Resor i Sverige

Mat och miljö på Högbo Brukshotell – Ett smakprov

Nu har vi varit hemma i Stockholm några dagar efter vår minisemester till Högbo bruk i Gästrikland.  Och fortfarande är vi tankemässigt kvar både på bruket och hotellet. En semester för mig, även av modell mini, alltså några dagar, är att vistas i en skön, lugn och behaglig miljö. Och lika viktigt är det att slå mig ner vid ett dukat bord och äta god mat.  Så dagens inlägg ägnar jag åt mat och miljö på Högbo brukshotell.

En liten del av huvudbyggnaden på Högbo Brukshotell. Receptionen ligger rakt in och restaurangdelen till höger.

Mat och miljö

vet man oftast inte så mycket om när man väljer ett resmål vare sig det är nära eller mer i fjärran. Ibland hör man att vänner rekommenderar något, kanske tar man en titt på ”Tripadvisor”  eller andra ställen.  Ibland kan det bli en chansning. Denna gång var det dotter H som kom med förslaget om just Högbo Bruk och hotellet. Och  vi hängde gärna på. Ingen av oss hade varit här tidigare men vi bekanta och vänner som varit på plats och som var väldigt nöjda. Väldigt nöjda kom vi också att bli.

Högbo Brukshotell är både ett konferenshotell och ett ”relaxhotell” och totalt finns 109 rum som är utspridda. Ett antal finns i huvudbyggnaden och sedan finns mindre byggnader utspridda nära hotellet; Stallbacken, Sportbacken, Vedbacken och Smedbacken. Här kan man hyra ett litet hus med pentry och kyl och även bo flera personer.  Familjerum och ”sviter” finns och det finns rum där man får ha med hundar.

En del av den välkomnande lobbyn och receptionen. (Jodå, böckerna kan man låna.)

Strax bakom receptionen finns gott om allmänna utrymmen som var bekvämt möblerade.

Vid receptionen finns också bord där man kan slå sig ner för att äta, ta något att dricka eller både och.

Inbjudande och luftig miljö.

Hotellrummen i huvudbyggnaden ligger antingen på entréplanet eller en trappa upp. Och vårt fanns en trappa upp. (Hiss finns)

En del av vårt stora, fräscha, dubbelrum. Badrummet var också rejält tilltaget och gick i svart och vitt.  Och en grönskande utsikt ingick.

Alldeles bredvid huvudbyggnaden ligger ”Stallbacken” med fyra rum i varje hus och med en ”carportparkering”.

 Mat och miljö i restaurangen

Konceptet här både på bruket i stort och vad gäller maten är det hållbara och närproducerade. På brukets ängar betar fåren och i andra mer lerfyllda hagar bökar grisarna runt. Lammen och kultingarna växer upp med sina mammor, precis som det var förr. På området finns flera växthus och det som odlas här serveras så småningom i matsalen . En hel del av det som produceras på bruket finns också till försäljning i gårdsbutiken. Och vad som är särskilt roligt är att många av de nysvenskar som kom  till Sandviken som flyktingar från Burma som flyktingar var odlingskunniga fick jobb här på bruket. Många är fortfarande kvar här och jobbar.

Högbo Bruk är också etableringsplats för Eko-Företagande- Projektetoch man erbjuder inte bara närproducerade varor utan också härproducerat. Ett ysteri finns också här på bruket och den ekologiska mjölken  från fjällkorna i grannbyn blir så småningom till olika ostar som serveras i restaurangen.

Gästrikland. Högbo Brukshotell. Här samverkar verkligen mat och miljö.Gott om plats mellan bord och gäster och här kom vi att verkligen tycka om både mat och miljö.

Dags för kvällens middag. 

Vi hade bokat en fyra-rätters middag och det innebar att vi kunde beställa valfri för, varm och efterrätt. Och om man orkade och tycker om så  ingick också en fantastisk chokladbuffé. (Allt härifrån tillverkad på bruket) Ville man hellre äta en rätt eller ett par så gick det givetvis också bra. (Prisläge på förrätterna mellan 165 kr till 195. Varmrätterna mellan 245 till 345 och desserter eller  ost 150kr.

Prisvärt var att beställa fyra -rätters till en kostnad av 785 kr. Dryck tillkommer. Och det var denna variant vi bokat.

Alla rätter lagas allt eftetrsom de beställs och även här går mat och miljö hand i hand. Alla rätter lagas efter hand i det öppna köket och även här går mat och miljö hand i hand.

Antal rätter på menyn var väl utvalda och begränsade. Här fanns fyra förrätter, fyra varmrätter (vegetariska alternativ finns)och tre desserter, varav en ostvariant. Plus chokladbordet.

Mina middagsval.

Förrätt; ”amadinepotatis med löjrom”. Potatis från bruket krossas och friteras, serveras med löjrom från Kalix, syrad lök, dill och créme fraiche. Försvinnande gott.

Till varmrätt; ugnsbakad, MSC (kravmärkt) torskrygg, grillad zucchini från bruket, vitvinssås med gräslök, pilgrimsmussla och från bruket fänkål, gurka och färsk potatis..

Dessert; kvällens smaker med hjortron. Försvinnande god.

Allt var gudagott! Och eftersom maten var ”lätt” blev vi inte heller övermätta. Men en kvällspromenad blev det.

Gästrikland. Högbo Brukshotell. Här går verkligen mat och miljö hand i hand. Inte alltid det är så. Kvällens middag. Bland det bästa jag ätit. Och de övriga i sällskapet var lika nöjda med sina val.Vilken samverkan mellan mat och miljö- Inte alltid det är så.

Delar av chokladbordet. Och visst blev det några smakprov.

Onsdag morgon

solen sken och vi gjorde oss redo för en promenad före frukost. Vackra, grönskande omgivningar och ett milt solsken gjorde att den lockade extra.

Energi hade vi men några gärdsgårdar hoppade ändå vi inte över. Men de fanns. Om nu lusten skulle infinna sig.

Så dags för frukost. Och det mesta kommer från bruket och det som inte gör det är absolut närproducerat.  (Fastnade extra för det på bruket bakade rågbrödet ) Mätta och belåtna tog vi oss sedan an att gå runt Dammsjön och försöka hitta svamp.

Högbo bruk. Gästrikland. Frukost. Även här på brickan samverkar mat och miljö. Äggröran till höger var som en dröm och från brukets egna ägg. Ja, det mesta här på brickan är närproducerat. Även här är kombinationen av mat och miljö påtaglig.

 

30 svar på ”Mat och miljö på Högbo Brukshotell – Ett smakprov”

 1. Det första jag ser är ”mina” fåtöljer! Jag köpte för några år sedan två fina reödgrönrutiga kvalitetsfåtöljer på auktion, o är dom inte likadana som på ditt första foto. Förutom en detalj, tyget på armstöden, på bruket är de gula, mina är i samma tyg som resten av fåtöljen. Intygar att de är bekväma, ..
  Riktigt sög det i gommen när jag såg och läste menyn du valde. Hade svalt allt med hull o hår utom hjortronen.
  Frukostens rågbröd föll mig också på läppen förstås, brödet jag är uppväxt med. Syrligt och lite segt ska det vara.
  Hur ska jag nu överleva till middagen?
  Kramen

  1. Vad roligt med fåtöljerna! Jodå, vi testade dem. Så sköna.
   Maten var så god och bland det bästa vi någonsin smakat. Dessutom ”lätt”. Vad gällde hjortronen kunde man säkert fått annat. Här var inget besvärligt.
   Rågbrödet var så gott och det fanns nog sex sorter till. Allt bakat här på bruket.
   Kram och trevlig fortsatt måndag

 2. Så gott och tilltalande all mat såg ut. Jag gillar känslan att man kan äta tre rätter och ändå bara vara behagligt mött för då är rätterna bra komponerande. Chokladbordet hade jag nog fastnat vid är jag rädd för 😉

  Kram och god måndag!

  1. Det var det! Och det var ”lätt mat” vilket gjorde att man även orkade med chokladbordet. Och tänk att alla praliner är tillverkade på plats. (Man kunde få köpa med sig…)
   Hoppas du också haft en bra måndag trots jobbstart.
   Trevlig kväll.
   Kram

  1. Rekommenderas! Vi är så nöjda. Kommer att åka tillbaka.
   Beställde ”gourmetpaketet” och förlängde med extra nätter. DE andra tog ”golfpaketet”. Även restauran ”The Church” inne i Sandviken rekommenderas. Vi åt där en kväll eftersom vi missat att boka bord. Men det var så bra. Inlägg därifrån kommer i veckan. Men vilket ställe! Både mat, miljö och service.
   Kram

 3. Det låter fantastiskt fint och gott.
  Vet inte vad det är för fel, men jag får inga foton på dina inlägg.
  Har andra samma problem, månntro?

  1. Så bra! Och vi har verkligen haft fina dagar här på Högbo Brukshotell. Så vackra omgivningar och överlag fantastiska miljöer. I vårt tycke.

 4. En lyckad resa och vistelse 😍
  Härligt att få tillgång till denna fantastiska matsedel. Närodlat, eller ännu bättre härodlat, är toppen.
  Önskar en härlig kväll med en stor kram 🤗

  1. Verkligen! Något vi gärna gör om när som. Allt var på topp. Sällan man upplever detta.
   En härlig kväll är det. Så skönt så vi kommer att sitta länge på balkongen med solen som speglar sig i vattnet och båtarna som passerar-
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Bruket är med andra ord självförsörjande. Helt suveränt! Maten såg väldigt god ut och jag dreglade lite extra när jag läste om förrätten. Å äggröra gjord på färska ägg är nåt helt annat än röra gjort med ICA ägg.
  Din dotter har ju hund, så hon måste ha varit extra glad att hotellet tillåter hundar i vissa rum. Bra där!

  PS Gissar att du också sitter på balkongen och njuter. Det lär vi kunna hela veckan ut om prognosen stämmer:-) DS.

  1. Vi gillade verkligen konceptet här på Högbo bruk, både den lättsamma stämningen och den goda servicen. Inget var liksom omöjligt.
   Äggröran var den bästa jag någonsin ätit. Och maken som tog bacon till var supernöjd. Även det närproducerat.
   Det fanns en del ”hundrum” så visst var Curre med. Och han trivdes. Blev långa golfrundor för honom och i övrigt fina promenader.
   Jodå! Balkongen som gäller här ikväll. Så skönt! Alldeles tyst och stilla. Kanalen ligger blank. Passar på att fundera lite över veckans temaord.
   Önskar dig en fortsatt skön kväll.

 6. Åh, Arne Jacobsens ”ägget”, en riktig klassiker som dessutom är skön att sitta i. Har inte ägt någon av dessa, men däremot systerfåtöljen ”form sju” som ingen tyckte var skön, de är sålda sedan länge.
  Brukshotellet verkar kunna det här med design, bekvämlighet och inte minst MAT. Jag känner dofterna och nästan smakerna, när jag tar in dina så fint illustrerade bilder…men, att äta fyrarätters på kvällen är numer helt omöjligt, tyvärr. Vet inte vad som har hänt, det är väl åldern och inte tillräckligt tung fysisk ansträngning, men att äta och att äta mycket och sent, nono. Men två kan jag nog få ner och så lämnar jag chokladen till dan därpå.
  Tack för dina fina berättelser från er tripp, kanske stannar vi där nästa gång vi åker söderut.
  Ha det gott och kram!

  1. ”Ägget” var riktigt skön att sitta i. Men det var ås fint väder att sittningen där inte blev så långvarig. Håller nog med dig om att ”Form sju” inte var så bekväm. Inte i mitt tycke heller.
   Jag brukar heller. inte kunna äta så mycket på kvällen. Men här var det mindre portioner och maten kändes ”lätt”. Vi såg att flera valde en rätt och det gick ju lika bra. Man kan ju boka övernattning med frukost och sedan göra som man vill rent matmässigt. Här fanns många möjligheter. Vilket gillades ac oss.
   Vi kommer gärna tillbaka hit. Åt en kväll på en riktigt bra restaurang i Sandviken; ”The Church”- inrymd i en gammal baptistktrka. Med orgeln kvar. Inlägg kommer.
   Ha det fortsatt fint ni också.

  1. Verkligen gott i en härlig miljö med förstklassiga råvaror. Och visst är det ett annat prisläge i Spanien. Helt klart. Men även löneläget och arbetsvillkor är annorlunda. Och det kostar förstås det också.
   En njutbar och härlig kväll här och skönt balkonghäng.
   Önskar er detsamma.

  1. Vi är supernöjda med allt och gillade extra konceptet med hållbarhet och att mycket av det vi åt var ”härproducerat” eller närproducerat.
   Både den yttre och inre miljön samt omgivningarna var så fina.
   Och vi kände oss välkomna från det vi kom tills det vi åkte. Inte alltid det är så på hotell.

 7. Det är svårt att inte bli sugen på allt! Interiört, maten och det hela rakt av!
  Om ni inte hoppade över gärdsgårn direkt så gav den ju hopp 🙂 Närhopp 🙂
  En verkligt skön resa på alla sätt!
  Stor kram!

  1. Jag var lite sugen på att hoppa över ”gärdsgården”, precis som barnen gjorde i Bullerbyn. Men vi tog å andra sidan flera skutt av glädje för att allt blev så lyckat.
   Hit kommer vi tillbaka.
   Stor kram

 8. Ser verkligen inbjudande ut 🙂 gud så massa godsaker 🙂 du lyckas hitta många fina ställen Ditte 🙂 hotell är så mysigt önskar dig en ljuvlig tisdag kram

  1. Både det fina Brukshotellet med all god mat och de vackra omgivningarna var inbjudande och vi trivdes så bra.
   Och att bo bra i härlig miljö uppskattar vi verkligen.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 9. Jag hinner tyvärr inte vara i bloggvärlden varje dag, så man missar en del hos sin bloggisar.
  Men nu har jag läst om er lilla tripp till Högbo Bruks hotell. Precis som du så gillar jag att sätta mig vid dukat bort och njuta av god mat när jag bor på hotell. Jag tycker det är spännande, det här att man inte vet så mycket om sitt resmål. Jag gillar spänning, fart o fläkt och äventyr så har hotellet bara bra sängar och fin dusch så är jag nöjd för de är de man gör på hotellrummet, sover och duschar.
  Såg mycket trevlig ut på Högbo och jag förstår ni var nöjda. Om man vill uppleva lite annorlunda och äta väldigt god mat och bo i otroligt fina hotellrum ska man åka till Eriksberg här i Blekinge.

  Kramiz

  1. Vad trevligt att du via bloggen hängde med till Högbo Bruk. Allt var så lyckat.
   Tack för ditt tips med Eriksberg. Hade inte hört talas om detta ställe men ska genast kolla upp det.
   Önskar dig en bra vecka.
   Kram

  1. Allt var jättebra! Och hit kommer vi gärna tillbaka. Fint att ha några dagar på sig att ta in allt.
   Stor kram

 10. Vad fint i Högbo Bruk! Och intressant historia. Så mycket att göra där och i närområdet.
  Så vackert och fint hotell.
  Gillar det lilla huset i vattnet.
  Vällingklockan är också så fin.
  Vad härligt att plocka lingon, lyx för mig. Jag har fått nöja mig med lingondryck på flaska från IKEA.
  Och vilken fin middag! Där skulle jag också vilja vara med.

  1. Vi hade väldigt fina dagar på och runt Högbo och besökte även Mackmyra, den svenska whiskytillverkningen, med rundtur och smakprov.
   Svamp i form av kantareller hade vi tänkt oss men det hittade vi inga. Men däremot lite lingon.
   Maten var helt suverän och verkligen ”härproducerad”.
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *