Stockholm Trevligheter

Mars – den första vårmånaden är här – Men var är våren

Mars, den första vårmånaden har gjort entré. Men våren känns inte direkt påtaglig. Snarare har “herr och fru Bore” bestämt sig för att stanna ett tag till och bidrar med både mer snö och kyla, så på en hel del platser i Sverige. Kanske var månaden mars mer en rekommendation inför vårens ankomst bara i vissa delar av Sverige.  Längre norröver brukar ju vintern vara “fram till påska” och även efter det.

Mars månad är här, men våren känns avlägsen. Hammarbykanalen har varit isfri denna vinter, men nu i slutet av februari var det dags. Hammarbykanalen, på Södermalm, är en del av Östersjön och den har varit isfri hela vintern till fram till slutet av februari. Isen kom lagom när våren skulle göra entré- 

Mars är här. Första vårmånaden? Eller...

För egen del  klagar jag inte för jag har bara varit hemma i snö och kyla i en vecka. Och vädret rår en inte på. Men att önska är ju fritt och som många andra önskar jag vår och mindre kyla. Kanske blir det i fortsättningen olika månader för de olika årstidernas ankomst och beroende på var i Sverige man bor. Jag bara lekte med tanken.

Sedan några år tillbaka för vi en pendlande tillvaro   mellan Stockholm och den spanska sommarstugan i Torrevieja och trivs med det.  Och vi  pendlar när lusten faller på. Oftast varvar vi med en månad på varje ställe, utom sommartid, då Sverige lockar.  (Visserligen är jag pensionär men har en del reserelaterade jobb som jag verkligen trivs med och ibland för dessa mig hem till Stockholm några extra gånger. En del  jobb kan göras helt oavsett var jag befinner mig och det underlättar.)

Gårdagens godbitar

Gårdagen hade en del värmande godbitar med sig. Enligt almanackan var det den sista dagen på vintermånaderna. Och vinter var det.

Gnistrande snö, klarblå himmel och -10 grader. Absolut vinter i Stockholm. Här Tullgårdsparken, bakom våra hus. 

Jga försökte ana lite vår i luften och möjligen kunde koltrastarnas sång inge visst hopp. Men tveksamt! Rejält klädd gick jag norrut, tvärs över Södermalm, 2 km, för att i Chokladfabriken inhandla en “Pralinvandring”, i form av en chokladask .

På vägen till Chokladfabriken stötte jag på flera takskottare. Bra att långa istappar och snö tas bort så man inte drabbas av obehagliga huvudbesvär. 

Och praliner fanns det av nästan alla slag. Man fick även provsmaka små bitar. Men se den sak jag tänkt att köpa fanns inte. Den vänliga expediten meddelade att “pralinvandringsasken” hade strykande åtgång . Alla praliner där i asken görs och packas för hand så det tar ju sin tid. Men jag fick beställt en ask som ska hämtas i nästa vecka. Återkommer då.

Stort urval av handgjorda praliner som man kan köpa styckevis. (Finns även de som inte innehåller socker. )

Bättre lycka hade jag på bokrean. Tre böcker hade jag sett ut i katalogen; “Tiggaren” av Sofie Sarenbrandt är en deckare och eftersom jag läst fler av hennes böcker fick den följa med hem. Boken handlar om tiggare i Stockholm  som faller offer för en psykopatisk seriemördare.  Åsne Seierstads bokTvå systrar” tar sig an frågan om varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst. Föräldrarna får beskedet att deras försvunna döttrar är på väg till Syrien. “När livet börjar” av Lucy Dillon -en roman som handlar om att börja om på nytt i livet. HUr en liten gest av vänlighetkan ge ringar på vattnetoch föändra livet för många.

Den fjärde boken

“30 år av tystnad”  – Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme, en nyutkommen bok av Anna Hage. Mordet på Olof Palme, den 28/2- 1986, har ju nu aktualiserats på nytt genom både tv-programmet “Uppdrag granskning” och den nya Palmeutredningen. Anna Hage kom som första person till olycksplatsen oc det av en slump. Hon såg från en bil att någon var skadad och låg på Sveavägen i Stockholm och ville hjälpa till. Hon försökte rädda livet på en person hon då inte visst vem det var. Denna händelse och medisdrevet efter det hela har påverkat hela hennes liv. Och något tack, ens ett samtal,  från Lisbeth Palme eller från den familjen har hon aldrig fått. Man kan undra varför. Har idag börjat läsa boken och återkommer med en recension.. Spännande läsning!

Mars är här och är så välkommen. Men gärna lite mer vår, önskar i alla fall jag. Och det är ju min födelsedagsmånad så jag gör som vännen Ama och firar hela månaden. (Hennes månad är oktober)

 

 

32 svar på ”Mars – den första vårmånaden är här – Men var är våren”

 1. Det verkar vara mera vinter i Stockholm än här i Västerås just nu. Vi har sluppit undan snökaoset och har sparsamt med snö och soliga dagar. Litet bitande vind ibland, men otroligt vackert och skönt på mina skogspromenader!
  Vilka härliga praliner det verkar finnas på Chokladfabriken! Vi har också en Chokolateria i Västerås som har liknande godbitar, vackra och goda!
  Jag firar också hela mars förresten ?

  1. Så bra med att vi kan fira en hel månad! Bara trevligt! Här upphörde snön på eftermiddagen och det blev strålande sol med vacker blå himmel. Tyvärr är det så kallt att mina promenader bara blir 4-5 km nu. Och idag ännu kortare. (Var till SÖS)

   Och en liten pralin då och då är så gott. Kul med er Chokolateria i Västerås. Bara att komma in i en sådan butik är ju fint.
   Ha det bra! Vi hörs!

 2. Kan tänka mig att den vandringen är mycket populär men den som väntar på något gott 😉 Bra att det fanns sockerfria praliner också och en lite bit att smaka var väl inte heller fel.

  Här levererar inte våren men det är i alla fall mildare i dag men just nu har snöfallet ökat drastiskt. Ja, hej och hå!

  Kram och god kväll!

  1. Jag undrar om alla som ivll ha asken har tänkt sig att vandra en mil.. Men nu har jag i alla fall bokat en ask. Så får vandringen tas när det blir lite varmare och förhoppningsvis innan pralinerna förstörs.
   Mildare har vi inte haft men snöfallet upphörde på eftermiddagen och det blev en blå himmel med strålande sol.
   Hoppas ert snöfall avtar, för det är ju trots allt vår idag.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Åh! Stort GRATTIS till dig! Du har också gjort rätt som valt att födas i en av dom längsta månaderna 😉

  Pralinvandring ser jag fram emot att få följa med på – helt rätt att beställa en ask, ser fram emot fortsättningen 🙂

  Ha en härlig kväll!

  1. Visst är det bra att ha en lååång födelsedagsmånad!

   Och Pralinvandringen kommer, men dels måste jag få asken och dels måste det bli varmare. Men vårmånaden är här. I alla fall i almanackan.
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Alltså jag trodde ju att vintern är inte slut förrän vårdagjämningen som infaller den den 20 mars i år. Kanske en tröst med tanke på hur mycket jag fryser just nu. Hela vintern har ju varit varmt och skönt, å den här slängen måste du ha tagit med dig från Spanien;-) Skämtar bara.
  Köpte förresten också Sofie Sarenbrandts bok “Tiggaren” idag. Gillar hennes böcker skarpt och har läst alla. Där har vi samma smak alltså:-)

  Fira du på bara! Den traditionen som AMA infört är helt suverän tycker jag. Funderar på att göra samma sak i juni:-)

  1. Du har ne poäng här! Men mars är ändå räknad som en vårmånad så jag levde väl på hoppet. Men jag ska inte klaga. Har ju haft det bra länge. Men mitt ansikte trivs inte i kyla. Och idag besökte jag SÖS så nu blir det väl ett par dagar hemma i “karantän”.
   Vad gäller kylan så är den inte så spansk…
   Såg att du också köpte Sofie Sarenbrandt och de andra du köpte får följa med hem nästa vända- plus ett par till.

   Jag firar på, men idag är det inte så muntert. Hela ansiktet värker. Får ta igen det. Mars är lång! Och vi ska ju till Peking.
   Gör du samma sak i juni. Och då är det ju mer njutbart utomhus i alla fall.

 5. Ni kom verkligen hem till kylan. Jag längtar också efter vår men tycker ändå att det är lite härligt med riktig vinter istället för slask och is som det varit tidigare i år. Jag njuter av att det är så mycket ljusare nu. Både på morgonen när jag går upp och när jag kommer hem på kvällen.
  Spännande böcker från rean. Jag har ännu inte lyckats komma iväg ska titta förbi imorgon får se om där finns något intressant kvar.
  Kram och trevlig fredag

  1. Välkomna hem!
   Håller helt med dig. Slask, is och det gråsörjiga är ingen hit. Men just nu lider jag av kylan för mitt ansikte kan bara vaar ute korta stunder. Men vackert är det och jag har tursamt nog fin utsikt. Jag har ju varir borta största delen den gråslaskiga tiden så jag ska inte alls klaga. Och ljuset är ju här. Mycket värt- Kan tänka mig att du märker stor skillnad.
   Jag var till Skrapan och Akademiebikhandeln igår och de hade ett bra sortiment kvar.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 6. Pralinvandring låter hur mysigt som helst – gärna då i plusgrader. Det är många år sedan jag såg takskottare nu. Tur att dom fortfarande tar bort snö och istappar från tak! Kram

  1. Parlinvandringen få ske när det är lite varmare, men jag har beställt asken. Den har tydligen strykande åtgång.
   Takskottare är inte vanliga här i stan heller. Men dessa tog bort snö och istappar. Vanligare är att fastighetsägarna sätter upp band och bockar så att man får gå runt.
   Kram och skön fredag.

 7. Den där Pralinvandringen lockar mycket och jag gläder mig åt att få följa med så här via bloggen! 🙂
  Bokrean har jag inte hunnit med än, men nästa vecka kanske jag ska ta mig en tur in till staden 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Nu har jag i alla fall lyckats beställa/lägga undan en “pralinvandringsask” och ska hämta den i nästa vecka. Hoppas också då på lite mildare väder så jag kan ge mig ut. Men jag återkommer. Och visst delar jag praliner med dig.
   Bokrean har mycket så jag ska ta en vända till. Har snart läst ut “30 år av tystnad”” och den var gripande.
   Önskar dig en trevlig fredag.
   Kram!

 8. Bokrean ja, den missar man nästan nu förtiden. Det är inte som förr. Men tre böcker blev det för mig. En av dem var Björnstad som började jag med direkt. Den där vintern lär vi nog få dras med till vårdagsjämningen… Både blåst och kyla är för mycket. Min roscaceahud gillar inte heller det. Det gör ont!

  1. Nej våra “skinn” är inte mycet öfr för kylan så det blir knepigt med några långpromenader. Men våren kommer, den känns bara väl sen.
   Tack för tipset på “Björnstad” såg den men den fick inte följa med hem denna gång. Har snart läst ut “30 år av tystnad” som verkligen var gripande.
   Önskar dig en fin helg.

 9. Oj så mycket snö ni har i Stockholm.
  Ja det var ju en hel del hemma i Umeå också när vi åkte.
  Kul med boktips, “Tiggaren” har jag läst men inte de andra.
  Grejat med att sätta upp jalusier och gardiner på uteplatsen idag.
  Har även fått städat, vilken lyx.
  Duktig är hon också.
  Gav henne en handväska i present.
  Nu mot stranden.
  Titti

  1. Mycket snö har dte kommit i Stockholmsområdet och här finns liksom inte så mycket beredskap för detta. Men visst är det fint att se, i måttliga mängder. Så skönt att du nu bytt snö och kyla mot varmare Huay Yang. Roligt att pyssla och ordna till det.
   Och att få hjälp med städning är ju skönt. Kan tänka mig att din hjälp blev glad för en present.
   Önskar dig en fin strandfredag.

  1. Idag är det i alla fall ingen mer snö som faller. Men fortfarande kallt. Och det kan vara skönt att följa framfarten på avstånd.
   I Stockholmsområdet, norrut, gick inga tåg/pendeltåg under stora delar av dagen igår. Nerrivna kontaktledningar och kyla var orsaken. Så vintern ställer itll det…
   Ha det gott i värmen!

 10. Fira enhel månad lät kul. Vilken avslutningsbild. Läcker himmel. Du som har krut i benen kan väl promenera dit en gång i veckan. 🙂 Tänk om det är vår när du går dit nästa gång. Då kunde du jämföra dessa promenader och se en markant skillnad. Den affären skulle jag vilja ha som granne. Helst skulle jag vilja jobba där som provsmakare. Det är ofarligt att få drömma lite. När jag tittar ut genom fönstret drömmer jag inte. Här är så vackert. En koltrast sitter i den kala häcken. Tror den övar på vårsånger medans den håller sig undan det värsta snöandet.
  Den sista boken måste jag läsa. Jag minns när vi rullade in med en buss “några” timmar senare och såg de blåvita banden. Det var som Stockholm stod stilla. I bussen var det vemodigt av fel skäl. Ondskan hade kommit för nära för att vi skulle tänka på att den sammansvetsade gruppen skulle splittras. Sådant här händer inte i trygga Sverige.
  Trevlig helgkram Bosse

  1. man kan fira lite “lätt”. Och jag är ganska lättroad när det kommer till kritan. Jag promenerar gärna, men just nu är kylan ett gissel för mitt ansikte. Men det blir nog snart mildare Men din tanke är god så kanske kommer jag nu och då att ta en tur dit. Fina promenadområden är det genom gamla delar av Södermalm. Butiken i sig är läcker och bara doften när man kommer in där kan man bli lyrisk av. Om man gillar choklad alltså. Pralinerna görs för hand i butiken så chokladdoften är påtaglig.
   Boken “30 år av tystnad” är riktigt bra och ger en ung kvinnas bild av händelsen. En ung kvinna som öfrsöker rädda ett liv och då helt omedveten om att det var Olof Palme. Ända tills Lisbet Palme sa vem det var. Minns också denna dag och vi var i Idre på skidsemester och följde radion och teven för rappporter.
   Nej, sånt ska inte hända i Sverige. Men det gjorde det. Har med intresse följt UG programmen och GW.
   Önskar er en fin helg.
   kram!

 11. Nu får gärna kylan börja avta och våren börja göra intåg. Tiggaren och När livet börjar är jättebra både två på sina olika sätt. Trevlig läsning och trevlig fredag!

  1. Håller helt med! Nu har jag ju lite böcker att ta till när dte är kallt och mitt ansikte inte trivs ute. Har börjat med “Palmeboken” som är väldigt intressant.
   Önskat dig också en fin fredag.

 12. Åh, tack för ett mysigt och inledande inlögg från ett kallt Stockholm! Här i Córdoba regnar det för tillfället. Inget vidare alls. Spanien behöver fylla på sina vattendepåer inför den torra perioden.
  Jag har aldrig besökt Chokladfabriken. Så spännande att smaka av olika sorters praliner. Jag vill veta lite mer om Palmeboken är något att läsa. Funderar på att köpa boken.
  Ja, visst förväntar man sig ändå ett tack åtminstone för den insats hon gjorde?
  Kram

  1. Har snart läst ut “30 år av tystnad” och jag tycker den är bra. DEt ger en fin bild av en ung kvinnas försök att hjälpa någon, i detta fall Olof Palme, att överleva. Men hon visste inte då att det var han som låg där. Såg en intervju med författaren Anna Hage hos “Skavlan” och blev intresserad nu när Uppdrag granskning visat program om Palmemordet och utredningarna. Ja, visst borde familjen palme kunnat ge ett tack. Märkligtatt de inte alls hört av sig på 30 år.

   Hoppas nu solen snart är tillbaka hos dig. Men å andra sidan är ju regnet bra för att fylla vattendepåerna.
   KOmmer du till Stockholm så är ett besök här på Chokladfarbriken att rekomendera.
   Kram och trevlig helg.

 13. Två systrar har jag hemma, köpte den när Åsne Seinerstad var i Jönköping, tror det var under en litteraturfestival vi har numer. Sedan dess har den blivit liggande, men ska läsas vid tillfälle. Jag trodde att blev jag bara pensionär ska jag plöja böcker, så blev det inte riktigt. Det finns så mycket annat som också är skoj! Tur är nog det!

  1. Vad trevligt att du också köpte boken “Två systrar”. Just nu väntar den på sin tur. Är snart klar med “30 år av tystnad”. Intressant att läsa om hur denna unga kvinna plötsligt ser att det är en skadad person som ligger på Sveavägen. Att det är stadsminister Plof Palme vet hon inte, utan försöker rädda livet på denne. Och inte ens ett tack från någon i familjen Palme. Känns märkligt. Jag tycker boken är läsvärd- Har följt U.G. där mordet på Palme tagits upp i två avsnitt.
   Detta med att läsa mycket går för mig i perioder. Det finns ju så mycket….Visst!

 14. London med barnbarnet och döttrarna låter härligt. Var på väg dit förra året men drog mig lite för alla terrordåd som skedde där väldigt tätt. Även om man inte ska låta sånt styra vart man vistats så påverkade det val av resemål tyvärr. Hoppas ni får en fantastisk vistelse i London, Peking och andra resemål ni besöker framöver.

  1. London blir det mest nu för att Max är så förtjust i Harry Potter. Liv, Helen och jag har ju varit i London många gånger förr om åren så nu blir det för oss även en nostalgitripp. Vad gäller terrordåden så är det illa, men jag vill inte låta mig begränsas av dem här hemma elle ri världen. Men förstås vara försiktig och inte resa till länder där UD avråder.
   Jag ser farm emot en fin resvår och sommar och att varva finaste Stockholm men lite annat. Hopas även på lite skärgård också.
   Önskar dig en fin vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *