Resor i Sverige

Mot Bohuslän -en resa i resan med trevliga stopp

Gårdagens resa från Stockholm  mot Bohuslän och Uddevalla blev en fin resa där vackra miljöer, strålande sol, härlig svensk sommargrönska och en hel del historia kantade vår väg . Trevliga stopp under resan förhöje det hela än mer. Jag befinner mig alltså denna veckan på en “arbetsrelaterad resa” till Bohuslän där jag är reseledare och guide.

På vägen mot Uddevalla och bohuslän blev det ett fint lunchstopp på Karlslunds herrgård utanför Örebro. Lunchstopp på Karlslunds herrgård utanför Örebro.

Mot Bohuslän

Lunchstopp på Karlsunds herrgård utanför Örebro är alltid ett bra val och det alla årstider. Karlslunds herrgård ligger vid Svartån, strax utanför Örebro, och anlades på 1500- talet av en av Gustav Vasas söner Hertig Karl, senare Karl IX. Han var då hertig över Närke och Södermanland. Herrgårdens ursprungliga uppgift var att som kungsladugård förse Örebro slott med livsmedel och ved. Karlslund har haft många ägare och olika funktioner genom åren men ägs sedan 1966 av Örebro kommun. Själv herrgårdsbyggnaden i sitt nuvarande skicka kom till på tidigt 1800-tal.

Vackert dukat i en av de vackra matsalarna. Ohc här passade det perfekt att äta herrgårdsstek, med pressgurka, gelé, potatis och gräddsås.

Och kaffet intog vi i den vackra parken.

På vägen mot Uddevalla blev nästa bensträckare blev på “Utsiktens kaffestuga”  uppe på Kinnekulle vid Vänern i Västergötland. Och vacker utsikt är det. Särskilt om vädret är klart och vackert.

Ett stopp på KInnekulle vid "Utsiktens kaffestuga" vid Väner blev det också.  Utsiktens kaffestuga är en fin avstickare. Gott kaffe och väldigt trevlig personal gör besöket än bättre. 

När vi nu var i närheten av Husaby kyrka passade vi på att titta in här. Kyrkan uppfördes på 1000- talet och var då en stavkyrka, en kyrka byggd av trä i stavverk. Men under 1100-talet byggdes kyrkan om till en stenkyrka. Här i närheten, vid Sankt Sigfrids källa, berättas det att den svenske kungen, Olof Skötkonung, döptes. Han var den första sveakung som döptes och förblev kristen och bidrog till att Sverige kristnades.  Källan har fått sitt namn efter  den engelske missonsbiskopen Sigfrid.

Husaby kyrka i Västergötland är från 1000 talet. Husaby kyrka med sitt speciella, rektangulära torn och runtom finns två rundtorn.

Tak och väggmålningarna i kyrkan har fått målats dit på nytt eftersom man vid en renovering i början av 1900- talet “råkade” skrapa bort delar av de ursprungliga målningerna. 

Framme 

i Uddevalla efter ca 45 mil. Fortfarande strålande väder.  Vi checkade in på hotell Bohusgården som ligger alldeles vid Byfjorden och har alla härliga rum med balkong och absolut njutbar utsikt. Hotellet är tämligen stot och erbjuder över 200 rum i olika storlekar och med ca 500 bäddar. En SPA avdelning och olika barer och restauranger, både inomhus och utomhus, gör anläggningen än trevligare. Liksom en väldigt serviceinriktad personal. Här är det lätt att trivas.

Mitt rum med fantastisk utsikt över Byfjorden.

I bakgrunden ser jag den mäktiga Uddevallabron som är en motorvägsbro över Sunningesund/byfjorden. Bron är en del av Europaväg 6 som i sig utgör en viktig del av förbindelsen mellan Köpenhamn, Göteborg och Oslo. Bron är 1700 meter och 149 meter hög och den seglingsfria höjden är 51 meter.

Uddevallabron och Byfjorden tidig kväll .

Samma utsikt sen kväll och jag njuter på balkongen.

 

 

34 svar på ”Mot Bohuslän -en resa i resan med trevliga stopp”

 1. Vilken bra start på resan och vilket absolut toppenväder!
  Haha! Ja, vad ska man äta på en vacker herrgård om inte en herrgårdsstek? 🙂
  Otroligt härligt rum med en fantastisk utsikt! Som den brofetischist jag är så gillar jag den skarpt! Fast båttrafiken verkar inte vara lika livad som den du ser hemmavid 🙂

  Ha en fortsatt bra tripp!

  1. Det vackra väddret gjorde mycket för att starten på resan skulle bli bra. Och dte blev den verkligen. Äben idag, på Marstrand stod oss det vackra vädret bi och vi fick en fantastisk dag.
   Visst passade det bar med herrgårdsstek. Och mör var den-
   Vi bor verkligen jättebra och utsikten både till Uddevallabron och Byfjorden är magnifik. Särskilt i det fina solljuset. Nej, båttrsfiken här är lugnare men med vackrare omgivningar.
   Taclm det känns bra med en tur norrut längs kusten i morgon och vi hoppas på fortsatt fint väder.
   Trevlig kväll.

 2. Hej Ditte!
  WOW vad vackert och fina bilder och bor kungligt gör du!!
  Gott det lät med herrgårdsstek 😀
  Spännande att följa dig och hoppas allt är bra f ö!
  Kram P ♥♥

  1. God afton! Tack! Ja, vi bor verkligen “kungligt”. Fantastisk utsikt är det och hitintills har vi haft strålande väder och då blir utsikten än mer njutbar.
   Herrgårdssteken var god och med mört kött, nog så viktigt. Och den passade bra i denna herrgårdsmiljö.
   Jag är ok! Och det är så roligt med reseuppdraget.
   Kram och tankar till dig.

 3. Vilken trevlig och njutbar resa med mycket vackert att se på!
  Och vilken fantastisk utsikt från ditt rum.
  Stor kram och ha en fortsatt trevlig jobbresa!

  1. DEt vackra vädret gör ju sitt till och visst är bohuslän fint. Att vi sedan bor jättebra är en extra bonus.
   Stor kram!

 4. Vilken härlig och bra inledning på den arbetsrelaterade resan! Ditt hotellrum ser fint ut och vyn från det är alldeles fantastisk. Jag önskar dig lycka till på ditt arbetsuppdrag!

  Kram

  1. Hitresan, från östkusten till västkusten var så fin och i vakcert väder blir det ju än bättre. Vi bor så bra och i skrovandets stund tittar jag ut hemom den öppna balkongdörren och ser solen sämka sig i havet. Arbetsuppdraget har gått väldigt bra hitintills, men mycket återstår av resan men allt känns väldigt trevligt. Och tack för din “lyckospark”. Den hjälper.
   kram!

 5. Tack Ditte, för en makalöst vacker del av din resa som du är på. Så vackra ställen. Den lilla röda kaffestugan faller dock bäst i min jord. Ha det fortsatt bra på din jobbrelaterade sväng genom delar av Sverige. Så vackert!

  1. Det vackra vädret stod oss bi och gjorde resan från östkust till västkust än mer behaglig. Trevliga stoppblev det och mycket i historiens vagga. Visst är den röda kaffestuga fin och området här har sin egen historia.
   Vi har idag varit på Marstrand och det var verkligen en ljuvlig tur dit i strålande sol. Visst är Sverige fint nu, men acr så torrt i markerna.

 6. Fint att få litet guidning i det sommarvackra Sverige igen! Därtill vackra bilder och din personliga touch!

  1. Tack!Sverige är verkligen vackert nu och Bohuslän lyser. Hoppas att det fina vädret består.
   Idag på Marstrand var det helt ljuvligt.

 7. En trevlig resa … skulle gärna vara med där och titta och lyssna 🙂 Känner igen Karlslunds herrgård, men har bara sett huset utifrån, men Utsikten, där har jag varit några gånger … mysigt ställe med fin utsikt!
  Tack för tipset om Husaby kyrka – ser ut att vara en kyrka i min smak! 🙂
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Vad roligt att du känner till och varit både på karlslund och Utsikten. På “Utsikten” såg jag en hel del husbilar och de hade verkligen en fin utsikt över Vänern. Husaby kyrka är värd ett besök, liksom Forshems kyrak i närheten.
   Ha det bra du också!
   Kram!

 8. Oh, jag kan bara sukta och sucka! Vilken underbar busstur och vilka
  underbara foton. Otroligt vackert, Ditte!
  Älskar det sista fotot. Bron är ju helt enkelt ett konstverk; så delikat –
  svårt att tro att den en stark nog för tung trafik.
  Utsikten från ditt hotellrum skulle göra det svårt att dra sej bort ifrån
  och gå till sängs. 🙂 På tal om säng – det var en himla massa kuddar på sängarna.
  Väntar ivrigt på fortsättningen.

  1. Jag hade svårt i går att gå till sängs och satt länge på balkongen. Var även uppe där och ute i morse vid sextiden. Så ljuvligt. Visst är bron vacker och verkligen som ett konstverk. Idag har vi även åkt över den. Ja, kuddar “en masse” så jag plockade bort några.
   Fortsättning från Marstrand följer. En helt ljuvlig dag idag där ute på den vackra ön. Välkommen med dit!

 9. Så lyckad resdag med många fina utflykter och besöksmål. Kyrkan var minst sagt pampig. Och sen kom slottssteken…den som man fick redan som barn, vid högtidliga tillfällen, och inte ens då kunde jag begripa varför. Tunna skivor av kött som inte smakade något alls. I bästa fall inte segt…Massor av gräddsås på så det gick att skölja ner …nu låter jag hemsk, jag är övertygad om att även slottssteken upplevt en renässans med mycket bättre råvaror och tillagningsmetoder än för femtio år sen.
  Uddevalla besökte jag för några år sedan en första maj-helg. Vi hyrde stuga och åkte iväg för att få möta våren och vitsipporna. Mycket vackert. Kramen

  1. Det böev en verkligt lyckad första dag. Och slottsteken var riktigt fin. Inte alls seg, som jag också minns den. Och råvarorna var bra. Segt kött är inget för mig. Men jag minns också de gamla sega bitarna.Här är väldigt vackra omgivningar och idag har vi tagit oss an Marstrand i strålande sol. Helt fantastiskt.
   Karm!

   1. Hahaha – Kommer ihåg slottssteken. Sällan man fick sånt under kriget. Liksom Paula
    gillade jag bara såsen och potatisen – ja, lite gelé var OK givetvis. 🙂

    1. Jag lovar att denna slottsstek var riktigt god och mör. Men jag minns också de gamla sega stekarna. Inget vidare. Åt då också sås och potatis.

  1. Vi bor verkligen så fint och det är en väldigt trevlig resa och tur med vädret har vi haft.
   Imorgon bär det av lite norrut längs Bohusläns kust.

 10. God kväll!
  Jag har ju varit laserbehandlad och inte kunnat skriva och se så särskilt mycket. Jag har varit i dimman. Men nu lättar det.
  Ville bara kommentera de vackra bilderna från min synvinkel. “Utsikten” var ju länge en s.k. fricamping och just själva caféet var vår plats, med den utsökta utsikten. Husaby kyrka, bara älskar jag. Här har jag varit många gånger och även Sarah älskar den.
  Bohusgården, där låg jag på utbildning, en gång i tiden. Strålande utsikt där!
  Finns SÅ många pärlor i Bohuslän!
  Stor kram och god fortsättning på rean!

  1. God sen kväll! Förstår att det är besvärligt med dina ögon efter behandlingen. Skönt om det kan lätta lite. Jag tänkte på dig igår när jag passerade “din” trakt. Även när vi åkte genom Lidköping. Vädret igår var ju strålande och allt var så vackert. Vi bor så bra här och med balkonger och utsikt över byfjorden. Kunde inte vara bättre. Och sen är hotellet i sig väldigt bra vad gäller allt. Kul att du varit här och känner till Bohusgården.
   Och visst har bohuslän mycket fint att erbjuda.
   Tack och jag tror och hoppas att resan kommer att fortsätta bra. Väldigt trevligt och roligt är det.
   Stor kram!

 11. Vilken suverän tajming för din resa till Bohuslän, alltså vad gäller vädret. Rena drömvädret ju! Skrattade gott åt den hederliga svenska husmanskosten “Slottsstek” med traditionella tillbehör. Har nog inte ätit den rätten sedan 1980-talet. Gillade den, men lät bli gelén och gräddsåsen;-)
  Underbara bilder med drömutsikt över Byfjorden och Uddevallabron. Minns att vi skrev om den och dess konstruktion i en av “mina” facktidningar. Älskade att layouta den artikeln med alla fina bilder.
  Ha en fortsätt härlig reda nu!

  1. Vi har så här långt haft perfekt väder och det betyder mycket. Minns, när jag för vå år sedan gjorde resan att det regnade en hel del och då är det inte lika vackert eller charmfullt. Herrgårdssteken passade bra, VI var ju på en herrgård. Köttet var dessutom mört, vilket jag inte alltid minns det var när jag åt maträtten förr. Kul att du också känner igen den.
   Uddevallabron är magnifik och som ett konstverk i sig. Tittar på den just nu i sena kvälle. Kan tänka mig att den var spännande att “layouta”-
   Idag har vi också åkt över den och utsikten var magnifik.
   Och jag fortsätter resan. Allt har hitintills varit väldigt lyckat.

 12. Tack för att vi får följa med på din resa! Mums med herrgårdsstek och gräddsås! Tänk så vackert det är i Sverige! Undrade just vad det var för fin bro som du la ut på instagram, ser nu att den heter Uddevallabron, den är ju sagolikt vacker! Vilken utsikt du har från ditt hotellrum!
  Fortsatt trevlig resa!

  1. God morgon!Vad trevligt att du reser med! Det är den vackra Uddevallabron som är med. Ser den och byfjorden från mina hotelfönster. Visst är de vckert i Sverige!Och dessa vackra dagar bidrar ju fint till det.

 13. Vilken fantastisk utsikt från ditt rum! Och vackra vyer överhuvudtaget. Verkar vara en finfin resa. 🙂
  Kram!

  1. Det är en väldigt trevlig resa i vackra omgivningar. Och vi bor verkligen jättebra med vackra vyer som omger oss.
   Kram!

 14. Kommenterade just ditt tidigare inlägg, så du är tillbaka från vackra Bohuslän ,-)
  Härligt ser det ut.
  Bordet dukat inomhus, så tjusigt.
  Sitta i parken ser också härligt ut, alla bord!
  Verkar ha varit en givande och mysig resa.
  Utsiktens kaffestuga ser härligt svensk ut ,-) Kul för utländska turister också ,-)
  Husaby kyrka var otroligt vacker udda till utseende och vilka målningar inne!
  Vilken utsikt från rummet, avkopplande med vatten ,-)
  Bron var mäktig har inte sett den ens på bild innan.
  Verkar som en jättefin resa!
  Ha det gott STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Nu är jag tillbaka igen. Det var en jättetrevlig resa och vi hade verklig tur även med vädret. Intressanta och varierade platser att besöka, jöttebra hotell, god mat och fina upplevelser. Jag tror alla resenäret var nöjda. Uddevalla bron och byfjörden såg vi alla från våra balkonger och fönste på hotellet och bron är som ett konstverk i sig. En fantastisk konstruktion.
   Tankar till dig och gubben och jag hoppas han mår bättre.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *