Kina Peking

Matresa i Peking och en sjönära promenad

Att göra en matresa i  Peking är en upplevelse i sig och att kombinera god mat, vänner och spännande miljö tillför ofta det där “lilla extra” som jag är väldigt förtjust i. Söndagens “all inclusive” brunch på hotell St. Regis var väldigt lyckad på alla sätt men måndagens lunch bjöd på en helt annan upplevelse. En matresa och kulturresa. Klart minnesvärd.  Och att sedan kombinera en jättegod lunch i ett hutongområde med en promenad i vackra och sjönära omgivningar är helt perfekt. Att dessutom  samtidigt möta våren gör det hela än bättre.

Huhaiområdet, mitt inne i Pekings centrala delar, är ett stort och populärt rekreationsområde.

Matresa i Peking

Matresan började redan på hotellet då vår vän Annika kom för att hämta oss med taxi. Annika med familj bor i Peking, sedan många år tilllbaka och är lärare i svenska på ett av de största universiteteten.  Vi  har jag känt varandra  sedan januari 2007, när vi kom till Peking, och har sedan dess haft kontakt.

Nu var vi på väg till en liten Yunnanrestaurang i en hutong för att äta lunch. Peking är ju en jättestor stad så det är minst sagt en utmaning här att vara taxichaufför och hitta in i dessa små gränder som finns i hutongerna. (Hutonger är gamla bostadskvarter med låga hus och smala gränder. )

På väg i taxi.

En matresa i Peking. Här på "Little Yunnan" börjar dagens matresa.Här är det! “Little Yunnan”.  Inte lätta att hitta hit. Men framröstad som en av Pekings bästa restauranger i den mindre skalan. Matmässigt och miljömässigt.

Annika och Bosse tittar på menyn. Mycket gott att välja på-

Yunnan

– är en provins i sydvästra Kina och gränsar till Tibet, Myanmar, Laos och Vietnam och maten här anses var väldigt närande och hälsosam. Och när man talar om kinesisk mat ska det beaktas att här i landet finns minst åtta olika kök som skiljer sig åt väsentligt. Kina är ju ett gigantiskt land, inte att förglömma. Jag ska närmare presentera Kinas olika kök  när jag är tillbaka i Sverige igen)- Även när man talat om europeisk mat så skiljer den sig ju också åt. Sill och pasta är ju inte direkt detsamma. Varje land har sin specielitet i matväg och så är det med Kinas provinser som i stort sett är som stora länder. Så det är spännande att här på plats göra matresor.

Trevlig och rustik inredning och fantastiskt god mat.

Broccoli i vitlök, xī lān huá, är en rätt vi alla är förtjusta i. Så god!! Och uppiggande även i färg.

Yunnan är en provins i sydvästra Kina och här får vi en matresa genom att prova några väl valda rätter.

Närmast broccoli, sedan kyckling med ingefära, lök, mint och svamp. Grytan i mitten är en “hot pot” (i länken finns en förklaring) inte så stark i sig men den serveras på en öppen eld, därav namnet. Längst bort potatis som stekts i olika kryddor.

Tack Annika för en jättetrevlig och väldigt god lunch och på en restaurang som i sig var en egen upplevelse. Och det var så roligt att få krama om dig igen.

Jag vill gärna nämna att Annika har ett väldigt trevligt konto på Instagram som heter “Iakttagelser” och här finns många fina ögonblicksbilder från just Peking. Och ögonblicken blir väldigt levande här.

Runt Houhaiområdet

En promenad i nostalgins tecken blev det efter lunch. Det vackra vårvädret lockade oss till området runt Houhai. Ett område som består av flera konstgjorda sjöar och där man också kan hyra en liten eldriven båt. Något vi gjorde flera gånger under åren vi bodde här. Alltid mysigt. Mer om det finns här.

Runt sjöarna finns många mysiga restauranger, caféer, barer och butiker och många söker sig hit för rekreation. Området i sig är gammalt och att strosa här längs vattnet och i de smala gränderna är som att förflytta sig flera hundra år tillbaka.  Historien är ständigt närvarande i Peking och på olika sätt. Kontrasterna likaså.

Skönt vårväder och +16  så min jacka åkte både på och av. Mest av. Observera trädens begynnande grönska.

Många var här trots att det var en vanlig måndag och arbetsdag. Kanske ville någon ta en tur i området med en cykelrickshaw. Vi valde att promenera.

Båtarna väntar på att säsongen ska börja. Vi försökte hyra en, men allt var inte klart ännu. Vad som ine var klart försod jag inte. Brist här i mina kinesiska språkkunskaper. (Som är mycket blygsamma)

Vacker entré/utgång till/från Houhhaiområdet. En av dem. Det finns många.

 

Jag tycker även här att jag följer i bloggvännen Gärdsmygenspår angående färgglada inlägg. Och visst piggar äfrg upp.

 

22 svar på ”Matresa i Peking och en sjönära promenad”

 1. Ja, med detta färgglada inlägg följer du verkligen Gärdsmygens idé om mer färg. Maten såg fantastiskt god ut. Så även idag dreglar jag igen. Det är ju stor skillnad mellan att äta kinamat i Peking jämfört med här, då rätterna tyvärr ofta är anpassade till svenskarnas smaklökar.
  Härligt att kunna åka snålskjuts med dig i Peking. Många överraskningar du visar, åtminstone för mig som sett Peking genom BBC:s ögon. Å där visas då knappt hutonger om du förstår vad jag menar.

  1. Jag hänger ju på detta med färgglatt och här är det ganska enkelt.
   vi had everkligen tur att Annika tog oss just hit. En så fin restaurang i mysiga kvarter och med toppenmat. Inte så lätt att hitta till kan jag berätta. Men en härlig matresa blev det.
   Här är maten inte anpassad efter oss men man kan beställa mer eller mindre kryddstarka rätter. Här har ju de olika “köken” sina specialiteter.
   Vad gäller hutomgområdena så finns det olika sådana och en del av dem har hus/gårdar -“courtyard” där vilorna i Djursholm ligger i lä. Andra är betydligt mer spartanska. Stora kontraster gäller.
   Men detta, inget a dem, brukar visas.
   Jätekul att du hänger med. Skyskraporna och mycket annat hade du gillat om du var här på plats. Nu får du en glimt av lite av varje.

 2. Vilken bra och trevlig dag på alla vis! Maten måste jag säga verkade vara helt i min smak och såg verkligen fräsch ut. Vi äter absolut med ögonen också så det är härligt när man låter grönsaker i olika färger lysa upp så. Praktiskt med en promenad därefter även om maten i sig verkade vara nyttig!

  Kram och god kväll!

  1. Visst blev det! Vi hade tur som hade Annika som tog oss med hit till restaurangen för vi hade nog inte hittat hit. Ivland är det så att taxichaufförerna får ringa dessa små restauranger som ligger i hutongerna och fråga hur man kommer dit. Fram kom vi i alla fall. Så gott och så mysig miljö.
   En promenad vid sjöarna sen var helt perfekt. Och sammanlagt blev det över en mil vi gått innan vi var tillbaka på hotellet. Peking är en stor stad.
   Kram! Och god morgon!

 3. Vilken härlig resa ni gör – inte minst matmässigt 🙂 Och varierande väder har ni verkligen också – ena dagen vinter på kinesiska muren och sen härlig vår igen 🙂

  Fortsätt att njuta av härliga minnen, härliga vänner och härliga nya upplevelser!

  1. Här är vi med alla sinnen. Och skönt att våren kom tillbaka. DEt var år när vi kom men sen tog vintern över i lördags , men bara för en dag. Å andra sidan fint att få se muren i vinterdräkt.
   Vi har inga problem med att vare sig fylla dagarna eller att göra spontana grejer. Allt är möjligt.

 4. Så oerhört intressant att “följa med” på er tur till restaurangen och längs med vattnet! Tänk att få uppleva våren där, dessutom i goda vänners lag. Härligt med en bekantskap i staden sedan så många år tillbaka.

  Maten ser verkligen både fräsch och god ut. Häftigt att veta exakt vart man ska ta sig för att hitta det allra bästa. Ja, tänk att man felaktigt talar om “kinesisk mat” när det är så många olika kök det handlar om. Detta ser jag särskilt fram emot att höra mer om. Ja, du vet: mitt matintresse. 🙂

  Jag ska med nöje läsa ifatt dina blogginlägg om Kina (har varit, och är, fullastad med jobb nu).

  Stor kram och fortsätt njuta!

  1. Jätteroligt att du är med. Och här finns ju flera likheter med din stad, N.Y. Lika men olika.
   Det var så roligt att träffa Annika och så fint att hon tog oss med till denna restaurangpärla En upplevelse. Ja,”kinesisk mat” är ju liksom inte ett kök. Mer om detta med mat kommer när jag är hemma igen. Internetet är segt och jag vill ju nyttja tiden till mycket.
   Blogginläggen ligger ju kvar.
   Önskar dig fina dagar även om du har mycket jobb.
   Varm kram!

 5. Så härlig att du skrev från flygplanet, ni ser ut att ha det hur bra som helst, har undrat hur ni har det ,-)))
  Ser att jag missat mycket fint o intressant så det andra ska jag läsa i lugn och ro en annan dag! Allt ser otroligt gott och så fint ut!
  Våren i Peking ,-) underbart .
  Kul att ni känner någon från Sverige som ni kände från förr när ni bodde där.
  Återkommer till Peking och läser det andra.
  Njut på ,-))
  Skulle vara skönt att koppla av med en resa! ,-)
  KRAM KRAM Primrose ,-)

  1. Här händer det mycket så ett inläggper dag har det blivit. Blir ju också som en dagbok och med tips för andra som reser hit. Peking känner vi ju väl till efter att ha bott här i nästan fyra år. Mycket är nytt och mycket är kvar.
   Våren är här och det känns som om den stannar. Dock hade vi snö i lördags när vi besökte kinesiska muren och det var en upplevelse i sig att se.
   Du är så välkommen att resa här med mig.
   Skickar dig en stor kram.

 6. Så mysigt det där matstället ser ut och maten är så vacker! Härligt vårväder, förstår att ni njuter.
  I morgon är din födelsedag, så jag vill passa på att säga GRATTIS så här en timme i förväg (vår tid). Hoppas du får en fin dag!
  Kramar!

  1. Tack för grattishälsningar! Vi har det bara bra och dagarna försvinner i rask takt. Och att våren är här gör det hela än bättre.
   Restaurangen var verkligen mysig och med så god mat och det är roligt att här kunna göra olika matresor beroende på vilket “kök” vi besöjer.
   Stor kram och ett försenat grattis till dig.

  1. Här är färg viktiga inslag i det fagliga livet och inte enbart vad gäller mat. Och visst piggar färg upp.

 7. Kul om du vill berätta mer om Kinas olika kök framöver! Jag vet ju att det skiljer sig mellan olika provinser, men har inte jättebra koll på vad man äter var …

  1. Det kommer men får vänta tills jag är hemma igen. Och som sagt maten här är liksom inte “kinamat” som den lätt blir till i Sverige.

  1. Vi funderade på båtarna men de hade inte börjat sin säsong ännu. Nu till helgen lär det bli dags.
   Men det vackra vårvädret består. Och vu njuter av det och av stan.
   Kram!

 8. Du fyllde år i går, ett jättegrattis i efterskott! Förstår att du har det bra, och det är precis så det ska vara när man är på resande fot.

  Det är verkligen läckra bilder du bjuder oss på. Hade jag varit det minsta hungrig när jag läser det här hade jag blivit vrålhungrig av dina bilder. Nu kommer jag nästan direkt från matbordet, torskgratäng med tillbehör, det var också väldigt gott. men… Den där broccolin i vitlök ser absolut lika god ut som du beskriver den! Ha det fortsatt gott!

  1. Stort tack för trevlig födelsedagshälsning. Vi har det jättebra. Många intryck och mycket att ta in. Men detta är ju lite av vår stad och vi hittar bra här. Men Peking är en jättestor stad. även inom cityområdet.
   Maten här gillar vi och den är både färgglad och god. Och sedan finns det många olika “kök” så kinesisk mat innnebär så mycket och beroend epå vilken del av Kina det gäller.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *