Foto

Mönster – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Mönster är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. De fem första bilderna är gårdagsfärska och för tankarna till form, design, motiv och bild. Och de tre sista bilderna är arkivbilder och är mönster i form av förebild.

Olika mönster. Finns vid Stadions tunnelbanehållplats i Stocholm Olika mönster. Dessa finns vid Stadions tunnelbanestation i Stockholm.

Mönster

De fem första orden jag kom att associera till var dekor, bild, motiv, design och förebild. (Men det finns många fler betydelser av ordet.)  Under gårdagens resa med tunnelbanans röda linje stannade jag till lite extra vid några av de bilder jag såg. För Stockholms tunnelbana kan i sig vara en konstresa- Mycket samlad konst finns det på många av stationerna. Några av dem har jag besökt . Men jag har planer på att i sommar uppleva “världens längsta konstutställning”  på 110 km som finns i Stockholms tunnelbana.  (Mer info. i länken) På ca. 90 av de 100 stationerna  finns skulpturer, installationer, målningar och mosaiker. Dels kan man själv ladda mer “gratisapp “och ta sig runt på egen hand och dels kan man följa med på guidade konstvisningar som är kostnadsfria.  (SL-kort/biljett behövs)  Mer info om detta finns här.

Tunnelbanestationen vid Stadion

invigdes 1973 och är dekorerad med olika väggmålningar och andra färgstarka alster. En del av mönstren har anknytning till just Stockholms Stadion men i övrigt är tanken att man som besökare/passagerare här ska få en känsla av att befinna sig i en isgrotta.  Här är det konstnärerna Enno Hallek och Åke Pallarp som stått för utsmyckningen.

En fägglad pil med rektangulära mönster visar vägen ut. En färgglad pil, med mönster i rektangulära former, visar vägen ut. 

Väggarna är skrovliga och förstärker känslan av att befinna sig i en grotta. Och går man ut mot utgång “Stadion” möts man av en gigantisk regnbåge. Det gjorde jag inte denna gång.

Detta mönster går igen på flera av väggarna- Detta mönster går igen på flera av väggarna. 

Östermalms tunnelbanestation erbjuder också mönster

bl.a. ristningar i betong med temat “Kvinnosaken, freds och miljörrörelsen” och är skapat av  konstnären Siri Derket. Verket skapades under åren 1961 -1965 och sträcker sig här längs hela perrongen. Ristningarna består av två 145 meter långa och 3.5 meter höga paneler av naturbetong. Och eftersom Siri Derkert särskilt värnade om kvinnors rättigheter, fred och miljö så blev detta ett genomgående tema.

Mönstren på kropparna är lika men ansiktsuttrycken varierar.

Kända politiker och kulturpersonlighter finns med bland de olika ristningarna. Här på bild dock endast svenska, men Jean  Paul Sartre, Einstein och Simone de Beauvoir  är några av dem.

Mönster i form av förebild

En förebild är något som min pappa är/var. Han avled i december 2005 och var då var gravt märkt av sin alzheimer. Pappa var den som aldrig gav upp, så envis,  som räddat och på olika sätt hjälpt så många människor under både andra världskriget och i Finland under Vinterkriget. Ofta med sitt eget liv som insats. Och ibland under mycket dramatiska former. Ödmjukheten, känslan för andra och att stå upp för det man tror på även om det kan blåsa orkan ibland. Men det gjorde han.  Han kämpade alltid för det han tyckte var rätt och för den saken var han många gånger på väg att mista sitt liv. Men han överlevde. Vi skojade ofta om att bara ett “skott i nacken” kunde ta död på honom. Men det fanns annat. Alzheimer. Många minnen finns och de har, tar jag och bär jag med mig.

Här på klippan i Aromanche i Normandie, berättade pappa för Krigsskolan Karlbergs kadetter och andra militärer  om hur den norska styrkan gick i land  här den 6 juni 1944.

Veteraner samlas vid Pegasus Bridge i Normandie 50 år efter invasionen. Här vid Café Gondré, det första hus de allierade befriade. 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans mönstertolkningar.

33 svar på ”Mönster – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Många olika sorters mönster =) Behövs lite färg nere i tunnelbanan, Gillar mönstret på den stickade tröjan på sista bilden, påminner om en tröja jag hade för länge länge sedan. Ha en fin tisdag!

  1. Stockholms tunnelbana har en hel del färg men många har så bråttom att de inte hinner stanna och titta.
   Tröjan du tänker på är norsk. Även jag har haft och har liknande…En av dem är nog snart 60 år. Bra kvalité och handstickad.
   Önskar dig också en fin tisdag och fortsatt fin vecka.

 2. Visst finns det många fantastiska konstverk i olika mönster i tunnelbanan. Gillar Solna C – den är ju jätteröd 😉

  Jättefin tolkning med ännu en välförtjänt hyllning av din far.

  Ha en härlig kväll!

  1. Tack! Tunnelbanan är ju ett välfyllt galleri och jag har åkt en del sträckor för att titta. Men många återstår.Och visst är Solna Centrums station röd. Väldigt röd!
   Önskar dig också en fin kväll . Vi har dejt med S&J. Ska bli trevligt.

 3. Jag som bor i Solna vet inte riktigt hur t-banan ser ut? Men jag bor ju inte så nära just t-banan, måste kolla in den lite mer nästa gång jag åker den vägen! Men viss tär det många vackra utsmyckade t-stationer! Gillar Kungsträdgården mycket!
  Å såna fina bilder på din pappa! En sann hjälte, så tragiskt med Alzheimers sjukdom….
  Varm kram och trevlig kväll!

  1. Solna Centrum är ju fylld av konst så passerar du där lär du se en hel del. Mycket går i rött. Kungsan tycker jag också om men nu skulle jag itll resebyrån så då blev det Stadion som jag också gillar. Tydlig grottkänsla. Och Östermalmstorg har ju sitt med bl.a Siri Derkert. Kul med så mycket konst och mönster i tunnelbanan.
   Vad gäller pappa så är han fortfarande en förebild på många sätt- En sann idealist. Så orädd och alltid beredd att kämpa för det han trodde på. Men det var inte ett skott som tog hans liv. Ibland hade jag dock önskat det. Det hade varit mer smärtfritt.
   Tack för dina fina ord.
   Stor kram

 4. Jag har alltid haft Kungsan och Solna Centrum som favoritstationer, men Stadion verkar intressant skall nog kolla närmare på den. Din pappa verkar levt ett spännande liv och betytt mycket för andra, Alzheimer är en hemsk sjukdom, man tappar kontakten med dom som drabbas.

  1. Stadion är absolut värd en extra titt. Och jag gillar också Solna C och Kungsan. Ska ge mig ut och se mer.
   Pappa var en sann idealist och de är inte så många idag. Ja, ett skott hade känts som en mer värdig avslutning på livet än att Alzheimer skulle dra ut på lidandet.

 5. Mycket intressant inlägg och vackra mönster som jag så väl känner igen. Ännu mer intressant att du tar upp, i alla fall lite om din far och hans intressanta liv, läste med glädje och förundran igår, både på wiki och ett par andra siter som jag hittade…vilken MAN!
  När vi var i Aromanche för sisådär 30 år sedan träffade vi en brittisk man som hade överlevt dagen D och nu var han och besökte kyrkogårdarna där hans vänner låg begravda. Stark upplevelse och jag förstår att din far hade mycket att berätta och som du borde berätta vidare vid tillfälle. Tack för att du förde in mig på den här tråden…jag kommer att googla vidare.

  1. Varmt tack! Ja, mönster har många betydelser. Och här blev det några olika- Ja, pappa var och är fortfarande en förebild. En verklig idealist. Och ständigt beredd att kämpa för det han trodde på och mest av allt människors rätt till frihet. Roligt att du läst lite mer om pappa. Då förstår du. För det som är skrivet stämmer nog ganska bra. Har granskat mycket av det.
   Pappa överlevde också Dagen D men hade dessa hemska minnen med sig i mardrömmar livet genom.
   Jag har berättat och någon har skrivit….Och skriver fortfarande.

 6. Det sägs ju att Stockholms tunnelbana är världens längsta konstutställning, och det ligger mycket i det. Och hur ofta har jag inte stått vid Östermalm och kollat ristningarna. Jo, har även fotat dom, men jag tror inte att jag lagt upp dom på bloggen.
  Och vilken varm och fin hyllning till din pappa. Han var ju faktiskt en hjälte både för dig och så många andra. Du är otroligt lik din pappa måste jag säga, både till sättet (efter allt du berättat om dig själv) och till utseendet.

  Vilket fint bidrag till mönster:-)

  1. Visst har Stockholms tunnelbana mycket konst och mönster av skilda slag att erbjuda. Jag har tittat på en del men har mycket kvar. Nu var jag till resebyrån och då blev det Stadion och Östermalms torg som blev i fokus.
   Vad gäller mönster och i betydelsen förebild så har jag min klar och har haft det i många år. Ja, inte som ung men i alla fall efter 30…
   Jag vet att han betytt mycket för så många och aldrig tvekat när det gällt att kämpa för människors/ett lands frihet. Är än idag sorgsen över att alzheimer tog hans liv. Ett skott hade varit lindrigare och mindre plågsamt. Jag är nog ganska lik min pappa och vi har i alla fall envisheten gemensamt. Sen är jag nog fegare,
   Stort tack för fin kommentar.

 7. Ibland behövs det både färg och mönster för att pigga upp!
  Och vilken fin tolkning av din pappa, men så sorgligt med alzheimer 🙁
  Stor kram

  1. Mönster, färg och forn piggar ofta upp. Och tunnelbanan så kan vara både trist och kall får ett annat liv med konst. Att man sedan inte gillar allt man ser gör ju inget.
   Jag tänker ofta på denna hemska sjukdom, den svenska äldrevården och människans litenhet i sammanhanget.
   Stor kram

 8. Det finns verkligen många och fina konstverk i Stockholms tunnelbanenät. Då jag sitter och väntar på ett tåg brukar jag fantisera om tillkomsten och konstnären bakom. En del är mycket bra gjorda och andra faller inte mig i smaken.
  Din pappa var verkligen en hjälte. Detta att utan en tanke på sitt eget liv, rädda andras, det är stort.
  Att kämpa för det han trodde på och viljan att hjälpa andra, är en mycket god och fin sida som din pappa hade rikt mått utav. Jag beundrar sådana människor.
  Ha det bra och en varm kram till dig.

  1. Jag brukar ofta ta mig tid att titta runt när jag åker tunnelbana. Har sällan bråttom. Och visst finns det konst jag inte är så förtjust i och annan jag fastnat mer för- Tänker också på tillkomsten och konstnärerna och brukar sedan läsa på.
   Min pappa var en förebild på många sätt och hans fullkomligt självklara känsla för frihet och rättvis var stor. Han gav liksom aldrig upp. Jo, han fick göra det till sist för sin sjukdom.
   Ha det fint du också. Stor kram!
   Och i morgon reser jag på jobbresa till fina Ångermanland och Höga kusten

 9. Kul att de dekorerar tunnelbanan med konstverk och färg! Kan tänka mig att det är många människor som passerar förbi och jag hoppas att de uppskattas. Vilket spännande liv din pappa verkar ha haft fast det var säkert väldigt jobbigt många gånger. Tufft och starkt att kämpa för det han trodde på! En verklig förebild!

  1. På Stockholms tunnelbanas stationer finns det mängder av konstverk. Men ofta har folk så bråttom att de inte stannar och tittar. Jag stannar ofta till och det finns mycket att se. Som mönster, i benämningen förebild så har jag nog fortfarande min pappa. Visst var det svårt många gånger och hans upplevelser visade sig i mardrömmar. Särskilt när hans Altzheimer tog över. Men även innan dess. Och alla människors rätt till frihet var viktigt för honom. Ja, för mig också.

 10. Stadions tunnelbana är jag bekant med för jag har åkt där många gånger och tycker att den är härlig med de blåa färgerna.
  Din pappa levde ett händelserikt liv och de åren var många fler än de som han var sjuk (gissar jag). Men visst är det tråkigt när hjärnan drabbas av sjukdom.

  1. Jag åker då och då till Stadion, särskilt när jag ska till resebyrån jag jobbar för. (Den ligger på Sturegatan) Och här stannar jag gärna itll och tittar på konsten. Och det finns ju många tunnelbanestationer som piggas upp av konst.
   Pappa levde i unga år, mellan 18 och 25 år, med livet som ständig insats. Han var 25 när andra världskriget var slut.(Jobbade ock senare i livet en hel del utomlands för FN) Han var en sann idealist och människors rätt till frihet var viktig för honom. Alzheimer plågade honom under fyra år och på slutet var det illa. Svårt att se och uppleva. Och svensk åldringsvård är ju inte direkt någon “hit”. Men visst finns det också bra sådan. Har dock inte träffat på den.

 11. Att stå upp för sina ideal när dessa är goda och demokratiska är beundransvärt. Jag blir rörd när jag läser vilken fin pappa du hade. Min mormor hade demens, hennes sista år var grymma, kanske mest för oss anhöriga när hon inte längre kände igen oss.
  Tunnelbanans konst skulle jag gärna vilja utforska närmare. har en väninna som visat mig en hel del konst, dock inte de motiv och mönster du visar upp. Det första gillade jag bäst, man behöver färg och glädje nere i tunnlarna i underjorden! Jättefint bidrag till veckans tema, nu ska jag läsa om kanalturen. Kram

  1. Ja, att stå upp för människors rätt till frihet är viktigt och pappa gjorde det från det han var 18 år och reste till Finland för att bli kusk. Men hästarna hade frusit ihjäl så han fick andra sysslor i fält. Pappa var bara 25 år då andra världskriget var slut. Så ung men visst ändå alltid var han stod. Och denna sjukdom är hemsk både för de drabbade och anhöriga.
   Tunnelbana åker jag en del och brukar passa på att se mig omkring för bråttom har jag sällan.Färg i tunnelbanan piggar upp men jag skulle önska att många fler stannade och tittade på den.
   Kanalturen var så lyckad.
   Kram!

 12. Spännande med tunnelbanemönster! Skulle vara kul att utforska dem lite grundligt. Får hoppas på en Stockholmstur med tid avsatt för tunnelbanan. Trevligt och genomarbetat inlägg med en rad olika mönster!
  Ha det gott!

  1. Jag har börjat att mer och mer ta mig runt i tunnelbanan och titta på den konst som finns. Men jag har mycket kvar. Får fortsätta under sommaren.
   Ha det gott du också,

 13. Heisann, jeg leser at vi har noe ulik definisjon av mønster mtp estetikk, men skitt au, her på bloggen er det fritt fram. Og mønster i form av mønsterelev, mønsterpappa osv som du henviser til, har vi også på norsk. Da er det noe ekstra, noe vi setter stor pris på!
  Fin måte å hedre pappa på Ditte ;:OD)

  1. Jag tycker bara det är bra att vi har olika definitioner av ordet. Det ger så mycket mer. Och här är det fritt ram för egna tolkningar. Våra språlk är lika men ändå olika. Och norsk kan jag ju sedan barnsben. Mamma var norska och jag har bott i Norge så jag förstår norska bra. Men kan inte stava. Och pappa var nog mer norsk än svensk, fast han var född i Sverige. Han var med i norska “Kompanie Linge” så hans hjärta bar verkligen norskt. Och han var en verklig förebild för mig på många sätt.

 14. Härliga mönster av olika slag där på tunnelbanans väggar.
  Men mönster = förebild i form av din pappa är vad som
  griper mig mest i ditt inlägg.
  Förbannade Alzheimer…. 🙁

  1. Det finns många olika mönster. De mer ytliga och de inre. Och för både mig och andra var min pappa ett mönster i form av förebild. Ja, alzheimer är en helvetes sjukdom.

 15. Tack för länken om konstresan. Jag ska ha ögonen med mig nästa gång jag åker tunnelbana. Så fint du skriver om din pappa – förstår att du saknar honom.
  Kram från Ingrid

  1. Att ta en tur i Stockholms tunnelbana och titta på konst är roligt och bra info finns ju på SL:s hemsida. Hoppas du får tillfälle att ta dig en tur.
   Jag saknar min pappa trots att han avled 2005 och han var verkligen en förebild, ett mönster. Men han är med mig i många tankar.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *