Stockholm

Mitt i naturen – Och mellan hägg och syren

Mitt i naturen bor jag inte men jag har den väldigt nära.  Ja, några storskogar är det ju inte tal om men fina grönskande områden finns på bara några hundra meters avstånd. Vatten och båtar likaså. Och vill man ha mer av storstadens brus finns det också alldeles intill. Stockholms Södermalm har mycket av det mesta.
Igår kunde solen inte riktigt  bestämma sig om den ville tränga igenom molntäcket eller inte. Morgonen och förmiddagen bjöd på blå himmel men mitt på dagen började solen att vela fram och tillbaka. Mest tillbaka. Men efter en sen lunchvila var den åter i form och jag bar inte sen att bättra på den egna formen. Tisdagens stadspromenad, från Södermalm till Solna kyrka och kyrkogård, genom de tomma gränderna i Gamla stan och Citys lika tomma gator, gjorde valet lätt. Naturen lockad och välkomnade med skir grönska.

Mitt i naturen befinner jag mig bara ett hundratal meter hemifrån . Några hundra meter hemifrån befinner jag mig mitt i naturen längs Årstavikens/Mälarens vatten.

Mitt i naturen

och jag upptäcker alldeles strax att den ljuva tiden mellan hägg och syren är här. Stockholms gator kändes öde när jag i tisdags gick genom stan men här längs Årstavikens vatten var det stundtals nästan trängsel. Raskt drog jag mig upp från vattnet mot de betydligt lugnare koloniområdena och där var jag nästan ensam. Så skönt.Och här är det lika vackert när man än väljer att gå hit. En vacker höstdag här är lika njutbar som en vår eller sommardag. Men även vintern har sin tjusning här.

Eriksdalslundens koloniområde. Mitt i naturen. Skir grönska och vackra blommor. Vid Eriksdalslundens koloniområde. Mitt i naturen mellan vackra blommor och skir grönska.

Häggen blommar.

Mer hägg. MItt i naturen men med huvudstaden helt nära. Mer hägg!  Mitt i naturen men med huvudstadens puls helt nära.

Jag tar mig uppför trapporna och här uppe  bland de små kolonistugorna och grisade stigarna känns storstan långt borta. Tankarna fladdrar. Minns de gånger jag gått här på väg till Södersjukhuset för att få behandling för mina solskador . Och både då som nu väljer jag helst att ta den här vägen när jag ska dit.

Förgätmigej.

En vit skönhet. Men jag vet inte vad den heter. Kanske någon vet?

Såg i en av koloniträdgårdarna denna vackra rhododendron. En ”schneekorone” – snökrona. Fullt utslagen.

En speciell sorts tulpaner. Men vet inte heller namnet på dessa. Hoppas på hjälp av någon som läser.

Picknick mitt i naturen. Med viss distans. Picknick mitt i naturen. Och med viss distans.

För egen del slog jag mig ner på en sten och njöt av blommorna som jag omgavs av.

 

42 svar på ”Mitt i naturen – Och mellan hägg och syren”

 1. Mitt i naturen, ditte mitti, kan inte låta bli leka lite med orden som du vet.
  Njut, sa jag till mig själv och det gjorde jag. Ovanligt kort för att vara dig, men så är ju tiden mellan hägg och syren egentligen kort!
  Gifta sig mellan hägg och syren med lite majregn i slöjan sägs ge lycka.
  Härligt inlägg Ditte, tack <3

  1. Tack,Tove!Lite så tänkte jag också. Många gånger är jag ju mitt i och på olika sätt. Vissa dagar blir det längre så jag tänkte att jag får ta ett kortare inlägg då och då. Här var det mest naturen som skulle få framträda.
   Och du hade gillat att vara med. Men den tiden kommer.
   Varm kram

 2. Åh Ditte, vilken prakt! Det dröjer innan vi får se detsamma uppe i norr, men just nu är jag faktiskt längre söderut än du, i Falköping. Jag har haft datoravhållsamhet, samtidigt som vi har tagit en tur neråt landet, bla till våra vänner som har ett sommarställe på Tjörn, så även jag har fått se och njuta av våren några dagar. Har sett och läst dina senaste, som alltid intressanta och njutbara inlägg, men bara på telefonen och därifrån kan jag inte svara.
  Inlägg kommer…snart…bla om ett stängt Sandgrund, Akvedukten i Håverud och så Höga Kusten förstås, stannar där även på hemvägen.
  Ha det gott och Kram!
  Ps. Du är så otroligt duktig som gör nya inlägg varje dag, beundransvärt! Får nästan dåligt samvete.

  1. Jag blir så glad när jag tar mig en tur här bland alla fina kolonilotter och vackra blomster. Och nu var häggen utslagen.
   Vad trevligt med en tur söderut. Jag är född i Västergötland, i Mariestad, och bodde mina första år i den gudsförgätna hålan Töreboda. (Min norska mammas benämning på T) Och farmor kom från trakten runt Falköping.
   Trist att Sandgrund är stängt. Jag tycker så mycket om att vara där och har ju under många år nu haft förmånen i resejobbet att komma dit flera gånger per år och det är alltid höjdpunkter. Och Höga kusten är en annan favorit. Där har jag också varit i resejobbet de senaste fyra åren och en resa dit var planerad i juli. Men nu är den inställd.
   Ser fram emot att få läsa om er fina tur. Och hälsa Höga kusten från mig.Jag saknar den.
   Jag har ju tid så ett litet inlägg blir det varje dag. Men du! Jag saknar att resa.
   Kram och ha det fortsatt bra på er resa. Och kanske kommer lite om Tjörn också. Där har jag bara varit som hastigast för många år sedan…

 3. Otroligt så härligt, det känns som sommarbilder med alla dessa blomster du suktar mig med!

  Trädet med de vackra vita blommorna tycker jag ser ut som Prunus avium ’Plena’, det vill säga en fylld variant av sötkörsbär. Även tulpanen är en fylld variant. Skulle kunna vara ’Verona’. Vilka skönheter! Och jag förstår verkligen att du tar en promenad bland kolonilotterna, de är otroliga!

  1. Tiden just nu mellan hägg och syren är så härlig. Och jag tycker det är en ynnest att här, nästan på hemmaplan, får njuta av allt detta- Och visst går jag gärna här i trakterna. Det finns ju flera olika koloniområden och de är ju utspridda här på höjderna. Tack för tipset om ”sötkörsbär” . Får se vad som händer med dem under våren och sommaren. Vackra är de. Tulpanen är en fylld variant men ingen var på plats så jag kunde fråga men får se om jag kan få ett svar vid nästa runda. Även rhododendron var ljuvlig och häggen förstås.

 4. Det är egentligen alldeles fantastiskt att man i Sveriges huvudstad har så pass nära till naturen. Ljuvliga bilder och en vacker blomsterprakt!

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Vi njuter här nästan dagligen och det är så roligt att se vad som sker i naturen dag för dag. Och nästa vecka kanske syrenerna också blommar. Men å andra sidan kan de få vänta lite så att den här tiden vara lite längre.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Naturen bjuder just nu på en otrolig fägring. Jag går så gärna med kameran i högsta hugg och förevigar. Det ger naturlig sinnesro.
  Jag såg också sådana stora tulpaner igår. Jag har flera kort som jag inte visat än. Underbart.
  Ha en underbar kväll!
  Stor kram!

  1. Jag älskar den här tiden mellan hägg och syren. Men hoppas att syrenen väntar lite med att blomma så man kan dra ut på det hela.
   Idag tog jag bara med ett axplock av vackra blommor. Det finns så många här runt om i koloniträdgårdarna och jag går ju här flera gånger i veckan. Så härliga promenadområden och så nära. Fantastiskt.
   Stor kram!

 6. Den promenaden känner jag igen. Det är såååå fint där. På landet mitt i stan!
  Sedan skrattade jag gott här. Våra kunskaper om träd, buskar och blommor är aningen begränsade. Känns riktigt skönt att inte vara ensam om det kan jag säga.
  Å din fina skönhet är ett likadant träd som står framför vår balkong. La också upp det på bloggen, men inte ens Anki visste vad det var för ”ras”. Ska bli skoj att se om du får ett svar.

  1. Jag går här ofta och det är så roligt att nu se allt vad som hinner hända i naturen och i koloniträdgårdarna på kort tid. Förra veckan var inte häggen utslagen. Känns bra att både dina och mina kunskaper är begränsade vad gäller det som växer i naturen och de som lever där. Men vi lär oss ju lite efter hand. Det är ju aldrig för sent. Eller?
   Jag fick ett svar från Emma på detta träd och hon trodde det kunde vara en variant av ”sötkörsbär”- Men kanske har någon annan en tanke. Får återkomma. Vi får väl se om det ser ut att komma några bär.

 7. Helt ljuvligt! Här har inte häggen blommat ännu o jag hoppas nästan att det dröjer lite till. Just denna årstid vill jag gärna suga på länge, innan allt exploderar och den skira grönskan förvandlats till sommargrönt. Jag såg också förgätmigej idag, förvånad var jag över att den blommar så tidigt. Koloniområden älskar jag, glad dock att jag slipper stå där o kröka rygg med mina allt annat än gröna fingrar. Men beundra andras verk det är jag bra på! Har du vant dig vid att det är lugnare i stan eller saknar du pulsen? Kram från pörtet

  1. Tror häggen slagit ut här helt nyligen. Så nu njuter jag av den ljuva tiden mellan hägg och syren. Kanske kommer syrenerna att slå ut i nästa vecka. Men det är ingen brådska. Jag vill också just nu stanna tiden lite.
   Jag strosar gärna här i koloniområdena, finns flera. men inget trädgårdsjobb för min del. Men lite odlingar har vi på balkongen. (Potatis och tomater i kruka. Och lite blommor.)
   Jag tycker det är trist att både Gamla stan och City är öde. Trist! Känns inte som Stockholm. Men desto fler rör sig här på Söder och längs kajerna och överlag längs vattnen i Stockholm och bland alla fina grönområden i och utanför stan. Kram

  1. Så är det och detta på Södermalm i Stockholm. I stan med allt centralt och naturen helt inpå En så vacker tid nu..Här strosar jag gärna-

  1. Ja, koloniområdena där är liknande som de i Eriksdalslunden. En skön oas och nu med så härlig grönska. Fint med alla koloniområden längs Årstaviken.

 8. Härligt att du visar hur grönt och fint det kan vara i vår huvudstad, underbart!
  Å så många olika blommor du fick runtomkring dig!
  HA en skön kväll!
  Kram

  PS. Min mage gillar inte heller bönor , kål och ärtor, men bönbrödet funkar riktigt fint faktiskt! DS.

  1. Jag tar mig ofta en tur här uppe och det är så lugnt och skönt. Verkar annars som om ”alla” är här på Söder och längs vattnen här. Kanske därför innerstan är ganska öde. Jag tar mig ofta hit upp till koloniområdena både vid Tanto och Eriksdal. Och även runt om är det också en hel del fin natur att njuta av.
   Vad bra att du berättade att bönbrödet fungerar även för magar som inte egentligen gillar just bönor, kål och liknande.Ska helt klart testa.
   kram

   1. Jag läste någonstans att man måste vänja magen vid bönor, kål och linser. Lite i taget och sedan kommer det att bli bättre. Men det är klart, alla magar är olika, för vissa är det kanske omöjligt att vänja dem.

    1. Tack, Emma. Så kan det helt klart vara för de som inte har de magproblem som jag har. Ska undvika allt som är fett och hårdsmält (Broccoli,sparris, kål, bönor går nästan helt bort och även annat som har mycket fibrer.) Och detta enligt dietister, fysiologer och läkare. Hitintills har jag nästan med att utesluta detta kunnat undvika att spenderat tid på sjukhus. Men det finns så mycket annat gott att äta att det inte är några problem. Lagar mycket asiatisk mat och mår väldigt bra av den.

     1. Ah, då låter det inte som ”vanliga” bön-problem du lider av. Visste inte att det var mer än så. Skönt att du har kunnat hitta ett sätt att förhålla dig till det. Trist, det är så mycket där som är så gott. Men det är ju å andra sidan bara att gilla läget …

     2. Nej, tyvärr inte. Betydligt värre än så och jag får passa mig en del vad gäller det jag äter. Men numer vet jag oftast vad som fungerar. Skönt så. Och visst är det mycket gott som jag bara kan titta på eller äta väldigt lite av. Och jag får ”gilla läget” annars kan det bli en snabb resa till ett sjukhus.

 9. Så himla fint och mysigt! Naturen är verkligen som terapi för en stökig hjärna (tycke rjag). Fantastiskt!

  1. Jag njuter av att gå här och just nu är det ju en fantastisk tid.Tar ofta en runda här i området. Hoppas att syrenerna väntar lite med att slå ut så att den här perioden varar lite längre.

  1. Visst är det en vacker tid just nu. Och att ta en sväng ut och se allt vackert som blommar är rogivande både för kropp och själ.
   Önskar dig också en fin helg och hoppas du och de dina mår bra.

 10. Den allra ljuvaste av alla årstider är nog nu eller vi väntar lite på den ännu. Ni är ca 2 veckor tidigare än vad vi är, så gott som alltid. Det är det fina i kråksången, man kan uppleva många fina vårar många gånger om på bloggen.
  Ljuvliga blomster och härliga ställen har du att både titta på och att vandra längs. Och jag följer så gärna med på dina vandringar i vackra Stockholm.
  Ha det fint och hälsa med dig!

  1. Jag vet att vi ligger ett par veckor för er med våren men å andra sidan får ni njuta av den lite längre. Och visst är det fint att vi i Blogglandia kan följa med varandra och få uppleva årstider som liksom blir längre.
   Vi har dessa blomstrande och skirt gröna områden alldeles nära och går ofta här. Njutbart. Så roligt att du går med och tänk så mycket jag då skulle lära mig om allt som växer.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg.

  1. Ja, vi njuter av allt vackert som finns här på nära håll. Och promenaderna blir både många och långa bland blommor och grönska.
   Kram

  1. Den här tiden mellan hägg och syren är så fin så det blir både många och långa fina promenader runt både bland blommor, vatten och skir grönska.
   Ser helt ok ut här idag men fortfarande lite svalt på morgonen.
   Önskar er en fin dag.

  1. Det har hänt mycket här nu den senaste veckan och helt ljuvligt att häggen är i blom. Men syrenerna kan få vänta lite så att vi kan njuta längre av ju den tid vi har nu, mellan hägg och syren.
   Ha det fint!
   Trevlig lördag.

 11. Jag tycker inte det behövs en stor skog när man bor så naturskönt som du ,-) Ser otroligt härligt ut!
  Vacker natur är underbar vilken årstid det än är, Mella hägg och syren, vilken underbar mening.
  Precis då, är naturen som allra vackrast!
  Underbart med alla fina blommor! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Vi bor väldigt bra med naturen helt inpå och likaså storstadens puls. Häggen har slagit ut och jag har sett att även syrenerna är på väg. Men d ekan gärna få vänta lite så vi kan dra ut på dne här fina tiden.
   Älskar att gå här bland de vakcra trädgårdarna och se allt som växer.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Nej, idag kändes det inte så lockande att ge sig ut. Men ute har jag varit. Jag går ofta och gärna här bland de fina koloniträdgårdarna och det är så vackert att se naturen här och vad som händer. Jag är väldigt förtjust i just den här perioden mellan hägg och syren. Tyvärr tenderar den att snabbt passera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *