Utflykter

Mariehamn – På väg och på plats

Vi bestämde oss hastigt i måndags för att ta en tur över till Åland och Mariehamn. Och tidigt tisdag morgon var vi på väg. Lite tur hade vi och kunde göra vår första resa med Viking Glory, Vikinglinjens nyaste tillskott på rutten Stockholm – Åbo. Hon har tidigare kört kvällsavgången till Åbo men har alltså nu tagit sig an morgonavgången. Och systerfartygen Viking Grace gör kvällsturen. Tidig uppstigning var det denna morgon men vi har bara en promenad på 30 minuter ner till Stadsgårdskajen där fartygen avgår, så det var helt ok.

Ålands hav och vi närmar oss MariehamnÅlandshav och vi närmar oss Mariehamn.

Det var en vacker morgon och det blev en fin resa både genom Stockholms skärgård och över Ålands hav. Väljer man att resa från Stockholm tar resan ca. fem timmar men man kan också välja att ta buss upp till Kapellskär i Roslagen , tar ca. 1 h och fara över havet med “Rosella”. En resa då på ca. 2h och 30 minuter. Men inkluderar man bussresan, drygt 1 h, väntan på bussen på Cityterminalen, väntan i Kapellskär blir skillnaden inte så stor. Men bor man norr om stan stannar bussen och tar upp passagerare så det kan då vara enklare. (Bussar från Vikinglinjen går till Kapellskär från flera platser i landet och även till avgångarna från Stockholm.

Vill man ta sig ytterligare en bit upp i Roslagen, bor eller vistas där, kan man också ta Eckeölinjen från Grisslehamn till Åland. En resa på ca. 2h. Man kommer då n till Eckerö och får ta buss till Mariehamn om man vill dit. (En resa på ca 1h) Sen kan en ju alltid kombinera olika resvägar efter tycke och smak.

På väg till Mariehamn

Ålands hav. På väg till Mariehamn passerar man Tjärven, en fyrplats. På väg till Mariehamn passerar man “Tjärven”,ett skär och en fyr i den svenska ytterskärgården. Fyren tändes för första gången 1903 och blev automatisk 1945 med förbättringar 1952. Sedan 2008 finns här en kraftig ledlampa som ska ge fartygen hjälp.

Och mitt emot Tjärven, men en bra bit sydväst om Tjärven ligger Söderarm, också en fyrplats men på en “större kobbe”. Här var vi förra sommaren och i länken ovan  har jag berättat om besöket. Vi tog oss då hit från Kapellskär i Roslagen och med en verkligt snabbgående båt.

Beslutet att ha fyrar både på Tjärven och Söderarm kom till i slutet av 1800-talet då många fartyg gått på grund i området och många skeppsbrott ägt rum.

Så är vi då snart inne på åländskt/finländskt vatten. (Åland är självständigt men tillhör Finland.) Här möter oss ännu en fyr; “Marhällan”.

Ålands hav. Finskt vatten. På väg mot Mariehamn ligger fyren Marhällan- Inne på finskt vatten, på väg mot Mariehamn, ligger den röd-svarta fyren Marhällan. Även skäret har det namnet. Och precis som Söderarm och Tjärven kom Marhällan till  1938 och då efter många förlisningar här i vattnen. 

Utanför Mariehamn är det inte mycket till skärgård utan stan ligger väldigt öppet. Men en del kobbar och skär och några lite större öar finns .

Vi närmar oss.

Snart framme i Mariehamn. Och vid kajen ligger Viking Grace som kommit från Åbo och ska lämna passagerare som ska av här- När vårt fartyg kommer in är det många dagsresenärer som ska byta fartyg här och åka tillbaka till Stockholm med Viking Grace. Och en del resenärer kommer på  Viking Glory i Mariehamn och ska resa vidare till Åbo.

Sedan finns det också resenärer som rest från Stockholm på kryssning och ska till Åbo. Några ska säkert stanna där en elle rett par dagar och andra väljer att resa tillbaka med vändande båt utan att gå iland.

Mariehamn. Åland. Här väntar Vikinglinjens fartyg Grace på vårt fartyg, Viking Glory. Här ser vi från sjön Vikinglinjens fartyg Grace i hamnen i Mariehamn som inväntar vårt fartyg, Viking Glory. Många passagerare ska byta fartyg. 

Från sjösidan och inloppet ser vi  husen där våra släktingar bor. Perfekt läge. Och nya hus är också på gång att byggas i detta fina område.

På plats i Mariehamn

Vi blev hämtade med bil och spenderade en skön stund på balkongen. Här såg vi systerfartygen Grace och Glory samtidigt lämna Mariehamn. Grace på väg till Stockholm och Glory på färd mot Åbo.

Mariehamn. Fartygen Viking Grace och Glory lämnar samtidigt hamnen. Bild tagen i motljus. Viking Glory och Viking Grace lämnar samtidigt Mariehamn och vi ser dem från parkettplats. Både fartygen och inloppet hit.

För oss blev det senare en skön promenad i närområdet och längs vattnet. Och ett glittrande hav har jag svårt att motstå.

Middag och med strålande utsikt. Ja, tack!

Vårt värdpar i Mariehamn; Bosses (makens) syster och hennes man. Stort tack för allt!

Vi satt sedan länge på balkongen i den vackra kvällen och njöt av både hav och molngubbar. En skön och händelserik dag hade övergått i en vacker kväll. Och det var bara att ta den till sig.

 

30 svar på ”Mariehamn – På väg och på plats”

 1. Vilken härlig liten resa som ni kom iväg på. Perfekt väder hade ni också så jag kan tänka mig att ni är nöjda.
  Välkomna hem nu!

  Kram

  1. Tack! Det blev väldigt lyckat och för oss är det ju också enkelt att komma iväg.
   Nu är vi hemma igen och fortsätter att röja och ordna med saker från Spanien och att sortera ut det vi inte ska ha.
   Kram och trevlig kväll.

    1. En fin och lyckad tur på alla sätt. Och för oss är det ju enkelt att ta oss ner till fartygen och ta en vända. Sjön och skärgården gillar vi ju också.
     Kram

 2. Fin resa ni tog där, helt underbart Ditte.
  Fyrar gillar ju jag så mycket att jag haft det som motiv på mina världsberömda målningar från 2006. 😉
  Fina foton du lade ut här idag, igen, ha nu en fin afton.

  1. Tack, det blev en riktigt lyckad tur och roligt att även testa det nya fartyget, Glory.
   Fyrar gillar vi också och ska se om vi kanske nu i höst kan komma med på en fyrkryssning. Men kanske är vi alltför sent ute.
   Kul att du har de som motiv på dina världsberömda målningar.
   Lite sol nu här i kväll.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Vilken trevlig resa! Och tack för tipset om kvällsturer med Viking Grace !
  Vackra bilder från Åland. Kan det vara så att det är Bosses syster på bild, de ser lika ut!
  Ha det gott!
  Varm Kram!

  1. Ja, det blev jättetrevligt både med resa och vår övernattning hos släktingar.
   Jadå, det är Bosses syster med make på bilden. Helt rätt.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 4. Så härligt att ha möjligheten att boka och resa utan någon större planering,för vår del är det inte riktigt lika enkelt. En fin sommarkryssning i Stockholms skärgård börjar få allt högre prioritet så förhoppningsvis ska vi väl få in det nästa sommar.
  Tack för fina bilder!

  1. Vi har det väldigt förspänt här vad gäller detta. Maken är ålänning i grunden så det har blivit många resor under årens lopp.
   Vet att bussar går från ilika delar av landet och hit men då blir det ju en resa i sig. Men jag kan verkligen rekommendera en tur till Åland och att ta med husbilen. Den åländska skärgården är så fin och mellan öarna där kan man ta sig med husbil.Vet ju inte hur det är med ställplatser och så men visst finns både det och campingar. Och då får ni ju även resan genom Stockholms vackra skärgård.
   Trevligt om jag kan inspirera lite.

  1. Allt blev väldigt lyckat! Så smidigt att bara traska ner till båtarna och ta en tur, Och både Åland i sig och Mariehamn gillar vi.
   Önskar dig också en fin helg.
   Ja, lite höstlikt var det även här idag.

  1. Så fint här! Och med öppet hav framför lägenheten. Här hemma är det också fint men det är inget öppet hav utan en kanal. Men fint här också.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Härliga bilder! Å vilken bra tajming med vädret också. Hoppas bara att de nya husen som byggs inte förstör utsikten för dina släktingar.

  1. Tack! Och bra tajming var det med vädret.
   Tror inte det nya huset påverkar utsikten. Blir bara ett just här-

 6. Bra att man kan kombinera båtresorna lite efter hur man vill ,-) Så fin båttur, med flott båt! Vilken vy släktingarna har, otroligt fint läge. Mysigt hela året om!
  Glittarande hav, eller hav i storm. mysigt nu menar jag att titta ut över, speciellt det sista ,-))
  Härliga bilder, mysigt besök av nära familj.
  Ha det gott
  KRAM Primrose!

  1. Visst är det! Och för oss blev det en bra kombo. Stockholms skärgård, båtresa och besök hos släktingar i Mariehanm blev bra. Och båda fartygen var trevliga. Utsikten här från släktingarna på Åland är magnifik.
   Ett fin besök.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. Tack! Åland i sig tycker jag mycket om och skärgården där likaså. Men visst är det en fin tur genom Stockholms skärgård. Och även den är jag väldigt förtjust i. Mest ytterskärgården och det karga

  1. Tack! Jag älskar ju havet och skulle gärna vistas där betydligt mer. Vi har seglat i många år och kan sakna det. Men var sak har sin tid. Nu har vi nära till hav och skärgård och är så innerligt glad för det.
   Åland är en favorit, bland fler och även resan hit tycker jag om.

 7. Bra när man bor så att man kan ta snabba beslut! Dessutom gångväg till terminalen. En fin tripp blev det dessutom med ett nytt kryssningsfartyg!
  Kramar

  1. Visst är det smidigt med gångavstånd till fartygen. En fin tur blev det och Stockholms skärgård tycker vi verkligen om. Inte minst ytterskärgården.
   Jättekul också att testa nya Viking Glory.
   kram

 8. Ser att det byggs även i Mariehamn, måste vara en svårslagen utsikt! Tänk så nära makens syster bor, när man tänker efter. Och framför allt lättillgängligt! Ändå är ju avståndet i mil rätt långt…
  En fin sjöresa fick ni njuta av!
  Kram

  1. Jadå, det byggs en del. Och detta läge med denna utsikt är eftertraktat. Ja, det är ju inte direkt så långt till Åland och Mariehamn men det tar tid ändå. Fint dock att ta en promenad ner till båten.
   Havet och skärgården tycker vi om och så skönt nu att det också var trängselfritt. Annat är det säkert på helgerna.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *