Stockholm Utflykter

Mer sol och blå himmel – Inte ett moln

Redan torsdag och trettondagsafton. Dagens väder lockar inte till någon längre utflykt  men visst blir det den dagliga rundan här hemma längs vattnet. Får ta med mig minnet och framkalla inre bilder från utflykten till Näsbypark med Roslagsbanan som vi gjorde i tisdags. (Gårdagens inlägg.) Så jag bjuder idag på mer sol och blå himmel.

Trettondagshelgen firas till minne av de tre  vise männens besök i Betlehem strax efter Jesu födelse. Men jag är osäker på om det är något en tänker på.En röd dag är det förvisso i morgon.

Förr, under åren vi hade den “spanska stugan” , var vi ibland på plats i Torrevieja och var ute och firade “konungarnas ankomst “ tillsammans med spanjorer. Och det är också till denna helg de spanska barnen får sina julklappar. Stugan sålde vi i augusti 2022 men ännu har inte direkt någon saknad infunnit sig. Inte  annat än saknaden efter våra vänner. Men de finns kvar. (Alla har inte en blogg, men vänner finns kvar). Även vi kommer tillbaka men just nu är det mycket annat på gång.

Visserligen är dagarna även nu ganska “korta” och solen börjar att gå ner  strax efter 15.Men mer sol och blå himmel hann med att göra oss sällskap längs Strandpromenaden här i Näsbypark. Även en svan hängde på.

Mer sol

och mer av det blå blev det. Och roligt att se att även månen gjorde oss sällskap så här tidigt på eftermiddagen. I bakgrunden skymtar här en liten ö, Bastuholmen.(Ett äldre namn är Badstuguholmen.) På 1930 – talet bestämde Näsby Fastighetsbolag i Täby kommun att stycka upp ön som ligger i Stora Värtan, en del av Östersjön . Det blev ett 30 tal tomter, ungefärligen lika stora. Och alla tomter, utom två, är sjötomter. Här är mest fritidshus men de senaste åren allt fler familjer bosatt sig här året runt. Kommunalt vatten och avlopp kom 2010 och det har underlättat permanentboendet.

Bastuholmen till höger i bild.  Det finns ingen bro över så egen båt är nödvändig. Men eftersom tomterna är privata så är det knepigt för besökare att ta sig i land.

Näsbypark. Stora Värtan, en del av Östersjön. Vi har tur och mer sol och blå himmel an vi hoppats på följer med oss. Vi går en bit till men det blir en del fotostopp och fortfarande en stund än mer sol.

Gott om villor ligger här längs strandpromenaden i Näsbypark. Och med obruten utsikt över vattnet. Denna villa, liksom flera andra, har byggt till ytterligare en våning för att förstärka utsikten.

Vi traskar på en bit till. Och vid 14.30 märker vi tydligt att solen sänker sig.

Näsbypark. Strandpromenad vid Stora Värtan. Så mycket mer sol än så här blir det inte. Så mycket mer sol än så här blir det inte. Men ännu 30 minuter ska den hålla sig uppe.

Här vi staketet lämnar vi vattnet och solen och tar oss uppför backarna. 

Näsby slott och tillbaka till Stockholm

Efter ca. 20 minuters promenad från det att vi lämnade vattnet kommer vi fram till Näsby slott. Sedan 1989 är det en konferensanläggning med hotell och restaurang. Om en är intresserad av historia så börjar Näsby Slotts historia på 1300-talet och har sedan dess haft många olika ägare. (Mer om slottets historia finns i länken ovan) .

Under åren 193 till 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet. Och eftersom min pappa delvis arbetade här var jag under mina barn och ungdomsår en hel del här ute.

En del av Näsby slott.

I området runt slottet, Näsby Slottspark har det de senaste åren  byggts 350 lägenheter och parhus för äldre, “s.k. 55+ boende.  Alla med bostadsrätter. En promenad på  10 minuter  tar en till Roslagsbanans station vid Näsby allé och på 20 minuter är man i Stockholms City. (Östra stationen på Valhallavägen, Östermalm)

Vackra natur och promenadområden  finns helt nära Näsby slott. Och solen hänger fortfarande med oss. En kort stund till.

Vi tar oss till Roslagsbanan vid Näsby allé. Nu är det riktigt kyligt. Tåget kommer och vi hoppar på och tar oss tillbaka till Näsbypark igen. Där vänder tåget och vi åker med tillbaka till Stockholm.

Något bra lunchställe hittade vi tyvärr inte. Vi hade tänkt oss en bit mat i slottet Men restaurangen var stängd. Så det blev en favorit i repris. Östermalms saluhall.

 

En sen, god och  lättare lunch blev det. En varm smörgås “croque monsieur” och en stor och god kopp cappuccino. 

Alltid trevligt och gott med ett besök i Östermalmshallen. Och några inköp blev det. 

 

32 svar på ”Mer sol och blå himmel – Inte ett moln”

 1. Tack för en härlig tur. Fikat ser lockande ut 🙂 blir fika imorgon för min del 🙂 här är plus grader så kanske blir snart årets första doppa av 🙂 mysiga bilder som alltid …kram å fin afton

  1. Tack! En strålande dag på alla sätt var det och i vackra omgivningar. Och att besöka Östermalmshallen är alltid trevligt.
   Önskar dig också en fin afton.
   Kram

 2. Fin promenad och bilder.
  Vackert ljus.
  Vilken utsikt en del av villorna har, klart godkänd!
  Lunch helt i min smak.
  Idag har vi firat de tre konungarna tillsammans med ett antal spanjorer!
  Både i hamnen och längs Las Canteras, precis under vår balkong kom de!
  Senare idag parad.
  Ha en trevlig helg.

  1. En härlig dag! Och just att promenera längs vattnet gör vi gärna. Och så roligt även att se både de gamla och nya villorna här-
   Trevligt med kungarna. Har firat det en del tidigare i Spanien när vi var där och kungarna kom då per båt och det var festligheter och parader hela kvällen- Minns även en del av firandet från Gran Canaria och Teneriffa under årens lopp.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Numera märker man inte så mycket av att det är trettondagsafton men när jag var barn var det inte ovanligt med släktkalas och festligheter. Det tycker jag har försvunnit mer och mer.
  Vilken härlig promenad och vädret såg ut att vara bra. Här regnade det en del under dagens långrunda men jag gav inte upp.
  En god fika helt i min smak och lagom med tanke på att det blev en senare variant.

  Önskar en fin trettondagsafton!

  Kram

  1. Nej, inte gör en. Tror knappast barn/ungdomar idag har koll på detta. Men i katolska länder är ju detta en viktig högtid.
   Vår promenad var riktigt fin och lite ovanligt att det vackra vädret (molnfritt) håller i sig en hel dag. Men så blev det.
   Här var det mer snöblandat regn än regn, men en sväng ut blir det ju ändå. Dock lite halt.
   Östermalmshallen är alltid ett vinnande koncept. Så även nu.
   Önskar dig också en fin afton.
   Kram

 4. Vilken fin dag det var, jag tänker på den ännu och du gör detsamma förstår jag. Ni hann så mycket också och visst blev det rätt kyligt med men ljuset var helt underbart. Visste inte om Bastuholmen, jag hört talas om den men inte mer. Kanske bra att ingen bro finns men undrar om det är barn som bor där och ska till skolan men det går säkert att ordna. Ett annorlunda liv att bo så och ändå nära storstad. Intressant tycker jag och fantiserar alltid om hur människor har det och hur livet är på andra platser.

  På Östermalmshallen hade jag min 50-årsfest, vet inte alls om man kan ha det numera. Jag hade precis börjat en ny tjänst på ny klinik och gamla och nya kollegor överröste mig med presenter så jag fick en idé att boka här🙂, det blev jättetrevligt och väldigt trevlig personal som gjorde fint med blommor. Och mycket god mat var det så alla blev nöjda. Hade två fester till, släkt och familj och sen gamla vänner och gör aldrig om det tänkte jag då och hållit det.

  Men minns Östermalmshallen för där fick jag avkoppling själv🙂.

  Snöväder idag och fint på sitt sätt men inte som tisdagen. Roligt att se fina fina vyer på dina foton.

  Vi tänder ljus och äter lite gott. Och ännu lite svårt att ta in det nya året. Det går så fort allt. Ha det så fint i helgen i fortsättningen.

  1. Är så glad att vi tog oss en bit utanför stan och utanför våra vanliga trakter. Bastuholmen kände jag inte heller till men ville förstås veta mer. Finns det barn där så är det bara runt 100 m till fastlandet så det går nog bra att ta sig. Och det verkar som om fler väljer att bo här året om.
   Vad trevligt att du hade din 50-års fest i Östermalmshallen.Härligt att du blev så fint firad. Och inte minst att festerna där blev så lyckade. Tror nog det är möjligt även nu att ha fester här. Och skönt att någon annan tar hand om “allt”.
   Här blev det en vända på 5 km idag och det var halt men så nödvändigt för mig att träna inför min kommande höftoperation..
   Vi har också ätit lite gott och ska nu bege oss till Scalateatern på TV- Revy!
   Önskar dig också en fin helg.

 5. Härlig tur och historia igen, underbart Ditte.
  En varm macka som avslutning är ju inte fel det heller, gott.

  Här firas inte denna högtid men jag minns att vi gjorde det i mitt föräldrahem.
  Släkten samlades och åt en god måltid tillsammans.
  Undrar varför vi slutade med detta?

  Ha det bäst nu.

  1. Tack! Lite historia blir det. I övrigt bara att njuta när dessa dagar kommer. Och det gjorde vi.Verkligen en fin njutflykt. Tyvärr hittade vi inget bra matställe på vägen men Östermalmshallen är alltid ett vinnande koncept-
   Nej, trettondagshelgen är inget vi heller direkt firar. Men vi har varit med en del förr i Torrevieja när helgen firas. Denna helg får också barnen sina julklappar. Men i Spanien är det ändå påsken som är det viktigaste och största högtiden där-
   Vet att vi också firade helgen i mitt föräldrahem-
   Ha det fint du också.

 6. Dina makalöst fina bilder värmer så här framför datorn och fem minusgrader ute. Har faktiskt aldrig åkt med den “grenen” av Roslagsbanan, bara den som går till Täby Centrum med slutstation Österskär.
  Sedan är den delen av Täby/Danderyd verkligen totalt befriad från caféer/restauranger även under sommaren. Det enda caféet värt namnet är Park Café inne i Näsbypark Centrum. Caféet har samma ägare som Viggbyholms Stationscafé och de serverar utmärkta egenbakade bakverk och smörgåsar samt några sallader. Ett tips för nästa resa till mina trakter;-)

  1. Tack! En fin dag blev det och även en del lyckade bilder i fin och rofylld miljö-
   Näsby slott brukar ha öppet både för fika och lunch men tyvärr inte just nu. Har testat Djursholms torg och ett par bar ställen där för fika och lunch- Men det var några år sen så hur det är idag vet jag inte. Tyvärr var det även stängt vid Östra station.
   Lägger Park Café på minnet. Men nu var vi ju vid Näsby Allé . Tack för tipset. Nu hamnade vi i Östermalmshallen och det är alltid en favorit i repris.

 7. Tack för de soliga och vackra bilderna! Idag behövdes de verkligen här. visserligen slutade det snöa efter över ett dygn med snöblandat regn och snö så det blev en liten promenad för mig i gråvädret i eftermiddag.
  Tyvärr har Lars drabbats av ytterligare något virus när covidinfektionen var över så han gör för ovanlighetens skull inte många knop. Det är nästan tur att vi inte har bokat någon resa för nu får vi försöka bli friska och fräscha igen.
  Så sugen jag blev på varma mackor när jag såg er lunch. Det blir nog till att ta fram smörgåsjärnet någon dag!

  1. Liknande väder här idag med det blev en vända på 5 km. Ligger ju i inför min kommande operation. Vill vara så stark i kroppen som det är möjligt. Och betydligt mer njutbart var det ju häromdagen när vi var på utflykt. Så trist att Lars drabbats på nytt och verklig tur att ni inte bokat något. Hoppas Lars kryar på sig men det gäller nog mycket “att vila sig i form” och god bätring.
   Östermalmshallen är en favorit vi gärna tar i repris. Och när både Näsby slott och annat var stängt så blev det bra.

 8. Tack för lite soliga foton idag, det kan behövas, inte mycket sol idag! Perfekt med en sen lunch på Östermalmshallen.
  Ha en fin kväll!
  Varm Kram!

  1. Jag delar gärna med mig för vare sig idag eller igår var ju vädret så lockande. Men jag har tagit ett par rundor ändå. Vill ju till att jag håller igång. Och Östermalmshallen är en favorit so vi gärna tar i repris.
   Hoppas du haft en bra dag och kväll.
   Varm kram

 9. Vad kul att få följa din dag i bilder o text så fint med snön nu även om det är lite väl halkigt på sina ställen.vilken tur ni valde Östermalmshallen för mat efter eran härliga tur i Täby kram 🥰

  1. Vad roligt att du hängde med- Det blev en jättefin dag och vädret gjorde ju sitt till. Men det var ont om “fikaställen”- Vet att Dhursholms torg har men dit var det väl långt att gå. Östermalmshallen blir ofta en favorit i repris. Kram

 10. Tack igen Ditte för en härligt vintrig promenad i blåa nyanser, vintriga nyanser och också en vintrig sol.
  Njutbart i kubik är det för min del att få vandra med er så här. Jag gillar ju vintern som årstid så därför njuter jag lite extra av den här typen av promenader.
  Smörgåsen och cappuccinon ser smarrigt ut. Snålvattnet rinner. Östermalmshallen är Östermalmshallen. Alltid fin att besöka.

  Kram

  1. En vacker vinterdag var det och jag delar gärna med mig av den och promenaden. Jag tycker ju att en av fördelarna här hemma just är årstiderna.Och tröttnar vi kan vi ju byta för ett tag. Bra det också. Förr blev det ju mer pendlande till Torrevieja och det var alltid trevligt. Men jag har inte direkt saknat det. Däremot saknar jag vännerna där.
   Vi hittade ju inget pausställe under vägs och att pausa i Östermalmshallen är alltid lyckat.
   Jättetrevligt att du gick med.
   Kram

  1. Visst tar vi dessa vackra dagar till vara. Idag var det inte lika skönt ute men det blev en vända. Ligger ju i täränig med en runda varje dag inför kommande höftoperation. Vad gott och trevligt med lunch i Östermalmshallen. Kanske strömming? Vild gissning.

 11. Ser verkligen iskallt ut! Fryser när jag ser bilderna .) Gott att värma sig med en ljuvlig cappuccino
  och en smarrig macka när ni kom tillbaka till stan förstår jag.

  1. Kallt var det egentligen inte och de vackra omgivningarna och även solen gav värme. Fantastiskt med strålande sol,vattnet och himlen utan moln. Absolut njutbart.
   Och Östermalmshallen levererar alltid. Både på plats och att handla med sig hem.

 12. Ännu en fin promenad med härliga bilder och som alltid trevlig läsning!
  när jag var barn var Trettonhelgen en festlig dag … antingen var vi bortbjudna eller så bjöd farmor och farfar goda vänner på kalas. Fina minnen finns kvar 🙂
  Ha en fin Trettondag!
  Kram

  1. Vi hade en härlig dag och det strålande vädret fick vi “på köpet”. Minns, som du, Trettonhelgen som festlig med kalas. Och ibland var det också, i 18-årsåldren bal till denna helg. Roliga minnen och du har de också.
   Önskar dig också en fin Trettondag.
   Kram

 13. Tack för påminnelsen om Trettondagshelgens firande, minsann har jag nog ljugit lite för mina barnbarn, men det tror jag nog är glömd 🙂
  Vilka ljuvliga blåiga vinterbilder; njut hela vägen och hem igen och jag satte mig en stund där med er i hallen och njöt pausfika, väl efterlängtat kan jag tro 🙂 Då smakar det ju än mera.
  Solig kram från grått vindigt småsnöigt Karlstad

  1. Här är ju idag inte trettonhelgen längre så uppmärksammade. Men minns att den var det förr. I Spanien är den ju mer jul än just julen och barnen får då julklapparna. Minns också från förr trettondagsbaler. Festligt.
   Vi hade verkligen en strålande dag. Men ont om fikaställen, så Östermalmshallen blev bra. Och gott var det.
   Många tankar och en varm kram från Stockholm. Här vill solen tränga fram, men det ser kämpigt ut.

 14. Intressant inlägg för mig. Jag har visserligen varit i dessa trakter men det var så länge sedan så det var härligt att få en inblick hur det är nu.
  Roslagsbanan tror jag är det enda kommunikations färdmedel som jag inte har åkt med, här i Stockholmstrakten. Vad jag kommer ihåg.
  Det är trevligt att solen vill komma fram ibland och helst då man är på en njututflykt, som du säger.
  Jag njuter av dina vackra naturbilder.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Varma kramar.

  1. Det var länge sedan jag också var här nordost om stan. Men i det vackra vädret blev det bra med ett litet miljöbyte.
   Vi hade en strålande dag i vackra omgivningar och det är alltid roligt när du är med-
   Ha det fint du också och ta väl hand om dig.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *