Stockholm Trevligheter

”Minh mat”

”Minh mat” är en vietnamesisk restaurang i Stockholm, i Vasastan,  som erbjuder en helhetupplevelse i mat, miljö och service. Och eftersom genuin asiatisk mat är en stor favorit både  hos mig och vämninnan Eva och vi försöker att då och då hitta bra asiatiska restauranger och helst vill vi inte ha något ”fusionkök”, alltså en restaurang där man blandar och ger lite hur som helst för detta blir sällan det genuina. Ett undantag här tycker jag är Berns asiatiska som väldigt bra lyckats behålla det ursprungliga från olika asiatiska kök.

(En annan vietnamsesik favorit i stan  är Bun Bo Hue som också drivs av en vietnamesisk familj och där mat, miljö och service är viktigt.)

Redan när vi kom in på ”Minh mat” kändes det välkomnande och den lilla lokalen var fylld av glada matgäster . (Bordsbeställning görs på internet och är här ett ”måste” även en vardagkväll. )

Det vietnamesiska köket  skiljer sig en del från de övriga asistiska men har tydliga influenser från både Kina och Frankrike och det är traditionellt men samtidigt öppet för nya influenser. (De franska influenserna komer från kolonialtiden. ) Maten byggs upp på balans mellan  de olika smakerna surt, sött, salt, syrligt och umami (buljongsmak) och till det kommer färska råvaror samt det kryddiga genom färska örter som bl.a. koriander, thaibasilika, mynta, dill och perilla. Färska råvaror är   (Örtkrydda som är släkt med mynta och kan se ut som sallad.) Viktigt i matlagningen är också  en kryddblandning av fänkål, stjärnanis, kanel, nejlika, ingefära, olika pepparsorter, vildbetelblad och perilla.

Vi ägnade lång tid åt att välja i menyn som är bra uppdelad i olika avdelningar och där utbudet av vegetariska och veganska rätter också är stort. Tydliga beskrivningar av alla rätters innehåll finns angivet. Till sist hade vi så bestämt oss för treolika smårätter och så den klassiska rätten pho, nationalrätten. En soppa som är gjord på buljong och det är den som lyfter det hela. Precis som man gör i Vietnam, Kina och många andra asiatiska länder delade vi på rätterna. Restaurangen är väldigt miljömedveten så alla råvaror som är grunden till maten är valda med stor omtanke. ”En maträtt blir aldrig bättre än den råvara den är uppbyggd av”. Instämmer helt.

Kammusslor vackert upplagda i sina skal serverade med vaktelägg, vårlök, rödlök, strimlad papaya och kålrot. Försvinnande goda.

Alla rätter presenterades av någon från personalen och de berättade också om tillhörande såser och styrka på dem.

Grillade ankbröst i vildbetelblad,gröna blad som ger en aromatisk smak till grillad mat. Dessa var marinerade i apelsinsaft, ingefära, fisksås,ostronsås och honung och serverades med picklad morot, lök och jordnötter. Såsen till är srirachasås som är en stark chilisås gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt. (Uppkallad efter en thailändsk kuststad, Si Racha)

”Sommarvårrullar”, färska vietnamesiska vårrullar som är gjorda av risark. Det var liknand ejag testade att göra för ett tag sedan men mina hade liksom inte den perfekta formen. Dessa rullar var fyllda med en blandning av risnudlar, räkor, mango, picklad lök, koriander, mynta,  tahibailika,mungobönor och gurka. Rullarna var vackert uppskurna och såg ut som pamler där de stod.

Den vietnamesiska nationalrätten ”pho”.

Pho har influenser fråm Kina och Frankrike, men vietnameserna tänker den enbart som vietnamesisk.  Den för soppan så viktiga buljongen ska kokas i minst 22 timmar. Inga snabbvarianter här. Buljongen blandas när den ska ätas med risnudlaroch sedan efter önskemål  med kött eller grönsaker och ofta både. Tillbehören som serveras bredvid  är lime, olika örter och såser så man kan få till sin egna styrka. (Soppan i sig är inte kryddstark) Vietnamesiska ”breadsticks” kommer med för att suga upp de sista resterna av soppan .

Eva tar gärna lite extra strak sås. (Jag också…)

Att det är vietnamesiska kockar och till stor del personal med vietnamesiskt ursprung märks så tydligt och maten smakar verkligen som den mat som både Eva och jag minns från Vietnam. Restaurangen har som slogan; – ”Minh mat är din mat” och jag instämmer helt. Hit kommer vi igen. Helt klart! En jättetrevlig lväll blev det och med härliga matminnen att ta med vidare.

 

 

 

24 svar på ””Minh mat””

 1. Det såg mycket gott ut! Och maten var ju som rena konstverket på tallrikarna!
  Och man äter ju även med ögonen 🙂
  Stor kram!

  1. Allt var väldigt gott och visst äter man även med ögonen. Och pinnarna kom till sin rätt. Men till soppan fuskade vi lite när det kom till buljongen. Då blev det sked.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Här är det verkligen inte bara magen som äter utan helt klart ögonen också. Väldigt viktigt för mig!!!

  Du och jag verkar gå i varandras fotspår vad gäller restauranger i Vasastan. Kul att läsa att du också har Bun Bo Hue som favo. Där hamnade jag ju i onsdags. Minh Mat har jag också bloggat om. Åsså älskar jag kammusslor och färska vårrular – mums!

  1. Visst ärter man med både ögon och gom.Båda dessa vietnameser serverar båda dessa ingredienser. Då måtte jag ha missat det inlägget elle helt enkelt glömt det. Får göra en sökning hos dig.
   Ditt besök på Bon Bo Hue har jag i äfrskt minne däremot och de är ju också väldigt bra.
   Gårdagens besök var toppen och så mycket gott och väldigt fina uppläggningar.

 3. Oj så mycket härlig och så spännande mat! Har aldrig smakat annan asiatisk mat än kinesisk – inte ens sushi…
  Så vackert att titta på och det är ju väldigt viktigt för att det ska smaka riktigt bra.
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram

  1. Maten här är som konstverk och det kändes nästan trist att börja äta av den.
   Genuin kinesisk mat tycker jag också mycket om efter att ha bott fyra år i Peking.
   Men det finns det så många olika ”kök” beroende på i vilken del av Kina man är. Några rätter har jag lärt mig laga och gör det nästan var vecka för att inte glömma bort det.
   Trevlig kväll!
   Kram!

 4. Vad gott det ser ut! Jag älskar vietnamesisk mat, så hit måste jag verkligen gå! I Stockholm har jag mest varit på den vietnamesiska restaurangen på Medis (Nem Nem Quan), som jag gillar. Har också hamnat två gånger på ett vietnamesiskt ställe vid Fridhemsplan, iofs helt ok men känns mer allmänt asiatiskt (kinesiskt?) än vietnamesiskt egentligen…

  1. Nem,Nem Quan har jag besökt några gånger och det ligger nära oss, men ”Minh mat” var i vårt tycke än bättre. Väl värt att testa.
   Och detta med ”fusion” kan vara både och.( Men Berns asiatiska hålle rhelt klart måttet där.)

  1. Restaurangen rekommenderas verkligen och allt var så vackert upplagt förutom att dte var väldans gott.
   Kram!

 5. Men så gott det ser ut! Så spännande smaker, det vill jag prova ( kanske inte med maken dock…inte hans typ av mat…får locka med mig någon väninna!)
  Och visst kände jag igen Benedikte på min blogg 🙂
  Kram och godnatt!!!

  1. Det var verkligen gott och ett besök här rekommenderas om man tycker om vietnamesisk mat förstås.
   Allt var så fräscht, gott och vackert upplagt.
   Så bar att vi kan ge och få restaurangtips via bloggarna för det är alltid roligt med lite ”nytt”- ja gammal också.
   Vad gäller Benedikte är det inte så många som vet vem det är.
   Kram och god förmiddag!

 6. Jag gillar viet-mat i högsta grad. Min sons fru är fin på att laga mat. När hon kommit
  på besök, har hon alltid haft med sej påsar av vietnamesiska kryddor; övertagit köket
  med resultat som bara kan beskrivas som delikat. Pho är ofta frukosträtt i Saigon;
  äts tillsammans med små frallor (kvar fr franskväldet) och té. Viet cuisine är faktiskt
  mycket hälsosamt.
  Uppläggningen av rätterna är ju rena konstverk.

  1. Jag förstår att du tycker om den vietnamesiska maten och så fint att din sonhustru tar ve rköket när hon kommer på besök.
   Kan tänka mig att det blir gott och vackert. Pho har jag i Saigon ätit till frukost men här i Sverige brukar den serveras både till lunch och middag på vietnamesiska restauranger. Ohc vi tar alltid en skål av den.
   Visst är maten hälsosam och det känner man direkt. INte alls tung som mycket av den västerländska maten tyvärr är.

 7. God morgon …ja du har ju varit mkt i Asien o kan säkert en massa om mat & kultur när man äter ju man det med ögonen oxå o att det ser gott ut är det ingen tvekan om 🙂 låter så trevligt önskar dig en fin helg stor kram

  1. God morgon! Jo, Asien är stort förvisso men jag har varit i en del länder där och maten är jag överlag väldigt förtjust i.
   Och den är alltid så vackert upplagd och med mycket färg och smak.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 8. Oj vad mycket gott! Jag gillar verkligen vietnamesisk mat och skulle verkligen inte ha nåt emot ett besök på den restaurangen 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Rekommenderas ett besök här vid nästa visit i Stockholm! Så gott!
   Och vietnamesisk mat är et stark favorit i det asiatiska köket.
   Trevlig lördag!

 9. Tack Ditte för ytterligare ett restaurangtips att lägga till listan! Minh mat kanske blir min mat nån gång! Kram!

  1. Jag tror du skulle tycka om att gå hit till ”Minh mat”. Verkligen gott och så vackert upplagt. Kanske kan vi ta sällskap?
   Stor kram från den spanska sommarstugans terrass och +25. Passerade Casa Furuvik idag på vägen och det såg bra ut…
   Många tankar och kram till dig-

 10. Åh, så spännande och gott det såg ut! Bra att själv kunna välja styrka på soppan. Jag älskar ju egentligen stark mat men tål det inte längre tyvärr. Men jag skulle gärna prova på detta ställe! Stort tack för en bra och inspirerande guidning till denna restaurang.

  Kram

  1. Tack!Jag tror du skulle tycka om att äta på ”Minh Mat” och det finns ordentliga innehållsförteckningar till all mat och förutom kött och fisk i maten finns vegetarisk och veganska mat. Och de ordnar om man är allergisk mot något.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *