Foto Stockholm

Mönster och konst i tunnelbanan- en konstresa

Mönster och konst av olika slag finns det gott om i och runt Sockholms tunnelbanestationer. Stockholms tunnelbana anses vara en av världens längsta konstutställningar . En utställning som sträcker sig över 110 km och där 150 olika konstnärer på olika sätt bidragit till utsmyckningen. Mönster är veckans temaord att fritt tolka i bild och ord hos Sanna i Gemsweeklyphotochallenge.  Här finns också andra mönstertolkare. Titta gärna in!

Mönster och konst vid Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Spännande mönster vid perrongen i Kungsträdgårdens tunnelbanestation.

Konst och kreativitet i tunnelbanan

“Kreativitet innebär att bryta sig loss från ett mönster för att kunna se saker på ett nytt sätt” – Edward de Bono. Och visst tycker jag det stämmer inom många områden.

Jag har i veckan åkt en hel del tunnelbana och då och då stannat upp för att titta på en del konst. Och konst/utsmyckningar av skilda slag finns det  på 90 av de 100 tunnelbanestoppen. Tunnelbanan invigdes 1950 och har sedan successivt  byggts ut och om. Och utsmyckningen av stationerna har hängt med. Särskilda “konståkningar”/konstturer anordnas ibland av SL, Stockholms lokaltrafik, och jag skulle gärna följa med på en sådan rundtur vid tillfälle. Finns mycket att se här.

Mönster

Vad är mönster? En hel del och bl.a förebild, mall, exempel, figur, form, bild, motiv, design och symbol. (Hittat hos synonymlexikon) 

-Bilderna och tolkningen av veckans temaord är  hämtade från konst som jag sett vid Kungsträdgårdens och Sundbybergs tunnelbanestationer.  Bara ett axplock, för  mycket mer finns att se. För någon vecka sedan var jag i Solna Centrum och även där stannade jag till för att se på konsten i tunnelbanan. Mycket mönster även där.

Kungsträdgården. Här har konstnären Ulrik Samuelsson  ansvarat för utsmyckningen. Slottet “Makalös”, det gängse namnet på “De La Gardieska palatset”, som låg vid nuvarande Karl XIIs torg, har  bidragit med många idéer. Även andra gamla palats som funnits, några finns kvar än idag, har gett idéer till utsmyckningen.

Vackra mönster vid Kungsträdgårdens tunnelbana.

I Sundbyberg Centrum  har tanken varit att låta det historiska möta framtiden. Konstnären Lars Kleen har ansvarat för helheten och både i taket och på väggarna syns anknytningen till industristaden Sundbyberg. Dit blev det en ny vända igår, tillsammans med väninnan Susan, för att träffa vår gemensamma vän Preciosa. Väldigt trevligt som vanligt! Lite tid över hade vi så vi passade på att gemensamt titta på den fina utsmyckningen och försökte se sambanden mellan Sundbyberg då och nu.

Mönster och konst i tunnelbanan. Här Sundbyberg.En gammal husfasad med sitt tydliga mönster syns tydligt.

Susan framför en vacker dörr/port i gammeldags stil. (Också i tunnelbanan)

Mönster förvisso och kanske från en husfasad.

Ett fruset vattenfall täcker en stor fel av en vägg.

Stockholms spårtrafikkarta. Många spår att välja bland.

 

 

48 svar på ”Mönster och konst i tunnelbanan- en konstresa”

 1. Hahaha! Där rök min “plan” för morgondagens bidrag till “mönster”. Du hann före:-) vi tänker ofta likadant eller hur!!!???
  Men så fick jag se den fantastiska konsten i Kungsträdgårdens tunnelbanestation också, för där har jag faktiskt aldrig varit. Den där läckra husfasaden och vattenfallet har jag heller inte sett förut. Så stort tack för den vernissagen:-)

  1. Men kör du med det du tänkt! Bara trevligt! Även om vi ofta tänker i liknande banor så blir det ju ändå olika. Och konsten i tunnelbanan är ju olika beroende på var man tittar. Jag skulle gärna se ditt tänkta bidrag.
   Ett besök i Kungsans tunnelbana rekommenderas. Mycket att se. Även Sumpan har mycket. (Jag tor bara med ett smakprov)

  1. Ja, här finns mycket av det mesta. Vad roligt att din sambo är med i det nya bygget. Ja, då vet du på nära håll.

 2. Hej Ditte!
  Så fina utsmyckningar det finns i T-banan! Jag har inte åkt på åratal så det är väl ändrat sen dom åren.
  Fint smycke som står i porten där med vacker jacka också 😀
  ¡Gracias por la visita a los dos! Kram P ♥♥

  1. God afton!
   Tack för igår! Jättetrevligt att ses och vänner är viktiga. Verkligen!
   Du betyder mycket och för så många. Och utan dig vore vi många som aldrig ens träffats och så främst i Torrevieja. Tacksam!
   Sumpan har mycket fin konst i tunnelbaman och det är roligt att se. Får titta män mer noga nästa gång. Jag åker ju oftast pendeltåg och där ser jag inte detta fina. Nu var det ju arbete på spåren så tunnelbanan passade bra.
   Stor kram!
   Visst är det ett fint smycke och en “så god vän” som står där i porten.

  1. Tack! Ja, fina mönster och fin konst finns att se i Stockholms tunnelbana. Och visst passade Susan bar in här.
   Önskar er också en fin kväll.
   Stor kram!

 3. Oh, vad mycket konst och kul saker! Ja, jag har ju varit på Sthlm central och ute på Arlanda, så jag har sett många skyltar och konst(igheter).men jag hade tungt bagage och inte tid att fota något, är ju så när man är i sällskap och ska passa tider.
  Hujedamej, vad mycket folk i farten!

  Ha en skön kväll. Kram!

  1. Här i tunnnelbanan finns mycket fin konst. Jag tar ju mina turer då och då och har ju tid att stanna och titta.
   Visst finns en del på Arlanda och många skyltar också. Roligt! Likaså på Centralen. Men har man en väska så är dte ju inte läge direkt att stanna och fotografera.
   Ja, både på Arlanda och Centralen är det många människor i omlopp. Och i Stockholm också.
   Trevlig kväll!
   Kram!

  1. Jag tycker att det är bra att konsten är tillgänglig för alla. Och jut tunnelbanan använder många här. Smidigt och lätt att ta sig fram.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Trevligt när det satsas på den underjordiska konsten. Många människor passerar dagligen så det är inte fel att ha något vackert eller spännande att vila ögonen på.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Mycket finns att se. en del har jag hunnit med men har en del kvar. Ska titta efter en konstresa med SL, vore kul att få veta och lära mig mer. Konsten på tunnelbanan är ju också tillgänglig för alla.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Jag har rest med en sådan tunnelbanekonstresa, guidad, en gång, minns inte vilken, för det finns olika. Men intressant! Rekommenderas verkligen!

  Den konst jag fascinerats mest av i tunnelbanan är den i Tensta, i alla fall för några år sedan, men det kan jag inte tänka mig att de gjort om. Minns inte vad just nu, men sevärd!

  1. Visst är det bar att dessa fins. Har läst på och åkt på eget bevåg, men jag håller nu ögnoen öppna för att ta en “konstrunda”.
   Kul att du rekommenderar detta.
   Tensta tycker jag också om och likaså Rinkeby och Hjulsta. Finns mycket här att se.

 6. Tack för tipset. Då vet jag vad jag ska göra nästa gång jag har lite tid över i Stockholm. Åka tunnelbana och stiga av här och där och fota konsten. Fina mönster i dina bilder.
  Kram

  1. Tack!Vad trevligt att du tyckte tipset var bra. En tur i Stockholms tunnelbana är givande och man kan ju välja ut några stationer i taget. Jag är extra förtjust i bla. Kungsträdgrden, Östermalms torg (mycket Siri Derkert där) och Sundbyberg och Solna. Men det finns många. Tar mig då och då turer.
   Kram!

 7. Ja, det är trevligt med konst i tunnelbanan och jag har länge hört talas om Kungsträdgårdens tunnelbanestation men aldrig varit dit så det får nog bli ett besök där så småningom.

  1. Visst är det! Och det finns ju en hel del. Kungsans tunnelbanestation rekommenderas. Och man behöver tid för att se allt.
   Men även Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Sundbyberg, Solna och Östermalms torg rekommenderas. Fler finns…
   En konstrunda helt enkelt!

 8. Hola! Ja många mönster finns det i tunnelbanan! Jag stannar sällan upp och tittar – har ju fullt upp att ila fram i vardagsstressen. Toppen att jag har en kompis som bloggar! Tack vare dig la jag märke till en massa vackra och sevärda saker som annars hade gått mig spårlöst förbi.

  Ja, visst hade vi trevligt du, P och jag! Som alltid! Utan P hade vi inte känt varandra. ?

  Kram❤️

  1. Tack för igår! Och visst finns det mycket fint att titta på vad gäller konst och mönster. Igår blev du ju indragen i detta, men visst var dte fina upptäckter. Roligt att jag kunde bidra till nya upplevelser så här på resande fot.

   Nej utan Preciosa, vår vän Irene, had evi ju inte alls känt varandra. Tänker ofta på det.
   Kram!

 9. Jag åker ju mycket tunnelbana när jag är i Stockholm och gillar utsmyckningarna, men det första mönstret har jag inte sett tidigare. Fina mönster i Sundbyberg och i en annan nedgång finns ett jättestort öra…
  Fina och varierade bilder/mönster! 🙂
  Ha en skön vecka!
  Kram!

  1. Tack! Jag försöker nu titta extra på olika stationer vad som finns i konstväg och det är en hel del. Och visst piggar det upp.
   Örat såg jag och har sett tidigare men just då kom vårt tåg så det hann inte få vara med.

   Kungsträdgården, liksom Östermalmstorg, Rinkeby, Tensta och Hjulsta är också fina “konstturer”.
   Trevlig tisdag!
   kram!

 10. Världens längsta konstutställning är helt klart imponerande. Jag tar mig numera runt via tunnelbanan i Stockholm ganska ofta och har ofta gott om tid att se på alla konstverk.
  Nu har du gett mig fler tips till nästa besök. ?

  1. Vad trevligt att jag bidragit med det. Och här i tunnelbanan finns mycket fin konst att se, vilket jag tycker piggar upp.

  1. Här finns mycket men oftast har folk så bråtton och ger sig inte tid att titta ordentligt. Lite synd! Extra roligt är att det är många ytterstadsstationer som också har piggats upp med fina konstverk och det verkar dessutom hålla “klotrare” borta.
   Trevligt att du följde med.
   Kram!

  1. Jag tycker om att konsten är offentlig och att den är lätt att ta del av. Och visst har landstinget också en hel del konst, brukar passa på attt titta när tillfälle bjuds. Mycket finns också hos försäkringsbolagen men den är tyvärr inte så lätttillgänglig .

 11. Härliga mönster! Det är så fint i den konstutställningen där under jord 🙂
  Rolig vinkel på bilden av Susan – hon ser ut att ha krympt? 😉

  Ha en härlig dag!

  1. Tack! NJa, Susan har nog inte direkt krympt, men jag tog i princip bilden “under gång”. Och porten här är jättestor.
   Önskar er också en fin tisdag.

 12. Det måste jag säga är en av de saker jag verkligen älskade med att åka tunnelbana varje dag – konsten. Jag åkte alltid förbi Slussen där det var en svartvit kampanj för ett tag sedan vill jag minnas. Men de här var ännu finare! Jag älskar verkligen konst, vill ha mer sådant i mitt liv. Även om jag själv inte är särskilt konstnärlig av mig så tycker jag att det är så inspirerande och jag blir så kreativ av att se andras konst. Kram till dig!

  1. Här finns mycket fin konst längs tunnelbanan och så även ute i förorterna och det piggar upp.
   Jätteroligt att läsa att du också tyckte om konsten i tunnelbanan och tittade extra. Minns också den “svartvita” kampanjen vid Slussen. Och där skulle det idag behövas mer kosnt som piggade upp.
   Jag är ju inte ett dugg konstnärlig- har också “tummen mitt i handen” och får inte till något för egen del. Men att titta på konst tycker jag om.
   Kram och trevlig tisdag.
   Ser fram emot att läsa om er Kubaresa! Välkomna hem!

  1. Stockholms tunnelbana har mycket fint att erbjuda på många ställen och det är roligt att ta sig runt och titta. Man behöver dock inte ge sig ut i rusningstrafik med risk för att blir “nersprungen”. Men lite nu och då tar jag mig turer.

  1. Konstverken finns alltid här, de är permanenta, och ibland, på vissa tunnelbanestationer, kan det också var speciella utstälningar som är tidsbegränsade. Väl värt att ta sig en tur här om du är i Stockholm. Verkligen mycket att se.

  1. Tack! Ja, Londons liksom New Yorkas tunnelbanor och många andra runt om i ävrlden är ju rena konstrundorna. Jätteroligt att se och åka runt.
   Kul att du i London fotat konst på väggarna och stationernas utseende. Tror inte jag gjort det annat än i Stockholm. Får börja med det…
   Kram!

 13. Tunnelbanan är fint utsmyckad. Finns några fina foton från tunnelbanan på Fotografiska nu. Det finns mönster överallt och det var minsann svårt att bestämma sig tyckte jag. Kunde varit ett tema hela veckan! Ha det gott!

  1. Många stationer har verkligen fina utsnyckningar och det är roligt att det varierar så. Ska se till att besöka Fotografiska för det var ett tag sedan jag var där.
   Visst kunde mönstertemat varat länge…Finns mycket fint.
   Ha det bra du också.

 14. Ha ha, trodde jag skulle vara ensam om Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Din första bild var jätteläcker och den har jag totalt missat där nere, trots konstvandring.

  1. Nej då! Här är jag med! Gillar att ta konstrundor med tunnelbanan och då fokuserar jag på ett par stationer i taget. Kungsan gillas mycket!

 15. Det var fyndigt att lägga ut SL:s orienteringskarta med alla spår. Den har verkligen ett mönster i sig och blir alltmer omfattande för varje säsong. Tack för fina bilder till temat.

  1. Tack! Ja, jag tyckte att SLs karta har ett mönster i sig. Och visst blir spåren fler och fler. Och det behövs ju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *