Södermalm

Mina kvarter på Södermalm – Fin runda trots gråväder

Måndag den 7 november bjöd på en grå morgon och förmiddag. Visserligen gjorde solen tappra försök att tränga genom molntäcket och stundtals lyckas den. Men det grå täcket var mer ihärdigt och höll i sig hela dagen.Å andra sidan fanns annat som gav färg och piggade upp.  Dagen var nästan oplanerad. En ovan känsla men inte alls mig emot. Ett besök hos min fysioterapeut mellan  klockan 11 och 12 var inplanerat, men inget annat. Så när jag ändå var ute och i gång bestämde jag mig för att titta till “mina kvarter” här på östra delen av  Södermalm. Sagt och gjort. Så välkomna med. Bilderna är dagsfärska och tagna mellan klockan 10.30 och klockan 14.

Stockholm. Södermalm. Tullgårdsparen ligger i mina kvarter. Snarare mitt kvarter och tvärs över gatan från där vi bor. Tullgårdsparken  ligger i mina kvarter, snarare i mitt kvarter. Ofta varierar jag mellan att ta vägen genom parken här eller gå längs kajen. Helt nära och i parken ligger en förskola och en skola F-klass till klass 6.

 Mina kvarter

ja, det känns som om de tillhör mig. Men givetvis delar jag med mig och det är  roligt att så många söker sig hit. DEn här delen av Södermalm, liksom även andra delar, är som en stad i staden.

Stockholm. Södermalm. Tingvägen , helt nära Skanstull, hör till mina kvarter. På väg till fysioterapeuten korsar jag Ringvägen, som också här till mina kvarter. Detta är  en gata som är 3 km lång och i princip korsar Södermalm från västra delen  till den östra. 

Att promenera till fysioterapeuten tar ca 20 minuter och vägvalen det är flera. Just vid ringvägen bestämde jag mig för att passera elskåpet på Södermannagatan för att se om det så fint uppbyggda landskapet var intakt. Och så var det.Nu var en del av det som hörde till  “Halloween” borta men  lite av det  fanns kvar.  Ser fram emot hur det ska bli här till första advent.

Stockholm. Södermalm. Södermannagatan är mina kvarter. Här ligger detta fint dekorerade elskåp.Södermannagatan, där detta fint dekorerade elskåp finns, ligger också i mina kvarter.

Den här delen av Södermalm är som en stad i staden och det är gott om många mindre butiker. Här har jag lämnat Södermannagatan och kommit in på Östgötagatan och stannade till vid en liten blomsterbutik.

Framme. Och nu väntade 45 minuters individuell träning med min fysioterapeut. På torsdag ska jag hit igen för träning i grupp i “artrosskolan”. (Mer om vad det är finns att läsa i länken bredvid)

“Hela kroppen” erbjuder rehab och olika träningsformer, samt en allsidig hjälp för att stärka kroppen. 

Jag fortsatte

min runda när besöket hos fysioterapeuten var avslutat. Och jag höll mig kvar i “mina” kvarter här på östra Södermalm. När jag kom fram till Nytorget och såg Sofia kyrka uppe på höjden i området Vita bergen så bestämde jag mig för en vända dit.

Stockholm. Södermalm. Nytorget som ligger i utkanten av mina kvarter. Nytorget, i utkanten av “mina” kvarter, har en plastgräsmatta som håller sig grön. Men parkförvaltningen har planterat ljung och en del gröna växter som piggar upp.

Visserligen är det måndag men jag är tämligen ensam där jag går här uppe i Vita Bergen. Området här i Vita Bergen, precis som Åsöberget,  är författaren Per Anders Fogelströms trakter så han är med mig i tankarna. Miljön här tillhörde Stockholms fattigaste och smutsigaste där sjukdomar snabbt spreds .

Stockholm. Södermalm. Vita Bergen. Kan räkna området här som yttre delarna av min kvarter. Vita bergen kan nog också räknas in till ytterkanterna av mina kvarter. Tar mig ca 20 minuter att gå hit hemifrån. Här är jag på väg uppför Bergsprängargränd.

Bergsprängargränd och en bild västerut. Höghuset i bakgrunden är den gamla “Skatteskrapan” som numer är studentbostäder och en restaurang högst upp.

Vilken bergsprängare som gett namn åt gränden vet man inte men gränden har haft namnet sedan början av 1800-talet. Men en vet att det bodde bergsprängare här i området. Uppe i VIta Bergen var det förutom bergsprängare, hamnarbetare, varvs och diversearbetare som bodde med sina familjer. Fattigdomen och nöden var stor. Vill du läsa mer om detta så har jag mer  utförligt i dessa inlägg berättat; Vita Bergen och den närbelägna Malmgårdsvägen och I mina kvarter på Söder.

En stockros här dröjt sig kvar.

Mäster Pers gränd i Vita bergen. Gränden har fått sitt namn efter den förste kyrkoherden i Katarina församling som hette Petrus Didercia Arenbechius, men kallades Mäster Per. Innan Sofia kyrka var klar för invigning 1906 hörde alla till Katarina församling

Många löv på marken i Vita Bergen.Visst är det höst. Men ännu en del löv kvar på träden.

Dags att gå hemåt och det gör jag kring den gamla Malmgårdsvägen med en del byggnader från 1600-1700-talet. Här var det då en del industrier i form av bryggerier, slakterier och delar av Barnängens textilfabrik.

Malmgårdsvägen norrut.

 

34 svar på ”Mina kvarter på Södermalm – Fin runda trots gråväder”

  1. Det blev hela 12 000 steg idag och skönt att vara ute. Kallt var det inte, men grått.
   Elskåpet är så fint och jag gläds över att det får vara orört.
   Tror ingen vet vem so gör i ordning det. Lite av spänningen.
   Jam en grå månad går vi till mötes men hoppas på en del soldagar.

 1. Tänkte på det idag när jag var på hundpromenaden att det fortfarande finns blommor ute i november helt otroligt ,så fina bilder du tagit under din promenad idag även om dagen var grå känns bilderna glada över ett fint Södermalm kram

  1. Visst är det fint att det fortfarande blommar.
   Grått var det men mycket annat lyste upp. En skön runda blev det och 12 000 steg.
   Så fina omgivningar.
   Kram

 2. Tack för att jag fick hänga med på denna trevliga promenad i dina kvarter. På förekommen anledning en hel del bekanta miljöer men miljöer som tål att ses igen.

  Önskar en god måndagskväll nu!

  Kram

  1. Tänkte just på att sonen bodde i närheten tidigare så förstår att du gått här förr- Jag strosar gärna här och det är fina kvarter med en skön blandning av gammalt och nytt.
   En regnig kväll så kvällspromenaden avstod jag.
   Hoppas du haft en fin kväll.
   Kram

  1. Så fint att se stockrosen här. Och den var ensam-
   Ja, en del träning blev det. Är så tacksam för min fysioterapeut och jag gör små, små framsteg.
   Många steg blev det idag och så länge jag kan går jag.
   Skönt att du också hann med en promenad. Och det ger ju skön energi.

 3. Det är så fint på Söder och bara man går där på de fina gatorna i gamla kvarter tänker man på Per Anders Fogelström, det blir levande på något sätt allt igen.
  Minns nu ja, plastgräsmattan, undrar om de måste vara extra försiktiga med löven, de blåser väl bort dem kanske och inte räfsar🙂
  Tänkt ibland med att det är så folktomt på vissa ställen i vårt lands största stad. Lite märklig känsla.

  Du hade kanske ett “roligare” pass och behandling än jag idag, hela två timmar oavbrutet i tandläkarstolen. Så mycket nytt idag, scanning av varje tand och mycket mer. Väldig tid och på det togs två kronor bort som ska bli nya. Tog ingen bedövning, då hade det väl tagit tre timmar för man ska känna av själv också och vinkla kinder hit och dit.

  Och störtregn ute sen. Du verkar haft bättre väder och det är alltid skönt att komma ut en sväng och andas luften ute.

  Ha en fortsatt fin vecka.

  1. Visst är det fint här på Söder och på många olika sätt. Per Anders Fogelström är ofta min följeslagare. I tankarna.
   Så egentligen inga löv idag här på plastgräsmattan. Men de har nog försiktigt räfsat ihop dem. Träden är ju placerade runt om men löven blåser ju.
   Idag var det tomt här men annat är det på helgerna. Många jobbar och ungdomarna är i skolan. Njuter av att strosa och ha gatorna för mig själv-
   Ja, mitt pass var helt klart lättsammare. Så bedrövligt med detta långa pass hos tandis.Och nya kronor är ju kämpigt.
   Bra gjort av dig. För egen del gapar jag knappast utan bedövning.
   Regnet kom här på eftermiddagen och då gick jag inte ut.
   Hoppas oå uppehåll i morgon.
   Önskar dig också en bra vecka

  1. Så ett antal blommor idag på rundan och fint att de fortfarande blommar här i november. Men vi har haft en fin höst.
   Mycket historia finns i dessa gamla byggnader. Och detta är ju ett verkligt kulturområde där idag flera svenska författare håller till. För egen del har jag här gärna författaren Per Anders Fogelströms böcker i åtanke när jag går.
   Är så tacksam och glad över att jag bor i en levande miljö med sin historia.

 4. Det är ju det roliga med att bo så “centralt” på Söder – du har alltid ett otal alternativ att utforska eller återigen besöka olika delar av stadsdelen. Å besöken är ju aldrig sig lik, mycket på grund av att du besöker gatorna/parkerna vid olika årstider. Bra där, och tack för rundvandringen:-)

  Hoppas övningarna hos “Hela Kroppen” hjälper. De verkar vara väldigt seriösa med olika uppföljningar. Tror jag berättade det, men min husläkare drabbades ju av höftartros. Han opererades för cirka två månader sedan. Han började jobba igen för en vecka sedan, men går fortfarande med kryckor. Lååååång rehab, ingenting jag skulle våga i min/vår ålder…

  1. Visst är det så. Och en del repriser blir det. Men vad gör det. Så är det ju för oss alla.Idag passade det bra att traska på när jag ändå var i gång.
   “Hela Kroppen” är verkligen bra och har många duktiga specialister. Och det hjälper. Om jag ska jag opereras i höfterna måste resten av kroppen vara hyfsat stark och en god grundfysik har jag.
   Minns att din husläkare opererades just för höftartros. Lång rehab.Och han är ju ändå ganska “ung”. Och kan jag slippa operation så vore det önskvärt. Ryggen är inget att göra något åt. Tyvärr. Lite som din.

 5. Ju mera du går , mera kan du gå. Så brukar det ju vara. Hoppas att du kan röra på dig så här i många många år ännu Ditte. Så fin vandring i kända kvarter. Men det är längesedan jag gick där men likväl så känns mycket igen. En ensam lite envis stockros också. Härligt.
  Tack för vandringen tillsammans med dig!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Just så är det. Men lite färre steg i morgon. Idag blev det 12 000. Fysioterapeuten är så bra och det hjälper mig mycket att gå här. Även artrosskolan är bra.
   Jag gillar ju dessa fina områden som har sin Stockholmshistoria.
   Såg en del blommor idag och fint att de finns kvar i november. Men vi har haft det ganska milt och många vackra soldagar i höst.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

 6. Så vackra vyer du har i dina kvarter! Vi är lika glada varje gång vi får följa med upp på Söders höjder i Blogglandia när det inte blir så ofta IRL. Nu känns det som om en vandring på Söder får vänta tills våren. Vi åker till Stockholm nu på onsdag – torsdag, eftersom vi anmält oss till en fotovandring med kvällsfoto. Sedan blir det något museibesök och nu är det vår tur att leta skor; Lars ska ha ett visst par walkingshoes, som vi hoppas finns på Naturkompaniet någonstans i stan.
  Här har det regnat nästan hela dagen men jag hann nästan med en morgonpromenad och blev bara lite blöt sista biten.

  1. Här blev det lite utsträckta kvarter men jag når dem på under 20 minuter och de ingår i den “cirkel” jag gärna tar.
   Vad roligt med kvällsvandringen. Undrar om det inte var den jag också fick tips om men då var osäker på o vi skulle vara hemma eller ej.
   Vad spännande. Hoppas ni sedan delar med er-
   Fotografiska har flera utställningar men här finns ju så mycket annnat. Naturkompaniet har två butiker på Kungsgatan så de bör ha. På Kungsgatan ligger också några andra bra sportbutiker med gott urval.
   Välkomna till Stockholm.

  1. Visst är det fina områden här och man har ju mycket historia med sig längs vägen.
   Kul att du följer med från soffan.
   Elskåpet är så fint och till advent blir det till ett jullandskap.
   Önskar dig en fin vecka.

 7. På Malmgårdsvägen bodde min schlagerkompis innan de flyttade till en större lägenhet vid Telefonplan.
  Har varit på restaurangen högst upp i Skrapan, eller rättare sagt i deras bar, dyra drinkar, men en fantastisk utsikt!
  Tack för fina foton från fina södermalm!
  Ha det gott!
  Varm Kram

  1. Vad roligt! Malmgårdsvägen är fint och har sin historia. Men visst är det bra med en större lägenhet och de kan nog vara knepiga att få tag på här-
   Ja, Skrapan är dyr, men visst är utsikten fin om det är “passande väder”.
   Kul att du gick med.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Tack för att jag fick gå med på en promenad i din närmiljö. Så roligt att se hur det ser ut där. Känner igen de gamla husen. Det är väl så långt man går dom turist.
  Fint grönområde! Lantisen är ju mest intresserad av storstäder parker ich grönområden. Tokigt…men så är det …
  Elskåpet är verkligen värd ett besök. Ha det fint! Kram

  1. Jag traskar ofta här och det är fina miljöer och där mina tankar ofta förflyttar sig till Fogelström, hans böcker och den oerhört fattiga miljö detta var en gång.
   Det är fint, tycker jag, att vi genom våra bloggar, får se väldigt mycket utan att vara på plats.
   Elskåpet är så fint och till advent kommer ett jullandskap här.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 9. Tack, det var trevligt att följa med på denna tur och jag känner igen mig, nästan hela vägen, känns hemtamt. Nu var det länge sedan så det var fint att få njuta av dessa omgivningar igen.
  Ringvägen har Mysingen och jag gått hela, det var häftigt, för det tog ett tag, mycket att titta på. Fint elskåp. Kommer ihåg att du har visat det förut och ser framemot adventsprydnader där.
  Vitabergs parken där har jag suttit och lyssnat på artister.
  Fina bilder och roligt att få se dom.
  Hoppas att du får må bra.
  Varm kram!

  1. Vad roligt att promenaden i mina kvarter, dock lite utsträckta, kändes hemtama för dig.Och att du nu gick med mig.
   Att gå Ringvägen innebär att en ser en hel del. Men helst ska det vara blåsfritt när en gr här.
   Elskåpet har jag haft med i olika sammanhang och jag tycker det är så fint. Till första advent brukar jullandskapet vara på plats. Ser fram emot det.
   Vitabergsparken är trevlig och jag har också varit där en del. Parkteatern har fina föreställningar här och senast i år i augusti var vi där.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Men vilken härlig promenad, måste blivit många steg för dig. Naturen bjuder på härliga färger och man blir glad 🙂 ha en fin tisdag kram fina Ditte

  1. Det blev så där en 12 000 steg och lite träning på rehab. Men att röra sig, om och när en kan, är ju det bästa för kroppen om en har artros.
   Och fint att strosa runt i dessa gamla miljöer.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Söder är häftigt och även i gråskala.
   Blomman hade en livskraft men så länge inte frosten varit på besök så verkar en del klara sig.
   Ja, klimatet mår inte bra. Så sant.

 11. Jag märker att hösten kommit mycket längre hos mig. De fallna löven har börjat förmultna och är oerhört hala att gå på, och träden står helt kala. Tack för virtuella promenaden, alltid lika trevligt.
  Bra att du får adekvat hjälp med din artrosproblematik, jag tog kontakt med fysioterapeut i slutet av sommaren, sen fick jag återkalla besöket då jag blev sjuk och sen har tiden bara gått….typiskt mig.
  Men en vacker dag så!
  Nu läser jag vidare…

  1. Du bor ju lite längre norr ut så att hösten har kommit längre förstår jag. Här har november varit ganska “varm” och inte mig emot.
   Tycker jag får bra hjälp med rygg och höfter och ska nu om ett par veckor till en ortoped för bedömning. Lite läskigt men jag vill ju veta. Artrosskolan är jättebra och roligt att träna i grupp. Vi är bara 5-6 stycken och det är lagom.
   Hoppas du tar ny kontakt med din fysioterapeut. Men visst är det lätt att skjuta upp det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *