Kultur Stockholm

Möte med en skulptör, målare och grafiker

Ja, en vecka med en del konst och en del hantverk har det blivit. Inspirerande och väldigt roligt. I måndags en ett besök på galleri Bellman med tavlor och textilier. I tisdags var jag på Moderna museet och såg “De tio största”, målningar av Hilma af Klint. Onsdagen bjöd på både konst och hantverk. Ett intressant och givande besök hos yxmakerskan Julia Kalthoff . Och från Julia och yxorna vandrade vi vidare i Birkastan i Stockholm. Till Rörstrandsgatan. Här blev det ett möte men målaren, skulptören och grafikern Torsten Jurell.

Stockholm. Birkastan. Rörstrandsgatan. Ett möte med grafikern , målaren och skulptören Torsten Jurell.Tillsammans med Promenadklubben blev det ett möte, ett spännande sådant, med målaren, grafikern och skulptören Torsten Jurell.

Ett möte

eller snarare två intressanta möten blev det i onsdags. Först en yxmakerska och därefter möte med en “allkonstnär”. Från Tomtebogatan, där vi lärde oss mer om yxor, blev det en kort promenerade vidare till Rörstrandsgatan. Här skulle vi besöka  allkonstnären Torsten Jurell i hans ateljé. Och ateljén ligger på nedre botten i i ett vanligt bostadshus.

På väg till Torsten Jurells ateljé på Rörstrandsgatan. Fastnade för färgen i trapphuset.

Torsten Jurell, föddes i Mölnlycke 1951 och är sedam 1981 bosatt i Stockholm och har sin ateljé på Rörstrandsgatan.  Men sedan 2007 är han också baserad i Kina, i Changhong , i sydöstra Kina. En plats som är världsberömt för sitt porslin. Och det var just den anledningen som förde Torsten Jurell hit.

Torsten studerade som så många andra konstnärer på konstskolan Valand i Göteborg och senare på Konsthögskolan i Stockholm.När jag hörde namnet kunde jag flyktigt plocka fram det från minnet. Men inte så mycket mer. Men han har ställt ut  en hel del både i Sverige och utlandet. Intressant för mig var att han också bott i Peking under de år som vi också bodde där 2007-2010 och även ställde ut där i konstdistriktet 798. (Var själv här flera gånger och har berättat om det och lite annat här; maj 2008 i Peking)

Ett möte , med Torsten Jurell i en minst sagt välfylld ateljé i Birkastan i Stockholm. Intressant och annorlunda. Ett möte i en ateljé som minst sagt var välfylld. Och extra roligt för mig var ju den tydliga inspirationen från Kina. Ett land där jag fick möjligheten att bo och jobba i fyra år.

Intressant

i mitt tycke var besöket. Torsten Jurell har gjort en del “politiska verk” som finns i Paris på “Musé d´histoire Contemporaine. Och hans verk om det Finska inbördeskriget har varit på flera turnéer i Sverige och utomlands. Hans verk finns även på ett par konstmuseer i Peking i Kina.(Kanske även på andra plaster där…)

Jag vet att han också inom snar framtid är aktuell på en separatutställning på Hallwylska museet. Mer att läsa om Torsten Jurell finns här om du är intresserad.

Den kinesiska inspirationen är påtaglig.Och det mesta är gjort i porslin.

I bakgrunden här en dockteater, tydligt inspirerad från Kina. Och jag log glatt igenkännande. Så fina minnen jag har från Peking och dessa. En stor del i den kinesiska kulturen.

En karaktär från dockteatern med rörelse och musik. Så spännande. Och mycket mer är på gång.

Skulpturer i mindre varianter.

Dags för lunch

Vad gäller lunchställen och restauranger är utbudet stort i Stockholm. Men ett litet krux är att vi i Promenadklubben brukar vara dryga 20 stycken och då blir urvalet genast lite mindre. Men denna dag var bord bokat på Melanders, en mer fisk och skaldjursbetonad restaurang men lokaler runt om i stan.

På väg till lunchen passerade vi de höga tornen i det gamla Norra stationsområdet. Nu rivet och nya hus, bostaderätter, har vuxit upp i den nya “Hagastaden”. De har 32 respektive 36 våningar. Ett landmärke, men i mitt tycke charmlösa. 

Melanders på Dalagatan var dagens lunchrestaurang. En rejält tilltagen restaurang vad gäller utrymmen och indelad i olika avdelningar.

Till bords för lunch med Promenadklubben.  För vår del är maten beställd i förväg och det är bra när vi är så många.

Melanders är kända för sin fisk och det var vad vi serverades. Väldigt gott och fräscht. Och uppläggningar där en ser vad som serveras uppskattar jag.

 

26 svar på ”Möte med en skulptör, målare och grafiker”

 1. Ja alltså vilken vecka du har haft. Kulturellt är ju bara förnamnet. Som sagt jag älskar er Promenadklubb!
  Konstnärens alster ÄLSKAR jag också kan jag säga. De är så himla bra. Det sår mitt namn på flera av dom kan jag säga.

  Å Melanders var ju ett “stamställe” när jag jobbade vid Odenplan. Kul att Melanders på Dalagatan och i Täby Centrum överlevt pandemin. För Melanders i Hötorgshallen bland annat gick ju kurs. Det gör mig alltid så glad när restauranger med god mat klarar sig.

  1. Ja, mycket kultur och i olika former har dte varit. Jätteroligt! Är så glad över Promenadklubben och de möjligheter att vara med på olika saker som jag får. Tacksam!
   Och all konst en ser och upplever ligger ju i betraktarens ögon.
   Visst är det roligt att Melanders överlevt pandemin och kan tänka mig att det var ett favoritställe när du jobbade vid Odenplan. Här finns ju ånga bra krogar med bla. “Stopet” och Tranan .
   Hörde någon som köpt med fisksoppa hem från Melanders i Täby C häromdagen och var jättenöjd.
   Men vad gäller fisksoppan så vet jag att du som jag gillar Kajsas fisk i Hötorgshallen.

 2. Den här veckan har du nästan fått en överdos av konst och hantverk, om man kan få det?
  Verkligen trevliga och varierande upplevelser.
  Melanders vore nog en lunchrestaurang i vår smak eftersom vi väljer fisk i nio fall av tio.
  Trevlig helg!

  1. Just så känns det! Men också väldigt roligt och variationen har varit stor. Vet att det blir mindre av detta nästa vecka.
   Melanders skulle ni nog gilla. De finns lite varstans i stan. Och för lunch skulle jag verkligen rekommendera Hötorgshallen och “Kajsas fisk” . Inte direkt så lugnt men väldigt gott och prisvärt. (Svårt dock att komma dit fler än fyra i sällskap och sitta vid samma bord)
   Önskar er en trevlig helg.

 3. Du är alltid kulturell men den här veckan har du varit väldigt kulturell!
  Mycket intressant, roligt och inspirerande som jag tackar allra ödmjukast för. Nu ska jag läsa inlägget en gång till, riktigt lååångsamt, smaka på det, suga på det.
  Ha en fin helg!
  Kram

  1. Ja, den här veckan blev jag lite av en “kulturtant”. Och det har varit väldigt roligt. Många upplevelser har jag med mig och på olika sätt.
   Vad jag förvandlas till nästa vecka vet jag inte riktigt ännu.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 4. Du har verkligen varit kulturflitig den här veckan. Man får ju passa på när tillfälle bjuds!
  Intressant med yxmakerskan, men min första tanke var änglamakerska när jag läste ordet!
  Levande museum och utställningar tycker jag om. Traditionella museum tycker jag för det mesta är lite småtråkiga!
  Kramar

  1. Jadå! Den här veckan har jag varit “kulturtant”. Och vad jag blir nästa vecka är ännu en öppen fråga.
   Besöket hos den entusiastiska yxmakerskan var väldigt intressant. För egen del kunde jag inget om yxor. Inte mer än att det är ett redskap.
   Att sedan samma dag kliva in i allkonstnären Torsten Jurells ateljé var också en intressant upplevelse. Och för egen del förflyttade jag mid där till Peking när jag såg alstren. Intressant det också.
   Många tankar till er.
   Kram

 5. Så intressant! Finns många intressanta människor och som är aktiva så länge och fortsätter med sin konst som denne man. Vilka trevliga och spännande utflykter! Och god mat som avslutning. Melanders har så mycket gott.
  En trevlig och fin helg önskas er nu.

  1. Den här veckan blev jag till en “kulturtant”. Och det var roligt. Men nästa vecka blir det nog en del annat. Jag hade hört namnet Torsten Jurell men så småningom ringde en klocka.
   Promenadklubben gör så mycket och jag är imponerad över alla olika aktiviteter som programgruppen tagit fram.
   Fint att avsluta med lunch och prata om det vi sett och upplevt.
   Önskar dig också en fin helg.

 6. En innehållsrik vecka för dig … så spännande möten genom Promenadklubben! Verkligen en spännande konstnär, som jag kände igen namnet på, men inte visste något om. Häftiga skapelser!
  Ha en bra lördag!
  Kram

  1. Visst hade jag tur som av en guidad slump kom med i Promenadklubben. Är så glad för det. Ett väldigt varierat program och så många nya, trelviga bekantskaper det blivit.
   Jag ska senare se när Torsten Jurell ställer ut på Hallwyllska i Stockholm.
   Önskar dig också en bra lördag.
   Kram

 7. ÅÅåååå vad härligt! Vilken lycka att du kom med i denna promenadklubb med så mycket konst o kultur i på promenadordningen så att säga 🙂 !
  Nu tror inte jag du gillar epitetet “kulturtant” men kulturklubb är ju inte fel eller hur.
  I dag blir det vernissage på Carlstad Art Gallery med återbrukskonstnären Niclas Pix Bodin.
  I går var jag tillsammans med en av mina nya bekantskaper här i stan på Sandgrund, hon köpte också årskortet så det bli fler besök 🙂 Det där med att se om och upptäcka nytt samtidigt blev så tydligt, wow vilken känsla!
  Önskar trevlig helg till dig o Bosse!
  Kram för upplevelser du delar med dig ….

  1. En väldigt upplevelserik vecka blev det. Tja, “kulturtant”? I varje fall den här veckan. Frågan är vad jag blir under nästa.
   Mycket konst och kultur blev det.
   Vad roligt att du ska på vernissage idag. Kanske visar du något på Instagram.
   Så bra med årskortet till Sandgrund! En lyckad och trevlig investering. Kan tänka mig att ni kommer att göra många besök.
   Bosse hälsar!
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

  1. Veckan blev riktigt bra och omväxlande.
   Att äta lunch tillsammans och prata om det vi sett blev ett bra avslut. Riktigt gott dessutom.
   Trevlig helg.

 8. Det är häftigt med konst i alla möjliga genrer. Just det du visar i dagens inlägg var inget som tilltalade mig och det är ju så, en gillar ju inte allt. Men variationen som du bjuder på gillar jag 🙂

  1. Nej, så är det! Vissa saker här tilltalade mig mer andra lite mindre och några inte alls. Men tankarna bakom konsten som Torsten Jurell presenterade för oss gillade jag verkligen.
   Det kinesiska i mycket tyckte jag om och är nog där lite präglad av mina fyra år som vi bodde i Kina.
   I veckan har jag ju sett en hel del konst i stor variation och det har i sig varit inspirerande.

 9. Ett trapphus är ju ganska viktigt att ha rätt färger tycker jag, precis som på jobbet där färger är framtagna för att ha en lugnande inverkan, kort sagt, inga trista färger helst. 😉
  Med 20 st i sällskapet så får man ju verkligen veta vart man ska gå i förväg, med fler så hade det kanske blivit lite svårt kan jag ana.
  “Hagastaden” där, vi har ju nybyggen här i stan också som inte riktigt passar in kan jag ju känna, men man kanske vänjer sig.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Visst var det lite uppiggande med ett trapphus i orange.
   Intressant besök hos denne konstnär med rötter i dina trakter och utbildad på Valands.
   Fint att avsluta med lunch och samtidigt prata igenom den en sett. Och att boka bord i förväg känns ju viktigt så att restaurangen är beredd.
   Hagastaden här ligger i ett trist område och lite “off”. Men just dessa hus ser man ju vida omkring. Och alla lägenheterna är inte sålda. Är ju ingen hit att bo där och långt ner för då ser en ingenting.
   Önskar dig en fin lördag.

 10. Den gångna veckan har verkligen gått i kulturens tecken får man säga. Visst är det kinesiska mycket tydligt i hans konst och den inspirationen går inte att missa. Kan tänka mig att det är intressant med tanke på att du bott i landet.
  Maten såg väldigt god ut och fisk är alltid ett säkert kort tycker jag. Klokt att ha förbeställt med tanke på att ni kommer så många.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  1. Den här veckan blev jag en “kulturtant” och det har varit riktigt roligt. Mångsidigheten inom det hela blev stor. Besöket hos Torsten Jurell blev speciellt och här fanns hur mycket som helat. Intressant var att höra honom berätta om varför han valde just den här platsen i Kina att vistas på. Och det är härifrån sedan lång tid tillbaka det finaste kinesiska porslinet har sitt ursprung.
   Tro konsten här passar sig bättre i mer offentliga miljöer med stor yta.
   Trevligt med god lunch och att prata genom både besöket hos yxmakerskam och det hos Torsten Jurell-
   Önskar dig också en trevlig lördag.
   Här regnar det idag…

 11. Härlig vecka! En kulturverksamhet då och då är ju inte helt fel.
  Fisken.. Den hade jag gärna smakat .
  God lördag! Kram

  1. Ja, en kulturvecka där en del blev väldigt spontant och annat väl planerat.
   Melanders är en fiskrestaurang (annat finns också på menyn) och de brukar “leverera. Så även denna gång. Och att samlas och äta lunch och prata om dagens upplevelser är givande.
   Önskar dig också en fin lördag från ett regnigt Stockholm.
   kram

 12. Men nu har du väl blivit kulturellt upplyft denna vecka! Denna konstnär är för mig okänd, (liksom de flesta andra) Väldigt varierad konst av olika slag, inget typiskt kännetecknande som jag kunde urskilja ur bilderna du visar. Och kanske inte den typen av konst som man i första hand pryder sitt hem med.
  Lunchen får magen att kurra, klockan är halv tolv och det var många timmar sedan middagen intogs. Men nu ska jag ila vidare till skyltar innan jag stänger ner för ikväll. Tack för kulturupplevelsen

  1. Så blev det! Och väldigt roligt. Men den här veckan blir det mindre av den varan.
   Nej, konsten här är nog inte den en har hemma. Men jag hittade några mindre skulpturer som jag fastnade för.
   Ska bli roligt att se utställningen som Torsten Jurell ska ha på Hallwylska men jag vet inte riktigt vilket tema det blir.
   Det är alltid trevligt att avsluta med lunch och prata om det en sett och upplevt. Och oftast är det också väldigt god mat som serveras. (Beställt i förväg och till helt ok. priser så att så många som möjligt kan vara med)
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *