Stockholm

Lyckad kombination – Promenad och båttur

Igår gjorde jag slag i saken och promenerade ner till City.  (Jo, det är “ner” för Södermalm ligger på en höjd.) Jag hade ett ärende att uträtta. Inget alls som var brådskande men ändå skönt att få det avklarat. Så det fick bli en promenad till “målet” och båttur hem. Och det kändes som en riktigt lyckad kombination denna sköna sensommardag. Men jag hade tankarna även på att promenera hem.

Stockholm. Kungsträdgården. En del växter var utbytta sedan i juli och även nu en lyckad kombination. I Kungsträdgården slog jag mig ner en stund och njöt av den vackra grönskan. Såg att en del växter bytts ut sedan jag passerade här i mitten av juli. En lyckad kombination nu inför sensommaren. 

I i mitten av juli så det ut så här i princip samma rabatt.

 

Lyckad kombination

Jag skulle till City och Biblioteksgatan och valde att korsa Södermalm, från den södra delen till den norra.  Och för att lämna Söder tog jag mig förbi  Slussen och oredan där. (Ombyggnad har pågått i flera år och kommer att göra det några år till. ) Jag trasslade mig förbi och fortsatte längs vattnet vid Skeppsbron och Gamla stan och vidare mot Kungsträdgården.

 

Gott om vackra planteringar i “Kungsan” – både i rabatter och i krukor runt om.

Jag lämnade Kungsträdgården, korsade Norrmalmstorg och var snart inne på Biblioteksgatan. En gata fylld av mindre butiker och där de mer exklusiva märkesbutikerna även har några andra vid sin sida.

Här på Biblioteksgatan tittar jag gärna in hos Georg Jensen och Efva Attling. Är väldigt förtjust i deras smycken. Och hos Georg Jensen finns också så mycket annat.

Med gott uträttat ärende strosade jag vidare och var så småningom nere vid Strandvägen och Nybroplan. Dags för en paus och antalet uteserveringar är stort. Slog mig ner en stund vid vid hotell Diplomat  och funderade på om jag skulle ta båten hem eller om jag skulle promenera.Har gått sträckan många gånger och har berättat om denna sträcka i ett inlägg från april i år. Men jag bestämde mig för att ta båten.

Jag passerade “Dramaten”; Dramatiska teatern och tog mig över gatan till Nybrokajen. 

Här vid Nybrokajen

har SL:s “pendelbåt” sin startpunkt och den åker man med för SL:taxa- Och sluthållplats är Ropsten på Lidingö. Dit har vi ännu inte åkt men det ska vi testa. Oftast kliver vi på pendelbåten vid Saltsjökvarn, som ligger några km från oss men i Nacka kommun. Här tar vi ofta båten mot Nacka strand eller som vi gjorde förra veckan åkte med den till Dalénum ute på södra Lidingö.  Vi har även testat en ny pendelbåtslinje till Vaxholm och den kommer vi att ta fler gånger.

Här är en av SL:s pendelbåtslinjer som också stannar vid min hållplats, Saltsjökvarn. Vissa turer har sluthållplats i Nacka strand och andra i Ropsten. Och med SL biljetter, månadskort eller reskassa kan man verkligen upptäcka Stockholm från vattnet.

“Sjövägen”

Men nu valde jag ett annat alternativ, “Sjövägen” så att jag kunde kliva av vid min hemmabrygga på Södermalm, Barnängsbryggan. Ombord gäller inte SL:s kort och biljetter utan de köps ombord. Priser och karta över de olika linjerna finns här. Cyklar kan också tas med.

Detta rederi kör också kostnadsfritt i en triangel mellan Barnängsbryggan på Södersidan, över till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad till Henriksdalsbryggan och tillbaka till Barnängsbryggan. (Och på alla linjerna gäller nu att 50 personer kan medfölja.)

Stockholm. Nybrokajen. Visst är det en lyckad kombination att kunna ta sig en tur både till fots och med båt. Här båten Emelie som kör Nybroplan till Hammarbysjöstad. Med stopp på vägen. Här kommer Emelie, döpt efter en av huvudkaraktäreran i Fågelströms böcker om Stockholm. Och det är den båten jag ska ta hem- Och visst är det en lyckad kombination av sightseeing men både båt och promenad. 

Stockholm. Nacka. Danvikstull. Boule och Berså har ofta många besökare eftersom de har en lyckad kombination i sitt koncept. Läge, miljö och trivsel Vi kör in i Danvikskanalen och passerar Boule & Berså, vårt “förlängda vardagsrum. Vi är ofta här och detta är en annan lyckad kombination. Både läget vid vattnet, avslappnad miljö, mat och möjlighet till att spela boule  lockar  besökare. 

Snart hemma. Henriksdalsbron i bakgrunden. Södersidan skymtar till vänster och uppe på höjden till höger ligger Danviksklippan med sina speciella punkthus med spetsiga tak.

 

28 svar på ”Lyckad kombination – Promenad och båttur”

 1. Fin tur ned på stan och upp hem igen vattenledes!
  Ner på tan säger jag sedan Skellefteå, Arvika och här I Karlstad. I Skellefteå stämde, i Arvika stämde det väl, här i Karlstad stämmer det beroende på vilken väg jag väljer 🙂 Blommor byts ut, det är faktisk en tjusning med det! Dramaten ja, det är faktisk en plats jag skulle vilja besök och SE en föreställning. Tänk vad som finn där inne, i loger och scener …. och inte minst i väggarna …
  Ha en skön torsdagskväll stor kram hälsa B!

  1. Här från Söder blir det ju ner och jag minns att det var så i Skellefteå också. Vill minnas att dte var ner i Arvika också. Men jag har ännu inte varit i ditt residens i Karlstad. Men jag ser fram emot ett besök när det blir möjligt.
   En bra tur blev det och fint att ta båten hem.
   B hälsar med kram
   Stor kram från mig också-
   Trevlig torsdag.

 2. Så trevligt att bildmässigt och med hjälp av din guidning göra denna tur, “ner till stan”.
  Stockholm är vackert och det ser jag tydligt på dina bilder.
  Ser att det är en hel del folk ute och rör på sig och det är bra.
  Så vackert det blommar där i Kungsträdgården. Karl XII:s staty, står där majestätiskt.
  Slussen, det var länge sedan jag var där, har bara åkt förbi där för ett tag sedan, så jag har sett hur det jobbas och håller på.
  Var rädd om dig och varm kram från mig.

  1. Väldigt trevligt att du är med. Och jag vet ju att du känner igen dig. Stan och City är sig ganska lik. Kungsträdgården är verkligen en “grön lunga” från tidig vår till sen höst- Och det är roligt att man byter ut blommorna lite efter säsong. Visst är Stockholm en vacker stad och just närvaron av vatten gör så mycket.
   Ja, Slussen är ett virrvarr och kommer ju att vara så länge.
   Jag är ute och rör mig en del men är noga med avstånden.
   Hoppas det är bra med dig också. Och var försiktig.
   Varm kram

 3. Här i Lidköping går vi fram.
  Kul med alla dessa uttryck. Du vidgar dina vyer varje dag och mestadels med en båttur. Härligt, verkligen!
  Idag har jag turat det jag skulle och i morgon blir det en tur till Änghagens köpcentra. Jag försöker fördela mina gracer 😀
  Glad över vädret, det underlättar.
  Stor kram!

  1. Uttrycket att gå “fram” fanns i Töreboda och Mariestad också. Men jag har aldrig riktigt förstått hur det uppkommit och har nog heller aldrig använt det. Men jag vet att “riktiga Törebodabor” använde det. Visst är det roligt med olika dialekter och uttryck.
   Att sitta inne är inte riktigt min grej så länge som jag kan och orkar röra mig. Och jag tar pauser. Perfekt med dessa olika båtar och jag tar dem gärna.
   Visst är det skönt att det fina vädret fortgår.
   Ska nu äta svenska signalkräftor ute på balkongen. En kofta på får det bli. Men vi passar på att vistas ute när det är skönt.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. I Kungs trädgården är det vackert och alltid mycket människor, varjefall de gånger jag varit där.
  Det är mysigt när de blommar hela tiden men olika blommor för årstiden. Jag har bara en enda rabatt (eller ett stenparti med växter) och där kommer de blommor hela tiden, mysigt.
  Härlig kombo att gå iväg och ta båten hem. Har faktiskt aldrig åkt båt i Stockholm, men än de stora kryssningsfartygen 😊 Tack för en fin promenad och båttur. Många vackra platser och bilder.
  Kramiz

  1. Kungsträdgården är en fin oas i City och många söker sig hit och särskilt under våren när körsbärsträden är i blom. Men egentligen hela året. Vintertid är det ju en konstisbana här
   Och grönskan här och alla blommor gör så mycket.
   Jag tar gärna och ofta dessa pendelbåtar vi har. Font att kombinera med promenaderna.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

 5. Jag tycker det låter alldeles perfekt att promenera ena vägen och sedan åka båt hem igen. Det blir onekligen lite utflyktskänsla av att befinna sig på vattnet.

  Kungsträdgården är alltid fin och så även i sensommarskrud.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Och dryga 5 km+2 blev det ändå- Jag passar på att ta båtarna och särskilt dessa vackra dagar. Och utflyktskänslan infinner sig på båten.
   Kungsan leverera alltid och är en fin oas i City. Roligt att de som har hand om blommorna också är duktiga på att byta efter säsong.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Härligt med bilder från citykärnan.
  Ett tag sedan jag var där, faktiskt ett år sedan.
  Har en Sthlms-resa bokad till i slutet av oktober.
  Få se om vi kommer oss iväg….fick tidtabellsändring idag gällande utresan.
  Kan nog bli fler ändringar.
  Ha en trevlig helg.

  1. Jag är ju här i City i alla fall 1-2 ggr men de varmaste dagarna avstår jag. Vill hellre då vara vid eller på vattnet.
   Trevligt med en Stockholmsresa inplanerad och hoppas ni kommer iväg-
   Önskar dig också en fin kväll-

 7. så mysigt ,-) så fint du har det ,-)
  Låter som en lyckad dag! Får mig att tänka på en låt, här på livets lyse sida lever jag ,-))
  Bra att cyklar kan tas med!
  Fina härliga Stockholm.
  Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose .-)

  1. Det blev bra med både promenad och en båttur och ärendet fick jag ju uträttat-
   Och visst är Stockholm en fin stad. Särskilt dessa vackra dagar.
   Ha det bra du också.
   Kram

 8. Än en gång – vilket fint väder vi har. Bara utnyttja och njuta av varje stund. Det är precis vad du gör:-) Smart med en “rundtur”, då upprepar man sig inte. Å att gå via Slussen är ju verkligen ingen höjdare direkt, ingen njutning alls. Det är däremot Kungsträdgården och biblioteksgången. Efva Attling har ju en butik i Täby Centrum och där dreglar jag en del. Georg Jensen smycken och klockor säljs hos Smycka i Täby Centrum faktiskt. Upptäckte det just idag. Men Bibliotekgatan är betydligt roligare än ett shoppingcentrum med många butiker som slagit igen…

  1. Visst har vi. Bara att njuta så länge det går- Gillar att kombinera promenader med båtturer för man får omväxling på köpet.
   Och ett besök i Efva Attlings butik och hos Georg Jensen piggar alltid upp. Nu passade det bra att titta in hos dem när jag ändå var i trakten. Jättebra att deras design också säljs hos andra.
   Verkligen trist att så många butiker slagit igen för då känns det ju öde.

  1. Kungsan lyste verkligen! Och fint att man planterar nya blommor när de andra blommat över.Här har man tydligen som allt annat” det som är i säsong”.

 9. Perfekt att promenera nerför och åka båt uppför 🙂 Eller såklart fattar jag att båten inte åker uppåt, men du slapp gå upp till Söders höjder igen 🙂 Ännu en gång – Tack för härlig guidning med många fina bilder!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Jag har en bit att gå uppför härifrån kajen ändå. Men sen blir det nedför/utför.
   Fint att variera promenad med en båttur. Och jag gillar ju båda.
   Ser just nu lovande ut för denna fredag. Så hoppas det vackra vädret håller i sig.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram

 10. Att gå ner till stan låter ju väldigt logiskt eftersom man pratar om “Söders höjder” 🙂 Vilken perfekt kombi det blev – tack för att jag fick hänga med!

  Ha en fin fredag 🙂

  1. Jag har dock en bit uppför, från kajen och till Götgatan. Och sedan när jag kommer till Götgatspuckeln blir det ytterligare en bit uppför- Men sen så…
   Att kombinera promenad med båttur är helt perfekt och vi gör det gärna.
   Strålande fredag här än så länge-
   Önskar er en fin fredag

 11. Så härligt med promenad ena hållet och sen båt hem! Och mycket vackert är det att titta på!
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. En bra kombination och omväxlande. Gillar ju både båt och promenad.
   Stor kram och extra fredagstankar. Saknar er.

 12. Oh, det hugger till lite i hjärtat när jag ser PK-huset (kanske bytt namn numera) o minns alla fina yrkesår där. På takterrassen fikade vi vid fint väder…Och på biblioteksgatan handlade man när man kände sig extra rik…alltså inte så ofta. Skickar en helgkram

  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag promenerade här och likaså när jag gick över Norrmalmstorg. Du var med.
   Önskar dig en fin helg från ett just nu mulet och småregnigt Stockholm-
   Kram

 13. Så trevligt att få se lite mer Stockholmsbilder.
  En bra kombo av promenad och båt hem. I vilka andra städer kan man göra så? Jo, i Venedig förstås, annars tror jag Stockholm är unikt på detta sätt.

  1. Det är verkligen trevligt att Stockholm utökat pendelbåtstrafiken. Ombord är det ju inte heller trångt och bara ett begränsat anta passagerare tas med. Fint också att man kan vistas ute på däck.
   Passar nu på att så ofta som jag kan ge mig iväg med dessa båtar.
   Nu får du också här en liten dos av Stockholm
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *