Stockholm

Med Södermalm som god vän – Ett smakprov

Många gator här på Södermalm är gå/cykelgator. Flera av dem med ett tidsbegränsat bilfritt tillstånd  under sommarmånaderna och andra är bilfria  hela året. Vad gäller både Söder, och andra stadsdelar, märks det tydligt att   gågatorna och uteserveringarna inbjuder och lockar. Folklivet är påtagligt, både dag och kvällstid, liksom möten av olika slag.  Stockholm kan verkligen locka med mycket av det mesta och där alla stadsdelar och områden har sin personlighet.

Med känsla för traditioner är det när man stiger in på "Ålskade traditioner", ett fik som verkligen rekommenderas. ”Älskade Traditioner” är ett fik  på Södermannagatan/Södermalm med inredning från 1950-talet. Här serveras  kaffebröd, mackor och våfflor. Rekommenderas.

Med känsla för Söder/Södermalm

Hit till Söder flyttade jag för fjorton år sedan och stadsdelen har blivit en väldigt god vän. Vi har lärt känna varanadra  på olika sätt och med för och nackdelar. Och känslan här när man är ”på eller under gång”  är att befinna sig i en mindre stad där allt är nära och välkänt.

Jag bodde i Solna från det jag var 10 år och tills jag var 21 och då  nyexaminerad gymnastikdirektör. Då blev det flytt till Upplands Väsby, 25 km norr om Stockholm, och där kom jag att bo till 2002. Flytt till Upplandsgatan i Vasastan/Norrmal (syns på kartan) och sedan vidare till Södermalm. Här bor jag fortfarande och här känner jag mig hemma.

Karta över delar av av Storstockholm och med Söder i mitten. En röd ”plupp” finns på Södermannagatan.

Jag har flera favoritgator här på Söder och alternerar mellan dem. Gator där man dels är i en modern miljö och där allt pulserar, andra gator och områden är flera hundra år gamla och har de gamla husen kvar.  Och några gator  kunde vara hämtade från en svensk småstad.

Södermannagatan

är en av gatorna där småstadskänslan infinner sig. Här går jag ofta och lika ofta slår jag mig ner på någon av alla de mysiga caféerna.. Alltid mycket att titta på om man vill det-

Här passerar jag Skånegatan, en av tvärgatorna till Södermannagtan. Den är i sommar bilfri och serveringarna har flyttat från trottoarerna ut i gatan.

Södermannagatan norrut. Även caféet ”Ilcaffé” är populärt. 

Södermannagatan består mest av bostadshus men här finns många caféer och mindre modebutiker och mer vanliga. Gatan i sig är gammal och fanns omnämnd redan på 1600- talet då den hette Södermanlandz Gatan.

Södermannagatan söderut.

I hörnet av Bondgatan – Södermannagatan finns ett par träkåkar. Dessa är  byggda i början av 1700-talet och idag krukmakeri och silversmide. 

 

30 svar på ”Med Södermalm som god vän – Ett smakprov”

 1. Södermalm verkar mycket trevligt och ganska så förändrat så vid nästa besök ska jag verkligen titta närmare på stadsdelen. Trots att sonen bor där har jag inte sett mycket av stadsdelen. Återstår att se bara när det blir…

  Kram och ha en bra dag!

  1. Jag tror verkligen du skulle tycka om Södermalm. Här finns mycket av det mesta. (Även natur och insjöbad.)
   Hoppas du snart får tillfälle till ett besök.
   Kram och trevlig torsdag.

 2. Där har jag strosat runt en hel del som maken hade en liten lägenhet på Metargatan.
  Numera blir det tyvärr inte så ofta Söder-besök .
  Fast ibland försöker jag hinna med Gunnarssons café.
  En favorit.
  Så mycket gott där men ganska dyrt.
  Titti

  1. Vad trevligt att du varit här en del. Söder har så mycket och allt finns här- caféer, restauranger, natur, modebutiker, charm, gammal bebyggelse som blandas med ny, historia och kändistätt. Gunnarssons besökte jag lite förr men ”Älskade traditioner” och andra konditorier är idag mer populära och mysigare . Dessutom betydligt billigare. Söder lever ju alltid upp och året runt. Alltid mycket folkliv här. Metargatan är i i närheten av där vi bor och där passerar jag ofta.

 3. Å, jag måste ta en tur på Södermalm snart! Så mysigt det är där, och det där caféet Älskade traditioner måste jag besöka. Jag har fått med mig familjen på sightseeingturer i Stockholm några gånger och det har alla tyckt varit mysigt när vi väl varit iväg. Roligt att se sin hemstad med en turists ögon, och själv åker jag nästan alltid till samma platser i staden, så väldigt mycket är helt okänt för mig. Det har varit fullt upp med skolstart och mycket annat som hopat sig plötsligt, men snart skall jag titta in igen och läsa fler av dina inlägg. Ha det fint!

  1. Södermalm är trevligt och här finns ändå det lilla i det stora. Historia, kultur, natur, caféer, restauranger och småstadskänsla som blandas med storstadens puls. Och dina hemmatrakter är så fina men samtidigt är dte trevligt me dett besök i storstan också. Och att vara turist i egen stad är roligt. Jag är det gärna.
   Vet att du har mycket på alla sätt- Var igår iväg till Akademibokhandeln i ”Skrapan” och köpte några böcker du tipsat om. Ett fint besök och fin läsning.
   Stort tack för alla fina boktips och dina fina recensioner.
   Ha det gott!

 4. Roligt att höra var du har bott i Stockholmsområdet. Upplands Väsby kändes avlägset när jag flyttade till Sverige på slutet av 70-talet. Fast själv hamnade jag ute i Brandbergen först, inte så nära det heller. Men sen blev det Fruängen och Herrängen under många år innan sista Stockholmstiden tillbringades i Ör i Sumpan. Där stortrivdes jag. I södra Dalarna håller de flesta stadskärnorna på att döden gjuta, i Ludvika, min stad, har massor av affärer stängts och inga nya öppnar. Snart har gågatan inget annat än bibliotek och frisörer och kafeer. Så tråkigt. Samma gäller många fler mindre städer. Kanske blir det en fin o varm september så utelivet kan fortsätta ett tag? Kram

  1. Jag har ju varierat mitt bodene i Stockholmstrakten och som barn delade jag den enligt min mamma ”den gudsförgätna hålan” Töreboda med olika platser i Norge. MIn mamma var norska och pappa jobbade delvis där. Roliga och minnsevärda toder.
   Jag tycker det är trist att mindre städer urholkas, de och de som bor där behöver sitt. Nog så viktigt. Och också att kommunikationetrna fungerar bra utanför storstäderna.
   Visst hoppas vi på en fin september och med mycket svamp och skönt uteliv där vi nu är. Kan faktiskt längta till skogen.
   Kram!

 5. Ja, alltså Upplands-Väsby mot Vasastan och Södermalm är ju världens kulturkrock om jag får säga så. Uppland-Väsby hr jag haft ”jobbrelationer ” till. Å ”byn” ligger ju ganska nära Täby, men jag har faktiskt aldrig gillat orten. Den har liksom ingen själ om du förstår vad jag menar.

  Vasastan – love it!

  Södermalm – love it:-)

  1. En viss skillnad blev det ju att flytta in till Vasastan och senare Söder. Och precis som du så var jag ofta i stan under alla år i bodde i Väsby. Trivdes bra där och smidigt att på 20 minuter med pendeln ta sig i till Centralen. Men någon själ tycker jag heller att Väsby hade. Tycker nog inte att några förorterna har/hade det, förutom Solna och Sundbyberg. Vasastan gillar jag, men det var när jag bodde där inte direkt levande sommartid. Söder lever året runt och med en puls jag tycker om. Mne det var mycket av en slump att jag hamnade här. En turlig sådan.

 6. Jag tycker mycket om Södermalm och just Södermannagatan har jag gått otaliga gånger. Synd att exet flyttade, för nu blir det kanske inte lika mycket tid på Söder. I juni när jag var några dagar i Stockholm, hamnade jag på det lilla hotellet Point näst intill där jag brukade vara. Det var en konstig, men bra känsla. Samma tunnelbanestation… samma Konsum m.m. Kan nog tänka mig att bo där igen, även om det var sådär… Om jag skulle flytta till Stockholm, skulle jag absolut vilja bo på Söder.
  Ha en skön helg! Kram!

  1. Södermannagatan är speciell på flera sätt och lite småstadskänsla infinner sig. Vat ju att du har varit här mycket och har en speciell känsla för detta stråk. Har bara passerat ”Point” och läget är ju bra. Det finns ju även ett hostel som verkar vara populärt där Ringvägen korsar Östgötagatan. Kanske värt att kollas upp. Jag trivs väldigt bra här men det var mest en slump att det blev så.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 7. Ärlig talat anser jag att det bara är Söder som har personlighet i innerstan. Östermalm är för snobbigt, Vasastan för medelklassmainstream och Kungsholmen tja lite småtråkigt, men det värsta jag vet är Stureplan. Dom flesta ställen som Akkurat, PSB och Debaser Strand som jag hänger på ligger ju på Söder, sen att vi som hänger där inte bor på Söder för vi inte har råd är ju en annan sak 🙂
  Fina bilder, speciellt den sista.

  1. För mig var det en slump att jag hamnade på Söder. Lägenheterna var då betydligt billigare där än i Vasastan där jag bodde. Och en bra slump blev det. Och Söder lockar många att komma hit och inte bara de som bor söder om stan. Vet när jag bodde i Upplands Väsby tog vi ofta pendeln till Södra station för att vi just tyckte om Söder, charmen och utbudet här. Vad gäller Akkurat är det många år sedan jag var där men jag passerar ofta. Får nog ta och titta in snart igen.

  1. Nej, man kan inte hinna med allt. Och det finns mycket som är fint runt om. Men vi trivs bra här och Söder är ju lite av en stad i staden.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 8. Det är verkligen fint på Söder! Vi var och tittade på några lägenheter där då när vi hade ledsnat på hus och trädgård i Sollentuna. Men det blev flytt till Spanien istället och det är inte så dumt det heller. Vi har i alla fall inte ångrat oss 🙂
  Härliga bilder på din goda vän 🙂

  Ha en fin fredag!

  1. Visst är det och med stort utbud av det mesta. Mer har det nog blivit sedan ni tittade på lägenhet här. Och en flytt till Spanien var ju också väldans trevligt. Det tycker vi också att det är så har ju kompletterat med vår lilla sommarstuga. Och vi har inte heller ångrat oss med det. Ett väldans bra komplement. Visst!
   Önskar er trevlig fredag.

 9. Det var några år sen vi var i Stockholm, men det är verkligen en vacker stad.
  Och jättemysigt att de har bevarat de gamla fina trähusen!
  Stor kram och trevlig fredag

  1. Vi trivs väldigt bra och särskilt här ”hemma på Söder”. Mycket av det mesta finns inom gångavstånd eller en kort buss/tunnelbaneresa bort. Mycket av det gamla finns varsamt bevarat och kompletterat med det nya.
   Önskar er också en fin fredag.
   Stor kram!

 10. Måste kolla ditt reportage om Södermalm. God förmiddag från Lidköping, säger jag!
  Fina bilder, mysiga ställen, jag gillade din stadsdel.
  Önskar nu en Happy Friday och stor kram!

  1. Söder erbjuder mycket och är på sitt sätt en stad i staden. Här finns det mesta. Och att strosa här dagligen gör jag gärna. Alltid både det gamla och en del nytt att se. upptäcka och uppleva.
   Önskar dig också en glad fredag.
   Stor kram!

 11. Gamla Stan och Södermalm är de stadsdelar jag vandrat mest i. Djurgården också och Strandgatan… heter den måntro Norra Strandgatan. Det är egentligen Kungsholmen jag inte varit i, av de centrala delarna av Sthlm, tänker att dit ska jag promenera en annan gång. En annan gång har aldrig blivit av – än. 🙂

  Tack för ännu ett fint inlägg om Stockholm, jättemysiga bilder!

  1. Visst blir det ofta så att man återkommer till de stadsdelar/områden man trivs i och känner sig hemmaa. När jag promenerar min långrunda, ca 13 km, så går jag längs vattnet på Söder, äver vsterbron, längs Mälarens vatten på Kungsholmen , genom Gamla stan och sedan tvärs över söder. Men i övrigt är jag inte på Kungsholmen så ofta. Djurgården går vi till då och då och längs Strandvägen. Ibland tar vi också båten över för att ta långvarvet ute på Djurgården.
   Du har tiden på dig och snart kommer en annan gång.
   Tack för att du följer med.

 12. Hej Ditte!
  Ja nog är det speciellt på Söder! Ingrid bodde ju där länge så jag var ofta där. Götg 94 🙂 Fick Teddy där 🙂 Så han är söderkis 😀 Och andra bekanta på Åsögatan. Annorlunda nu, tror det är finare som det ser ut på dina bilder. Hade en ”fästman” som hade fiskaffär där 🙂
  Glömt gatan – och honom 🙂 Ja många andra minnen…dans på Göta Källare tex.
  Jag bodde i Vasastan 1964-66 sen blev det förorten…Midsommarkransen först…
  Kram P ♥♥

  1. Visst är det! Minns också att Ingrid berättade att hon bodde här- Idag har ju många lägenheter omvandlats till bostadsrätter och rustats upp rejält. Men befolkningen här är fortfarande väldigt blandad.En hel del hyresrätter finns ju kvar. Kul med dina fina minnen härifrån Du tar dem med dig.
   Kram!

 13. Nu är det ett tag sedan jag bodde på Söder i tio dagar hos en god vän, men stadsdelen var redan då förtjusande på många olika sätt. Tack för fina bilder och nostalgi. Du bor med andra ord i en ”småstad” i storstaden. Ha det bra där Ditte o klappa kullerstenarna från mig.

  1. Visst är Södermalm i mångt och mycket en stad i staden och med sin speciella historia. Här blandas mycket av det gamla med en hel del nytt. Jag skall klappa kullerstenarna från dig. Strålande sol idag, en vacker sensommardag och jag vill ge mig ut till lite grönska och lämna mitt Söder för några timmar.
   Önskar dig en fin söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *