Resor utomlands Spanien

Mojácar – En liten spansk by med stor charm

Det var en strålande morgon. Och även om jag var lite sen ut på terrassen såg jag solens morgontrötta strålar hitta upp mot mot berget och den lilla vita staden/byn, Mojácar.  Hit hade vi tänkt oss  idag. Välkomna med!

Här uppe på berget ligger den vackra byn Mojácar. Utsikt från vår terrass upp mot berget och den lilla staden/byn Mojácar.

Mojácar

har också smeknamnet Mojácar Pueblo, byn. Själva byn ligger 152 m över havet och en bit upp på berget Sierra de Cabrera i provinsen Almeria och distriktet Andalusien.   Även en nyare och modernare variant finns,  Mojácar Playa, eller som man ibland säger Mojácar Marina. Här har läget längs Medelhavet gjort att den tidigare fiskebyn nu blivit en välbesökt och omtyckt turistort.

Vi ville förstås gärna ta oss upp och titta på gamla Mojácar. I sig inga problem att gå de fem kilometrarna uppför. Men vägen är smal och rejält trafikerad så valet föll på den kommunala bussen. Bussen är en ringlinje så det blir dessutom en trevlig sightseeingtur till det facila priset av 1.20 euro, enkel resa. (Bljett köps på bussen)

Den kommunala budden tog oss upp till Mojácar på 10 minuter. På väg upp till Mojácar med bussen. perfekt att den hade hållplats vid vårt hotell. 

Framme och har just klivit av bussen.

Mojácar ligger 158 m över havet. Inte sp högt, men utsikten är magnifik. Särskilt en dag med god sikt. Vacker vy utöver landskapet.

I byn

har människor av skilda slag bott i ca 4000 år;  greker, cartagener, fenicier, romare och morer. De nordafrikanska morerna etablerade sig i Spanien under 700-talet och har satt sin prägel på många byggnader, storartade som mindre. Och morerna kom att bli kvar ändå till slutet av 1400-talet och Mojácar var ett av deras fästen. En jordbävning förstörde stora delar av byn på 1700-talet men så småningom ökade befolkningen igen. En glansperiod var under 1800-talet när det fanns omkring 10 000 invånare. Olika anledningar, där bl.a. sjukdom och svår torka här i ökenlandskapet gjorde att befolkningen minskade drastiskt under 1900-talet. Man räknade med att det 1960 endast bodde 1000 personer i trakten.

En typisk liten gränd i Mojácar.En typisk liten gata i Mojácar Pueblo. De fanns gott om dem.

Men det skedde en förändring.  Politikerna bestämde sig då för att skänka bort gamla ruckel till hus och även mark för att locka mer människor att bosätta sig här. Ett villkor var att marken skulle bebyggas och rucklen rustas upp. Projektet föll väl ut och invånarantalet ökade igen. Många konstnärer valde att bosätta sig i trakten och i byn och 2013 fanns Mojácar med på en lista över Spaniens vackraste byar. Och visst finns det här i Spanien, precis som runt om i världen, många vackra byar. Här har vi besökt några bl.a Alcala del Jucar, en grottby, ca 15 mil nordväst om Torrevieja och Frigiliana som ligger en bit ovanför Nerja på Solkusten.

Följ med på en liten byvandring.

Även Mojácar har kreativa dragningar av elkablar. Även här finns det kreativa dragningar av elkablar.

Ibland blir det lite trångt. Men med god vilja fungerar det.

Gott om blommor på husfasaderna.

Skulle man vilja övernatta i byn finns flera möjligheter. Här ett av flera mindre boenden. Ja, det fanns inga stora…

Många trappor och svindlande gränder. Här är vi på väg upp till byns högsta punkt.

Mirador del Castillo är byns hösta punkt. Kanske har det förr varit en borg, men senast en restaurang. Nu stängd.

Utsikt över trakten och ner mot Medelhavet- Tyvärr var det just här inte helt klart. Men vackert var det ändå.

 

Mer från Mojacar kommer i morgon.

 

34 svar på ”Mojácar – En liten spansk by med stor charm”

 1. Vilken vacker liten stad Mojacar är och väl värd ett besök. Oftast är de äldre delarna charmigast och mest genuina tycker jag. Det var nog ett klokt val att ta bussen upp med tanke på den trafikerade vägen.

  Kram och ha en god onsdag!

  1. Denna gamla by är en verklig pärla och fint att ta sig dit nu innan turistsäsongen kommer i gång på riktigt. Vet att många spanjorer gärna också tar sig en tur hit. Vi bodde ju nere vid havet men det blev en väldans bra kombination.
   Det finns vandringsleder hit upp till byn men för oss passade det bar nu med buss och sightseeing i trakten ingick.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

 2. Jag blir alltid fascinerad över var folk väljer att slå sig ned! Underbar historia där att staden (staten? juntan?) gav bort och folk kom! Det är ju inte bara att ge bort byggnader och mark, de måste ju också ha lovat tillgång till skola, sjukvård och annat nödvändig. Ett förslag och en idé som föll väl ut!

  1. Här var det viktigt att trakten fick invånare och just i Mojácar var det kommunen som fattade beslutet om att ge bort land och ruffiga hus mot att man renoverade eller byggde nya.Vad gäller sjukvård finns ett sjukhus nere vid havet i Mojácar Playa/Marina , liksom skolor. Vad gäller gymnasiet får eleverna ta en skolbuss till Vera, en lite större stad i närheten. En vårdcentral såg vi uppe i den Mojácar Pueblo. uppe i byn.
   Här blev det en win /winsituation i stället för en trakt där ingen ville bo.

 3. Vilken underbar liten by! Så charmig. Dit vill jag åka! Roligt att du tog med oss dit! Ser fram mot fortsättningen. Kram!

  1. Det finns ju många liknande byar runt om i Spanien men denna var nåbar för oss och fint att ha ett par dagar på sig i trakten. Men kör hit från Torrevieja på under tre timmar. Mojácar rekommenderas och även det hotell vid havet där vi bodde.
   Jättetrevligt att du var med. Välkommen tillbaka!
   Kram!

 4. Tack för ett trevligt, informativt och vackert inlägg om Mojacár, jag blir verkligen sugen på att ta en tur längs spanska kusten. Tänk så mycket outforskat det finns runt hörnet, vare sig vi talar om hemma i Sverige, hemma i Spanien eller var vi nu har vårt hemma. Ser fram emot fortsättningen!

  1. Mycket av den spanska kusten är tämligen utbyyggt och inte direkt så genuint som det var förr. Men så är det på de flesta platser dit turistströmmarna går. Men det finns fortfarande helt klart pärlor att ta sig an. UNder högsäsong är det säkert många som söker sig hit till Mojácar också men nu var dte ganska lugnt. Till påsk kommer ju också många spanjorer till sina semesterbostäder och trycket på dessa små pärlor ökar.
   Fortsättning kommer i morgon.

 5. Vilken fin njututflykt ni gjort. Verkligen en riktigt genuin stad. Tack för att jag fick följa med.
  Ska snart åka till logen i kväll, sista mötet för min del innan sommaruppehållet.
  Många kramar med en önskan om en Glad Påsk/A-K

  1. Väldigt lyckat på alla sätt! Verkligen en fin njutflykt. Och roligt att du följde med.
   Önskar dig en trevlig kväll-
   Och en riktigt Glad Påsk önskar vi dig.
   Kram!

 6. Du skrev att morerna var kvar till 1700-talet? Kom de från Afrika? Dåligt påläst…Hur många bor där idag? Tänkte på den lokala bussen som var så billig, betalar man med pengar eller kort? På våra bussar kan man inte längre betala med kontanter, undrar just hur det blir för utländska turister. kreditkorten torde fungera, antar jag…

  1. nej det var en jordbävning på 1700 – talet som förstörde en stor del av området. Vad gäller morerna var de kvar till slutet av 1400 -talet då de fördrevs från Spanien. Morerna var romarnas benämning på de berber som kom från Mauretanien .Senare kallades de muslimer som intog den iberiska halvön för morer och de kom från Nordafrika på 700-talet. Ganska ”löst” har muslimer i allmänhet kallats för morer. Begreppet morer i sig är ganska komplicerat… Här på bussarna betalar man med pengar men chaufförerna växlar oftast inte större sedlar än 10 euro- Men vi har alltid småpengar med oss. Kort tror jag inte alls förekommer på bussarna.
   Jag vet att många utländska turister i Sverige har ett elände med allt det kontantlösa och alla deras kreditkort fungerar inte här.

 7. vilken mysig liten by sånt gillar jag med att uppleva o finner även små gränder i byar i Grekland ..vackra färger & för en billig peng får jag säga ..tack för en trevlig njutbar utflykt ser fram emot nästa inlägg kram kram

  1. Även här finns det många sådana gamla byar och fint att komma hit innan turistsäsongen kommer i gång. Visserligen är påsken spanjorernas största högtid så många människor är på ingång idag för att fira .
   Kram och trevlig kväll.

 8. Man ska aldrig underskatta närmiljön. Har man en så fin by nära är ett det ett måste att utforska den! Så vackra bilder! Kram

  1. Tack! Nej, då- närmiljön är viktig att titta på,. Och byn var absolut värd att besökas. Mycket historia gömmer sig också här-
   Kram!

 9. Tack för den trevliga promenaden! Det ser verkligen helt fantastiskt ut! Fin miljö att gå runt i och jättefina bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, tankarna här gick lång tid tillbaka i historien. Och så fint att dessa byar bevarats och idag är levande. Vi hade det så mysigt här bland de smala gränderna och husen. Så många vackra blommor dessutom som prydde både hus och gränder.
   Ha det fint du också. Många tankar till dig.
   Kram!

 10. Väldigt söt och vacker liten by, så fint att semestra här!
  Ha en fin Dymmelonsdagskväll! I morgon Skärstorsdag flyger jag till Blåkulla, vi kanske syns där?
  Stor kram!

  1. En härlig miljö är det-
   Och en fin Dymmelonsdag har vi. Vad gäller Blåkulla så finns det inte med i det spanska påskfirandet. Här är det mer religiöst fokus och så hela veckan.
   Men visst ses vi!
   Stor kram!

 11. Så vackert, jättefin vit stad, ser ren ut, trånga gator älskar jag ,-)))
  Bra med bussen….då kan ni koppla av och se resan upp, för jag förstår att det blir mycket gående i staden ändå, tack för resan, alltid kul att få se lite annat ,-)
  Ställen jag aldrig kommer att komma till!
  Ha det jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-))

  1. Mojácar är en väldigt vacker by och som verkligen har sin historia.. Vi hade en fin dag här uppe.
   Visst är det bar med buss och nu tog den bara 15 minuter upp och 25 hem men vi hann se en del. Blev en fin sightseeingtur.
   Jättetrevligt att du var med. När jag såg ett par hundar här uppe i byn gick tankarna genast till dig. Bilder kommer på dem i morgon.
   Stor kram !

 12. Vad var det jag sa igår – du och Ama kompletterar varandra perfekt! Byn är otroligt charmig och fin, otroligt ren också måste jag säga, trots kabelspaghettin som ju hör till Spanien. Även det aningen charmigt kan jag tycka. Gillar att Mojácar verkar vara mån om att inte bli ett turistparadis med skyskrapor à la Benidorm till exempel. Kul och intressant med bakgrundsinfon.

  1. Visst är det bra att Ama och jag kompletterar varandra. Och vi tyckte båda om byn. En charmig by som har sin långa historia.
   Både här i byn och även i Mojácar Playa/Marina gäller att inga hus får vara högre än fyra våningar. Man verkar ändå trots inflyttning vilja behålla en hel del av det småskaliga. Och till byn, Mojácar Pueblo, kommer förstås många turister, men det mer småskaliga fanns ändå. Och det gillas.
   Vi hade en jättefin dag här uppe och historiens vingar var med.

 13. Visst är det en underbar liten by! Fantastiskt fin 🙂 Vi bodde ju på ett av dom små hotellen i stan och från ”vår” terrass hade vi samma fenomenala utsikt som du hade där du stod vid staketet 🙂 Jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbaks en gång till bara för att insupa den underbara atmosfären i stan där 🙂

  Idag blir det en ny resa av – till Blåkulla! Vi ses väl där? 😉

  GLAD PÅSK!
  Kram

  1. Verkligen! Hade innan vi åkte läst igenom dina inlägg härifrån så jag visst lite mer.
   Just nu var det inte heller så många turister här på besök men antar att de kommer nu till påsk. Många små, fina hotell såg vi i byn och kan tänka mig att ni hade fina vyer från ert hotell i byn. Vi bodde på ett väldigt bra hotell vid havet och det gick fint att kombinera med byn där uppe på berget.
   Tycker det känns lite tveksamt flygväder idag till Blåkulla men å andra sidan har jag en stabil kvast. Och visst ses vi.
   Glad Påsk!
   Kram!

 14. Ibland är buss att föredra. Vilken trevlig tripp du bjöd oss bloggbesökare på. Då är det ingen vild gissning att det är hit jag ska skicka min Påskkram. Det blir alltså en spansk påsk.
  Kramar från Gotland

  1. Vad trevligt att du följde med oss söderut längs kusten.
   Det är bekvämt för oss att ta en bussresa och man hinner dessutom se en del under vägs. Oftast är det svårt för den som kör att samtidigt se sig omkring.
   Tack för påskkramen och visst stannar vi här över påsk. Tyvärr verkar inte vädret så lovande men det kan en ju inte alls påverka.
   Önskar dig och de dina en fin påsk.
   Kram!

  1. En jättefin och gammal by som blev blev en ny bekantskap. Och med en spännande historia.
   Önskar er också en Glad Påsk från ett regnigt och väldigt blåsigt Costa Blanca .

 15. Så där ja, nu har jag tagit på mig vandringsskorna för att följa er på utflykten ni gjorde till Mojacár. Har tänkt på det hela påsken men en viss liten Wilhelm fick mig helt och hållet istället. Internet fick vänta.
  En fin liten vit by, med smala pittoreska gränder och vackra trappor. Mycket vackert allting som du visar. Historien inte att förglömma, allt ser man i en annan dager när man känner till bakgrunden. Tack Ditte!

  1. Vad trevligt med Wilhelm på besök och då är det ju fokus på honom givetvis.
   Vår minisemester söderut blev väldigt lyckad och inte minst besöket i den vackra byn/staden Mojácar. En by med sin historia. Just nu var dte inte heller så många besökande utan vi kände att vi lite hade byn för oss själva.
   Jättetrevligt att du vandrade med oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *