i förskott. Men vare sig antalet rondeller eller trafikljus hade minskat och inte bussens mjuka fjädring så jag kämde mig som en studsboll när jag vitgrön i ansiktet lämnade bussen i Torrevieja.

Den tänkta njutflykten blev det inte. Själva transporten och mitt illamående drog ner det hela till en utflykt. Men utan bussresor hade njutflykten varit i hamn.

 

34 svar på ”Murcia- en tänkt njutflykt som blev en utflykt”

 1. Hej Ditte
  Murcia har jag bara passerat aldrig strövat omkring i. Men nu har ju både du och Ama gjort allt för att man ska känna sig lockad att åka dit. Så förhoppningsvis ska det bli en tur dit och gärna med övernattning.
  Kram

  1. Muria rekommenderas och nästa gång stannar vi över natt. Men då får det bli en resa med något av de företag som har ”dagsresor dit”. Vi har åkt med dem tidigare och då är det motorvägen som gäller. Nödvändigt för mig. Illamåendet höll på att knäcka mig igår och jag är tämligen tålig.
   Dock fick vi en trevlig utflykt och hann med det vi ville utan jäkt. Spännande att se om våra beställda varor kommer på torsdag. Hoppas! Och där fick jag verkligen användningen för mina inövade kunskaper i spanska.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Stackars dig! Inte roligt att åka småvägar och krångla sig genom rondeller när man är åksjuk. Men ”you did it”. Har en känsla av att Ama’s nyligen gjorda resa till Murcia har ett finger med i spelet här, och då inte minst besöket hos ett tomt IKEA;-) Roligt också att ni kompletterade varandra bra där med bilderna. Korten du tog i dagsljus visade ju Ama nattetid. Inte alla men några. Så nu vet jag exakt hur juldekorationerna och Plazan ser ut:-)
  Vad gäller busschaufförerna som jobbar på Costa Blanca så är de rena ”körkonstnärer”. På smågatorna, ofta med parkerade bilar till höger och vänster är det ju ett precisionsjobb att få bussen ”igenom” med några millimeter tillgodo. Beundrar dom verkligen och hoppas att de får bra betalt, men jag tvivlar.

  1. Vi hade bestämt långt innan att vi skulle åka och visste inte att Ama skulle åka just nu…Och IKEA var tämligen tomt. Behagligt och vi fick snabbt ordnat våra inköp. Hoppas också att leveransen kommer på torsdag. Ama fångade ju stan så fint i upplyst skick, men det missade vi tyvärr.
   Busschaufförerna här är ju verkligen skickliga för det är ju en konst att få med sig bussen i alla trånga gathörn.
   Och att jag blir så dålig, har blivit det sedan tidig barndom, kan ju inte någon busschaufför hjälpa. hjälpa. Men en ”gungig buss, mängder av rondeller och trafikljus trafikljus som blandas med och ”köra-stå på bromsen” påverkar en hel del. Överiga gånger vi varit i Murcia har bussen kört motorvägen til största del och då har jag mått ok.
   Idag har jag vilat mig i form. Behövdes.

 3. Men vilken otur att du mådde så dåligt. Vi har också åkt den turen till Murcia och jag minns att det var en hel del slingriga vägar genom små byar.
  Men vad roligt att det blev lite shopping, då förstår jag att ni ser fram emot torsdagen 🙂
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Verkligen! Och dessa slingrande vägar i en sviktande buss…Inte något för mig. Men jag hämtade mig. Dock skulle vi ju sen hem så idag har jag vilat mig i form. Vi fick tag på det vi ville direkt och håller nu tunmmarna för leverans på torsdag. Bilder kommer….
   Stor kram! Och vi önskar er en fin kväll.

 4. Men vad trist att du blev så åksjuk… Fy vad jobbigt! Men du lyckades ändå smälla av en bild på ”Mojängen i Murcia”, strongt av dig! Vi har alltid lyckats träffa av ”motorvägsbussen” tidigare, då slipper man i alla fall 340-an genom Siscar och Santomera. Men nu var det ett nytt bolag, och inte Costa Azul som förut. Dom kanske alltid kör innervägen?

  Visst är det fint i Murcia! Men jag rekommenderar faktiskt att stanna en natt (eller varför inte två?) så man kan uppleva nattlivet också (nåja, kvällslivet i alla fall 😉 ). Speciellt såhär i juletider när dom verkligen går all-in med julblinket. Det vore nog bra för dig också att hinna återhämta dig ordentligt mellan bussresorna.

  Ha en skön kväll!

  Visst är det fint där i Murcia

  1. Vad jag förstått kör inte Costa Azul längre till Murcia. Men vi har tidigare åkt dit med ”Davids Tour´s” eller Viajes Rosa och då över dagen och de kör alltid motorvägen. Men övernattat i Murcia har vi gjort förr och då var det också motorvägen dit som gällde. Skulle gärna göra det i dessa ”ljustider” ett annat år. Men bussresan genom dessa byar på slingriga vägar gör jag inte om annat än med bil så kaj kan komma av/ut.
   Har vilat mig i fprm idag..:För vi skulle ju hem också. Och den resan var inte mindre besvärlig.
   Murcia återvänder vi gärna till, men inte med en liknande bussresa.
   Önskar er en fin kväll.

 5. Murcia verkar mysigt, det får absolut bli en tur dit! Synd att du blev åksjuk, jag vet ju att du brukar sitta längst fram i bussen för att undvika det värsta, men kringelikrokvägar…..
  Vi promenerar på och njuter av både det ena och det andra. Härlig sol och värme men litet blåsigt idag.

  1. Murcia r verkligen trelvigt. Vi har varit ädr flera gånger och fint att även stanna där en natt. Jodå, jag har ju problem att åka även från och till flygplatsen p.g.a. alla rondeller men det är också motorväg största delen. Här var det smalt, krokigt, mängder av trafikljus och romdeller…Hjälpte inte ens att sitta längts fram i bussen.
   Nu i kväll var jag pigg igen.
   Förstår att ni har dte toppen och hoppas det fina vädret består. Njut av allt!

 6. Såna fina bilder du fått i Murcia och på vägen dit, ser fantastiskt ut!
  Synd med åksjuka…har du ingen medicin som hjälper? I Sverige är det främst ”Postafen” som gäller, men tror det finns ett till preparat.
  Kram och ha en skön kväll utan illamående!

  1. Tack! Ja, vägen till Murcia gemom alla byar är vacker men jag fick ha fokus på att inte må illa.
   Trodde vi skulle åka motorvägen och då brukar inte medicin behövas. Men så blev det inte. Hade tanken på at köpa i Murcia för vi skulle samma väg hem, men levde på hoppet. Det gör jag inte om. Och ska jagtill Murcia igen blir det per motorväg om jag inte själv kör.
   Och just ”Postafen” hat jag. Nu finns det packat i plånboken för alla eventualiteter.
   Har vilat mig i form idag för även balans och huvus påverkas. Är nu åter pigg.
   Kram!

 7. Otur med ditt illamående och att dagen bara blev en utflykt i stället för den tänkta njutflykten. När ni återvänder dit får det helt klart bli en annan resväg för illamående kan verkligen förstöra en hel dag. Hoppas att du hämtat dig nu.

  Kram och god kväll!

  1. Illamåendet ställde till det ordentligt. Men nu vet jag att några småvägar inte är aktuella om jag inte själv kör. Det blev en trevlig dag i Murcia men den riktiga njutningen blev det inte denna gång.
   Nu i kväll är det ok igen.Bra så!
   Kram!
   Hoppas du också är piggare.

 8. Hola! Jag blir bara åksjuk på tre ställen: när vi går för motor i segelbåt i motvind på Nämdöfjärden (x antal gånger men kommer aldrig hända igen), på SJ:s snabbtåg om jag sitter åt fel håll samt slingervägarna i Spanien och i synnerhet vägen mellan Murcia och Torrevieja via Guadalest… (ja, omväg men maken gillar att åka dit). Får aldrig kräksjuka (misstänker att jag tillhör de 20% som har ”immungenen”eftersom släktingar har testat sig) så jag är mkt otränad på illamående och jag vill bara dö när det händer. ?

  Murcia är hur som helst trevligt – och det har vi också haft ikväll eftersom det är tisdag! ?

  Kram och hälsa Señor B! ❤️

  PS Vi ska till Karlstad på nyår! ?

  1. Lite som jag då…Men det har ännu inte hänt på Nämndöfjärden. Men däermot på Atlanten över till Marocko på en kryssning när det blåste storm. På snabbtågen måste jag åka i färdriktiningen, annars är det kört där också. KLarar dock bussjobbet riktigt bra men med bussar som inte ”hoppar” och i Sverige finn sinte så många rondeller eller trafikljus. Och vägarna är inte så slingriga. Har vilat mig i form dag och det behövdes.
   Kräksjuka har jag aldrig haft och om jag mår illa är det yttre påverkan.
   Senor B hälsar-
   Och då blir vi fler som gör Karlstad osäkert till Nyår. Intressant….
   Kram!

 9. Så synd att du lätt blir åksjuk. Jag blir det också om det är väldigt vindlande vägar och läsa eller se ner i läsplatta eller telefon går inte ens på raksträckor. En gång blev jag ritkigt illamående på X-2000 tåget i alla tunnlarna strax innan Stockholm söderifrån… jag satt dessutom bakåtvänd.
  Men ni var på Ikea och åt lunch utomhus och det var väl trevligt.
  Ha en skön onsdag!
  Kram!

  1. Detta med åksjua har jag dragits med sen barndomen och även snabbtåg påverkar mig där. Att åka bakåt är inte där att tänka på.
   Men det blev en fin utflykt trots mitt ”illa befinnande”. Maten åt vi inte på IKEA denna gån, kaffe blev det där. Men lunch inne i Murcia,i solen på en utomhusservering smakade bra. (Det blev för min del en mycket liten lunch…)
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram!

 10. Inget vidare att bli illamående när en njututflykt är planerad., men ni fick ju se en hel del och det ser vackert ut där ni var. Hoppas att det blir en lugnare resa dit nästa gång.

  Och att du nu får en fin fortsättning på adventsveckan!
  Kram Christina

  1. Nej, illamåendet var ett minus. Jag trode att bussen skulle åka motorvägen, men så icke. Turerna är omlagda och jag hade inte riktigt koll på det. Nu har jag det. Och nästa gång blir det via motorvägen.
   Murcia är en väldigt vacker stad och visst blir det fler turer dit.

   Här är det lugnt på alla fronter och spanjorerna eller vi är inte mycket för att stressa inför kommande julhelg.
   Önskar dig ocksp en bra vecka.
   Kram!

 11. Gomorron Ditte! Jag är imponerad av din planering att hinna både till Murcia och hem på samma dag och dessutom hinna turista lite. Synd att åksjukan förstörde en del.

  1. Jag är ganska strukturerad av mig och på IKEA gick vi raskt till de avdelningar vi skulle och inget annat, vilket var tidsbesparande. Spännande nu att se om leveransen kommer i morgon. Minns ju er…Men den ordnade sig ju.
   Tyvärr satte åksjukan lite stopp för ett riktigt gott utflyktshumör och jag var tämligen dämpad. Nästa gång blir det motrovägen.

 12. Usch ,vad balanssinnet kan ställa till. Man blir ju så jäkla dålig och introvert att man liksom struntar i allt och alla, dessutom sitter det gärna i när det börjat, blä. Åksjuka kan verkligen förstöra de finaste utflykter.
  Hoppas du mår bra igen.

  1. Detta med åksjuka har jag lidit av sen tidig barndom och har besvär även på en del snabbtåg. Jag kan inte alls där åka bakåt utan att bli dålig. Men det blev en trevlig tur till murcia. även om jag inte var på ”topp”. Igår kväll var jag åter i hyfsad form. Murcia återvänder vi gärna till men då blir det motrovägen som gäller.
   Önskar dig en fin onsdag.

 13. Men oj oj oj så jobbigt för dig. Men målet helgar medlen sägs det och så var det nu då! Utflykt som utflykt och ärendet uträttad samt några fina syn för ögat.
  Gott du kom hem om än med en annan färg!
  Dessa busschaufförer är mästare i ratta buss grenen 🙂
  Stor kram och hälsa B !

  1. Ja, det blev jobbiga resor och jag behöver ju inte göra om den via småvägarna. Till Murcia åker jag gärna igen, men då motorvägen. En trevlig tur blev det ändå dock inte riktigt den ”njutflykt” jag tänkt mig. DEt var svårt att bli av med illamåendet. Och busschaufförerna som kör dessa stora bussar genom byar med trånga gator är verkligen duktiga.
   Me B hälsar.
   Stor kram

 14. Usch fy va trist ja illamående är aldrig kul, men vilken fin utflykt annars ju ikea utan massa folk är ju toppen 🙂 tack för rundan å fin dag kram kram

  1. Illamåendet var tirst men det blev en trevlig dag ändå. Och här är det ofta lugnt på IKEA liksom nu i jultider även i andra butiker och köpcentra. Ingen stress och det är så skönt.
   Trevligt att du följde med.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram!

 15. Fy så hemskt att vara åksjuk! Jobbigt och fruktansvärt på den här resan för dig, trots att den var superbra på andra sätt.

  Enda gången jag känt av åksjuka var under båtresa mellan Rhodos och Marmaris i Turkiet. Det gungade rejält, baren på båten stängdes, folk spydde hej vilt litet varstans på båten. Jag kände av illamående litet, men satt jag bara stilla och tittade ut över vattnet istället för in mot mina medpassagerare så klarade jag mig bra. Men jag förstår litet av vad åksjuka handlar om.

  1. Att titta mot horisonten brukar hjälpa mig och så även i buss. Men inte denna gång- Jag kan även bli åksjuk om jag åker snabbtåg och baklänges där går inte. Även till sjöss har dte hänt men då har horisonten varit bra att ta till och blicka ut mot.

   Skönt att du klarade dig hyfsat på den båtresan. Har också gjort den och minns att det rullade rejält.
   I och med illamåendet var jag ”opasslig” i Murcia och inte så pigg som vanligt. Visst ju också att vi skulle hem.
   Men nu är allt bra igen. Skönt så!

  1. JVad gäller spanska så läste jag ett år i gymnasiet för så där en 50 år sedan men jag har varit mycket i Spanien och snappat upp lite ord och uttryck. Nu har jag haft en mer konversationsinriktad kurs via internet ”Babbel” och den har fungerat bra för att utöka ordförrådet och en del grammatik. I Spanien försöker jag lyssna på spansk tv och plockar upp lite och här försöker jag använda det lilla jag kan. Så en tid är svår att ange…Men jag kämpar på och språk tycker jag om att lära mig.
   Kul med dina tankar om en spansk blogg. Kommer givetvis att hänga med,

  1. Jag kämpar på med spanskan och lär mig lite nytt var dag. Här hör en ju det pratas och jag försöker dagligen använda mig av det lilla jag kan. Och så är det 30 minuter/dag som gäller utöver det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *