Stockholm

Lysande utsikt både dag och kväll ger omväxling

Dagarna går fort och för egen del går också framåt.  Såret, som jag av någon oförklarlig anledning ådrog mig  för några veckor sen under Höga Kustenresan, artar sig bra. Jag har fortfarande besvär när jag går men är jag i stillhet så gör det inte ont. Lysande så! Men eftersom jag gärna är ute och går så är det förstås ett hinder att vara begränsad. Men det kunde varit värre. Och att sitta här hemma och förbereda min jobbrelaterade resa till östra Finland  med utsikt över nejden känns helt ok.

Här har sjöassistansen ryckt ut för att hjälpa till.

Lysande utsikt

har vi även om nu solen skulle lysa med sin frånvaro. Och det är mycket man kan fästa blicken på. Jag sitter vid matbordet och förbereder mig inför resan. Och med kanalen och Hammarby sjöstad framför mig så vill det till att inte hamna där med blicken när den ska vara i böcker och kartor. Men några pauser då och då tar jag förstås.

Trevligt med en schweizisk båt i Hammarbykanalen. De flesta utländska båtarna kommer från Finland, Holland, Norge, Danmark och Tyskland.

En promenad, modell kortare, (2-3 km)  blir det varje dag och jag vill också gärna ge den en trevlig inramning. Igår träffade jag E, en “bloggvän”  som bor i närheten och vi hade bestämt träff vid det trevliga caféet/restaurang “Skrovet” nere vid Årstaviken. Men så kom regnet följt av åska så vi ändrade mötesplatsen. Det blev ett besök på Gunnarssons konditori på Götgatan i stället. Väldigt trevligt och gott men inte direkt prisvärt. Jag betalade 172 kr för en räksmörgås (visserligen god) och en cappuccino och det är i mitt tycke alldeles för mycket. Men jättetrevligt var det att ses. Och vi ska göra om träffen och då ses på “Skrovet”

Inte alls lysande, inte ens i huvudstaden, att betala 172 kr för en räksmörås och en cappuccino.Inte alla lysande att betala 172 kr för en räksmörgås och en cappuccino.  Men visst var smörgåsen bra och inga maskinskalade räkor var det  heller.

Väl hemma igen efter en kort promenad på Söder blev det fortsatta studier. Och jag lär mig i sammanhanget också några nya finska ord varje dag. Sen om uttalet är rätt vet jag inte. Skulle behöva ha bloggvännen Paulas assistans både vad gäller uttal, glada tillrop och översättningar mellan finska och svenska och tvärtom.

INte så lysande väder tidigt på eftermiddagen. Men kvällen blev riktigt fin. Inte så lysande väder tidigt på eftermiddagen. Men det klarnade upp mot kvällen. Skyskrapan mitt över kanalen  håller på att få takterrassen på plats.

Lysande utsikt har nog denne kranförare här i slutfasen av byggandet på skyskrapan Stockholm New/01 i Hammarby sjöstad.Svårt att låta bli att titta på vad som händer i slutfasen av byggandet av skyskrapan. Och utsikten här uppe i kranen måtte vara mer än lysande. 

 

Mer  lysande

Molnen skingrade sig och solen tog mer och mer över. Så mycket att den genom balkongens öppna dörr kunde spegla sig i kristallljusstakarna.

Eftermiddagssolen lämnade lysande spår, speglingar, efter sig i ljusstakarna.Den lysande eftermiddagssolen speglade sig glatt i ljusstakarna.

Vi satt ute på balkongen och åt middag och här satt vi kvar länge. Solen försvann och månen tittade fram.

Månen är lite fransig i nederkanten och lite av månlandskapet framträder- Men svårt att zooma in . Tycker ändå bilden blev hyfsad.

Timmen är sen i den fina augustikvällen men vi sitter kvar ute. En kofta värmer fint och ett gott glas rött vin.

Lysande kväll. Både Globen och Stockholm New lyser upp nejden. Lysande kväll. Globen, klädd i blått, skymtar bakom nybygget som ska bli ett garage. Och Stockholm New/01  reser sig mäktigt och syns vida omkring. 

Och restaurang Thaiboat vill inte vara sämre och kontrat med upplysta flamingon. (Här är timmen så sen att gästerna lämnat den barkre, yttre baren)

22 tankar kring “Lysande utsikt både dag och kväll ger omväxling”

 1. Minns när vi var på spa med kneget inkl övernattning i våras…tänkte det kunde vara gott med en räkmacka att ta med till rummet…köpte två utan att kontrollera priset…250 kr styck…behövdes ingen citron till de mackorna…surt ändå 😉

  (Fast gott var det)

  Ha det jättfint. 🙂

  1. Ja, detta med att inte titta efter priset i förväg har hänt mig förr. Men dina räkmackor tog priset. På alla sätt. Och citron behövde du ju inte alls. Tur att de vara goda i alla fall.
   Ha det fint du också.

 2. Så skönt att såret läker fint och att det känns bättre i benet. Hoppas det inte påverkar din kommande arbetsrelaterade resa.
  Vilka härliga bilder du bjuder på i detta inlägg. Den med med månens frasiga kant tycker jag blev väldigt bra.

  Kram och ha en fin lördag!

  1. Tack, såret läker men både infektionen och antibiotikan har begränsat mig på olika sätt. Men jag blir bättre för var dag. Skönt så. Jag vill ju vara i full form till resan.
   Vi satt ute länge igår och följde månens bana. Jag var själv nöjd med månbilden och att den frasiga kanten kom med.
   Önskar dig också en fin lördag.
   kram!

 3. Gunnarssons är DYRT det vet jag av egen erfarenhet.
  Men någon gång kan man “unna sig” något där som det alltid är mycket gott.
  Har varit på “Bondens marknad”.
  Köpte 4 små blåbärspajer för 60:-. Bra pris.

  1. Visst , men jag kunde lika gärna ätit lunch på en bättre restaurang eller tittat på priset innan. Men jag gör sällan det. Missade Bondens marknad idag…Men bra pris för pajerna var det- Hoppas de smakade bra.

 4. Trevligt att träffas 🙂 Men räkmackan var verkligen dyr – inte så jättestor heller med tanke på priset. Fast den såg god ut i alla fall 🙂
  Skönt att du har mycket att sysselsätta dig med nu när såret hämmar dig lite från längre promenader, och utsikten är det verkligen inget fel på!
  Fantastisk bild på månen!

  Ha en fin kväll!

  1. Verkligen trevligt att träffa en bloggläsare så här. Jag brukar sällan reagera på priser men här studsade jag. Det var ju inte Grand eller Opperakällaren vi var på.
   Tyvärr är jag begränsad just nu vad gäller det fysiska men det finns en hel del som jag kan ägna mig åt på hemmaplan. En del att läsa in inför kommande resa är det också. Men också att sitta och titta ut vad som händer här runt och det är en hel del.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Yes, ditt sår läker och nya äventyr väntar. Under tiden så underhåller du mig med små utflykter och utvikningar i mina gamla hemkvarter…i alla fall nästan. Har ju inte bott på söder, men det känns nästan så ibland, då jag var där titt som tätt och hade även utställningar där, bla i SOFO.
  Älskar Stockholm, den är en av världens vackraste städer…men jag vill inte bo där längre, jag tar in små bitar då och då och det räcker.

  1. Såret läker och jag hoppas det inte hamnat några bakterier i det. Men penicillinet gör ju sitt. Tyvärr har jag varit lite mindre rörlig än jag brukar och det är svårt att acceptera. Men valet har inte varit stort vad gäller det. Ser verkligen fram emot resan i kommande vecka- Så roligt och intressant.
   Vad roligt att du haft utställningar här i SOFO men synd att jag då inte “kände” dig. Men det kan tas igen.
   Du har ju bott här i Stockholm och vist är det en fin stad. På så många sätt. Men jag förstår att du nu har hittat “hem”. Och jag bjuder på en del små smakprov härifrån.

   1. Nu är jag tillbaka igen på bloggen efter en vecka i Sverige och en kort bilsemester i England. Så tråkigt att du har åkommit ett sår på benet. Hoppas att det läks fort.
    Då är du i förberedelse för din Finlandsresa då är det ju bra att kunna en och en annan vänlighetsfras. Spännande att få följa med under guidning=)
    Så intressant att följa med bygget av takterassen. Vilkenntur du kan zooma in på nära håll.
    Ja, väder och vind styr en hel del var man ska gå. Det var en dyr räkmacka men förhoppningsvis blir det inte så ofta att man äter det. När jag var i Sverige så blev det även en och en annan räkmacka men inte så dyrt som 175 kronor. Dessvärre så är det dyrt att äta ute i Sverige jämfört med Spanien.
    Vilken fantastisk bild på månen!!
    Kram

    1. Välkommen tillbaka! Har saknat dig men vet ju att du varit i Sverige och haft fullt upp. Finlandsresan närmar sig och det ska verkligen bli jätteroligt att göra resan. Men mycket att läsa in och på är det.
     Såret blir bättre för var dag men det tar ett tag ännu innan det är läkt men penicillinet jobbar på.
     När jag nu inte är så rörlig är det roligt att ha lite att titta på här hemma. Piggar upp. Och mycket är det ju som sker runt om.
     Vad gäller räkmackan kunde jag ju tittat efter vad den kostade, men nu har jag lärt mig. Och i går jag inte igen. Inte annat än för att köpa deras goda valnötsbröd i butiken-
     Kram och trevlig söndag-

 6. Ett absolut lysande inlägg! Och bilden på månen är helt fantastisk! Ja, hos dig händer det ju alltid nåt, du behöver verkligen aldrig ha tråkigt ens när du är aningen “handikappad”. Vad gäller räkmackan så var det åtminstone “rätt” bröd den här gången, men priset är hudlöst med tanke på storleken. Gunnarssons är helt klart Gunnarssons. Å skrovets läge är dessutom betydligt trevligare enligt mig.

  Å en sak till. Många orter du nämnde i samband med din resa till Finland är ju faktiskt svenskspråkiga. Östra Nyland är ju området där första språket är just svenska. Å vad gäller uttalet av finskan så är det bara att uttala precis som det står, även om det är en stor fara att man bryter tungan vid första men senast vid andra försöket;-)

  1. Tackar! Jag är själv nöjd med månbilderna och det var riktigt skönt att sitta ute till sent i går kväll på balkongen Visserligen med en kofta på. Här finns alltid något att titta på, antingen i kanalen, på kajen eller på andra sidan. Bra nu när jag inte riktigt kan ta mig runt som jag brukar.
   Räkmackan hade rätt bröd och var god men priset. Det var ju vare sig Operakällaren eller Grand. Och visst är Skrovet så mycket trevligare. Tyvärr ösregnade det så det var orsaken till byta av ställe. Men det gör jag inte om. Gunnarssons får inte något mer besök annat än i brödbutiken.
   Nyland är tämligen svenskspråkigt men mycket har ändrats även här allteftersom svensktalande flyttat härifrån och fler finsktalande flyttat in. Men resten av de delar vi besöker är i princip enspråkigt finska. Även Borgå har idag finska som majoritetsspråk med ca 65% finsktalande. Även i Helsingfors börjar antalet som har svenska som modersmål minska.
   Uttalet av en del finska ord är inte så svårt om det är korta ord men att få till rätt betoning på de långa är knepigare. Sen ska jag ju minnas det också. Men jag jobbar på.

 7. Du har bra läkekött! Ja, jag trodde inte annat med tanke så mycket som du är i rörelse.

  Sitta hemma med den utsikten måste vara ett avbrott från stadsvandringarna…. Och ett glas rött till det, det är inte fy skam. Fortsätt att njut, augustimörkret är öve oss, utan tvekan!

  1. Jodå, jag har haft det och det verkar sitta i. Och det verkar inte heller vara några direkta bakterier i såret. Odling är tagen men svaren ännu inte inskrivna i min journal. Men penicillinet är ju bra.
   Ja, räkmackan var god med inte värd pengarna. Detta var ju inte Grand hotell direkt. Men jag kunde ju tittat efter vad den kostade innan…
   Eftersom jag just nu inte är så rörlig njuter jag av att vistas på balkongen och där kommer underhållningen liksom till mig. Men snart så ska jag väl vara i full gång igen.
   Ha det gott!

 8. Fotot på månen är ju fantastiskt!
  Räkmackan ser god ut, fast inte så stor, och priset..ack ja, vad ska man säga?! Men antar att Gunnarssons kan ta betalt ordentligt!
  Skönt att ditt sår blir bättre och bättre!
  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Tack! Jag var själv nöjd med fotot. Och det finns ju en del att titta på här.
   Jag borde ju tittat efter innan jag köpte räkmackan men kunde inte ens tänka mig detta pris. Inget lyxställe precis. Men nu vet jag ju.En erfarenhet rikare.
   Och bättre blir jag men trist att jag ännu inte kan röra mig helt fritt. Antar att det tar sin tid innan såret läkt.
   Kram och trevlig helg.

 9. Roligt var det att ses efter att ha följt din blogg så länge.
  Ljuvliga bilder visar du som alltid. Lite avis är jag också på din härliga utsikt.
  Ja, Gunnarssons får inga fler besök av mig. Svindyrt! Jag hann ju kolla priset på räkmackan o valde den med salami/brie. Två tunna skivor salami o två tunna skivor brie i ett bröd så segt att den inte gick att äta. Mackan m vanligt bryggkaffe 117kr!
  Nästa gång ses vi på Skrovet!

  1. Tack, själv! Jättetrevligt att ses. Men Gunnarssons får inga fler besök. Kan tänka mig att handla deras valnötsbröd i butiken, men inget mer. Min räkmacka var god men absolut inte värd priset. Och inte din sega historia heller. Nu, vet vi var vi ska gå nästa gång- på Skrovet – och då hoppas vi på sol-
   Trevlig söndag

 10. Det var inte direkt spanska priser där på räkmackan. Fast å andra sidan går det ju knappt att få tag på räkmackor här! 😀

  Månbilden är fantastisk, tank vad en “vanlig” kamera kan göra. Mannen min hade ett stort teleskop så jag har sett en del på månen och annat men det var så stort och otympligt att han sällan orkade dra fram det hela. Han sålde hela faderullan när vi flyttade.

  Ledsamt att du blivit av med en del av Globen, särskilt för ett parkeringshus! Kunde de inte grävt sig nedåt i stället …?
  Fast det är så klart för dyrt.

  1. Nej, det kan man inte säga. Hade jag varit på Grand hotell eller Operakällaren kunde kunnat tänka mig detta pris. Men då ingår också bra service och ingen självbetjäning.
   Eftersom jag inte kunnat röra mig obehindrat har det blivit en del balkonghäng i pauserna för inläsningen inför Finlandsresan. Och sena kvällar där ute. Och att titta på månen gör jag gärna. Kul med teleskop men visst är det lite otympligt att det ska flyttas runt.
   Vi har ju sett hela globen nu i 15 år så vi får klara oss med halva. Alla som ska jobba i skyskrapan Stockholm New/01 måste ju ha någonstans att parkera och rent allmänt är det ont om p-platser i Hammarby sjöstad. Men vi hade också tyckt de kunde grävt neråt. Dock hade åtta våningar ner blivit dyrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *