Resor utomlands Trevligheter

Mamma Mia i Peking – En minnesvärd föreställning på kinesiska

Många minnesvärda och roliga upplevelser har jag med mig från de år, 2007-2010, då jag bodde och jobbade i Peking.  (Här var jag lärare på Svenska skolan som fanns här från början av 1990- talet och fram till för några år sedan) Efter det att vi flyttat hem så var jag tillbaka här till lärarjobbet ett par höstmånader under 2011. Och en av kvällarna hade Anna, min vän och kollega och jag bestämt oss för att få till ett besök och se musikalen Mamma Mia i en kinesisk uppsättning. Några biljetter hade vi inte men hoppades på att skaffa dem vid teatern. Envisa och fyllda med optimism.

Kina.Peking. Inga tvesksamheter om att det var Mamma Mia som skulle spelas. Det var inga tveksamheter om att det var just “Mamma Mia” som var på gång här på teatern. “The smash hit musikl”

 

Musikalen “Mamma Mia”

och denna kinesiska version, på mandarin, ville vi gärna se.  (Fanns omnämnd också i svenska media.) Och för att hinna i tid tog vi efter jobbet en taxi  in till teatern i Peking. (Taxi var billigt och var förr ett smidigt sätt att ta sig fram på. Numer är tunnelbana betydlig snabbare)  En del trafik var det in till stan så vi konstaterade att vi möjligen kunde hinna till andra aktens början.

Men vi hade tur och trafiken lättade efter hand. Och en timme innan föreställningens början var vi vid biljettluckan. Jodå, visst fanns det biljetter. Men inte i den prisklass vi önskade. Så vi tittade efter en annan typ av biljetter. Ofta finns gott om biljetter som är till salu på “black market” och till samma pris som de i biljettkuren. Vi bestämde oss för att vänta ett tag. Kanske skulle  priserna skulle bli lägre ju närmare vi kom föreställningens början. (Eftersom Anna sett den kinesiska  föreställningen tidigare ville vi inte betala mer än 350 yuan. Lika mycket i kronor)

Vi väntade tålmodigt och trodde, när klockan var 19.30 och föreställningen börjat, att priserna drastiskt skulle gå ner. Nej då!
Anna försökte förhandla om priset hos en säljare och jag hos en annan. Men det blev inte vårt pris. Slutligen, när klockan var 19.45 fick jag tag på en säljare med två biljetter till det pris vi ville betala.

Kina. Peking. Biljetterna till Mamma Mia, den kinesiska versionen är i våra händer. Biljetterna till “Mamma Mia, den kinesiska versionen, är i våra händer.

 

Förhoppningsfulla

med biljetterna i hand, stegade vi in i teatersalongen en bit in i första akten. Ryktesvägen hade jag hört att det nog skulle gå bra att snika sig till ett par platser på parkett även om biljetterna visade något annat.
In smög vi, satte oss till rätta långt fram i salongen på ett par lediga platser. Föreställningen var i gång så det borde fungera.  Eller? Och någon tanke på  att en vakt skulle vilja flytta på oss fanns absolut inte.

Men så plötsligt dök en  kvinnlig vakt upp och ville se biljetterna. Vi låtsades inte höra och inte förstå. Då kom det en “förstärkning”. I det längsta ville vi fortfarande inte förstå vad det handlade om. Till slut fick vi ge med oss och blev beledsagade till våra ordinarie platser. Härifrån både såg och hörde vi också mycket bra och kunde till fullo släppa loss och njuta av en jättehärlig föreställning.

Donna, i mitten och hennes gamla väninnor. (Kameran fick sedan vara nere i ryggsäcken till slutscenen.För säkerhets skull.)

Jag har sett “Mamma Mia”

två gånger i London och en gång i Stockholm. Första gången i London var veckan efter premiären, i april 1999. Och nu blev det en fjärde gång i Peking. Alla föreställningar har haft sin speciella charm. Inte minst karaktärerna blir olika. Föreställningen här i Peking var noga granskad av Benny Andersson och Björn Ulvaeus så allt skulle bli rätt. Men vissa ändringar hade de tillåtet.  Att nu här höra alla de välkända ABBA- låtarna på kinesiska var så roligt. Otroligt duktiga dansare och sångare bidrog till en fantastisk föreställning. Tur att vi väl kände till innehållet för vi hängde verkligen inte med på kinesiska.Och se denna kineseiska partyglädje, på den grekiska ön där handlingen utspelar sig, har jag med mig idag nio år senare.

Jag smög fram kameran. Ytterst försiktigt. Det var nämligen helt förbjudet att fota och vakterna hade ögon som hökar. De var framme direkt någon gjorde en ansats till att ta bilder. Och det var då jag passade på….
Dessutom satt två av vakterna bredvid Anna och mig. Men det hindrade inte oss från att sjunga med. På svenska. Vad gäller musiken så tror jag aldrig den gavs ut på skiva i Peking.  Om någon möjligen hittar den på “Spotify” eller annan plats så berätta gärna. Jag har letat men inte hittat …

Waterloo!!! Fullt ös! Sofie i mitten. I vitt linne.

 

 

26 svar på ”Mamma Mia i Peking – En minnesvärd föreställning på kinesiska”

  1. Så minnesvärt. Kan fnissa än idag åt det hela. Verkligen en upplevelse alltihop.
   När vi såg föreställningen i London öfrsta gången var det ju så nära inpå premiären så det var en massa “extra” runt. Och perfekta platser hade vi på parkett och så all mimik. Minnesvärt det också. Men att se föreställningen i Peking var unikt på ett helt annat sätt.Tror aldrig musiken kom ut på kinesiska. Tyvärr.

 1. Det var modigt att fota där inne efter ert tjuv och rackarspel med sittplatserna . Många fina bilder knäppte du också av=)
  Jag har också sett Mamma Mia både i London och i Linköping. London var klart bäst.
  Ha nu en fin uppesittarkväll och God Jul min fina bloggvän

  1. Det är ett så härligt minne att ha med sig vidare i livet. Och nu sitter jag så här före jul och tänker på vad jag upplevt i livet, i den mindre skalan., som jag verkligen minns med ett leende. Och att ha sett Mamma Mia här, spelad på kinesiska, så är det oförglömligt och av flera orsaker.
   Önskar dig också en fin kväll och en så bra jul som möjligt. Sen hoppas vi på ett Gott Nytt 2021.

 2. Tusen tack för en rolig och inte så lite upplyftande historia! Förstår att det var något alldeles extra och det måste finnas en brunn av minnen att ösa ur för dig, från åren i Peking.
  Mamma Mia har jag faktiskt inte sett som Musical, varken i Peking eller någon annanstans, däremot filmen. Den är en riktig “måbraupplevelse” när livet känns tungt.
  Problemen med att fota känner jag dock igen, inte minst från när vi var på en Akrobatföreställning i Peking. Men, jag lyckades gömma mig, trots mitt vita objektiv. Har aldrig visat bilderna, men nu fick jag en idé, tack för den!
  Ha det gott och du…jag ser fram emot fler minnen från Kinaåren.
  Vi tar Julen med ro, antar att det är samma sak hos er. God mat, dock minimalt med så kallad julmat, desto mer av fisksoppa med saffran, god köttbit med ljuvlig gratäng osv.
  En Julkram skickar jag i alla fall…och så ser vi fram emot 2021!

  1. Jag har de senaste dagarna funderat på episoder i mitt reseliv och vad jag dels minns och dels upplevt som varit lite speciellt. Detta var en sådan. Fnittrade när jag skrev. Tyvärr hade jag då en kamera som inte var så bra. Men man såg ju trots det var Mamma Mia. Och med kineser i alla roller. Kan tänka mig att du hade det knepigt med en stor kamera och ett rejält objektiv när du såg akrobatik i Peking. Betydligt svårare att dölja.Åh, vad roligt om du visar bilderna i ett inlägg.Hoppas verkligen du gör det. Vi såg en del akrobatföreställningar men bilderna som jag lyckades ta i smyg går inte att visa.
   Det kommer mer från Kina för åren där har många roliga minnen med sig. Verkligen.
   Här tas kommande dagar med stor ro. Mycket stor ro. Vad gäller julmaten är vi nästa “lika”. Minimalt här också. Och julmat? Detta äter vi ju i Sverige vid alla högtider. Undantaget då kanske “dopp i grytan” och julkorv. (Men den heter väl påskkorv till påsk…)
   Ja, vi hoppas och önskar oss ett bättre 2021.
   Skickar dig också en stor julkram och många tankar. Tack Gertie för att du finns.

   1. Ja Ditte, jag skall verkligen ta mig i kragen och försöka få till ett inlägg och lite bilder från “akrobaterna”.
    Minimalt är ordet vad jul beträffar…men du, ikväll har vi doppat i gryta, som man gör på norrbottniskt vis och som jag introducerade både make och svärföräldrar i för 30 år sedan. Man doppar i skinkspad…med tunnbröd, tunt, krispigt och supergott! Jag har ALDRIG doppat med vörtbröd!
    Det är vår jul, make it simple!
    KRAM!

    1. Vad roligt! Och jag tror det kan vara spännande för många att ta del av denna upplevelse.
     Kul detta med det norrbottniska viset att “doppa i grytan” . Skulle nog passa mig också. Jag skulle gärna testa.
     Kram!

 3. Vilken upplevelse att ha sett den i Kina! Tur att det löste sig med biljetter och några i smyg tagna bilder. Intressant dessutom att ha sett olika uppsättningar och kunna jämföra dem.

  Kram och glad lillejulafton!

  1. Så var det verkligen! Och extra roligt att höra alla sånger på kinesiska med en kinesisk ensemble som skulle även skulle spela att de var på denna grekiska ö. Och de gjorde det suveränt. Allt!
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 4. Intressant att läsa om ditt “äventyr” i Peking med Mamma Mia.
  Där var du modig, dubbelt upp, minst. Prova med bättre plats först. Att “vänta ut” tills biljetterna blev det pris som ni väntade på och att fotografera trots fotoförbud. Det skulle jag aldrig ens haft en tanke på. Men, på så sätt fick du ju med dig lite minnesbilder, genom bilderna.
  Jag kommer ihåg att jag filmade vid ett minnesvärt uppträdande på en teater i Lissabon en gång, visste inte att jag ej fick det. Min man kom i samspråk med en vakt och vi skulle få betala för att jag hade filmat, tror dock att min dåvarande man pratade sig ur situationen, han kunde portugisiska.
  Hoppas att du får en bra helg.
  Vill passa på och önska dig en God Jul.
  Varma Julkramar till dig.

  1. Så roliga minnen! Kan fortfarande skratta åt både den här upplevelsen och många andra. Och att skratta piggar upp. Har nu de senaste dagarna funderat på olika mindre episoder från resor/andra länder som gör mig glad. Detta är en.
   Roligt att läsa om din upplevelse i Lissabon. Men kan tänka mig att det just så inte alls var roligt.
   Önskar dig och Mysingen också en så bra jul som möjligt och visst hoppas vi på att 2021 ska bli ett bättre år.
   Julkramar till dig. Och många tankar.

 5. WOW! Vilket äventyr och dessutom en riktigt minnesvärd föreställning. Kan inte ens föreställa mig hur de för oss så bekanta texterna på engelska har låtit på kinesiska. Så härligt att du delar med dig. Å visst kan man inte låta bli att fota när det är förbjudet. Det är ju som en sport om man säger så. Å du lyckades alldeles förträffligt att lura vakterna – hahaha:-)

  Det jag har hittat är et här. Det borde vara en bit på vägen i alla fall:
  https://open.spotify.com/album/4LVgq0tGUSKgbhepJ2OkT2?highlight=spotify:track:7wEpdXQIxR2x16PoYLCG9C

  Det äventyret lär nu nog bära med dig livet ut.

  PS. Så som ni gjorde med biljetterna gjorde jag på olika fotbolls-VM. Lyckades varje gång. Nuförtiden funkar det “systemet” tyvärr inte längre. DS.

  1. Upplevelsen var helt “outstanding” . Och ett gott skratt fick jag när jag tänkte tillbaka på det. Verkligen. Ja, hela situationen. Tänk dig allt på mandarin. Text, sånger..Och att handlingen dessutom skulle vara på en grekisk ö. Jag hade ju här en helt annan kamera än den jag har idag så upplösningen är inte så bra men man ser ju ändå vad det ska föreställa.
   Stort tack för det du hittade. Ska lyssna och med stor glädje.
   Kan helt klart tänka mig att du gjorde likadant men fotbolls- VM vad gäller biljetter. Och visst är det värt ett försök- Synd att det inte funkar längre. Vi gjorde det också ett par gånger i Peking till OS 2008 dit vi inte hade lottats att få biljetter.
   Kom helt av mig av entusiasm när jag följde länken. Toppen! Stort tack! Så häftigt att igen lyssna till Mamma Mia på mandarin. Stort tack bästa BP. Du är bara bäst. En högtidsstund.

 6. Det måste varit en speciell känsla att se och höra den på kinesiska. Jag har sett den i London och Stockholm och på film flera gånger. Jag är inte lika förtjust i uppföljaren. Jag saknade Donna.

  1. Ja, helt klart minnesvärt på alla sätt. Fantastiska artister! Här i Peking var ju Donna mörk och det är ju naturligt. Här är man inte direkt så mycket för att det skulle vara en ljus person. För kineser är inte ljushåriga om de inte färgat det.
   Roligt att du också sett föreställningen i London och i Stockholm. Såg filmen häromkvällen och Meryl Streep är ju enastående. Ja, alla som medverkar- Jag saknad också Donna i uppföljaren.

  1. Jag ler med hela mitt jag när jag tänker på detta och så även på våra fantastiska år i Peking. Så roligt och givande på alla sätt. Och snabb med kameran fick jag vara.
   Önskar dig också en så bra julhelg som möjligt. Och visst hoppas vi på ett riktigt gott 2021.

 7. Vad coolt och spännande att se Mamma Mia på kinesiska! Nu var tuffa också med att försöka få snikplatser och att fota trots fotoförbud 😀

  Ha en fin julafton – GOD JUL!

  1. Ett väldigt rolig upplevelse att ha med sig.På många sätt. Kan skratta åt det hela än idag. Och att sedan föreställningen var bra minns vi också.
   Önskar er också en God Jul!

 8. Man måste ju försöka och inte ge upp, själv hade jag nog inte orkat jobba mig så, jag är en lat liten filur jag 😉
  Men ni fick ju biljetter till rätt pris, det är ju det som är “grejen”.
  Ett äventyr det där, underbart.

  Frugan gillar de där två filmerna med “Mamma Mia”, själv får jag ju sitta där också men nu är de inspelade så hon kan se dem när hon vill, utan mig 😉
  Men bra är de ju, det kan man inte ta ifrån dem, Abba är ju trots allt bland det finaste i musikväg från den tiden.

  Tillönskar dig en god jul nu.

  1. Jag är ju en envis “typ” och roligt hade vi under tiden. Och biljetterna fick vi tag på.Jag gillar filmen också och ABBAs musik. Inte mist. Den består.
   Önskar dig också en så bra jul som möjligt.
   Ha det så bra ni kan. Många tankar till dig och frugan

 9. Haha … envishet kan vara bra 🙂
  Själv har jag inte sett Mamma Mia, men förstår att det var en speciell upplevelse att se den kinesiska uppsättningen 🙂
  Ha en fin juldag!
  Kram

  1. Jag gillar ju ABBA och de och deras musik är väldigt omtyckt i Kina. Och att se musikalen här på kinesiska är minnesvärt. Ja, även hur vi fick biljetterna och allt det andra också. Jag ser ju också gärna om filmen….
   Önskar dig också en trevlig fortsatt julhelg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *