Resor utomlands

Montevideo, Uruguays huvudstad – En tur genom stan

Uruguay är det lilla landet vid Atlantkusten som är lite intryckt mellan jättarna Argentina och Brasilien. Just här i Montevideo, i södra Uruguay anlade spanjorerna en befästning i början av 1700-talet för att värja sig mot portugiserna. Men det dröjde till 1827 innan staden blev landets huvudstad. Uruguay är ett litet land med ca 3 miljoner invånare och även Montevideo med sina ca 1.4 miljoner invånare känns överkomlig i storlek. En huvudstad som passar till landets ”litenhet”. Det kändes också riktigt bra att efter tre nätter och två dagar till havs sätta fötterna på land.

Mercado de puerto ett mysigt område i Montevideo med gågator, barer och små butiker. Mercado del Puerto. Ett mysigt område i Montevideo med gågator, restauranger och små butiker.

 

Montevideo

ligger vid floden Rio de la Platas norra sida och känns med sina ca 1.4 miljoner invånare ganska behändig i storlek. Och här bor nästan hälften av landets befolkning. För att bekanta oss med stan valde vi att ta en guidad busstur som tog oss runt och gjorde ett antal stopp under vägs. Ett bra sätt att få en känsla för en ny stad tycker vi så välkomna med på turen.

Plaza Zabala.

Här fanns det en hel del att köpa i de olika marknadsstånden bl.a dessa ullsaxar.

Första stoppet blev på det lummiga torget Plaza Zabala. Namnet härrör från den spanske guvernören i Buenos Aires, Bruno Mauricio de Zabala. Under lång tid var det ”bråk” mellan portugiser och spanjorer men Zabala lyckades medla och stridigheterna upphörde.

Nästa stopp blev Plaza Independenzia,”Oberoendetorget” – och här finns även presidentens “arbetshus” och det nya riksdagshuset med glasfasad.

Ursprunget till namnet Montevideo är inte känt men flera teorier finns. En av dem är att eftersom det finns kullar/berg runt stan så kan det ha inspirerat.

Många monument/statyer körde vi förbi men namnen på dem var överkurs.

Mercado Agricola de Montevideo

en stor inomhusmarknad, blev ett trevligt ”pitstop”. Förutom barer och restauranger fanns mängder av färsk frukt, grönsaker, ostar, fisk och kött. Och just köttproduktionen och exporten av kött är stor i Uruguay. Har även i Sverige sett kött från Uruguay. Här var det mysigt att bara slå sig ner och titta på allt runt omkring.

Marknadens huvudentré

 

Rio de la Plata

När vi stod här, vid den i vårt tycke bruna floden, Rio de la Plata, kom vi osökt att tänka på Evert Taube och ”nästan vid kanterna den blåa Atlanten” . I våra ögon var vattnet brunt men vår guide tyckte att chokladfärgad var en bättre benämning. Vattnet, brunt eller chokladfärgat, har fått sin färg genom det slam som förs med floden från bergstrakterna. Inga problem alls att bada här och flera stränder ligger längs flodens utlopp både i Montevideo och i andra städer där floden mynnar ut.

Rio de la Plata i Montevideo. Många stränder finns längs vattnet. Det chokladfärgade vattnet i Rio de la Plata. 

Hamnområdet och vi är på väg ut från Montevideo. Observera den trånga passagen.Här tog vi oss igenom. Vill också berätta för bloggvännen BP att hon blivit lyrisk över alla kranar.

 

Mer om Montevideo kommer på söndag när det är dags för veckans ”Skyltsöndag”.

24 svar på ”Montevideo, Uruguays huvudstad – En tur genom stan”

 1. Vilket trevligt besök i Montevideo som verkar vara en fin stad! Lagom stor också för den delen. En busstur är alltid praktisk för man ser det som man förväntas se.

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Besöket blev lyckat och med tanke på att stan är ungefär som Stockholm i storlek gick det fint att få en överblick. Och en busstur ger ofta en bra överblick för fortsatt eget utforskande.
   Vi fortsätter att ha det bra och nu i Buenos Aires.
   Kram!

 2. Ser ut att vara en fin stad. Toppen att ta en busstur för att se omgivningar. När vi har varit i storstäder har der varit perfekt med Hop on och of bussarna. Ha det fortsatt gott på er resa.
  Kram/A-K

  1. Tack! Det var det och eftersom den inte var så stor var det lätt att få en överblick. Vi har det jättebra och nu i Buenos Aires.
   Kram!

 3. Ah, inte bara mysigt, utan stort och praktfullt!
  Tänkte också på Evert Taube. Undrar hur han kände det. Lyriskt.
  Fanns både stort och mycket att beskåda i Montevideo. Lycka till på den vidare färden!

  Kram!

  1. Montevideo är en fin stad och eftersom den inte är så gigantisk som många andra var dte lätt att få en bra överblick och fint att strosa runt här.
   Nu är vi den gigantiska staden Buenos Aires. Så spännande och fascinerande.
   Kram!

 4. Den staden gillar jag direkt! Kulturkrockar överallt, gammalt och pampigt samt nytt och modernt. Och på det en mercado vars entré påminner om marknaden i Alicante – det kan knappt bli bättre. Eller jo, det blev ju bättre med alla byggkranar såklart. Så gulligt av dig att tänka på mig och länka. Tusen tack för det:-)
  Tycker ni gjorde helt rätt. Är man bara några timmar i en ny stad är det definitivt smartast att ta en guidad busstur för att få en överblick och att orienteras.
  Sedan blev jag otroligt förtjust i Salvo Palace, den gamla byggnaden som vid första anblick liknar en kyrka. Kontrasten är slående mot den moderna glasbyggnaden.

  PS. Kött från Uruguay har jag ofta köpt. Betydligt mera smakrikt än svenskt kött faktiskt. DS.

  1. Vi gillade verkligen Montevideo och hade en hel dag här så ingen brådska med något. Bussturen gav en bra överblick och sedan traskade vi runt. Gammalt och nytt blandades fint.Och stora kontraster i stan som vi verkligen gillade. Ja, ett paradis här vad gäller lyftkranar. Helt klart! Nu i buenos Aires dit vi kom i går morse och har hunnit med en hel del. En jättehäftig stad. Och med stora kontraster även här. Men B.A. är ju en jättestad men vi har fått visst grepp om den. Och så många kranar….

 5. Montevideo verkar vara en trevlig, lagom stor stad. Nu känns det som sydamerika seglade upp som ett önske -resmål. Vi är på lite förbi om man säger så. Väntar just nu i loungen på LAX för att snart ta ett flyg till Tahiti. Det är vårt livs äventyr. Semester och nästan 3veckor i Söderhavet. Fortsättning följer. Kram

  1. Så fantastiskt med en resa till Tahiti! Förstår att det är ert livs äventyr. Spännande! Hoppas du har tid att blogga lite då och då. Men annars väntar jag med spänning tills du är hemma igen-
   Vi är nu i Buenos Aires som också är en positiv överraskning på alla de sätt. Men så mycket större än Montevideo.
   Önskar er det allra bästa.
   Kram!

 6. Så fint ! Och en busstur är ju så smidigt för att se mycket.
  Och de där ullsaxarna såg ju läckra ut. Men undra om designern haft ett manligt könsorgan i åtanke när de skapades. 😉

  1. Det blev ett väldigt trevligt besök här i Montevideo och stan var “lagom” så att det också var smidigt att ta sig runt till fots. Tänkte också som du när jag såg ullsaxarna. Men jag ver ju att de är i användning en hel del i Uruguay.

 7. Montevideo var verkligen en trevlig bekantskap. Vi tog också en bussrundtur, fast vi hade inte lika tur som ni med vädret just där 🙂

  Ha en härlig fredag!

  1. Vädret var fint och med lagom temperatur för att senare på egen hand traska runt. Och visst är det trevligare med fint väder . Nu är det buenos Aires som gäller. En härlig stad. men inte direkt så hanterbar i storlek.
   Önskar er också en fin fredag.

 8. Det var intressant och roligt att få följa med dig på din resa.
  Att ta en guidad busstur på en sådan plats, är ett klokt val. >Då får man se det mesta av vad som turisterna helst vill se. Att sedan ströva på egen hand kan också ha sina fördelar och det är bra att kunna variera som du gör.
  Ullsaxar, det hade vi många i mitt föräldrahem, för vi hade får också, inte bara kor och grisar.
  Trevligt att få se alla dina fina bilder ifrån resan.
  Stor skillnad på färgen på vattnet på de två bilderna. Jag kommer ihåg att det kunde vara så i Brasilien också.
  Kram och ha det fortsatt trevligt.

  1. Montevideo var en trevlig stad och tämligen överkomlig att se. Många städer i Sydamerika är ju väldigt stora och inte minst i Brasilien. Du har ju besökt många och vet ju. Här var vattnet verkligen brunt och många avlagringar har förts med hit. Hoppas det är bra med dig och det är så roligt att du är med oss på resan. Kram!

 9. Rio de la Plata kan även jag nynna på! Men du vilken trist skylt för Montevideo, den ser plastig och intetsägande ut. Ingen fantasi alls, tur att du står där och piffar upp den! Men det kan du ju inte göra hela tiden, ni åker ju strax vidare… Har du med dig en ullsax i bagaget nu? Bääää

  1. Ingen ullsax kom med. Maken har redan en. Men den används inte. Gott om får finns det i alla fall i Montevideo. Men nu är vi hemma igen. Kom igår kväll och är fyllda med upplevelser och erfarenheter. Jodå, Evert Taube har ju mycket från Rio de la Plata.
   Kram!

 10. Ser ut som en trevlig stad! Stor, men ändå lite småmysig – och mycket att titta på. En guidad busstur är perfekt för att hinna se sig omkring och samtidigt få lite fakta.
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Vi tyckte om Montevideo och eftersom den är som Stockholm i storlek. alltså ganska liten jämfört med många huvudstäder, var den greppbar. Och en busstur är ett bra sätt att få en överblick för att sedan traska runt på egen hand.
   Kram!

  1. Montevideo är en trevlig stad och ganska behändig att ta sig runt i. Ungefär som Stockholm i storlek och en hel del att se och göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *