Foto Resor i Sverige

Mjuka röda näckrosor på Harstena – Gems Weekly Photo Challenge

Mjuk/ mjuka är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Jag hamnade i min tolkning på Harstena, en ö i havsbandet i Östergötlands södra skärgård, Gryts skärgård. Även förra året, i november,var ordet mjuk med i Sannas utmaning och då gjorde jag en helt annan tolkning. Roligt att jämföra.  Och olika blev det.

Verkligen mjuka på alla de sätt är de röda näckrosor på Harstena.Och visst är den röda näckrosen en skönhet med kort blomningstid,  från mitten av juli till mitten av augisti.

Ön Harstena är markerad med siffran 1.

Mjuka

är de röda näckrosorna både till färg och form. Och till ordet mjuk finns många synonymer – behaglig, försiktig, fin, mild och ljuv är några av dem.  Alla passar de in på denna vackra röda näckros.  Men hur kommer det sig att dessa röda näckrosor finns här på Harstena. Jo, de inplanterades hit i slutet på 1940- talet av två män från trakten och de hade med sig en blomma som sedan blivit till många.

Originalen, de ursprungliga röda näckrosorna, finns i Västergötland, I Tivedsskogn och där i sjön Fagertärn. Blomman ansågs så pass unik att den fridlystes 1905 för att inte utrotas helt. Men desförinnan såldes den på bl.a torget i Askersund och hade en strykande åtgång.  Just den röda vackra röda färgen har uppkommit genom mutation, alltså en slumpartad förändring av arvsanlagen och blommans färg kan vara alltifrån ljust rosa till mörkt rött. Alltsedan 1980-talet har de röda näckrosorna i Fagertärn minskat till antal och man vet inte varför.

 

De röda näckrosorna på Harstena finns på östra sidan av ön, i Djupdalen, en sötvattentäkt. Så badförbud råder.

Från ena sidan av sötvattentäkten syntes inte näckrosorna så bra så jag gick över till andra sidan och där syntes de betydligt bättre.

Visst är de vackra!

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans ”mjuktolkningar”.

Och mer om Harstena kommer en annan dag.

 

 

54 svar på ”Mjuka röda näckrosor på Harstena – Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Visst är de! Och dessa röda är så speciella. Är ju väldigt ovanliga. Originalen finns ju i Fagertärn i Tiveden, Västergötland. Önskar dig också en fin dag.

 1. Fantastiskt vackra och i min favoritfärg och allt 🙂 Omgivningen är verkligen vacker den med.
  Var tvungen att tänka efter lite… Bodde i Norrköping i två år, och var trots det aldrig ute i den östgötska skärgården. Såg vattnet i Bråviken på väg till och från Kolmården bara. Klantigt att missa ett sånt vackert ställe! Nåja, det är väl inte för sent än 🙂
  Ha en fin dag!

  1. Här missade du något! Skärgården här är väldigt fin och Harstena är en favorit. Har tidigare seglat hit. De röda näckrosorna är verkligen speciella. Vackra! Och din färg är det ju. Önskar er en fin tisdag . ?

  1. Tack! Och dessa röda näckrosor är så fina. Väldigt unika är de. Vad gäller värmen trivs jag bättre nu när det är strax över +20 och ändå soligt. Orkar göra mer roliga saker då. Trevlig tisdag!

 2. Hej Ditte!
  Så vackert med dessa näckrosor! Visste inte att det fanns röda/rosa…Fick en bild av Cata på såna förra året.
  Gulliga små hus också. Roligt att få se lite av Sverige nu när du är ute och guidar 😀
  Kram P ♥♥

  1. Besöket på Harstena var väldigt lyckat och att se dessa röda näckrosor är en upplevelse. De är ju hittarna från Fagertärn i Tiveden men fina även här. Trevligt att du är med på resorna. Kram!

 3. Åh va ljuvligt att få se dessa bilder när man kommer in här 🙂 såå vackra o va roligt med en kortare resa Ditte ha det nu så super bäst kram

  1. Dessa röda näckrosor är verkligen speciella och så vackra. Ovanliga är de. Men de finns även några ex inplanterade till Skåne. Kram och trevlig tisdag.

 4. Jättevackra är de verkligen! Så påläst det är? Är det via det reseledarjobb du blir så allmänbildad, eller är du det ändå 🙂

  Tack för ett fint inlägg!

  1. Tack! Visst är de vackra! Mycket lär jag mig i samband med resejobben och en del kan jag innan. Men kunskaperna är inte tunga att böra med sig. Och det är roligt att lära sig mer.

 5. Mycket vacker ,-)
  Kom hem nyligen efter en härlig semester, kommer inte in på min blogg!!? det lägger sig en annan bild över och den går inte att ta bort! Vet inte hur jag ska göra, hittade din sida de andra har jag ju i bloggen, det kan ta tid att komma in på min blogg, för hur jag än gör trycks den inte bort!
  Typiskt att det ska vara nåt tjafs.
  Ha det fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Välkommen hem! Och så roligt att höra att du haft en skön semester. Men så trist att du inte kommer in på din blogg. Men kanske är datorn och din sida lite trötta….Hoppas din blogg snart vill samarbeta.
   Ha det bar du också.
   Kram!

 6. Näckrosor är verkligen vackra. De ser nästan overkliga ut!
  Men de är lite otäcka för vattnet är djupt där de finns!
  Stor kram

  1. Visst är dessa röda extra fina! Ovanliga är de också. Här på Harstena finns de i en sötvattentäkt och där är det badförbud. Men någon kan ju dratta i…Kram och trevlig kväll.

  1. Jag har bott i Västergötland som barn och var då ofta i Tiveden och vid Fagertärn. Har varit här även många gånger i ungdoms och vuxenåren också. Visst är dessa röda näckrosor vackra! Och ovanliga. Att komma till Tiveden och Fagertärn är väldigt speciellt och särskilt om man prickar in blomningstiden. Roligt att du också varit i Fagertärn och sett de röda näckrosoena.

 7. Mycket vackra är näckrosorna på dina bilder.
  Vi har ju fullt med näckrosor i Lötsjön varje år och kommunen tar bort dom i augusti någon gång. Nu har jag inte kunnat vandra dit och kolla i år, men ska försöka att göra det innan de försvinner. Det brukar finnas två olika sorter eller färger.
  Tack för all information om dessa röda näckrosor.
  Ha en bra dag och stor kram till dig.

  1. Tack! Och röda näckrosor är lite speciella. Det blir något trolskt över dem- Tror jag också förknippat de röda näckrosorna här på Harstena med de jag sett i “Trolltiven”- som man kallar Tivedsskogarna för i Västergötland. Jag minns också att Lötsjön hade gott om näckrosor, men jag vill minnas att de var gula och vita. Man förstås missta mig. Kanske orkar du ta dig dit och titta på dem innan d eplockas bort.
   Hoppas du haft en fin dag. Vi har tillbringat vår på Ålands hav ioch i Mariehamn. En lång dag blev det men väldigt trevlig.
   Stor kram

  1. Det är roligt med alla tolkningar av orden och de blir ofta personliga. I min tolkning var det nog både färgen och formen på på näckrosorna och dess blad som kändes mjuka i det mer karga landskapet. De mjukade verkligen upp. Men detta skärgårdslandskap är något jag är väldigt öfrtjust i och kontrasterna bidra till det.

 8. Vilka underbara röda näckrosor!!!
  Jag har inte varit på Harstena men åkt förbi Söderköping mpnga gånger. När vi bodde i Finspång så gick turerna många gånger till Norrköping. Så mycket fint man har missat och tänk vad Sverige är berikad med fina skärgårdsöar! Tack för ett fint inlägg och fina bilder/ kram

  1. Visst är de vackra! Och roligt att på nytt se Harstena och södra skärgården i Östergötland. Men du har ju sett mycket annat. Men visst har Sverige mycket fint att erbjuda. Kram!

 9. Så vackra de är, de röda näckrosorna! Naturen har mycket fint att bjuda på. I Tivedsskogen var jag med föräldrarna som barn, men vi kom aldrig till Fagertärn. Moln ser mjuka ut som bomull. Men är de det? Troligen inte. Kram!

  1. Visst är de fina! Och naturen har mycket vackert att ge oss. Tivedsskogarna är ju fantatsisk i sig och ett annat namn är ju “Trolltiven” just för att det känns trolskt att vandra där. Vad roligt att dina föräldrar tog dig med till Tiveden så du var säkert i närheten av Fagertärn. Tror inte molnen är som bomull, men skulle gärn akänna efter.
   Kram!

 10. Det är något magiskt med näckrosor, de är ljuvliga att se! De röda är otroligt vackra! Vit näckros är landskapsblomma här i Södermanland och den vacker den också. I Sllottsdammen vid Nyköningshus finns röda, vita och gula näckrosor, vackert tillsammans med de gröna bladen.
  Ha det gott!

  1. Visst är även de vita näckrosormna vackra! Jag fascineras av alla näckrosor och tänker mig till sgornas värld. Dessa röda är ju tämligen sällynta och de som finns runt om härstammar mycket troligt just från Tiveden och sjön Fagertärn. Fint med alla tre färgerna på näckrosorna och troligen har de röda sitt ursprung just i Fagertärn.
   Ha det gott du också!

 11. Fina näckrosor och så många! Ja, man blir lycklig av näckrosor, jag gav till ett litet glädjetjut i förrgår då jag såg att min nya vita näckros satt knopp, mer sol nu så att den hinner att slå ut. jag har ju tidigare under sommaren fått avnjuta min röda sort i min näckrosbalja. Ha en fin tisdagseftermiddag och ett helt perfekt bidrag =) kram

  1. Tack!Visst är dessa vackra! Men jag kan förstå att du gläds åt att din vita satt knopp och säkert slår den ut. Roligt att du också har röda och troligen härstammar de också från Fagertärn i Tiveden. DE flesta gör ju det-
   Har haft en bra men lång dag till havs…Men inga näckrosor synliga idag.
   kram!

 12. Näckrosorna är verkligen alldeles fantastiskt vackra! Själv tycker jag inte de ser så mjuka ut men det har kanske med formen att göra. De få gånger jag är vid en insjö har näckrosorna tyvärr aldrig hunnit börja blomma men jag tror att de är gula.

  Kram

  1. Visst är de. Här tyckte jag både ljuset, färgen och formen och tillsammans med landskapet fick en mjuk framtoning. Och just öfr att de är röda- Blomningstiden, i alla fall för dessa röda, är från mitten av juli till mitten av augusti så det var bar “tajming” att just nu komme til Harstena.
   Kram!

 13. Näckrosor ÄR vackra och då de älskar sol och värme har det verkligen trivts just i år. Så ditt besök i Östergötland var perfekt tajmat.
  Hade totalt glömt att “mjuk” var med på Sannas lista ifjol också. Vilket minne du har! Å japp, din tolkning var totalt annorlunda då och mycket bra då också. Nu blev jag inspirerad att kolla mitt eget bidrag från ifjol, som jag heller inte kommer ihåg.

  1. Jag mindes att “mjuk” var med förra året och titade tillbaka på det bidraget. Och årets gick ju i ett helt annat tecken. Kul att du också tittar tillbaka för att de efter. Visst är näckrosor över lag vackra men dessa röda är ju så speciella med sin färg. Minns när jag som barn och senare i livet sett dem just i Fagertärn i Tiveden. Men jag har också sett dem här ute på Harstena vid andra tillfällen.Ja, en annorlunda tolkning blev det och lite kreativitet fick tas i bruk.

 14. Ljuvliga bilder, Ditte!
  Bland det första, när jag träffade Sigge 1995, så tog han med mig till Tiveden och de röda näckrosorna i Fagertärn!
  Jag har även sett dem på Öland. De finns i ett litet tjärn när man kommit av ölandsbron och är på väg norrut på östra sidan.
  Stor kram!

  1. Tack! Och visst är dessa röda näckrosor speciella. Jag har ockås sett dem på Öland men inte heler där lär de vara original, utan inplanterade från just Fagertärn. Jag bodde ju i Västergötland. nära Tividen, som barn och var då ganks ofta vid Fagertärn och så när de var i blom. Roligt att se dem även här ute på Harstena. Så fint att Sigge tog dig med till just Fagertrn så du fick uppleva dem ven där.
   Stor kram!

  1. Just de röda näckrosoerna är mina favoriter och här finns det många. Men dock färre i år än det brukar vara. Kanske har den varma sommaren även påverkat näckrosorna.
   För mig blev näckrosorna röda färg, formen, bladen, miljön och de mjuka klipphällarna en fin sammansättning.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram!

  1. Tack! Kanske inte alla tycker att näckrosens blomma är mjuk, men den röda färgen, bladen och formen samt det mjuka landskapet och miljön kändes mjuk för mig.
   Stor kram!

 15. Vad intressant med olika tolkningar av ordet mjuk från år till år.

  Ja, de röda näckrosorna var otroligt vackra. Visste inte ens att de fanns tror jag? Du bjuder på mycket vackra bilder. Roligt att ta del av historiken bakom blommorna också.

  Stor kram!

  1. Min tolkning från förra året av ordet mjuk och årets tolkning blev helt olika. Och det är roligt. Jag tykcer de röda näckrosorna är så vackra och har även sett “originalen” i Tivedsskogen i sjön Fagertärn. Och det var ju där de fanns från början.
   Stor kram!

  1. Visst är dessa röda näckrosor fina! Och både färgen, formen och de vackra bladen tillsammans med den fina skärgårdsmiljön tyckte jag passade till “mjuk”.
   Ha det bra du också.

  1. Tusen tack! Ja, dessa röda näckrosor är verkligen vackra och jag vet att de även finns på några platser i Norge
   Ha det gott!

  1. Originalen av dessa finns i Tiveden i Västergötland och i sjön Fagertärn. Och när de för länge sedan såldes på torget i Askersund så hamnade de lite varstans. Jag tycker de är väldigt vackra och sedan skiftar de röda nyanserna.

  1. Besöket på Harstena blev väldigt trevligt på alla sätt. Och dessa röda näckrosoer är så fina. Den mjuka formen på dem i den mjuka miljön var verkligen “det där lilla extra”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *