Stockholm

Minns ni? Tillbaka till 1940-talet och en “folkhemslägenhet”

Nordiska museet har flera parallella utställningar och när vi ändå var här i veckan passade vi också på att förflytta oss tillbaka till 1940- talet och till “folkhemmet”. Rejäl nostalgi. Kanske minns ni också? Eller om inte, så, var det så här en “folkhemslägenhet” kunde se ut år 1947.

Men vi började med “Nordens Paris”, en utställning om mode och kläder tillverkade i Stockholm på varuhuset NK:s “Franska avdelning”. Verkligen ett  fantastiskt hantverk och med plagg som var sydda i början av 1900 – talet och fram till mitten av 1960- talet. Och visst kände vi igen oss i del plagg som fanns i slutet av 50-talet och framåt. Även besöket  i “folkhemslägenheten” bjöd på hög igenkänningsfaktor och förde oss sådär en 70 år tillbaka. Och med stor igenkänningsfaktor. Men innan vi förflyttade oss till folkhemslägenheten åt vi en sen lunch.

Restaurangen på Nordiska museet ligger i den stora “lobbyn” men är väl avgränsad.Sittplatser finns både innanför och utanför “valven.” Varianter av fräscha smörgåsar, soppor, sallader och ett par lättare varmrätter finns. Och bakverk av olika slag. 

Nej, ingen räksmörgås. Fanns inte. Men denna med svamp och ostkräm på grovt bröd och med lite hjortronsylt på toppen var försvinnande god.

Minns ni? Lite bakgrund…

Några kanske gör det och andra inte. (Bloggens läsare är allt från 16 år och upp till 95 så erfarenheterna är olika.) Men många av dessa “folkhemslägenheter” från 1940-talet finns kvar och är idag, i alla fall i Stockholms innerstad väldigt attraktiva. Folkhemsepoken varade ungefär mellan åren 1930 och 1966. Själva ordet “folkhemmet” är ett begrepp som en socialdemokratiske politikern Per Albin Hanssom använde för att beskriva en vision om ett mer jämlikt samhälle . Och i folkhemmet skulle alla ha rätt till en god bostad. HSB; Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening bildades 1923 av Hyresgästföreningen i Stockholm som en kooperativ bostadsförening. Syftet med denna var att bygga prisvärda bostäder för medlemmarna.

Den här miljön visar en HSB- lägenhet från slutet av 1940-talet där den fiktiva familjen Johansson nyligen flyttat in.  Lägenheten består av två rum och kök och har badrum med toalett och badkar.

Ett litet gårdshus till vänster där det ofta bodde en portvaktsfamilj som hade hand om städning, smärre reparationer och annat i huset.

Nordiska Museet. Folkhemslägenhet från 1940-talet. Minns ni hur dessa kunde se ut?Minns ni dessa trappuppgångar och sopnedkast? (Jodå,i vårt hus byggt i slutet av 1990-talet, har vi sopnedkasten kvar. Soporna leds i en tunnel under marken  till den plats där de bränns. Men grovsoprum finns också men inte för matavfall)

Vi tittar in i “folkhemslägenheten”

där familjen Johansson nyligen flyttat in i 1947. Stor skillnad mot den lilla enrumslägenhet med kök, kallvatten och utedass där de tidigare bodde. I den nya lägenheten finns hall med garderober och linneskåp. Här finns också varmt vatten, elspis, badrum och kylskåp. (Mer om familjen , folkhemmet och lägenheten kan du läsa om här på museets hemsida. )

Stockholm. Nordiska museet. Folkhemslägenhet. Elekrisk spis, ett litet kylskåp, skafferi , varmt och kallt vatten. Skåp med dragluckor.Minns du? Köket. Minns du något av detta? Här kan jag känna igen mig från den lägenhet jag växte upp i i Töreboda från 1949-1959 och även från en av de lägenheter i Solna där  jag bodde i Solna från 1959 och fram till 1967.

I köket, här på museet, finns en träsoffa, en bäddbar, till höger om matbordet. Och där sov mamman eller pappan i familjen.

Vågen! Har en liknande här hemma. Observera korgen och mjölkflaskorna. En sådan mjölkflaska tog jag med mig när jag var 3 år och i Töreboda, där vi då bodde, skulle gå till mejeriet för att köpa 1l mjölk.

Städskåp fanns också i köket. Och här med dammsugare.

Sovrummet/barnrummet. Utdragbara sängar till barnen och innanför dörren fanns också en bäddfåtölj där mamman eller pappan  i familjen sov. 

Det lilla “halvkaklade” badrummet med  inbyggt badkar ligger i anslutning till tamburen.

Till sist finrummet. Nu julpyntat. Här är det möblerat med soffgrupp och matbord. Och i finrummet finns också en radio (Skymtar till höger bakom fåtöljen)

En skänk för finporslinet har familjen Johansson också kostat på sig. Och i övrigt pryds den och väggen bakom av fotografier. 

Tiden gick fort och det var mycket både väninnan Agneta och jag mindes från tidigare boenden. Är det kanske  fler som känner igen sig i något av det som fanns här i lägenheten?

När vi efter några timmar lämnade museet var klockan strax efter 16 men mörkret hade redan lag sig över Stockholm.

Vi stannade till en stund på Djurgårdsbron, precis som  vi gjorde när vi kom några timmar tidigare och blickade över mot Strandvägen och vidare över Nybroviken in mot City. Och vi konstaterade att vi bor i en vacker stad.

 

44 svar på ”Minns ni? Tillbaka till 1940-talet och en “folkhemslägenhet””

  1. Ha, tänk jag som är född i början på 70 -talet nästan bott i ett exakt sådant kök det enda som skiljer är att överskåpen hade samma sorts luckor som underskåpen har. Men kökets utformning är precis den samma. Halvt hopplöst att vara utan fläkt. Sakerna på köksbänken känns också igen, jag har mormors gamla våg här i köket. Badrummet är samma som i en annan gamla lägenhet jag bott i. Städskrubben känns som att titta in i mormor och morfars. Tack för en härlig nostalgitripp.

    1. Vad roligt att du som är så ung ändå känner igen så mycket och hängde med hit. Visst var det en härlig nostalgitripp? Det tyckte vi också.Vågen har jag kvar men mjölkflaskorna har försvunnit på vägen. Vet att en del lägenheter också hade skjutdörrar i underskåpen. Tror inte vi i Töreboda hade kylskåp men vet att skafferiet var kallt vintertid. Minns att vårt badkar där hade “fötter” men i Solna såg det ut som på bilden.
      Önskar dig en trevlig fortsatt fredag.

  2. Kul inlägg.
    Köket ser precis ut som min mosters i Gävle gjorde, Kaserngatan.
    Visst känner jag f.ö. igen mycket.
    Utdragssäng hade jag som barn.
    Mjölkhämtare har jag två stycken.
    Ha en fin helg.

    1. Tack! Jätteroligt att du också kände igen dig här. Och nu i Stockholm är dessa lägenheter väldigt attraktiva trots att inte hiss finns. Så Folkhemmet lever allt kvar.
      Mina mjölkflaskor har försvunnit men vågen har jag kvar på en hylla och den använder jag.
      Önskar dig också en fin helg.

  3. Jodå, visst är Stockholm vackert, inte minst där du bor och överallt där man har närheten till vattnet, som bilden här ovan.
    Har ju valt att lämna stan för lite lugnare boende, dock lika vackert. Saknar Stockholm ibland, men bara ibland och då får det bli några dar, sen är jag immun för ett tag😉.
    Och du, visst känner jag igen en del från dina fina bilder. Köket med “snedskåp” minns jag från mormor när jag var barn, så roligt när man stöter på dem ibland i “moderna” lägenheter…allt kommer ju igen, ibland flera gånger.
    Tusen tack för titten, skulle gärna se utställningen på Historiska och inte minst den från NKs Franska.
    Kram!

    1. Inte alls dumt att bo lugnare och i dina trakter är det ju också så vackert. Du kan ju jämföra. Och ett besök här då och då i huvudstaden räcker ju fint.
      Kan tänka mig att du känner igen en hel del från denna lägenhet. Många såg ju ut så här. Vi gick runt och kände igen oss i det mesta-(Minns att vår soffa hemma i Töreboda var gul)
      Nu har du fått en litet smakprov av både utställningen av kläder kläder från NK:s franska och följt med in i den här “folkhemslägenheten” och väldigt trevligt att du var med.
      Kram

  4. Nu har jag googlat och lägenheten jag bodde i med det köket, i början av 90 talet var byggd 1952 – där kan man säga att tiden stått stilla. Den hyresvärden var inte så pigg på att uppdatera.

    1. Vad kul att du tittat närmare på detta med lägenheten.Och uppdaterat den hade man ju inte gjort. Minnen har du ju härifrån.
      Kram!

  5. Jag är född i början på 60-talet men minns bara vissa saker.
    Min bror och jag hade under en tid sängar som sköts in under varandra, den tredje lägsta var för kompisar som sov över.
    Tidigt 70-tal flyttade vi till en nybyggd villa också häftig inredning.

    1. Vad roligt med er sängkonstruktion. Såg inget av den just i den här folkhemslägenheten men den hade ju passat prefekt- Såg här bland kommentarerna att några som är födda på 60 och 70-talet upplevt en del av det som finns i denna “folkhemslägenhet” då det var hyresvärdar som inte var så mycket för att uppdatera- Utställningen var rolig att se-

  6. Hög igenkänning här! Och ett brickband broderade jag till min mamma på 60-talet …
    Vill verkligen se Nordens Paris. Jag har mycket att ta igen efter min två månaders “stambytesexil”!

    1. Kan tänka mig att det är här igenkänning hos dig. Kanske blir det ett besök på Nordiska. “Nordens Paris” gillade vi och min väninnas bror har tagit många modebilder för “Ugglas ateljé” och roligt att även se dessa svertvita bilder.
      Vi tittade även snabbt på utställningen om Arktis och till sist denna om “Folkhemmet”. Folkhemmet var mycket nostalgi.

  7. Hej , känner igen mig i kök , pappa byggde i vår villa i Södertälje på 60- talet . Den utdragbara sängen har vi kvar , barnbarnen använder den i lekstugan , den yngsta vill sova över i den till ssommaren just nu är det gosedjurens plats.😄

    1. Vad roligt att du också känner igen dig här. Jag gjorde det verkligen. Vad roligt att din pappa byggde ett liknande kök och det var ju dessa som var lite av ett “drömkök”- Så fint att ni har kvar utdragssängen och att den är i bruk. Både av barn och gosedjur.
      Kram

  8. Så fint man bott, om man bott så här på 50talet. Eller 60talet också
    Bondungar hade det inte alls så fint. Fick hämta vatten ute, utedass, badkar av emalj som användes ett par gånger per år
    Här kom min nostalgihjärna i gång. Tack för det….att tänka sig tillbaka är fint. Ha det gott! Kram!

    1. Ja, denna lägenhet var ju en del av det “Folkhem” man önskade i städerna. Vet att lägenheten här på museet är hämtad frå Katrineholm 1947- Men många liknande byggdes i städer och tätorter i Sverige.
      Känner igen det du skriver från när jag var på besök hos släktingar på “bonnlandet” i Västergötland och även på landet hos släktingar i Norge.
      Visst är det fint att tänka sig tillbaka.
      Kram

  9. När vi flyttade till Eslöv 1947 bodde vi nästan i en kopia av vad du visar. Jag blir riktigt nostalgisk. Vi bodde där i 10 år. Jag minns särskilt ovanskåpen i köket och det lågt placerade kylskåpet som inte var så stort. Men vilken lyx min mor tyckte det var. Jag har kvar en del gamla köksredskap från både min mor och min farmor och de har jag framme som prydnad. Bara för att de inte används behöver de inte skrotas. Kram

    1. Vad roligt att du känner igen dig i lägenheten- Vi bodde ju liknande både i Töreboda och i den första lägenhet vi hade i Solna 1959.
      Denna typ av lägenheten var ju en “drömlägenhet” för många; med kylskåp, el, varmt och kallat vatten och ett fint badrum inne i lägenheten.
      En liknande våg som finns i lägenheten här på museet har jag och även en del annat. Visst är detta ett stycke historia.
      Kram

      1. 1947 flyttade jag och min kompis in i en lägenhet på Kebnekaisevägen i
        i Traneberg. Vi hade ett litet kök med skafferi, ett litet matrum, bad och ett hyfsat stort vardagsrum med balkong. Ingången hade klädhylla och garderob, Matrummet användes som sovrum med en sån där tvåvåningssäng, där botten dras ut.
        Efter ett tag flyttade min bästa vän in med sin baby, medan hennes make gjorde lumpen. Jag sov på golvet. Det gick bra för de 3 månader babyn var med oss.
        Vad jag kommer mest ihåg – väggarna i badrummet var tomatröda!

        1. Kanske var denna lägenhet också en av de nya moderna som kom med “folkhemmet” Lägenheter som var bekväma och kök med el, badrum och varmt och kallt vatten inne. Plus värme. Och inte behövde man förr heller så mycket plats. Roligt att du berättade. Och tänk tomatröda väggar. Förstår att du minns dem.
          Önskar dig en fin helg.

  10. Känner igen mig, absolut. Måste säga att köket och badrummet är mycket lika de vi har/hade i vår lägenhet som byggdes 1965. Nu är det i och för sig en fyra, men ett halvkaklat badrum hade vi tills HSB genomförde stambytet 2015. Köksmöblerna var dock modernare när vi flyttade in här 1981. Men man ser absolut att byggherren var HSB.
    Om du såg serien “Vår tid är ny” så finns där också likheter att se.
    Den där mackan såg MUMS ut:-)

    1. Kul att du också känner igen dig och så även i en lägenhet som var byggd på 60-talet. Tror konceptet här från 40-talets Folkhem och HSB hängde i länge- Tänkte också på serien “Vår tid är nu”- Folkhemmet där också.
      Kul att se att en del består och även utvecklats

  11. Va kul och spännande att se dessa bilder från förr! Visst känner jag igen mej lite med dessa snedställda köksskåp bl.a! Å absolut dessa trappuppgångar med sopnedkast!
    Vi bor i en underbart vacker stad, är så stolt över Stockholm!
    Ha en fin helg!
    …jag ser till att jobba denna helg….

    1. Det blev mycket nostalgi här i den lilla “folkhemslägenheten” och stort igenkännande. Kul att du känner igen dig i bilderna.
      Visst bor vi i en vacker stad som verkligen har mycket av det mesta.
      Önskar dig en så bra helg som möjligt och hoppas att det blir en lugn jobbhelg.
      Kram

  12. Vilken intressant utställning och en utställning helt i min smak. Om jag inte har helt fel så kallades den sortens kök för “drömkök”. Minns genom bilder att mina föräldrar hade ett sådant kök i sin första lägenhet där jag hann bo i 6 månader. Sedan flyttade vi till en femrumslägenhet så jag växte upp stort. Husse däremot bodde i två rum och kök och då var det bäddsoffa och utdragssängar som gällde. Ändå får man säga att standarden på bostäder tog ett rejält kliv framförallt genom “barnrikehusen”.

    Kram och god kväll!

    1. Jätteroligt att titta in här i den lilla lägenheten och hög igenkänningsfaktor var det absolut. Jag har bott i två liknande
      Minns nu också att det stod “drömkök” i lägenheten. Så var det ju för många som flyttade in i dessa lägenheter. Visst blev dessa “folkhemslägenheter” både populära och efterlängtade. De var ju moderna; t.o.m. varmt vatten, el, toa inne och kylskåp.
      Önskar dig också en god kväll.
      Kram

  13. Intressant utställning med hög igenkänningsfaktor! Jag är uppvuxen i en lägenhet byggd i början av 50-talet – och köket är sig likt, förutom luckorna i överskåpen som såg ut som de i underskåpen på bilden, Det lilla kylskåpet känns också igen, men vi hade gasspis.
    När Lasse och jag flyttade ihop 1973 hade han en etta i ett HSB- hus från 40-talet och där fanns de sneda köksluckorna 🙂 Mjölkkrukorna känns igen från barndomens somrar, när jag hämtade mjölk i lagården … ibland på gården där mamma bodde då – och hos morfar, som var lagårdskarl på en gård. Fina minnen 🙂
    Tack för ännu ett spännande inlägg!
    Kram

    1. Vad roligt att du var med oss här. Vi passade på att när vi ändå var på Nordiska museet att titta in här i “Folkhemslägenheten”.Roligt att di också kände igen dig i lägenheten. Tror dessa lite sneda luckor var populära. Och inte minst det lilla kylskåpet. Vet att en hel del hus också var utrustade med gasspis.Kul att den lägenhet du och Lasse flyttade ihop i var från 40-talet. I Stockholm idag är dessa 40-tals lägenheter väldigt populära.
      Visst är mjölkkrukorna fina.Undrar fortfarande var våra tog vägen. Men mamma rensade nog ut dem.Har fått berättat att när jag som 3-åring gick till mejeriet för att köpa 1l mjölk stod mamma i fönstret och tittade efter mig. Och var tionde meter stannade jag, tog av locket på flaskan och la det på trottoaren. (Inte upp och ner). Jag ville se att all mjölk var kvar. Detta innebar att mamma fick sila mjölken när jag kom hem.
      Önskar dig en fin helg.
      Kram

  14. Ännu en fantastisk bild över Strandvägen 🙂

    Visst känner jag igen en hel del från dom gamla lägenheterna. Inte minst dom “sneda” köksskåpen och öppningsanordningarna till underskåpen. Brickupphängningsbanden hade vi hemma och hos farmor fanns alltid en sån där mjölkkanna. I städskåpet vi hade hemma hos mamma där stod också dammsugaren (och en himla massa annat bråte 😉 ).
    Jag känner en stor tacksamhet till den som uppfann blandaren till tvättställ och dusch… 😀

    Ha en fortsatt fin helg!

    1. Stockholm är njutbart och särskilt nu med alla ljus som verkligen lyser upp. Behövs verkligen nu när det är mörkt vid 15-tiden. Men snart vänder det…
      Kul att du också känner igen dig i denna “Folkhemslägenhet”. Så roligt att se detta och att tänka på hur det var. Och jag tycker verkligen man samlat specifika detaljer från denna tid som vi kan minnas.
      Köket här i lägenheten ansågs på 40-talet vara ett drömkök, fullt förståeligt.Idag är dessa lägenheter i Stockholm väldigt attraktiva och många har, även när de renoverat, valt att behålla skåpluckor och andra tidstypiska saker.
      Strålande sol i Stockholm idag så det ser lovande ut. Dock några grader minus. Men det är helt ok. Även ett tunt lager snö har lagt sig.
      Trevlig lördag.

  15. Känner igen en hel del från min första lägenhet mitten av 80-talet, den byttes ut sen när jag flyttade tydligen.
    Till och med skåpen över diskbänken där var i samma utförande, nostalgi.

    Hålet i väggen för soporna hade vi till för bara fem år sedan vill jag minnas, vi låg lite efter här på det området känns det som 😉

    Ha nu en fin lördag Ditte.

    1. Kul att du också känner igen dig här från din första lägenhet. Visst är det ibland roligt med lite nostalgi. Hos oss har vi sopnedkast för matavfall och det tycker jag är bra. Blir inga råttor som springer vid olika containrar. Eller att folk slarvar med att slänga sina sopor utanför.
      Önskar dig också en riktigt trevlig lördag.

  16. Jag minns inte dessa 40-talslägenheter när de fanns, men däremot köpte jag en lägenhet på sjuttiotalet där allt var bevarat från 50-talet, bland annat den underbara köksinredningen. Jag älskar verkligen köksskåpen med skjutdörrar, jag är så slarvig så jag jämnt slår huvudet i öppna köksluckor. Vardagsrummet är så trivsamt och jag gillar möbelstilen och har genom åren valt att köpa liknande möblemang på auktioner. Men pga otaliga flyttar och begagnade möbler så har inte tidens tand tagit väl hand om möblerna.
    Tack för nostalgikick på riktigt
    Kram

    1. Jag tror att stilen här från “Folkhemmet” satt kvar en bra bit in både på 50 och 60 -talet. Jätteroligt att du känner igen dig i miljön och denna tids anda. Och visst var det praktiskt med skjutluckor. Ibland fanns dessa ju även i underskåpen. Roligt att se vad som finns på auktioner och man kan ju hitta en hel del. Kan förstå att dina flyttar påverkat dina möbler. Men de har ju sin historia.
      Jätteroligt både att du var med och fick lite nostalgikänslor.
      Kram

  17. Denna utställning såg vi också, mitt barnbarn och jag. Det var folktomt när vi var där, så vi kunde leka fritt i huset. Det roligaste tyckte hon var att skrämma mig när hon hängde från balkonräcket, som ju inte var högt upp. Ringa på den gamla svart telefonen i hallen tyckte hon också var roligt.
    Vi tog båten både dit och hem.

    1. Visst är det en trevlig utställning och med hög igenkänningsfaktor. Kan tänka mig att ni hade roligt. Heller ingen trängsel när vi var här. Lite fler besökande var det på utställningen “Nordens Paris” . Men ändå gott om plats för det var “slot tider”.
      Perfekt med båten som går. Åker den ofta åt olika håll.

  18. Jag är ju född på 70-talet, men är uppvuxen i ett liknande kök. Nu bor jag bor i ett 50-talshus och vi har ganska nyss installerat ett sånt där kök. Nytt men gediget och i retrostil. Gillar det skarpt och passar bra till huset.

    1. Vad roligt med ett gediget kök i retrostil. Passar ju perfekt till huset och lägenheten. Jag kände igen mig här i “Folkhemslägenheten” från två ställen jag bott på och det var så roligt.
      Praktiskt också med skjutdörrar till skåpen och jag vet att det ju även fanns till nederskåpen i en del hus byggda på den här tiden.

  19. Lunchen ser god ut måste jag säga och kul med lägenheter från förr, Min mamma bor ju en lägenhet från början av 50 talet eller om det var 49.
    Köksluckorna liknar de som fanns när jag var barn .-) jättekul att få se! Badkaret känner jag igen. Möbler, sånt bord det runda hade vi hemma när jag var barn. Tack jättekul. Mamma bor ju kvar, fast pappahar ändrat mycket i kök och badrum, men det de gamla luckorna är det många unga som vill ha nu i sina kök ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    1. Lite i magen behövs om man är ute en hel dag. Roligt att se denna “folkhemslägenhet” från slutet av 40-talet. Men liknande byggdes ju även i början av 60-talet. Roligt att du känner igen dig här med både luckor och annat. Jag gjorde det också.
      Dessa luckor har på nytt blivit moderna och de är ju praktiska. Man slår ju inte i huvudet.
      Önskar dig en bra vecka.
      Kram

    1. Nordiska museet har så mycket att erbjuda. Och utställningen om Arktis hann vi bara passera men jag skulle vilja titta mycket närmare på den. Så det blir ytterligare ett besök. Den här gamla “folkhemslägenheten” gav många minnen och inredningen är ju aktuell även idag.
      Och man kan här på museet se fler utställningar för ett entrépris.

    1. Här finns ju lite av varje och är ett trevligt besök. Även en riktigt bra utställning om Arktis finns.Den ögnade vi bara igenom men som jag ska se mer ingående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *