Trevligheter

Midsommarafton hemma på Söders höjder

Midsommarafton anlände i år också. Och här i Stockholm med strålande väder som sällskap. För vår del blev det en jättetrevlig och rolig midsommarafton här hemma på Söders höjder. Goda vänner, strålande utsikt och en verkligt läcker midsommarbuffé satte sin prägel på det hela. En midsommarstång fanns också. I bordsmodell.

Midsommarafton. Balkonfrukost med utsikt över Hammarbykanalen. En festklädd Nauticat, en av fina favoritbåtar, passerar. passerar. Midsommarafton. Vi började med balkongfrukost och till den hade vi sällskap av mängder av fritidsbåtar som skulle ut i skärgården. Här en av mina favoritbåtar, en Nauticat. En finskbyggd motorseglare som har “allt”.

En väldigt fin midsommarafton

blev det. På alla sätt. Och det vackra vädret gjorde att vi utgick från att Stockholms parker antagligen skulle vara välfyllda. Vi hade också i bakhuvudet tankar på en midsommarafton med fin utsikt över vår huvudstad.  Så där föll en del områden bort. Dessutom ville vi också ha viss “social distansering” från andra sällskap och inte heller bege oss så långt bort. (En hel del packning hade vi. ) Så med våra önskningar kändes området på Åsöberget som helt perfekt.

Men sen gällde det att där hitta en plats som passade.  Och det gjorde vi nästan genast. Om det var tur eller skicklighet vet jag inte. Kanske båda så vi slog raskt ner våra “bopålar” här.

Åsögatan och Åsöberget. Väl känd miljöer från författaren m.m.  Per Anders Fogelströms “Stad – serie” böckerna. Böckerna    om Henning Nilsson och hans familj som kommer till Stockholm från Dalarna. En familj som man får följa från 1860 och hundra år framåt. 

Från vår valda “nerslagsplats” uppe på Åsöberget, helt nära Kvastmakartrappan/Kvastmakarbacken, var utsikten inkluderad och tillgången på skugga god. Nog så viktigt. (Delar av mitt ansikte, mittpartiet och högra delen av pannan är täckta av sår.)

Utsikt mot Stockholms inlopp. Och uppe på höjden ligger restaurang och café Fåfängan.(Mer info i länken.) Här på Fåfängan var vi på midsommarafton förra året.

På andra sidan vattnet  ligger Kungliga Djurgården och Kaknästornet syns vida omkring. (Jag var där  i oktober 2016 och sedan några år tillbaka är det inte längre möjligt att besöka det och ta hissen upp.)

Kungliga Djurgården ligger på andra sidan vattnet och Kaknästornet syns vida omkring.

Vännerna Susan och Jörgen på ingång. Snabbt monteras det rejäla campingbordet och en läcker midsommarbuffé dukas fram.

 

Midsommarbuffén är uppdukad

Midsommarbuffén är uppdukad. Nu gäller det att välja snaps med omsorg.

Här ett urval. Allt kom inte ens med på bild; Jansson frestelse, köttbullar, västerbottenmuffins med bacon, sillåda, rödbetssallad- lagat av Susan,  olika sorters sill, inlagd strömming, skagenröra (Dittes hemlagade) ostar, gott bröd  m.m. Och som avslutning kaffe och en tårta med svenska jordgubbar. Perfekt.

Midsommarafton på Åsöberget och alla godsaker är framdukade. Midsommarafton på Åsöberget med alla godsaker uppdukade. 

Sist men inte minst. En midsommarstång. Egentligen är den i miniatyr men det går ju att trolla med kameran.

Är det midsommar så är det. Och en liten midsommarstång hade vi på bordet. Här har jag förstorat den. Är det midsommar så är det. Men vi nöjde oss med att ha midsommarstången på bordet.  Men kanske får vi överväga  ett annat år om vi ska slå till på en “grod dans” runt den.

Absolut njutbart här i skuggan. Tack Susan, Jörgen och Bosse för en jättetrevlig och försvinnande god eftermiddag. 

“Stockholm i våra hjärtan.” Och inte minst Södermalm.

 

 

34 svar på ”Midsommarafton hemma på Söders höjder”

 1. Så skönt att ni hittade en skuggig och bra plats där även du kunde sitta. Mycket god mat kunde ni dessutom njuta av precis som man ska en dag som denna. Här blev det också bra och i kväll satsar vi på grillat om inte regnet hinner före.

  Kram och god kväll!

  1. Allt blev väldigt lyckat! En jättefin dag-
   Grillat låter gott. Här blir det lite blandad kompott. Är inte helt pigg så matlusten är minimal idag. Men en stund på balkongen ska jag nog orka med när solen försvunnit.
   Trevlig kväll.
   Kram

 2. Härliga, strålande bilder och så mycket packning ni hade med er! En gigantisk buffé dukades upp också, såg jag. Så roligt att det blev lyckat, med väder och allt.
  Bara att gratulera till detta utsökta.
  Här fick jag regn och åska ett tag men sen klarnade det upp. Ff varmt men inte alls så skönt som igår. Då satt jag ute lääänge.
  ——-
  Trevlig midsommardag med stor kram!

  1. Vi fick en väldigt trevlig, rolig och god midsommarafton här uppe på Åsöberget. Och vädret var suveränt. Här fanns ju också skugga för min del. Och att äta i solsken gillar ingen av oss.
   Vi satt ute i natt till närmare klockan 2 och det var helt ljuvligt med en lätt svalkande vid. Perfekt för mitt såriga ansikte-
   Strålande vackert även idag-
   Önskar dig en fortsatt fin midsommardag och att vädret håller i sig även hos dig.
   Stor kram
   S

  1. Det blev en väldigt god och trevlig midsommarafton. Jag uppskattar också solen men kan inte vistas där så perfekt här uppe.
   Hoppas du också haft och har det bra.
   kram

 3. Åh vad TREVLIGT ni hade det, bra det fanns skugga.
  Så mycket gott det bjöds på.
  Förstår ni hade en hel del packning!
  Vi åt också utomhus, många midsomrar har vädret varit trist på senare år.
  Fortfarande fint väder, ser ut att bli så även framöver.
  Hoppas du snart mår bättre i ansiktet.

  1. Vi hade verkligen en väldigt trevlig midsommarafton med “all inclusive”- En del packning var det men maken och jag tog bussen en vit och vännerna bor i trakterna här på Åsöberget.
   Fint att ni också kunde sitta ute och njuta av det vackra vädret.
   Tyvärr blir ansiktet än värre några dagar till och behandlingen påverkar hela kroppen med feber, sår i ansiktet, värk i leder och huvudvärk. Så trist!

   Strålande väder här också så det blir en sen måltid på balkongen när solen dalar och markisen gör nytta.
   Önskar dig en fin helg.

 4. God kväll!
  Vilken trevlig em med massor av god mat tillsammans med vännerna S&J. Vi firade i vår ensamhet ute i kuvösen med sill, lax och Västerbottenpaj. Tvingade i mig en halv snaps.
  Jättefint väder och varmt, så jag glötte i poolen hela 3 gracias. Dagen idag har gåt i lugnets tecken. Blev lite grillat och en sallad.
  Så tråkigt att du inte är fit for fight på grund av din behandling. Hoppas det onda ger sig snart.
  Styrkekramar/A-K

  1. God kväll!
   Det blev lyckat på alla sätt och väldig tur med vädret hade vi. Ja, att dra ihop en massa folk nu är ju inte alls tillrådligt men även för er del blev det ju både gott och trevligt hemma.
   Fint med poolen kan tänka mig att den är i användning nu.
   Lugnt här också idag. Mitt ansikte är inte riktigt med. Riktigt ont.
   Jag hoppas också det onda snart ska dra vidare. Men på måndag blir det paus i två veckor och sedan en omgång till.
   Stort tack för omtanken.
   Kramar från oss.

 5. SÅ fantastisk fin midsommarafton! Å vilket härligt matbord att njuta tillsammans av 🙂
  Hoppas du mår bra med tanke på behandlingen, att den glider över i bättringen då processen går sin gång. Du är ju bekant med det hela sedan tidigare. Jag håller tummarna för dig. vet du.
  Jag njöt på balkongen, hoppade det traditionella som jag först tänkt, det tog jag i dag 🙂
  I går blev det grillad karré. En flaska vitt som jag fått i infyttningspresent kom fram till det och jag ska ta ett glas på kvällarna.
  Midsommarskål med kram!

  1. Det blev så lyckat med allt. Och fint att vi fann platsen här i skuggan och med den fina vyn över Stockholm.
   Idag har jag haft väldigt ont. Krämen går in i kroppen och påverkar betydligt mer än ansiktet. Ansiktet är sårigt men kroppen värker också.
   Så fint du har det på din balkong. Jag längtar efter tills jag i framtiden kan ta mig en tur till dig.
   Många tankar dig bästa Tove och tack för omtanken.
   Stor midsommarkram med skål.

 6. Hola! Stort tack för en jättemysig midsommarafton! Du är tapper trots din behandling och en roligt och underhållande sällskap! Och stackars ”halta Lotta” alias Mr B! 😉 Önskar er god bättring och hoppas på en favorit i repris i sommar! Det behöver väl inte vara midsommarafton för att man ska träffas för en picknick i det gröna? 😍

  Bamsekram (med social distansering) från oss! ❤️

  1. Hola! Stort tack själva! Ja, “stympen hjälper stackarn” så min mor en gång. Ett norskt uttryck. Men det passade ju bra igår. Och ni piggade verkligen upp oss från “antikrundan”. idag har jag haft det knepigt med ansiktet. Riktigt illa. Men Mr B var å andra sidan lite mer gåbar idag. Blev ju buss hem igår. Nr 2 och 57. Perfekt.
   Det här gör vi om! För inte måste det vara midsommar för denna aktivitet. Absolut inte.
   Bamsekram från oss också. Och givetvis med social distansering. Tycker vi är rätt bra på det.

 7. Ser helt underbart ut! Vilken utsikt och vilken mat! Tänk att corona kan föra nåt positivt med sig. För inte hade ni väl kånkat upp all packning med bord, stolar och mat om det inte var för viruseländet. Nu hoppas jag bara att ditt ansikte snart blir bra igen och att smärtan försvinner. Kram!

  1. Det blev väldigt lyckat på alla sätt. Vi sa just att detta får vi göra om för verkligen jättetrevligt och gott. Nej, utan Corona hade vi kanske gått på lokal eller varit hemma hos våra vänner eller hos oss. Men detta var minst lika bra. Om inte bättre. (Susan är en hejare på matlagning och gör alltid allt från grunden. (Våra Balkonger är ju inte så stora så att ses i det fria kändes bättre.)
   Ja, ansiktet är just nu bedrövligt. Jag klagar sällan men nu gör jag det. Jag ser ut som en sårig fotboll som kliar enormt och ögonen har svullnat igen.
   Jag ser bedrövlig ut.Men måndag är sista smörjelsen för denna gång. Sedan paus i två veckor och en så ny omgång.
   Tack för omtanken.
   Kram

 8. Ni hittar verkligen smultronställen att sitta och njuta på, så härligt!! Tänk att ni tog med all den där maten dit upp, beundransvärt men det ser verkligen gott ut, kul att ni firade så och kul att få se <3
  Ha det fortsatt gott, Ditte! Kram

  1. Vi är ganska bra på det. Och våra vänner bor här i närheten på Åsöberget så de hade lite kortare bit än oss. Men vi tog bussen halvvägs.
   Att ses utomhus fungerar ju fint och det blev ju en vacker plats med utsikt dessutom.
   En verkligt lyckad midsommarafton blev det.
   Hoppas att du också haft det bra.
   Kram

  1. Visst är det fint om man kan vistas utomhus. Och det strålande vädret var ju med hela dagen och kvällen.Vi hittade en jättebra plats i skuggan och utsikten över Stockholm ingick.

 9. Vilken toppendag ni fick, campingbord, det är grejen! Jag köpte mitt hopvikbara, tror det är 60-talsstuk, ljusblått, förra sommaren på loppis, så himla händigt. Och så mycket god mat ni släpade på! Hoppas det mesta gick åt så ni slapp bära hem…
  Det måste ha varit den varmaste soligaste midsommaren på mycket länge, och värmen ska bara fortsätta. Utlovat regn i början av veckan här har blåst bort..puts väck, synd för det hade behövts. Söndagskram, klockan är ju fyra minuter över…

  1. Allt blev så lyckat. Och perfekt med både campingbordet som vännerna hade med och stolarna. Rusta har dem för 79kr. Är inte mycket för att krypa runt på backen när jag ska äta. Ja, inte annars heller.
   Vilket bra köp ditt campingbord blev och användbart är det ju. Maten var i lagom mängd. Var uträknat så att inget direkt skulle med hem.
   Inget regn inom synhåll här. Räknar idag, på eftermiddagen och kvällen men underhållning i form av att båtar kommer tillbaka från sitt midsommarfirande.
   Önskar dig en fin söndag.
   Varm kram

 10. Ser alldeles fantastiskt ut! En skön plats, goda vänners sällskap, god mat och dryck … och ett perfekt midsommarväder! Kan nog knappast bli bättre!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Vår midsommarafton blev väldigt lyckad på alla sätt. Och fantastiskt med denna fina miljö inom gångavstånd.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 11. Vilket helt underbart midsommar-knytis ni fick till! Såg otroligt gott och trevligt ut 🙂
  Hoppas nu på snar bättring av dina behandlingsskador!

  Kram och ha en skön söndag!

  1. Vårt midsommarfirande blev så bra. Jättetrevligt sällskap med god mat och dryck. Dessutom vackert väder och fin utsikt.
   Tack, för omtanken. Ont har jag och ansiktet ser ut nu som en sårig fotboll men igensvullna ögon. Dessutom kan jag inte heller använda glasögonen på min såriga näsa. Men hoppas att det snart nu vänder. På måndag blir det paus i två veckor och sedan en ny omgång.Känns sådär…Och då är jag positiv.
   Önskar er också en fin söndag.
   Kram

 12. Har nog aldrig sett någon som tar med ett bord till sin picknick men så är det ju coronatider också…..fantastiskt ju och gott såg det ut att vara också.
  Det finns ju hur mycket som helst att upptäcka i vår fina huvudstad, tur man kan få tips och vandra runt med din blogg.

  Ha en fin söndag Ditte,

  1. Att sitta hopvikt i gräset är inte direkt bekvämt så perfekt med dessa fällbara campingstolar för 79 kr på Rusta. Och toppen att vännerna också hade ett så rejält campingbord. (De bor i närheten av där vi var.)Picknicken blev väldigt lyckad på alla sätt. Och fin utsikt ingick.
   Hit upp till Åsöberget kommer vi gärna.
   Önskar dig också en fin söndag.

  1. Allt blev väldigt lyckat. Och med mycket gott att äta och dricka. Utsikten här på Åsöberget och det fina vädret tackade vi extra för.
   Önskar dig också en fin söndag.

 13. Vad fint! Avslappnat och ledigt att bara ta med ett campingbord och duka upp sin medhavda buffé. Tillsammans med goda vänner och finfin utsikt. Härligt!

  Fortsatt fin sommarhelg till er!
  Kram Christina

  1. Det blev en väldigt lyckad midsommarafton på alla sätt. Och perfekt med stolar och bord. God bekvämlighetsfaktor gillas.
   Önskar dig också en fin söndag. Strålande sol här. (men jag är i skuggan….)
   kram

 14. Vilket väder, så varmt, ser härligt ut med båt nu ,-)
  Så härligt det ser ut att fira med goda vänner, ta fram campingbordet och duka upp 😉 Jättehärligt ,-)
  Mycket gott, och fin midsommarstång, bättre kan man inte ha det! ,-)
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose, fortsätter och läser snart ,-))

  1. Visst är det fint att ta en båttur och vi gör det ju så ofta vi kan. Smidigt sätt att förflytta sig om jag inte går eller cyklar.
   Vi hade en jättetrevlig midsommarafton men vänner. God mat och fin utsikt.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *