Kultur Stockholm

Moderna museet – “De tio största”

Denna första vecka i november verkar för min del bli en vecka i konstens tecken. I måndags var jag på en konstutställning här på Södermalm och besökte då Galleri Bellman.  Här på galleriet bjöd en bloggvän och hennes på spännande konst i form av både tavlor och vackra textilier. Och  igår blev det ytterligare  en konstutställning. Tillsammans med väninnan Agneta var jag  på Moderna museet och såg utstälIningen “De tio största”. Detta är en serie målningar av den svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) .

Moderna museet

ligger på Skeppsholmen i Stockholm, helt nära City, och kallas också i folkmun för “museieholmen”. Passande namn för här  ligger nämligen många olika museer. Moderna museet bjuder på mycket av det mesta och är ett museum för svensk, nordisk  och internationell modern och samtida konst. Här finns målningar, skulpturer fotografier och en hel del annat. I länken till rubriken, museets hemsida, finns all praktisk info och där även separatutställningarna presenteras.

Museet är väldigt stort så det kan vara en god idé att välja någon eller några delar åt gången att titta på.Entrén är gratis men till specialutställningarna kan det vara så att det är en extra kostnad. Så var det nu till “Hilma af Klint”.

Har förstått att det under helgerna varit kö till utställningen men i går när vi var på plats var det bara att gå rakt in. Säkert är en vardag mer “lättsam”-

Moderna museet. Stockholm. Specialutställningen Hilma af Klint och "De tio största".Specialutställningen “De tio största” på Moderna museet pågår  fram till den 8/1-2023. 

Hilma af Klint

betraktas idag som en förgångare inom den abstrakta konsten. Hon studerade vid Kungliga Konstakademien och etablerade sig under 1880-talet som landskaps och porträttmålare i Stockholm. Och under hösten 1907 påbörjade hon den första målningen i serien “De tio största”. Arbetet med de tio målningarna pågick  i 40 dagar. Helt otroligt! Målningarna är verklige stora, 3.28 m x 2,40 m och både jag och Agneta funderade på hur tekniken att måla i mitten av dem gick till. LIkaså hur en förvarat dem. Men målningarna är gjorda på papper så troligt, enligt  personalen på museet, att de varit hoprullade.

Hilma af Klint kom allt mer att intressera sig för andlighet och spiritism, precis som många andra konstnärer gjorde i Europa under den här tiden. Att försöka förstå och ge form åt denna känsla, en icke synlig verklighet, kom att sysselsätta Hilma af Klint under hela hennes liv. Jag läste här på museet att “hennes bilder rör sig både inom och bortanför språket. Organiska former möter abstraktion och symboler.”

Tavlorna skildrar fyra faser av en människas liv; barnåldern, ynglingaåldern, mannaåldern och ålderdomen. Mer om Hilma av Klint och även utställningen finns att läsa här.  (Museets sida)

Stockholm. Moderna museet och utställningan "De tio största" av Hilma af Klint. Moderna museet och utställningen.”De tio största” .Här är sex av de 10 tavlorna. Till vänster “Barndomen” med två målningar, blå bakgrund. Ynglingaåldern med orange bakgrund. Mannaåldern har fyra tavlor. Två syns här på väggen. Lila bakgrund.   

“De tio största”

Att fotografera dessa målningar gör dem inte alls rättvisa. Men mina bilder visar till viss del den växande kraften. Hilma af Klint var sparsam med att visa sina målningar för hon trodde inte att omvärlden var redo att ta emot dem.

Barnaåldern.

Ynglingaåldern. (En av två) 

Två från Mannaåldern

Den tredje från Mannaåldern. (Saknar den fjärde som blev suddig)

Ålderdomen 1/2

Ålderdomen 2/2

En samling antecknings och skissböcker med motiv som Hilma af Klint gjort. Och visst ser en likheter med formerna som finns på de stora målningarna.

Moderna museet har en välsorterad butik där också vykort från Hilma af Kint utställningen finns att köpa. Moderna Museet har en välsorterad shop och här en samling av vykort med motiv från just “De tio största”.

Vad tyckte vi?

Väldigt roligt att ha sett utställningen och läst på med om Hilma af Klint. Ingen av oss visste så mycket om henne. Och intressant att hon var en pionjär inom den abstrakta målningen. Jämför en henne med andra svenska konstnärer från den här tiden så är det lätt att förstå att hon ville visa målningarna för en mindre grupp människor som kunde förstå dem.

Vi tog efter avslutat besök en promenad från Skeppsholmen in till City och slog oss ner på ett konditori i Kungsträdgården. Trevligt med lite “eftersnack”. Gott och trevligt.

Promenad längs vattnet in till City. Tvärs över viken skymtar Strandvägen

32 svar på ”Moderna museet – “De tio största””

  1. Vilken intressant utställning som jag gärna hade velat se. Får se vad som erbjuds när vi kommer upp. Har precis lånat en bok om Hilma af Klint nämligen “Fredagsklubben” så jag får läsa den som eventuell uppvärmning. Önskar en god kväll nu!

    Kram

    1. Kul om du kan se utställningen när du nu läser en bok om henne. Vi tyckte om utställningen men det är ju så annorlunda att se den på plats och att se bilderna i sin rätta storlek.
      Har läst en bok om Hilma af Klint och ska ta mig an nr 2. Ska även se filmen.
      Kram och trevlig sen kväll.

    1. Roligt att ha sett utställningen. Passade ju bra nu när jag jar en konst och hantverksvecka.
      Och “dagens fika” var lyckad. Igen-

  2. För att vara ärlig så hade jag inte hört talas om Hilma – ooooops. Sedan måste jag säga att tavlorna inte alls passar in i min föreställning vad som var “inne” på den tiden. Hon var nog före sin tid tycker jag. Tavlorna är nästan som en “sofistikerad kludd” och det behövs lite fantasi för att se tavlornas anknytning till olika åldrar.

    1. För ett år sedan hade jag inte heller det Men fick tag på en bok om henne och fastnade lite.
      Just att hon var kvinna och inte höll sig till djur, landskap, människor och porträtt var ju annorlunda. Hilma var ju pionjär i mycket. Inte minst när det kom till den abstrakta konsten.
      Mina bilder gör ju inte tavlorna rättvisa men de var alla Levande och i rörelse när en såg dem på plats. Och de är riktigt stora och att se dem på plats ger en annan dimension.

  3. Vad roligt att hänga med här. 2018 blev jag uppmärksam på hennes sätt att måla då jag fick syn på boken/biografin över Hilma af Klint av Julia Voss i bokhandeln. JV utkom 2021 med boken Mänskligheten kommer att förundras.
    Anna Laestadius Nilsson har skrivit en roman om Hilma. Därtill finns boken Konsten att se det osynliga där fler sk. experter deltar.
    @hilmaafklint finns på Instagram också.
    Tack Ditte för visningen! Vilken föregångskvinna för det abstrakta!
    Varm kram

    1. Tänkte mig det. Jag har läst en av böckertna om henne och ska ta mig an även den andra. Vill även se filmen.
      Ja, hon var ju verkligen en pionjär för den abstrakta konsten. Och att som kvinna i början på 1900-talet ta sig an annat än porträtt, djur och landskap ansågs ju udda.
      Varm kram

  4. Ska försök a se filmen, iaf om den kommer till Tranemo-biografen. annars kommer den väl i TV så småningom. Konsten? Japp, snygg… MEN… egentligen inte så märkvärdig… är det inte så våra “Telefonkladd” ser ut, fast i mindre format. Kram

    1. Har läst ena boken om Hilma af Klint och ska vid tillfälle ta mig an den andra. Ska även snart sen filmen.
      Jag gillade det jag såg och räknade då in den föregångare hon var vad gällde den abstrakta konsten i början av 1900-talet. Den tiden var det ju mest män som målade och det var ju föreställande med porträtt, landskap och liknande. Vi kunde på plats se en hel del av symboliken.
      Men konst, film, böcker, musik och annat är ju alltid så subjektivt hur en uppfattar det.
      Vad gäller Hilmas tavlor här är det just det är det “inte är så märkvädiga” som gör dem så omtyckta.
      Vi gillade utställningen.
      Kram

  5. Oj, tack så hemskt mycket för Hilma af Klint! Jag har läst boken om henne och det var en mycket intressant livshistoria, så om du inte har gjort det så gör det, kanske i den gemensamma bokklubben?
    Kram!

    1. Tack, jag har läst en bok, för länge sen. Fascinerande. Men ska även läsa den andra . Ska nu snart se filmen. Funderade länge på hur mycket jag skulle ta med i dagens blogginlägg men kände att de som var/är intresserade kunde läsa på museets hemsida. Hade blivit alltför långt. NU blev det ett smakprov.
      Kram

    1. En populär utställning som lockar många. Och en fascinerande kvinna som var långt öfre sin tid med det mesta. Även sin konst.

  6. Jag hade aldrig hört talas om Hilma af Klint innan Lasse Hallströms film men visst blev jag lite nyfiken på den här kvinnan som var så före sin tid. Inte så märkvärdiga målningar kanske, men deras storlek hör dem imponerande. Vi får se om vi hinner dit när vi kommer till Stockholm, annars får vi tacka för att vi fick följa med dig!

    1. Jag hade hört talas om Hilma af Klint men visste inte så mycket. Har läst en bok om henne och ska läsa den andra. Har även tänkt att se filmen.
      Intressant att hon var en föregångare vad gäller den abstrakta konsten och att hon var så före sin tid.
      Mina bilder gör inte målningarna rättvisa, men de blev ett smakprov. Funderar fortfarande på hur hon kunde måla mittenpartierna.
      Ni kan ju inte hinna allt här så det vill till att prioritera men ett smakprov har nu ju fått.

  7. Ännu en intressant utställning. Tack för det Ditte! Trots att jag varit på Skeppsholmen flera gånger – bott på Af Chapman och deltagit i svamprelaterade träffar på Folkhögskolan där, så har jag aldrig besökt Moderna museet. Minns att det fanns stora färggranna skulpturer utanför …
    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram

    1. Jag tänkte faktiskt på dig när vi såg Chapman. Roligt att fartyget nu är tillbaka efter renoveringen och på sin ganmla plats.
      Skeppsholmen är trevligt och det blev även besöket på utställningen-
      Önskar dig också en fin torsdag.
      Kram

  8. Jag är ingen direkt konstälskare, har aldrig liksom blivit att jag har varit på så många utställningar. Men några har det blivit och även på Moderna muséet, men då i sällskap med några som var intresserade.
    Hilma af Klint, namnet är för mig bekant, men inget mera så nu fick jag ju lära mig en hel del.
    Sköt om dig
    och varm kram från mig, Wiolettan

    1. Vi är ju alla olika och tur är ju det. har och får jag chansen tar jag den gärna. Extra roligt att Hilma af Klint var en sådan föregångare för kvinnliga konstnärer och det på olika sätt.
      Många tankar till dig.
      Varm kram

  9. Men va trevligt älskar konstutställningar finns en i Falsterbo som vi nog skall gå o se 🙂 och vilka trevliga verk jag ser 🙂 kram

    1. Moderna museet har många utställningar så det vill till att välja- LÄtt annars att det blr för mycket att ta in. VI var jättenöjda med utställningen här med och av Hilma af Klint.
      Kul om du kommer i väg till Falsterbo.
      Kram

  10. Jag har läst en del om henne efter en utställning jag var på.
    Gillar hennes konst, men är mest fascinerad över vilken pionjär för abstrakt konst hon var. Man kan lätt tro att hennes konst är gjord minst 50 år senare.
    Tack för intressant inlägg!

    1. Just så tyckte vi också. Väldigt roligt att se utställningen och imponerande med storleken på målningarna. Har läst en bok o Hilma af Klint och ska nu se filmen om henne.
      Och visst var hon en pionjär på flera områden-
      Trevligt att du var med.

  11. Hilma är ju aktuell nu med filmen av Lasse Hallström ( vill gärna se filmen), har faktiskt inte hört talas om henne. Men en sak är säker, hon var före sin tid! Spännande målningar!
    Varm Kram!

    1. Vi tyckte om utställningen och jag hade läst en bok om Hilma. Och visst var hon före sin tid i mångt och mycket.
      Har tänkt att se filmen-
      Varm kram-

  12. Tack för titten från Hilmas utställning. När jag var där i början av augusti, såg jag att Hilma af Klint skulle komma senare. Min väninna kände till henne och berättade för mig då det var första gången jag hörde talas om henne. Ska ta och göra ett besök medans den finns kvar. Tycker om bilderna du visar och förstår att det blir bättre att se på plats.

    1. Vi tittar då och då in på Moderna och tar en avdelning i taget. Blir lätt annars “för mycket”. Nu var det just fokus på den här utställningen och vi tyckte mycket om den. Bilder från en kamera kan inte göra den rättvis utan det fick bli ett smakprov.
      Hon var ju verkligen en pionjär inom den abstrakta konsten och långt fre sin tid i mycket. Har även tänkt att se filmen.
      Museets hemsida ger en bra bild av henne men att läsa en av böckerna om henne tillför mycket.
      Gör gärna ett besök här.
      Ska också se filmen och då är det bra att ha sett utställningen innan har jag förstått.

  13. Jag läste en bok om Hilma, vill minnas att den var i fritt skriven i romanform. Men mycket var ju autentiskt. Filmen skulle jag gärna ser, den går väl på biograferna nu men jag väntar tills någon tv-kanal visar den. Hennes konst däremot är jag inte så imponerad av. Inte märkvärdigare än andra , men så är jag ju ingen konstkännare heller. Men, när jag såg första fotot i inlägger så visste jag faktiskt vem som gjort dem!
    Kram

    1. Filmen om Hilma ska jag se och har läst en bok om henne. Och en pionjär var hon absolut om en jämför med de samtida gubbarna spm målade djur, landskap och porträtt. Jag gillade målningarna jag såg här som visade “livet”. Men de är just det som är så intressant att en kan tycka så olika. Så frågan om vad konst är lever vidare. Gillade Ernst Billgrens böcker om detta ämne. Böcker med mycket humor.
      Varje gång jag sett geten på Moderna så har jag funderat på om detta är konst.En oerhört dyr get.
      Andy Warhol gillar jag. Inte allt men mycket.
      Sen får en ha med lite humor i det hela när det kommer till konst eller konstigt.
      Kram

  14. Tusen tack för detta inlägg!
    Jag har sedan många, många år tillbaka fascinerats av Hilma af Klint och hennes konst.
    Hon var en riktig pionjär inom den abstrakta konsten och dessutom kvinna. När man ser hennes verk idag, gissar man kanske att det är 1960-tal, men vi är i början av 1900-talet, helt otroligt hur före sin tid hon var. Jag är så glad att du visade dessa bilder, bara njuter.
    Skulle hemskt gärna vilja se utställningen, vi får se hur det blir.

    1. Det var väldigt roligt att se utställningen och jag har tänkt att se filmen. Hoppas du hinner se utställningen nu när den pågår. Visst var hon en pionjär och på olika sätt.
      Jätteroligt att jag kunde entusiasmera dig,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *