Stockholm

Möte med en trio – Stockholm, en läkare och en författare

Söndag, den sista februari och huvudstaden fullkomligt strålade. För egen del hade jag bestämt träff med en gammal svensk författare, Hjamar Söderberg. Ja, inte direkt med honom utan med huvudpersonen i en av hans böcker, Doktor Glas. Tillsammans med doktor Glas, mobilen och en app skulle jag ge mig ut och uppleva delar av Stockholm som det var vid förra sekelskiftet.Och det kom att bli ett givande möte med en fin trio. Stockholm vid sekelskiftet, Hjalmar Söderberg och Doktor Glas. (Av en slump läste jag i lördags i vår lokaltidning att “Storytourist” nu under sportlovet erbjöd en sådan mobilvandring)

För några år sedan gick jag här på Södermalm en mobilvandring och då i författaren Per Anders Fogelströms spår.  Vet inte om den finns kvar att ladda ner. Mobilvandring i Stockholm och Mobilvandringen fortsätter. Och jag tycker att det är ett bra sätt att ta sig runt genom att mobilvandra och man får både veta och se en hel del under gång.

Stockholm. Norrmalm. Läkaresällskapets hus på Klara Östra Kyrkogata. Här skulle jag möta Doktor Glas från Hjalmar Söderbergs bok. Mitt möte med doktor Glas började denna dag  här utanför huset på Klara Östra Kyrkogata på Norrmalm i Stockholm; Läkaresällskapets hus.  

Mitt möte

med doktor Glas i mobilvandringen börjar här utanför Läkaresällskapets hus. Och det passar bra som startpunkt för vandringen för det var här i huset som doktor Glas hade sin mottagning. Byggnaden är från början av 1900-talet, byggd i oputsat handslaget tegel och knyter an till engelsk hantverkstradition vid sekelskiftet.

Vandringen jag ska komma att göra är i sällskap med doktor Glas som själv är berättaren och berättelsen utgår från hans dagboksanteckningar. Hjalmar Söderbergs bok skapade stor debatt när den gavs ut 1905 och bokens moraliska dilemma är fortfarande aktuellt. Ett av dem är frågan om det någonsin kan vara rätt att döda en annan människa. Huvudpersonerna  i boken är doktor Glas, pastor Gregorius och hans unga hustru.  Boken är skriven i dagboksform  och skildrar en ensam läkares liv i Stockholm i slutet va 1890-talet mellan den 12/6 till den 6/10.  Mer om själva boken Doktor Glas finns att läsa här.

Mitt emot huset där dr Glas hade sin praktik ligger Klara kyrka och det är också här som en av huvudpersonerna i boken, kyrkoherden Gregorius ha sin tjänst. Och Gregorius är en man som dr. Glas avskyr.

Start vid S:ta Clara kyrka och vandringen avslutades i Kungsträdgården. Och det är den prickade linjen vi följer.

På och under gång

lyssnade jag till de dagboksanteckningar som doktor Glas fört . En karta i mobilen, via appen, tog mig, mer eller mindre, till de platser där just doktor Glas ofta besökt på sina rundor genom huvudstaden. Om man nu inte är familjär med Stockholm och hittar här så tycker jag att kartorna inte var särskilt upplysande.

Första stoppet var Rosenbadsparken. Park och park. Jag hittade den inte och eftersom den inte fanns p.g.a. ombyggnad av Rosenbad så var det ju inte alls märkligt. Så stoppet här var inte så givande. Men varför heter det då Rosenbad. Jo, det fanns förr ett badhus här men är idag säte för Sveriges regering. Här har det också varit banker, restaurang och ett adelspalats.

Stockholm. Rosenbadsparken. Mitt möte med den blev något märkligt. Den fanns inte kvar. Mitt möte med Rosenbadsparken blev lite snopet. Jag hittade den inte. Den lilla parken var borta och inhägnad p.g.a. ombyggnation. 

Kartan som hör till vandringen har i mitt tycke en del brister. Eller också var det “handhavandefel”

Jag försöker hitta Rosenbadsparken som inte längre finns. Viss utmaning. Funderade på om man flyttat parken.

Vidare mot Helgeandsholmen via Stallbron. Namnet Stallbron kommer från den tid då Kungliga stallet låg här på Helgeandsholmen med då var det ett par  andra broar som gällde. Den nuvarande Stallbron invigdes 1904.Helgeandsholmen har fått sitt namn, Helige Andes Holme, från det “helgeandshus” – sjukhus som fanns här på medeltiden.

Stallbron som leder över till Helgeandsholmen och delar av riksdagshusen syns. Och just Helgeandsholmen, på andra sidan bron, till höger, var en plats dit doktor Glas gärna sökte sig.  

Mot Gamla stan

Stockholm. Gamla stan. Västerlånggatan. Ett nytt möte som kändes bättre nu med fler besökare.För min del ännu ett möte med Gamla stan. Här är jag ju oftast en gång i veckan. Och idag var det betydligt fler besökare här än förra gången jag var på plats. Här Västerlånggatan.

Tillsammans med doktor Glas lämnade jag Västerlånggatan och gick upp Storkyrkobrinken. Här stannade vi till utanför Brinken Antik och Löfgrens Antik. Här fanns förr en urmakare som doktor Glas brukade besöka.

Stockholm. Gamla stan. Stortorget. För mig ett nytt och glatt möte. Nu fanns det besökare här. För min del ett nytt möte med Stortorget som glädjande nog hade en del besökare. Byggnaden till höger är det gamla börshuset, idag  Nobelmuseet där också Svenska Akademien håller till. Och här på Stortorget slog sig också gärna doktor Glas ner.

Jätteroligt att se besökare på uteserveringarna här på Stortorget.

Huvudpersonerna

Doktor Glas och jag går långsamt vidare och han fortsätter via berättarrösten att berätta om kyrkoherden Gregorius och hans hustru. Båda är nämligen hans patienter och besöker ganska ofta hans mottagning. Men de vet inte om varandras besök. Fru Gregorius avskyr sin man som är en tyrann och som vill tilltvinga sig “sina äktenskapliga rättigheter”. Hon ber doktor Glas om råd och han stöttar henne. Kyrkoherden Gregorius tror själv han har hjärtfel, något han egentligen inte har. Men doktor glas tycker så illa om honom att han förstärker besvären så att Gregorius blir rädd för att dö-

Från Slottsbacken till Kungsträdgården och ett sista möte

Vy från Slottsbacken mot Skeppsholmen.

Vi stannar till vid Grand hotell. En plats dit doktor Glas berättar att han också ofta återkom till- Och särskilt vackra sommarkvällar då det här fanns en uteservering som erbjöd god utsikt.

 

Framme vid Kungsträdgården. Operan och Jacobs kyrka  badar i den sena eftermiddagssolen. Och just här i Kungsträdgården på en servering har doktor Glas bestämt ett möte. Ett möte med kyrkoherden Gregorius som kommer att bli hans död. Doktor Glas lägger en giftkapsel i hans vattenglas och Gregorius avlider genast. Doktor Glas skriver sedan dödsattesten och har härmed befriat fru Gregorius sin plågoande.

Stockholm. Kungsträdgården. Doktor glas har på en servering bestämt möte med kyrkoherden Gregorius. te På en servering här vid Jacobs kyrka har doktor Glas bestämt möte med kyrkoherden Gregorius.

Vandringen på dryga 3 km är slut. En givande ljudpromenad och jag jag slår mig ner på en parkbänk och samlar ihop tankarna innan jag styr stegen hem till Söder.

PS Jag vet också att man kan ladda ner en liknande vandring /ljudpromenad via Kungliga dramatiska teatern för en ringa kostnad. Och då tillsammans med skådespelaren Krister Henriksson som doktor Glas. Ska nog testa den också.

 

 

34 svar på ”Möte med en trio – Stockholm, en läkare och en författare”

  1. Jag har gått några ljudvandringar tidigare och då har det varit Stadsmuseet som haft dem. Riktigt bra. Och den här vandringen i sällskap av doktor Glas var riktigt bra. Ska göra om den i Dramatens regi och då med Krister Henriksson som doktor Glas. Den rundan har en lite annan sträckning än den jag gjorde igår. Romanen fastnade jag för redan i gymnasiet när vi läste den och diskuterade och senare har jag läst om den . Är tämligen förtjust i Hjalmar Söderberg och har läst en del av honom.

 1. Vilken rolig och lärorikpromenad, även om inte allt fanns att beskåda. Kan tro att folk längtar ut till uteserveringarna när solen skiner så här härligt. Själv tog jag en kopp i växthuset på förmiddagen =)

  1. Det var riktigt trevligt att gå den här guidade turen och i egen takt. Platserna är i sig inte nya för mig men här kom de in i ett ammat sammanhang.
   Här var det både igår och idag många som satt ute. Och för din del var det ju perfekt med en kopp kaffe i växthuset. Har varit ute nästan hela dagen idag också så nu får det bli lite kvällssol på balkongen. Med jacka på.

 2. Det var en kul grej! Jag kollade på ifall det fanns någon mobilvandring i Lidköping, men icke.
  Intressant historia det där med doktor Glas.
  Synd att inte kartan stämde riktigt men ett bra upplägg ändå.
  Idag har vi ytterligare en solskensdag och jag har både nyttjat solstolen och promenadbenen.
  Stor kram!

  1. Det var både intressant och roligt. Motionen fick man på köpet liksom upplevelsen. Boken läste jag första gången i gymnasiet och läste senare o den. Nu blev det ytterligare en repris men lite annorlunda och väldigt bra.Enda kruxet kunde vara att kartan inte var så bra och hittar man inte i Stockholm kunde det nog bli knepigt. Ska göra turen igen med lite annan sträckning och då via Dramaten och med Krister Henriksson som sällskap.
   Vad härligt med en fin dag hos dig också-
   Strålande väder även här så jag har varit ute med en väninna i många timmar. Nu ska det bli en stund i den sena eftermiddagssolen på balkongen.
   Stor kram
   Sk

  1. Så skönt nu med dessa ljusa dagar. Har haft en fin helg och en trevlig måndag med rejäl långpromenad.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 3. Vilken spännande vandring! Jag har inte läst Dr Glas av Hjalmar Söderberg, men vet att min man har sett en teateruppsättning av Dr Glas, där Thorsten Flinck var enda mannen på scenen, tror jag? Minns att min man inte tyckte speciellt mycket om den teaterupplevelsen…
  Fina foton som vanligt, och jag njuter av varenda ett!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! En fin och givande vandring var det. Inte ny i sig men med andra tankar eftersom det var Dr. Glas som berättade.
   Oj, spännande med Torsten Flinck i rollen som doktor Glas. Verkligen! Ja, det var säkert bara han på scenen för boken är ju skriven i dagboksform- Men T.F. är ju speciell….
   Jag ska göra promenaden igen och då i Dramatens version där Krister Henriksson är Doktor Glas. Den rundan har en lite annan sträckning . Mobilvandringen igår var bra men tyvärr var kartan inte bra.Inte lätt om man kommer hit som turist att hänga med. Och Rosenbadparken var borta.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Låter trevligt! Även för besökare i huvudstaden. Inte aktuellt i dessa tider, men nya tider ska väl komma.
  Tror att Ystad har Wallandervandringar på samma sätt.
  När du beskriver allt så känns sträckan betydligt längre än 3 km. Och visst känner man igen många av platserna, även om det är ett tag sedan vi besökte Sthlm.
  Tack för rundturen!

  1. Det blev en bra runda och trevligt att göra den i sällskap av Doktor Glas. Jag har ju gått här många gånger tidigare men inte då haft detta sällskap- Jodå, jag läste att det finns en liknade vandring i Ystad i Wallanders fotspår.
   Här i Stockholm har jag varit ute på några mobilvandringar och då i Stadsmuseets regi. Väldigt lyckade. (Och med bättre karta än denna.)
   Sträckan är inte längre än så men nu blev det ju en del stopp under vägs.
   Roligt att du följde med.

 5. Vilken smart och bra idé att kunna vandra på det här sättet. Nytta med nöje helt enkelt och väldigt lärorikt också. Även jag lärde mig en hel del om doktor Glas. Tur du inte var turist med tanke på att kartan inte var den bästa 😉

  Kram och god kväll!

  1. Det var verkligen trevligt att traska runt här i sällskap med Doktor Glas i lurarna. Rundan i sig var ju inte ny men nu med andra vinklingar. Och boken Doktor Glas har jag tyckt om sedan jag läste den i gymnasiet. Har läst om den ett par gånger och nu lyssnade jag till den samtidigt som jag gick runt.
   Kartan var verkligen inte bra och som turist i stan hade det varit knepigt att följa med. Ska testa att ta en liknande runda i Dramatens regi och då med Krister Henriksson som Doktor Glas. Den rutten är lite annorlunda. Hoppas också på bättre karta. Kanske inte för min del med för ev. turister.
   Vet att företaget “storytourist.com” också har någon vandring i Ystad med fokus på Wallander.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 6. Den vandringen får mig osökt att tänka på båt- och bussturer, där man kan lyssna på vad man tittat på sitt eget språk. Skoj med promenaden, även om du inte hittade parken. På något konstigt vis tänker jag även på Pokemon. Japp, jag och min hjärna;-)

  1. Lite så, men här styr man ju helt själv och tar det i sin egen takt. Jag har hu gått här många gånger men då inte haft Doktor Glas i sällskap.
   Nej, parken var helt borta. Nja, den fanns bakom planken. Jag kunde räkna ut det men inte helt enkelt om man är turist i stan.
   Ja, lite “Pokemon” var det över kartan.Helt rätt.

 7. Roligt vandrande i gott sällskap, riktigt god idé!
  En påminnelse om Doktor Glas, glömt mycket där 🙂
  Härligt inlägg med fina bilder!
  Stor kram

  1. Tack, Tove! Det var en fin tur och så roligt! Platserna har jag besökt många gånger men då inte haft sällskap av Doktor Glas.
   Stor kram

 8. Oj du passade verkligen på att göra stan i vårvädret, lyckad fotovandring, speciellt bilderna över vattnet och den knallblå himlen över Stortorget.

  1. Jadå! Här blev det att förena nöje med nöje. Och tur med vädret hade jag ju. Roligt att Gamla stan levde upp denna söndag.

 9. Här är ett fantastiskt bra exempel på vad man kan göra med ny teknik! Traska runt på en guidad promenad i en omgivning som är hämtad ur en berömd bok. all eloge till det, skulle gärna haka på trenden.
  Jag har läst boken och förstod förmodligen inte just något. för den fick då inget bra betyg av mig.
  Men nu var det etta ntal år seda n och kanske skulle min recension vara annorlunda om jag läste omboken idag? Idén är hur som helst väldigt trevlig!
  Kram och tack för inspirationen

  1. Det var verkligen en trevlig runda. PLatserna i sig var ju inte “nya” för mig men det gör absolut ingenting. Nu hade jag finns sällskap av Doktor Glas och det var givande på alla sätt. Har gått liknande promenader tidigare bl.a. i Fogelströms fotspår här på Söder. Så givande det också. Jag läste Doktor Glas i gymnasiet och då var den inte helt enkel att begripa. Men jag läste om den och har även sett den som teater och gillar den.Nu när jag gick och här var set just som om Doktor Glas läste sina dagboksanteckningar för mig. Historien blev levande.
   Visst är idén trevlig! Ska leta efter fler liknande vandringar.
   Kram!

 10. Måste erkänna att doktor Glas är jag bara bekant med till namnet, men det var verkligen en fin promenad i det underbara vårvädret 🙂

  Ha det gott!

  1. Jag läste boken första gången i gymnasiet men förstod då inte så mycket. Kom dock att gilla Hjalmar Söderberg.Läste om boken som vuxen och har sett Doktor Glas som teater. Och nu att traska runt i “mitt Stockholm” med honom som sällskap var riktigt trevligt. Platserna känner jag väl till men du blev det med lite andra ögon jag såg på dem.
   Ha det fint ni också.

 11. Tack för mobilvandringen. Så intressant att se bilder och läsa din text!
  Vi har något liknande i Göteborg, men vi tar oss inte in till centrum innan vi har fått en spruta! Vi har faktiskt blivit lite folkskygga! Tyvärr lär vi få vänta ett tag på att bli vaccinerade som det ser ut nu!
  Kramar

  1. Jag umgås inte med så många men träffar några vänner ute på promenader. Men denna träff med Doktor Glas hade jag på egen hand. Jag går mycket här i stan och undviker platser där det är många. Åker sällan kommunalt annat än med båt. Och gör jag det är det när “läget är lugnt”
   Vad gäller vaccinering hoppsa vi på mars. Men se det vet man inte. Mars är ju redan här…
   Kul att du gick med här tillsammans med Doktor Glas och mig.
   kram

 12. Jag gillar mobilguidningar. Då hör man hela tiden vad som sägs även om personerna runt ikring pratar om annat. Nu riktigt längtar jag efter att få vara med om något sådant igen. Kram

  1. Det var verkligen trevligt. Jag har här i Stockholm gått några litterära mobilguidningar och har verkligen uppskattat det. Tyvärr var kartan här inte så bra men jag hittar i stan så det gick bra ändå. Men för turister så hade det nog varit knepigt.
   Ska se mer av vad som finns av detta. Vet att Dramaten har en liknande tur tillsammans med Doktor Glas men då med en annan sträckning så jag tar nog den. Och då med Krister Henriksson som Doktor Glas.
   Hoppas du snart kan ge dig ut på en liknande tur.
   Kram

  1. Det blev lyckat och det även om kartan var usel. Och fint väder var det.
   Stor kram från ett vårlikt Stockholm.

 13. Mobilvandring verkar ju som en toppengrej, enligt Viken här ovan så finns det något liknande här i Göteborg.
  Detta får jag undersöka närmare även om inte heller jag tar mig ner till stan sen över ett år tillbaka, men det är ju bra att förbereda sig 😉

  Ha en superb tisdag.

  1. Verkligen bra och man tar det i sin egen takt och stannar lite extra där man så vill- Säkert finns liknande i Göteborg.
   Och visst är det bra att tankemässigt ligga i framkant.
   Önskar dig en fin tisdag från ett strålande vackert Stockholm.

 14. Wow, vilken fin vandring.
  Roligt att få “träffa” Doktor Glas igen, så längesedan jag läste denna roman. Bra med en liten sammanfattning och kul att se de olika ställena.
  Stort tack och ha det bra!

  1. Det blev en väldigt lyckad tur tillsammans med Doktor Glas. Platserna i sig var ju inte nya för mig men det var däremot sällskapet av Doktor Glas.
   Ha det fint du också.
   Sköna och soliga vårhälsningar från Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *