Stockholm

Millesgården och Skulpturparken

Ett besök på Millesgården är som att göra en resa och förflytta sig både i tid och rum och på olika sätt. Här på Lidingö, strax utanför Stockholm city, uppe på den branta Herserudsklippan ligger MiIllesgården och blickar ut över nejden. Detta var från början ett konstnärshem med trädgård. Men med tiden, 50 år, kom att växa fram till en miljö fylld av kultur och där konsten samspelar med naturen. Området är stort och det är  olika utställningar som pågår.För vår del hade vi hade fokus på utställningen om  formgivaren och illustratören Stig Lindberg som pågår fram till den 22/1-2022 .Men det blev också en runda i den vackra parken.

Från MIllesgården med alla terraser och skulpturer har man en god utsikt över nejden. Mängder av  skulpturer i olika storlekar är utplacerade på de olika terrasserna på MiIllesgården. 

Några skulpturer på nedre terrassen

Här ovan  bl.a. Poseidon, originalet finns i Göteborg. Han är havsguden i grekisk mytologi och blickar här ut över Värtan, en del av Östersjön.  Till vänster ”Människan och Pegasus” och  i mitten  fontänen med ”Europa och tjuren” Milles fick 1921 uppdraget att göra en stadsbrunn till torget i Halmstad och fem år senare var den klar. Historien om Europa och tjuren är en antik myt. Guden Zeus förvandlar sig till en tjur för att kunna föra bort den vackra prinsessan Europa som han förälskat sig i och han tar henne med till Kreta. Runt om simmar tritoner, män med fiskstjärtar som tillhör Poseidons följe.

Millesgården

byggde konstnären/skulptören Carl Milles under den första halvan av 1900-talet. Tanken var, när han köpte den första tomten här på Herserudsklippan, att bygga ett hem till sig och sin hustru Olga. Ett hem med ateljéer. Med åren blev det andra funderingar kring bygget och det blev Italien och USA som på olika sätt kom att inspirera. Länder där Milles tillbringade mycket tid och som han uppskattade.

Efter hand köptes granntomter in och arbetet med att anlägga terrasser kom igång. På terrasserna placerade Carl MiIlles ut skulpturer och pelare men lät också träden stå kvar. Nya hus kom till och man lät bygga fontäner, murar och trappor. Carl MiIlles avled 1955  och då pågick fortfarande byggandet av den nedre terrassen. Men redan 1936 skänkte Carl och Olga MiIlles anläggningen till svenska folket och den drivs av en stiftelse; Carl och Olga Milles Ldingöhem. (Mer om Olga Milles och Carl Milles finns att läsa här via länkarna.)

Konsthallen var den sista byggnaden på Millesgården som blev blev färdig och det blev den 1999.

Millesgården. Skulpturerna smälter fint in i de vackra omgivningarna på de olika terrasserna. Skulpturerna smälter fint in i omgivningarna på de olika terrasserna på Millesgården.

Delar  av skulpturparken

Millesgården. Skulpturerna Poseidon och Människan och Pegasus hör ihop på sitt sätt och står tillsammans”Poseidon” och ”Människan och Pegasus” står bredvid varandra  här på Millesgården.Och de hör ju ihop.

Pegasus är i de grekiska sagorna en flygande häst och barn till Poseidon.Carl Milles gjorde sin skulptur i USA , för staden Des Moines, i staten Iowa. Hästen har kraftiga vingar och flyger upp mot himlen. Människan har nästan lösgjort sig från hästen och verkar flyga av egen kraft.

Guds hand.

Guds hand, en liten man står i en stor hand. Mannens blick är riktad mot något i himlen-. Milles arbetade med denna skulptur mellan 1949 och 1953. Från början gjordes den för Eskilstuna men idag finns den på flera håll i världen bland annat i Tokyo, Peking och Melbourne.

Venus och snäckan från 1917. Enligt myten föddes Venus ur havets skum och förs  i land på ett snäckskal. Skulpturen blev gjord som en skiss och var tänkt att stå i Gamla stan i Stockholm, utanför Svenska Akademien. Men så blev det inte.  

Jona och valfisken från 1932. Originalet finns i Detroit på en skola för konst och design där Carl Milles undervisade. Här i Detroit bodde Milles i 20 år. 

Romulus och Remus finns på en av terrasserna på Millesgården. En av terrasserna på Millesgården.Till höger Romulus och Remus.

Systrarna

Solsångaren och Musicerande änglar

”Solsångaren” från 1926 finns på den mellersta terrassen. En manskropp utan armar och huvud.

Originalet  av Solsångaren kan man se vid Strömparterren i Stockholm men där finns både huvud och armar med. Han bär där också en grekisk hjälm och håller armarna sträckta mot himlen och han är vänd mot öster.  Munnen är också öppen och kan antyda att han sjunger till solen . Solsångaren gjorde Carl MiIlles på uppdrag av Svenska Akademien och han arbetade med den i nästan 10 år. Tanken från Akademiens sida var att Milles skulle göra ett minnesmonument över  den svenske författaren och biskopen Esaias Tegnér.men istället för att avbilda Tegnér tog Milles fasta på en dikt av Tegnér, ”Sång till solen” från 1810 och skulptera sångaren. (På sockeln till originalet vid Strömparterren finns en medaljong med diktarens porträtt.)

Att arbetet tog så lång tid berodde på att Svenska Akademien och familjen Tegnér var missnöjda med att se författaren symboliserad av en naken man.

”Musicerande änglar”  från 1949-50 gjorde Carl Milles i USA och man kan se dem i olika fontäner världen över. Änglarna är, som ofta hos Milles, nakna pojkänglar so spelar olika blåsinstrument

Mycket mer finns att se utomhus på MiIllesgårdens olika terrasser och mycket  finns att se inomhus i makarna Milles konstnärshem . Just nu pågår utställningen ”Italiensk höst” fram till den 21/11 med målningar av Liselott Watkins. Och Italien låg verkligen makarna Milles varmt och hjärtat.

18 svar på ”Millesgården och Skulpturparken”

  1. Poseidon känner man ju till här i stan, finns ju väldigt mycket mer att se även här men jag är ju lite dålig på att engagera mig i det fast man nog borde.
    Fantastisk är det ju hur som helst, någon borde göra en rundvandring i stan här och blogga om det här med.
    Kanske finns förstås, får googla 😉

    Ha det fint Ditte.

    1. Jadå, originalet av Poseidon finns i din stad. Nu tillhör jag ju ”ledighetskommittén” och både ork, lust och tid finns att se mig om så jag passar på. Vet ju att Göteborg har mycket av det mesta men nu var det ett tag sedan jag var där. Men till våren eller sommaren får det bli ett nytt besök- Är sugen på att ta lite olika båtturer också.
      Önskar dig en fin helg.
      Ha det gott!
      PS Har en väninna, ”Veiken” i Göteborg som skriver ganska mycket om stan och omgivningarna så där hänger jag med runt. https://www.veiken.se/

    1. Visst är skulpturparken också fin och även utställningarna inomhus. Hit är det alltid en upplevelse att komma. Vädret var helt ok men Millesgården gör sig ju bäst i solsken. Men man kan inte få allt.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Och mer kultur blev det idag. Men av annat slag.
      Kram

  2. En fantastisk runda och så rikligt med skulpturer, alla vackra och sköna på sitt sätt.
    Jag gillar särskilt Guds hand. Tänker särskilt då på sången ”Han håller hela världen i sin hand” ♫♪♫♪
    Många av skulpturerna känner jag igen sen tidigare inlägg, men alltid roligt att se dem på nytt. Kanske lite info då fastnar i skallen 😉
    Ha en trevlig fredag! Jag kom ut i blåsten och fick handlat några matvaror så jag är nöjd.
    Stor kram!

    1. Det är så fint här ute på Millesgården men jag har nog inte bloggat om tidigare besök här. Men säkert har du sett statyerna hos andra. DE finns ju dessutom på flera ställen runt om i landet- Däremot visar jag ofta Nacka strands signum ”Gud Fader på Himmelsbågen” och den finns även på Millesgården men i mindre storlek och den sprutar inte vatten.
      Här har det blivit mer kultur idag i form av teater med lunch- Så trevligt.
      Blåser rejält här också så nu blir det ingen mer utgång-
      Stor kram och trevlig fortsatt fredag-

    1. Millesgården är verkligen vacker och än finare när det är sol. Men man kan inte alltid lyckas att få den att skina.
      Stor kram

  3. Aha, det är Carl Milles Poseidon där i Göteborg på Götaplatsen, det visste inte jag! En sån spännande information och bilder från Millesgården, otroligt vackra statyer, måste verkligen vid tillfälle besöka detta ställe!
    Må så gott!
    Kram

    1. Jadå! Han är där och i original. Millesgården är absolut värt ett besök och allra helst en solig dag. Här kan man strosa länge och förutom statyparken finns mycket att se även inomhus–
      Ha det fint du också.
      Kram

  4. Poseidon känner ju en västsvensk tant till. Liksom Europa och tjuren i Halmstad. Men, oj, en sådan massa verk Milles har gjort!
    Imponerande!
    Funderar på om brunnen i Borås också är ett verk sv skulptören. Får googla!
    Tack för guidning! Kram!

    1. Carl Milles har många verk runt om i Sverige och utomlands och hans produktion var imponerande. Vad gäller Borås vet jag inte. Jag har ju på bloggen ganska ofta med statyn ”Gud Fader på Himmelsbågen” som Milles gjort. Och just från Nacka strand ser man över till Millesgården och från Millesgården ser man till Nacka strand.
      Vi hade en fin dag och ett besök på Millesgården är alltid fint.
      Roligt att du var med.
      Kram

  5. Med tanke på att Millesgården egentligen inte är så stor finns det otroligt mycket att se där, både inomhus och på terrasserna. Vet inte om jag är så värst förtjust i Milles verk, men mångsidig var han onekligen. Idén med terrasserna är ju genialisk, då fick han ju plats med hur många konstverk som helst. Åsså får man världens bästa utsikt på köpet:-)

    PS. Hoppas du mår okej efter operationen av ”inkräktaren”. Hoppas innerligt att läkningsprocessen inte blir lika utdragen som senast. Minns att du hade riktiga problem där. Är det samma område som senast, eller ett nytt? Håller i alla fall tummarna att du mår bättre än senast. KRAM! DS.

    1. Milllesgården har mycket och just denna dag var det fokus på Stig Lindberg men också en vända i skulpturparken. Jag gillar mycket av det Milles gjort och en av favoriterna är ju hans ”Gud Fader på Himmelsbågen” i Nacka strand. Men jag har favoriter även på Millesgården, men inte allt. Utsikten här gr ju mycket och den miljö statyerna finns i bland alla grönska på de olika terrasserna.Guidade här en gång när jag var guide i Stockholm och roligt med det jag fortfarande kommer ihåg.
      Tack, för omtanken. Jag var konvalescent igår, men har varit ute idag och mår ok. Den här gången tror jag det går snabbare med läkningen än den på skuldran.För den är fortfarande inte helt ok.
      Ett nytt område var det nu, i sidan. Lättare där att ha koll på hur det ser ut utan att använda spegel. Bra så.
      Kram!

    1. Millesgården är verkligen enastående så det blev ännu en lyckad njutflykt här i Stockholm.
      Önskar dig också en fin lördag.

  6. Tack Ditte, nu har jag kommit Milles lite närmare. Min kunskap om hans livsverk var mycket skraltigt, och hans livsöde helt okänt. Människan och Pegasus är min favorit bland skulpturerna här, allt som strävar upp mot himlen känns fritt och fantasifullt.
    Skall nog tänka på ett besök här när Stockholm kommer på tapeten, det börjar bli en lång lista.
    Kramen

    1. Tror du skulle tycka om att strosa runt här. Öppna ytor och vackra terrasser gör ju sitt till för helhetsupplevelsen. Jag är förtjust i mycket av det Milles skapat och mycket finns det i skulpturerna som just strävar uppåt.
      Bra att du har en lång lista när du kommer till Stockholm. Och vill du så hänger jag gärna med dig.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *