Resor i Sverige Trevligheter

Mackmyra – Välkommen till en svensk whiskyby

Förra veckan var vi på en minisemester till fina Högbo Bruk i Gästrikland och bodde på det jättetrevliga  brukshotellet. Här omgavs vi av vackra, gröna, omgivningar och en hel del fanns att sysselsätta sig med på bruket om man ville Och kände man för att vila sig i form gick det precis lika bra. För vår del blev det en del fina promenader i omgivningarna men också några utflykter. En dag blev det en tur till  Mackmyra Whiskyby som ligger ett par mil öster om Högbo bruk och Sandviken. (Och strax väster om Gävle)

Gästrikland. Mackmyra. Välkomna hit. Mackmyra Whiskyby. Välkomna hit!

Mackmyra denna svenska maltwhisky

kände vi till och ha provat den i olika omgångar. Jag är ingen direkt whiskyfantast men att se hur produktionen av svensk maltwhisky går till ville jag gärna se. Gärna  också en provsmakning.

Vi har besökt några whiskydestillerier tidigare och då i Skottland. Vi gjorde 2015 en fantastisk resa i Skottland där Lena, med ”bloggen Lena i Wales”,var guide och reseledare. Och under resan besökte vi ett av de mest berömda skotska whiskydestillerierna, Glenmorangie.  (Denna whisky anses också vara  en av världens mest sålda maltwhiskysorter.)  Och förutom Mackmyra så finns det nu ytterligare några destillerier i Sverige

 

Här på Mackmyra ”hängde vi på låset” så redan när de öppnade klockan 11 var vi på plats och beställde  både visning och provsmakning. Vi blev en minigrupp bestående av tre personer, så maken, dotter Helen och jag fick en väldigt personlig visning och provsmakning. En rundtur i destilleriet kostar 150 kr och provsmakningen har samma pris. (På Mackmyras hemsida finns alla deras olika provningar och övriga utbud med. Så vi började vår rundtur med att åka högst upp i destilleriet och blev sedan guidade ner genom hela byggnaden. Och fick veta hur whiskytillverkningen började här på Mackmyra.  ( Bor man i Stockholmstrakten finns Mackmyra också representerat på Fjäderholmarna.)

Gäsrikland . Mackmyra Whiskyby.Destilleriet i här är byggt på höjden. Något som är ovanligt i sig. Destilleriet här i Mackmyra Whiskyby är byggt på höjden.

Idén till

en svensk whisky kom till i en svensk fjällstuga i Sälen 1998. Några vänner, sedan studietiden,  brukade träffas här en gång om året. Just detta år hade de alla av en slump tagit med sig en flaska whisky. Och sedan var ”bollen i rullning”. De funderade över varför det inte fanns svensk maltwhisky och om det skulle kunna vara möjligt att tillverka en. Var det nu möjligt så varför hade ingen redan gjort det. Tanken blev till handling och 1999 grundades företaget Mackmyra Svensk Whisky.

Siktet var inställt på att skapa en whisky med svensk prägel. Man ville använda svenskt korn, vatten från närområdet och svenska ekfat. Även den rökiga smaken är ”svensk” från  torv och svenska enriskvistar. Och som all maltwhisky är det kopparpannor som gäller.

Mackmyra. Gästrikland. Utsikt från destilleriets högsta våning. Ohc från vattentornet tas det vatten som används vid whiskyframställningen. Utsikt från destilleriets högsta våning. I bakgrunden syns det vattentorn varifrån Mackmyra får sitt vatten.

Mackmyra. Gästrikland. Här två olika varianter av korn som används vid whiskytillverkningen. En mer rökig än den andra. Svenskt korn används i den maltwhisky Mackmyra tillverkar. Här två olika varianter varav en mer rökig.

En rundtur på Mackmyra och provsmakning

Vi går en rundtur i destilleriet och får allt om tillverkningen beskrivet för oss.  Och att framställningen här är ett riktigt hantverk förstår vi. Många moment är det förvisso.  Vill du läsa mer om tillverkningen på Mackmyra finns den beskriven här. 

Kopparpannor  är viktiga då man tillverkar maltwhisky

Här förklarar vår guide Dennis hur jäskaren fungerar.

Destillering. När produkten jäst färdigt så överförs den till sist till  en destilleringspanna. Och här blir vätskan uppdelad i tre olika vätskor; huvud,  hjärta och svans. Hjärtat är det som är viktigast och avgör hur mycket doft och smakämnen som finns

Dessa vätskor innehåller också olika mängder av alkohol-

Rundvandringen är slut och det är dags för lite provning. Vi smakade på två olika sorter av Mackmyra whisky och på en gin som också tillverkas här. För egen del är jag inte så förtjust i whisky men roligt att smaka. Gin är mer en favorit.

Gästrikland. Mackmyra. Provsmakning i Mackmyra Whiskyby. Dessa  tre varianter  av Mackmyra produkter provade vi. Och fick även berättat för oss om både tillverkningen, lagringen och smaksättningen. 

Nöjda var vi så redo att ge oss vidare. Verkligen ett lyckat besök.  Och dotter Helen som var chaufför fick nöja sig med att lukta.

 

34 svar på ”Mackmyra – Välkommen till en svensk whiskyby”

  1. Vilken fantastiskt fin dokumentation i ord och bilder från din upplevelserika minisemester! Kul och intressant även för en som är icke whisky-drickande. Fast nog hade jag provat på att smaka, iallafall lite.

    1. Tack! Vi hade fina dagar och Sverige är ju nu så grönt och vackert. Någon whiskyfantast är jag inte men ändå trevligt att vara här och se hur tillverkningen går till. Och var jag nu här så ville jag ju smaka. Några stora mängder var det inte.

  2. Ytterligare en plats vi hört talas om men ej besökt. Visste däremot inte att dom tillverkade även gin, den ser lite gulfärgad ut. Lätt rökig whisky är gott tycker jag.

    1. Ett väldigt trevligt stopp och perfekt att det bara var vi tre med på rundvandringen och smakprovningen. Ginen var så god. Och även jag gillade den whisky som vi testade.

    1. Det blev en jättetrevlig utflykt hit.Verkligen! Och även om jag inte är en whiskyfantast så var dte roligt att se hur denna svenska fina whisky tillverkas och att testa lite-

    1. Jag är heller ingen whiskyfantast men dessa var riktigt bra. Väldigt roligt att se hur den framställs och fins att provsmaka. Men en whisky från Mackmyra tar man nog inte o Irish Coffee. Irish gillas här också. Och gin tycker jag om. Gärna i en gin&tonic.

  3. Själv tycker jag om Whisky och en Mackmyra har vi haft hemma! Med betoning på haft får jag då säga… Ett besök som husse i familjen hade gillat kan jag säga!

    Kram och god lördagskväll!

    1. Besöket blev väldigt lyckat och roligt att få veta mer om tillverkningen genom rundvandringen. Och visst var det fint att också få lite smakprov. Jag fastnade extra för deras gin.
      Kram och trevlig kväll.

    2. Kul att följa med och höra om tillverkningen. Whisky är inget jag tycker om. Bra med egen guide när ni var ett sånt litet nätt gäng. Kram och trevlig söndag.

      1. Whisky är inte heller min bästa gren men väldigt roligt att se hur tillverkningen av just denna svenska whisky på Mackmyra går till. Och se smakprov vi fick gillade jag verkligen.
        Kram och trevlig söndag.

  4. Det här var ju roligt att läsa! Min son Thomas och hans svärföräldrar har kopplingar till Mackmyra, de har en egen del i en tunna. Svärfadern har alla årgångar hemmavid och sedan länge. Ja, jag gillar whisky. Har varit på provning på Jameson destillery i Dublin och på Lenas Penderyn i Wales.
    Härlig upplevelse, s tor kram!

    1. Kul att Thomas och hans svärfar en en del i en tunna. Kanske har du fått smaka. Och det blir ju ganska många flaskor från en tunna. Kul och det särskilt om man är whiskyfantast.
      Väldigt trevligt var det att både ta en rundtur på destilleriet och sedan provsmaka ett par riktigt bra sorter. Just delar i en tunna här är ganska vanligt att ha. Både vad gäller i olika whiskyvarianter och i gin.

      I Skottland var vi på flera olika destillerier och där är ju Glenmorangie i täten. Trevlig provsmakning också. Vi funderade nu på en tunna med vänner men vi får väl se hur det blir. Whisky är ju inte min favoritdryck. Vi har en del från Mackmyra hemma och det går ju att beställa från systemets speciallager.
      Stor kram från balkongen och trevlig kväll.

  5. Jättekul! Roligt också att det inte längre bara är Absolut Vodka som får en så positiv respons även utomlands utan även Mackmyra. Är ingen whiskeydrinkare själv heller, men alltid roligt med provsmakning ändå. Billigare att provsmaka än att handa har jag förstått, då Mackmyran är svindyr. Att de också gör gin visste jag inte. Här har jag lärt mig nåt nytt igen. Gillar inte gin heller, men så var det ju inte jag som besökte destilleriet;-)

    1. Whisky är inte heller min bästa gren men väldigt roligt med en rundvandring och se hir tillverkningen av denna ursvenska whisky går till. Och de sorter vi fick testa var riktigt fina. Men mest fastnade jag för den gin som vi testade. Även den tillverkas här på Mackmyra. Och det visst jag inte om. Och gin i en gin&tonic dricker jag gärna.

  6. Hade ingen aning om att det nu finns så många olika whiskytillverkare! Mackmyra är den äldsta o den mest välkända, iaf för mig. Smakat har jag också. Gillar whisky men är petig. Scotch blended, Famous Grouse är min favorit. Gin har jag inte druckit på några år. Allt som inte är sött tilltalar min smak.
    Och så tilltalas jag av det äkta svenska, att man använder de råvaror vi har i landet. Det ger både god ekonomi, klimat-tänk och en unik produkt att vara stolt över. Och så gillar jag innovatörer, så gubbarna som satt med var sin whisky och klurade, det gillar jag!
    Kramen

    1. Det var väldigt intressant med en rundvandring och se just hur whiskyn här görs och med idel ädel mest närproducerade råvaror och allt är svenskt. Dessa sorter vi fick testa föll mig också i smaken. Jag är ju ingen whiskyfantast. Inte alls. Men dessa var annorlunda. Jag gillar gin så det var extra roligt att även få provsmaka den. En gin&tonic uppskattas.
      Kram och trevlig söndag från ett hett Stockholm.

  7. Det verkar som om ni fick en finfin miniutflykt. Jag tycker om sådana små korta tripper ibland. Man får se och uppleva en hel del och några dagar bara, gör att mycket finns kvar i minnet.
    Tack för denna resa och all information om Mackmyra.
    Jag kände inte till så mycket förut, men mysingen hade tänkt på detta, kanske en eventuell utflykt, vad vet jag.
    Jag gillar inte whisky, men det gör mysingen.
    Härlig utsikt där uppe ifrån.
    Trevlig söndag och varm kram till dig.

    1. Det blev ett väldigt lyckat besök med både rundvandring och smakprov. Väldigt roligt att se hur tillverkningen går till och att man endast använder svenska råvaror. Whisky är inte min starkaste gren men väldigt roligt att ha varit här. Kanske blir det så småningom en tur hitåt för er del. Finns så mycket fint i Gästrikland både vad gäller med natur och fina bruk som Gysinge, Forsbacka och Högbo. Ja, mycket annat också.
      Önskar dig också en fin söndag.
      Stor kram

  8. Vilken cool affärsidé grabbarna fick och det har ju gått hur bra som helst för dom – kul!
    Vi var också och kollade in whiskytillverkning i Skottland tillsammans med två vänner, främst på ön Islay. Vi hade ingen bil med, så det var ingen som bara fick lukta 😉

    Jag får för mig att jag har testat Mackmyra-whisky på Fjäderholmarna… Kan det stämma?

    Ha en finfin söndag!

    1. Visst var det en strålande idé! Och jag gillar särskilt tanken på att alla råvaror är svenska. Mackmyra och Fjäderholmarna har ett samarbetet så det kan mycket väl stämma.
      Önskar er också en fin söndag.

  9. Jodå, en och annan ” Mackmyra ” har man ju smakat på…speciellt då ”Motörhead” som när den kom ut kostade 666 kr….när de höjde priset så tackade jag för mig men de sänkte priset igen, tur de har koll på detta med kultur alá Rocknroll 😉

    Tillverkning av whiskey intresserar mig, såg en tid mycket på tv med de där hembrännarna i usa´s skogar och köpte en tid mycket av ”Olesmokydistillary” med produkten i burkar istället för flaskor…gott gott gott.
    Rekommenderas.

    Ha det bäst.

    1. Kul att du och Mackmyra är kompisar. ”Motörhead” har jag inte testat- Inte ännu. När vi för några år sedan reste runt i Skottland blev det besök på några destillerier och det mest minnesvärda var på ”Glenmorangie”. Men provsmakning och rundtur.
      Intressant med whisky i burk. Har aldrig testat det. Nu är ju inte whisky min starkaste gren men väldigt trevligt att prova och se hur tillverkningen går till.
      Ha det bäst du också.

  10. Vilken trevlig utflykt menntyvärr har jag inte haft tillfälle att prova dessa svenska wiskysorter. Jag är heller inte fantast men kan testa på. Däremot har vi varit på destelleri i Skottland och Glenmorange wisky har jag testat. Tack för visningen Ditte
    Kram

    1. Vi hade verkligen fina dagar här uppe på Högbo Bruk och det blev en jättefin tur hit till Mackmyra. Väldigt intressant och roligt att se hur man gör whisky här av svenska råvaror. Annorlunda mot hur man tillverkar whisky i Skottland. Besöket på Glenmorangie är minnesvärt-
      Kram och trevlig söndag-
      Strålande sol här och +30. Väl hett för att vara ute här i stan.

  11. Har ju åkt förbi Mackmyra-skyltarna flera gånger, men hoppas jag någon gång ska komma dit, så spännande!
    TAck för titten!
    Kram

    1. Besöket här på Mackmyra blev lyckat så det är absolut värt att stanna till här. Vi gillade både rundturen för att få veta hur denna svenska whisky framställs och även smakproven.
      Kram

  12. Roligt att bli omnämnd så positivt av dej. Du gör mig glad!
    Tack också för länken till min blogg.
    Mackmyra har jag inte besökt eller smakat, men har besökt flera andra destillerier.
    Trevlig utflykt för er.

    1. Minns med glädje resan till Skottland med dig som guide. Nu när vi var så nära Mackmyra blev det bar med en tur hit och se hur svensk whisky tillverkas med närproducerade råvaror. Det blev en trevlig rundtur i destilleriet och sedan provsmakning. Kul att d ehär även tillverkar gin. Också av svenska råvaror.

    1. Väldigt intressant! Vi har förut varit ute på Fjäderholmarna där de också har en liten filial med smakprov. Men inget destilleri. Men vi tyckte det var roligt att se hur denna svenska whisky tillverkas av det som finns i närheten. Har en del hemma och ville veta mer. Och vi var ju en minigrupp bestående av tre personer vilket gav så mycket mer när vi gick runt. Kul även med deras gin som jag verkligen gillade. Är inte en direkt whiskyfantast. Kul att ni besökt deras lager/uthämtningsplats i Tyskland. Men ta chansen och besök Mackmyra och på plats se hur whiskyn tillverkas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *