Stockholm

Med solsken i blick och blå himmel som sällskap

Veckan som gått har på bjudit på lagom omväxling och med en hel del trelvigheter. Och även vädermässigt har det varit tämligen omväxlande. Gårdagens blå himmel lockade till en promenad. Så med solsken i blick gav vi oss ut. Snabbt upptäckte vi att vinden var tämligen “vass” så vi styrde stegen västerut längs kajen här hemma och räknade med att husen där skulle ge oss visst skydd mot vinden.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Solsken i blick har man här på bänkarna. Utanför hos oss. Här  finns gott om bänkar längs husväggarna efter kajen och här sitter man i lä. Och denna dag med solsken i blick.

Med solsken i blick

Målet för rundan var tämligen kort; att gå till “udden” ett par kilometer bort längs kanalen och kajen och sedan gå samma väg tillbaka. Udden är ett bra mål i sig för här kan man blicka in mot City och Gamla stan, över till Djurgården, mot inloppet till Stockholm och över till några områdena i Nacka som ligger här vid vattnet.

Barnängsbryggan på Södersidan. Härifrån går färjorna(kostnadsfria) i triangeltrafik över kanalen till stadsdelen Hammarby Sjöstad/Lumabryggan och därefter till till Henriksdalsbryggan, östra delen av Sjöstan. (Inte med i bild utan längre till vänster) 

Vid Barnängsbryggan finns också busshållplats och inte minst också det populära Café Kajsa eller “Kajsas på kajen”som det också heter. En naturlig samlingspunkt för alla. Själva namnet Barnängen är en förenkling av ordet Barnstugeängen och kommer från att det här på ängarna  vid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet skulle byggas ett barnhospital som skulle tillhöra Danvikens hospital som låg en bit bort.

Här i området fanns på 1700-talet Barnängens manufakturfabrik och författaren Per- Anders Fogelström har i boken Vävarnas barn berättat om livet och jobbet där. Så småningom, 1868,  kom textilfabriken att bli ersatt av Barnängens tekniska fabrik.

Stockholm. Södermalm. Café Kajsa/Kajsas kiosk. Här sitter man med solsken i blick. Vid Café Kajsa finns det hela året stolar och bord utplacerade och söderläget är perfekt. Och även här med solsken i blick

På andra sidan Hammarby sjö, som vattnet heter här där det är lite bredare, skymtar Hammarbybacken. Lite snö ligger kvar med det ser grönt ut runt omkring.

Vi fortsätter längs kajen. Framför oss  skymtar Danviksbron som från Södersidan leder över till Nacka. (En bro som medverkade i Lasse Åbergs Film SOS – Segelsällskapsresan) De toppiga husen till höger ligger uppe på Danviksklippan. 

Snart vid udden

När vi gått under bron och genom en tunnel så är vi framme vid “udden”. Vinden drar på från alla håll.

Rakt över ligger Djurgården och huset som skymtar är Prins Eugens Waldemarsudde. Till vänster reser sig Kaknästornet , ett radio och tv torn. Förr kunde man ta en tur upp här men sedan flera år är det stängt för allmänheten.

Stockholm inlopp.Till vänster Kungliga Djurgården och till höger skymtar det tämligen nybyggda  bostadsområdet, Saltsjökvarn. 

Vi vänder och går tillbaka- Även nu med solsken i blick

Stockholm. Södermalm.Unde Danviksbron. Med solsken i blick fortsätter vi hemåtUnder Danviksbron . Med solsken i blick och på flera ställen. Solen speglar sig i kanalen och även i brons underrede. I bakgrunden Globen och kajen på Södersidan. 

Skaran som slagit sig ner vid Kajsas Café har ökat.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Solen är svagare nu men även den sista biten går vi med solsken i blick-på Solen står lågt nu på eftermiddagen och kommer snart att försvinna. Men vi fortsätter hemåt längs kajen och fortfarande med solsken i blick.

Hemma! Vi funderade på eftermiddagskaffe på balkongen. Men, nej. Det stannande vid en fundering. Skönare då att sitta inomhus och titta på solen.

Detta var gårdagen. Idag är det en rejäl grådag. Kraftig vind, ömsom regn och ömsom snöblandat regn. Och absolut inget solsken i blick.

“Dagens”. Olika nyanser av grått.

34 svar på ”Med solsken i blick och blå himmel som sällskap”

  1. Tack! Ja, här finns många fina områden helt nära- Och alltid fint att gå längs vattnet med solen i ansiktet.
   Väldigt grått och blåsigt här idag och heldagsregn. Inte varit ute idag men haft jobba att göra med inläsningen av det jag ska göra.
   Trevlig kväll

 1. Vilket härligt väder så man får verkligen passa på när himlen är blå. Det är den inte här i dag men som hundägare kom vi så klart ut ändå. Slapp dessutom det värsta regnet vilket var väldigt skönt. Nu nöjer vi oss med kortare rundor resten av dagen för vädret inbjuder inte till utomhusaktiviteter.

  Önskar en fin lördag!

  Kram

  1. Verkligen jättefint väder igår men en vass vind gjorde och delvis sällskap. Idag är den vassare än vass och himlen varierar i de grå nyanserna. Ja, som hundägare kommer man ju ut. Hade en tanke på att låna grannens hund för att motivera mig att gå ut. Men det blev inte så.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

 2. Kan bara instämma flera nyanser av grått och blåser gör det, blev en kort runda, passade på när det var uppehåll. Nu blir det inne resten av dagen, kanske ska baka några…vi får se =)

  1. Ja, här gick jag inte ut idag. Inte mer än för att rädda in några julrosor som jag har där.
   Här blev det lite “jobb” med inläsning. Men knepigt att få tekniken att fungera-
   Trevlig kväll.

 3. Härliga bilder ,-) Det ser ut som en kylig vårdag, fast det är i Januari, Solsken i blick, det fick mig att minnas vad min mans tvillingbror sa, hade en bok om Sverige, att när solen visar sig går alla svenskar ut och njuter. det är ju sant, men jag tänkte, gör inte alla det, men enligt honom var det speciellt för oss svenskar ,-)
  Ser underbart ut,
  Ser snön på Hammarbybacken. Danviksklippan ser så mysigt, och vackert ut, vilken utsikt alla fall för de som har balkong på rätta sidan.
  Ja jag tänkte, fika på balkongen, ni var då riktiga hejare, Men läser att ni valde inomhus, fint att njuta därifrån ,-)
  Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Kyligt var det men ändå skönt i lä- Och visst infann sig lite vårkänsla.
   Och solsken i blick tyckte jag att alla hade. Tror att vi här i norr extra mycket längtar efter solen nu. I södra Europa och på andra ställen i världen har man ju mer sol än vi är vana vid under den mörkaårstiden.
   Skönt med en runda och vi försökte röra oss i lä och lyckades nästan.
   Men fika på balkongen avstod vi och idag har jag inte varit utanför dörren. Jo, på balakongen och hämtat in ett par julrosor så de inte skulle blåsa bort.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

 4. Så bra att du passade på igår med att ta en så fin promenad. Här blåste det också, men inte så kännbart. Undrar om stormen Malik som alla varnar för når så högt som Stockholm/Täby…
  Bilden du tagit under Danviksbron med Globen är helt suverän. Love it!
  Kul att Kajsas Café kan/får sprida ut sig så långt upp på gångvägen. Det stället drar ju folk under hela året. Kan tänka mig att just det caféet inte led så värst av pandemin.
  Ja idag är det verkligen “50 shades of grey”. Det har regnat hela dagen, dock inte snöblandat regn. Det lär nog komma ikväll tillsammans med Malik gissar jag.

  1. Är glad för att jag var ute igår för idag har jag bara varit på balkongen och räddat ett par julrosor från att blåsa bort
   Kul att bilden som jag tog under Danviksbron alls blev något för jag såg ingentong förrän bilden kom upp på datorn.
   Från tidig vår till sen höst har Café Kajsa också stolar än längre bort och in i ett närliggande grönområde. Och med goda avstånd. Här har man nog bar överlevt pandemin för många träffas just här utomhus . Och med söderläge och sol är det ju perfekt.Att läget sedan här är suveränt med färjan från och till Sjöstan gör ju sitt-
   Här var det snöblandat regn på förmiddagen med regnet tog över. Och grått är det.

 5. Många vackra bilder ifrån promenaden.

  Det är ju en fördel att ha solen med sig, men blåsten kan jag undvara. Det blåser rätt så friskt ute idag och värre ska det visst bli i morgon. Inomhus dag, eller?
  Per-Anders Fogelström har jag läst en hel del och har tyckt om de böckerna, mycket på grund av att man känner igen gator och liknande.

  Tack för promenaden, jag tog den två gånger, det var så många fina vyer att titta på.
  Trevlig söndagskväll.
  Varm kram!

  1. Tack! Ja, det var en fin dag och en fin promenad. Vi valde att gå i lä och höll oss här där husen kunde ge oss lite lä.
   Har inte varit ute idag annat än att jag räddat ett par julrosor från blåsten på balkongen.Fick räcka så.
   Per Anders Fogelström är en av mina favoriter och jag återkommer ofta till hans böcker eller till olika kapitel i dem.
   Lika roligt som vanligt att du gick med. Ohc det blev ju för din del en rejäl runda att ta den i två varv.
   Många tankar och en varm kram

 6. Tack för denna rundvandring, stockholm har verkligen allt och lite till.
  Starka vindar kan man ju helst vara utan men bara att bita ihop och ta skydd, i mitt fall, stanna hemma. 😉

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Kul att du hänger med runt. Och fint väder var det även om vinden var vass. Visst har vi det bra här i våra trakter men nära till det mesta.
   Vi hade lä av husen och skönt så. Undrar hur ni har det i blåsten. Hoppas det inte blir alltför illa.
   Har för egen del också stannat hemma idag.
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Skillnad på väder mellan dagarna. Så även här.
  Ser rätt kallt ut på dina bilder. CAD merckan man räkna med i januari?
  Kaknästornet har jag varit uppe i. Inte mycket att ha, som jag kommer ihåg det. Har säkert något gammalt albumsfoto av utsikten. Typiskt turistiskt!
  Gott att vara inomhus när det regnar och blåser! Ha det gott! Kram

  1. Verkligen skillnad på gårdagen och idag. Här var det mest blåsten som gjorde att kylan var kännbar men vi gick i lä och de som satt kängs kajen satt också i lä-
   Har varit här uppe några gånger i samband med jobb och då ätit en god lunch. Bra att förena utsikt och lunch. Och särskilt när vi sedan skulle vidare på Djurgården till Bonnierska villan och deras fantastiska porträttsamlingar där alla många av alla svenska målare finns representerade och de har ju också gett ut sina böcker på Bonniers förlag.
   Idag har jag inte varit ute. Inte annat än att hämta in mina julrosor som var utplacerade.
   Trevlig kväll.
   Kram

 8. Oj så många som passar på att sätta sig på bänkar. Det ser riktigt kontinentalt ut till skillnad från landsbygden där inte en bänk är synlig för blotta ögat. Idag var det så mycket blötsnö på marken att icebugsen inte höll tätt utan stortårna blev våta under promenaden.
  Det händer alltid så mycket hemma vid dig att det aldrig kan bli långtråkigt!
  Kram

  1. Jadå! Här slår man sig ner och pratar gärna med någon annan. Ofta är kaffetermosen också med. Så har det varit hela pandemitiden och ett bra sätt att komma ut och se andra.
   Kan tänk mig att det är skillnad mot landsbygden men där hälsar man och pratar ändå. Nog så viktigt.
   För egen del har jag inte varit ute idag. Funderade på att låna grannens hund för att gå ut. Men den var redan ute.
   Idag har det dock varit ganska händelselöst. Ja, förutom min inläsning. Knepigt med det tekniska dock. Tur jag är envis.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Och visst är det fint att sitta ute här hemma i januari. Och i lä var det helt ok. Men kan ju inte jämföras med Torrevieja på något sätt.
   Stor kram

 9. Intressant promenad i med- och motljus, så fina bilder, som vanligt.
  Alltid kul att läsa om Barnängen. Mina föräldrar hade Palmolivetvål men själv hade jag Barnängen till mina små och Vademecum som munskölj.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Vi valde att försöka att hålla oss i lä och lyckades bra fram till udden där det blåste från alla håll. Men solen var skön och så roligt att många är ute både och går och slår sig ner på bänkar och här på Café Kajsa.
   Mycket här i närheten har sin historia och det gör det ju extra roligt.
   Och Fogelström har i några av sina böcker beskrivit just Barnängsområdet så bra..
   Önskar dig också en fin kväll-
   Varm kram

 10. Ja, idag har det mest regnat när jag tittat ut, så då gör det inget att vara inomhus, igår var det dock vackert väder, och fina bilder fick du.
  Härligt att kunna njuta av solen en stund. Men mer nederbörd väntas i morgon tror jag, jag fortsätter att hålla mej inomhus!
  Ha en fin söndag!
  Varm Kram

  1. Lördagens regn och blåst lockade mig inte att gå ut. Men däremot blev det en skön runda i fredags,Vass vind men i lä var det helt ok.
   Kaffet vi tänkt ta på balkongen drog vi dock in.
   Hoppas för din del att du inte har lika ont längre. Vila dig i form.
   Varm kram

 11. Vädret såg helt underbart ut! Fast då syns ju inte den vassa vinden på bilderna… Men bilderna är vassa ändå, fast i en annan betydelse 🙂

  Ha en skön söndag, hoppas att gråvädret har dragit sin kos och att vinden mojnat!

  1. Verkligen skönt väder och i lä var det riktigt behagligt. Så roligt att många slår sig ner vid Kajsas Café och så hela året. Perfekt läge här.Skönt att ha solsken i blick för det är ju inte alla dagar den strålar så här fint.
   Gråvädret är här sedan igår med regnrusk och hårda vindar. Men vi är inte så drabbade. Värre i södra Sverige, Västkusten och Upplandskusten.
   Vi hoppas vinden mojnar och lugnet återkommer. Och solen också.
   Trevlig söndag.

 12. Inte så dumt att sitta här inomhus med både värme och el till förfogande och kunna njuta av dina fina inlägg. Visst gäller det att passa på och anpassa sig efter vädret. Vinden är inte alltid att leka med. Den jag hör just nu vill jag inte träffa på kind-mot-kind.
  Söndagskramar

  1. Undrade just hur ni har det på ön men blåst och oväder. Vi har det nog ganska ok i Stockholm men vet ju att Upplandskusten är ganska hårt drabbad och inte minst västkusten och södra delen av landet. Gick inte alls ut i går utan vilade inne på “lagrarna”. Väntar nu på att vinden ska mojna.
   Kram och jag önskar er en fin söndag och att ni inte blåser bort.

  1. Vi höll oss i lä och där var det helt ok. Instämmer helt med dig om dagens vind; knivskarp. Ingen långpromenad står på dagens agenda. Kanske en kortare variant.

 13. Vilken trevlig promenad det blev och många fina bilder!
  Ser ut som en bra plats i solen där vid ert hus!
  Önskar dig en fin söndag! Här blåser det och är allmänt otrevligt väder, så idag tänker jag inte gå ut alls 🙂
  Kram

  1. Vi passade på att ta en runda och sol var det ju. Roligt att många slår sig ner här på bänkarna dessa soliga dagar och jag vet att man ockås gärna här pratar med andra “bänksittare”.
   Liknande väder här så jag tänker inte heller gå ut.
   Men vi hoppas på bättre uteväder i kommande vecka.
   Kram

  1. Jag kan förstå det. Och kanske blir det snart en vända hitåt.
   En härlig dag och så fint här längs kajerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *